Отговори
# 495
някои и в университета влизат неграмотни. това започна да се случва все по-често, откакто се въведе тестовата форма на изпит. Навремето, когато аз кандидатствах, специално ни предупреждаваха, че се броят и правописните грешки, та да си опичаме акъла как пишем, нищо че е по някоя наука като математика, физика, химия или биология. а сега докъде стигнаха нещата - да се правят курсове по български език за първокурсниците!

А пък във ФМИ на СУ обмислят да има курс Въвеждаща математика, защото преподавателите срещат много трудности при преподаването на различните области от висшата математика. С времето студентите идват все по-неподготвени от училище ooooh! И това като се има предвид, че в горните класове се учат елементи от висшата математика, а едно време не се учеха в училище Rolling Eyes

# 496
  • София
О, да това е често при филолози, чувала съм го и масово от психолози и занимаващи се изобщо с хуманитарни науки - за какво ми е математика, аз уча филология/психология8социология, философия и каквото там се сетиш. При такава първоначална нагласа - аз ще уча филология, за какво ми е математика и физика, или както вече прочетохме тук родителски възгледи от същия характер, как детето да бъде мотивирано да учи и най вече да се постарае да мисли и да разбере какво говори учителят и да си пише домашните без  да мрънка или да изкара изпити без преписване! Много жалко, много! В нашето семейство държим и е държим децата ни да са със солидни знания по всички фундаментални науки, изучавани в училище. Не ме интересува дали някой ще става художник, спортист, филолог, инженер или извънземно! Като завърши училище, ако ще на втората минута от вземането да дипломата, да забравят изиката, химията българския и математиката. Но няма да ги забравят, ако са разбрали каквото са учили.

# 497
А не, Андариел, става дума за математици и програмисти.

# 498
  • София
сериозно? Всъщнос,т като се замисля, да, познавам програмисти, които хич ги няма в математиката, също и финансисти - спасяват ги темплейтите, но сами не могат да направят елементарен анализ. Но математици, които не разбират математиката не съм виждала.

# 499
сериозно? Всъщнос,т като се замисля, да, познавам програмисти, които хич ги няма в математиката, също и финансисти - спасяват ги темплейтите, но сами не могат да направят елементарен анализ. Но математици, които не разбират математиката не съм виждала.

Всъщност баш математиците са ок. 20-30 на випуск само. Другите специалности са - програмиране, приложна математика, статистика, софтуерно инженерство (каквото и да значи това). Но висша математика учат химиците и физиците също и преди години никой не е смятал, че студентите имат нужда от въвеждащ курс по математика, а сега (повече от сто години след основаването на факултета) се смята, че трябва да има такъв курс.

# 500
Навремето ми се струваше голяма глупост това упека, защото си  мислех за кандидатстването, но се оказа доста полезно. Едно на ръка, че много  научих за процеси, машини и произвоствени особености и принципи и основи на икономиката (което не се учеше на други места по това време), а и си изкарвах хляба с него известно време преди да изпозакрият заводите. То си даваше занаят, та не е съвсем за изхвърляне идеята за професионалното допълнително образование. Може би проблемът е в мотивацията на учениците - един принципно мотивиран да учи човек, може да се справи с почти всичко, колкото и странен да изглежда занаятът.

УПК беше една КОЛОСАЛНА ГЛУПОСТ! Не е възможно гимназист да усвои занаят, който се учи 3-4г. в техникумите и СПТУ. Там специалните предмети и практическите занимания започваха още от 1-ви курс, а не от 3-ти.
Е, като минат години всичко става. Даже и с курсове, без специално у-ще. Но не всеки става супер специалист. Някои остават посредствени през целия си живот.

# 501
  • София
Ние в упк-то уччихме цяла година само специални предмети, дори не помня дали имахме български. Може хорариумът да е бил по-маалък, но накрая на държавния изпит оценките ни бяха същите или по-високи от тези на редовните ученици в техникума.  Аз и сега си имам удосвоверение със съответния разряд и оценки от държавните изпити и годишните оценки по специалните предмети. Разликата  беше само в разряда - ние вземахме четвърти, а някои от тепникума вземаха трети, но не всички бяха с трети, защото зависеше от оценките на практическия изпит.

