Отговори
# 135
Бояна, и в момента е разрешено гоненето в час. Справка: ППЗНП http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … _zkn_prosveta.pdf

В класа на сина ми се прилага....от един учител. При него въпросът кой възпитава децата и как ги възпитава не стои. Всичките са възпитани и максимално образцови.

Правила има и в училищата, и в обществото. Според мен се възпитават със санкции за недобросъвестните. Нещо, което у нас е непознато. Започва още от детска възраст и естествено, че прогресира при по-големите.
А това, че някой мрънка, или е недоволен, или не иска да спазва правила е едно, а това да му се позволява е съвсем друго.
Слаба институция.

# 136
  • София

Правила има и в училищата, и в обществото. Според мен се възпитават със санкции за недобросъвестните. Нещо, което у нас е непознато. Започва още от детска възраст и естествено, че прогресира при по-големите.
А това, че някой мрънка, или е недоволен, или не иска да спазва правила е едно, а това да му се позволява е съвсем друго.
Слаба институция.
Възпитанието посредством наказания, а още повече от най- ранна възраст води до спазване само на правилата, чието неспазване води до наказание. Не казвам, че в училище не трябва да има някакви санкции, но децата трябва да имат пример и да са наясно каква е идеята на тези правила, защо се спазват, дори и да не ни харесва. Все пак, училището не е затвор, нито казарма и спазването на правилата се случва благодарение на домашното възпитание.

ПП Щом в момента е разрешено гоненето от час, явно има наказания за неспазване на реда. Не е както казваш съвсем безнаказано. А сигурно учителя има право и да напише забележка или бележка до родителите при нужда.

# 137
  • Варна
 нова, има санкции, защо да няма? Има забележки в бележника, разговори с родителя, обаждане на родителя, посещение при директора. Говоря за малките ученици - деца под 10 години. Какви други санкции би било редно да се прилагат? Родителите са уведомени, детето е порицано пред останалите, пред директора. Какво повече е редно да направи институцията? Ред е на родителите.

# 138
Има разписани правила и санкции на хартия. В начален курс всичко зависи от учителката. Аз там забележки нямам, късмет извадихме или просто в начален курс нещата все още вървят някак, благодарение на учителите.
След това положението е трагично, според мен.
Ако вземете бележника на най-големия училищен гамен, ще бъдете изненадани. Графата за забележки изобщо не е изписана, та да не е останало място за още.
Че спомнете си нашумелите случаи за агресия сред учениците,едните от децата били с "първо" провинение.
Легнали си в понеделник примерни деца и са се събудили вторник хулигани. Как пък не. 
Други пък си били такива, знаят се от всички, това е достатъчно оправдание. Обикновено училищно ежедневие.

ПП. Съжалявам, но бързам, до утре.

# 139
Бояна, и в момента е разрешено гоненето в час. Справка: ППЗНП http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … _zkn_prosveta.pdf

В класа на сина ми се прилага....от един учител. При него въпросът кой възпитава децата и как ги възпитава не стои. Всичките са възпитани и максимално образцови.

Слаба институция.

И ако с изгоненото от този учител дете се случи нещо в това време, кой ще носи отговорност?!
Мога да приема гонене от час само, ако се извика родител да си поеме отговорност за отрочето.
Та колко, според теб, родители ще откликнат?

# 140
  • София
Значи трябва да смени системата...децата, които са били отстранени от час би следвало да отиват в специално помещение на училището, пригодено за провинили се под надзор на педагог...Песни ли ще пеят, карти ли ще играят...И съответно да отработват допълнителни часове по предмета в извънкласно време.

# 141
Значи трябва да смени системата...децата, които са били отстранени от час би следвало да отиват в специално помещение на училището, пригодено за провинили се под надзор на педагог...Песни ли ще пеят, карти ли ще играят...И съответно да отработват допълнителни часове по предмета в извънкласно време.

То на теория е измислено.

http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … _zkn_prosveta.pdf

Чл. 140ж. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2009 г.) (1) При налагане на мярката по чл. 139, ал. 3
за времето на отстраняване на ученика се отбелязват неизвинени отсъствия.
(2) При налагане на мярката по чл. 139, ал. 4 за часа, за който ученикът е отстранен,
учителят отбелязва неизвинено отсъствие.  Ученикът няма право да напуска
територията на училището по времето на отстраняването си.  Училището създава
условия за възпитателна работа с учениците при изпълнението на мярката.