# 502
Да, разбирам, че сте учили цяла година специални предмети, но учениците от техникумите ги учеха две години-в 3-ти и 4-ти курс. А в първи и втори също учеха специални предмети, но доста по-малко. Тоест образованието не е сравнимо. Изпитът за разряд не е достатъчно показателен. Подготовката на гимназистите просто няма как да бъде на същото ниво. Тяхното образование е общо, а не специално. Часовете им по практика също са малко.
Имаше и друго. В предприятията всички биваха "разжалвани" на втори разряд, въпреки че са получили трети и четвърти.

# 503
  • София
Не мога да зная за всички, аз не съм била разжалвана по разряд, още си го имам някъде вписан в първата си трудова книжка (ако не съм я изгубила вече при ентото преместване).Взеха ме на работа и ми дадоха същата заплата като на колежката от 4-годишната специалност.  Peace

# 504
Не мога да зная за всички, аз не съм била разжалвана по разряд, още си го имам някъде вписан в първата си трудова книжка (ако не съм я изгубила вече при ентото преместване).Взеха ме на работа и ми дадоха същата заплата като на колежката от 4-годишната специалност.  Peace

Не зная, нямам личен опит. Приеха ме веднага в СУ и не стигнах да зачитането на придобитите (разряди или разреди). Пиша това, защото доста хора бяха "разжалвани". Не познавам такива, които не са били.
Имаше и друго. При някои професии заплатата не зависеше от разряда. Плащаха на бройка.

# 505
Към УПК имам смесени чувства. Аз бях в първия випуск, който бе подложен на този експеримент. Записах се в Търговския техникум, защото ми беше най-близо до вкъщи и до гимназията ми. Изобщо нямам спомен какво точно учехме, май в някакви дни си ходехме в гимназията и там нещо ни преподаваха, ама кои предмети са били - убийте ме, ама - на, забравила съм.
Дипломата от търговския техникум никога не ми е трябвала. Но знанията, които придобих там, се оказаха много важни за работата, която започнах след завършване на висшето си образование /и която нямаше нищо общо със специалността от СУ/.

В момента наистина ми е чудно какво точно ще придобият като квалификация учениците, завършилли степен на образование 10ти клас. И какво в повече ще учат онези, които останат в училище до 12ти клас.

# 506
Но висша математика учат химиците и физиците също и преди години никой не е смятал, че студентите имат нужда от въвеждащ курс по математика, а сега (повече от сто години след основаването на факултета) се смята, че трябва да има такъв курс.
Много специалности учат висша математика, икономистите- два семестъра. Плюс всички инженерни специалности, архитектура....единствените, които не учат висша математика са историците и сигурно педагозите.
В момента наистина ми е чудно какво точно ще придобият като квалификация учениците, завършилли степен на образование 10ти клас. И какво в повече ще учат онези, които останат в училище до 12ти клас.
Предполагам само вторите ще имат правода кандидатстват в университет. И че матурите ще включват материал до 12 клас вкл.

# 507
  • Пловдив
Май съм била втори или трети випуск учещ в УПК. При нас беше, както споменя някой по-горе - в най-забутаното училище само кандидат-студенти. И понеже града е малък, знаем се, никой не ни е натискал особено, да учим по специалните предмети. Практическия изпит го взехме само с шестици, а от там се сдобихме и с много висок разряд - 4 май. Но техническия, който ни изпитваше ни предупреди, че ако случайно на някого му хрумне да работи по специалността, ще започне от 0. Просто отидохме в строителното СПТУ, за да имаме време да учим за изпити. Учителите ни го знаеха и всъщност нищо не научихме.

# 508
  • Варна

Много специалности учат висша математика, икономистите- два семестъра. Плюс всички инженерни специалности, архитектура....единствените, които не учат висша математика са историците и сигурно педагозите.

Eeeee, и медици, прависти, филолози, журналисти, психолози, международни отношения, социални дейности, публична администрация (какъвто и да му е смисъла на това, последното). За социолозите не съм сигурна.

Моето УПК бе Администратор - информатор (?!?) в туризма и отдиха, не ми го признаха по-късно, но се научих да ползвам десетопръстната система, на пишеща машина (то е същото, де). Simple Smile

# 509
Само не разбрах, преминалите с двойка по български език или пък по математика например, ще имат ли право да кандидатстват виШе? newsm78
Примерно в някой си клас двойка, пък в по-горен тройка, която вече е достатъчна за някои специалности в университет.

Пък и нали в първи клас (пардон, курс) вече ще учат и български, ако учат и въвеждаща математика, то малко на начално училище започва да мяза тази работа.

Общи условия

Активация на акаунт