# 142
  • София
На теория явно да.

# 143
В белите страни са го измислили И това, но очаквам сега да дойде ... и да обясни колко сме уникални и специални и как ще се счупи ключа, ще стане пожар и децата няма да могат да се евакуират ( примерно). Точно както сме специални и уникални, та никакви международни изпити и системи не могат да ни оценят интелигентността и способностите  Laughing

Последна редакция: вт, 14 фев 2012, 23:06 от Рокси

# 144
Бояна, училището на сина ми вече трети подред математик пише оценка, различна от двойка само при точно получен отговор - всяко старание отива на вятъра, ако не докараш задача до решение. Друг е въпросът, че наистина колкото и сложна да идва математиката за някои, с подходящи усилия все ще върже поне тройка.

Оле, оле, оле, докъде са стигнали някои в разсъжденията си!

Съществуват и задачи за тройка. Щом ученикът не може да се справи дори с тях, работата е ясна.  Едва ли тези преподаватели са стигнали дотам, че да им дават задачи за шестица, за да им пишат три.

Успех над 4,00 бил висок.....Доскоро смятахме, че успех над 5,00 е висок. Явно има еволюция...

Последна редакция: ср, 15 фев 2012, 00:58 от vl

# 145
Нормално е. Защо да не е нормално? Те и сега някои така преминават в по-горен клас, независимо че в бележниците пише "среден 3".
С един или два условно взети изпита се избутва цял университет.

Какви условно взети изпити??? Майтапиш ли се? Условното записване на по-горен курс е с 1-2 невзети изпита. Те би трябвало да се вземат през следващата учебна година.

# 146
vl, виждам мой цитат, затова отговарям:
Среден успех над 4 е средноаритметично от 10-15 оценки, една от които двойка. Това означава предимно петици, нали така. В такъв случай това не е мързелив и глупав ученик като цяло. Не може всеки да е специалист по всичко.
Относно задачите за тройка - в долните класове да, но в последните не е точно така.

Последна редакция: ср, 15 фев 2012, 07:52 от Summer Smile

# 147
  • София
В белите страни са го измислили И това, но очаквам сега да дойде ... и да обясни колко сме уникални и специални и как ще се счупи ключа, ще стане пожар и децата няма да могат да се евакуират ( примерно). Точно както сме специални и уникални, та никакви международни изпити и системи не могат да ни оценят интелигентността и способностите  Laughing

Чак пък толкова...Аз съм набор 83, доста хора от моя випуск изкласиха във Франция, Германия и САЩ, въпреки системата, в която са учили...А съученик на сестра ми- набор 89, замина на 14-15 години в Англия, в момента има диплома за висше образование от там...но не знам в кой университет и разказва, че не се озорил много. Тук учеше в МГ.

Гледах едно филмче за гимназисти последна година някъде на "Запад"...не знам колко е било достоверно, но задачите, които решаваха по математика, бяха на ниво седми клас в България.

# 148
  • n/a
В училището на моето дете гонят от час.
Децата се настаняват при охраната и дежурните лелки.
Не че има някакъв ефект. Има случаи, в които се водят
направо при директорката. Цели учебни дни се попиля-
ват, за да се овладеят две-три гаменчета, които не приз-
нават наличието на правила, никакви. Не им било прият-
но да седят и да слушат в час, не им било интересно ...

# 149
Нормално е. Защо да не е нормално? Те и сега някои така преминават в по-горен клас, независимо че в бележниците пише "среден 3".
С един или два условно взети изпита се избутва цял университет.

Какви условно взети изпити??? Майтапиш ли се? Условното записване на по-горен курс е с 1-2 невзети изпита. Те би трябвало да се вземат през следващата учебна година.

Не, не се майтапя. В неделя помагах на близка, четвъртокурсничка да се подготви за изпит по предмет, който "влачи" от втори семестър на втори курс.
Когато аз самата бях студентка, да уточня в СУ, също имах такива колеги.

Общи условия

Активация на акаунт