Отговори
# 165
Не знам за Европа, но тук е сигурно за да научат български, след като има деца в 3-4 клас, които не го знаят и не могат да го говорят.

# 166
Бояна, К. ходи ли на училище? Иначе приказките ти са в страната на фантазите на тема Oбразование. И не само твоите де. Докато не се сблъскаш челно....всичко друго е утопия.

Анкета: Семейството генерира насилие, а училището е арена на агресия

# 167
  • n/a
Кои факти не променя? Че науката би се следвало да се основава на някаква логика? Че умозаключенията, които се налагат под лозунга за научност, следва да са подчинени на някаква естествена логика? Аха, не било това. Не променя факта на едно европейско решение. Не съм го оспорвала него, не съм изразявала несъгласие с него. А каква е връзката му с това, че наличието на затвори доказва, че наказанията не са ефективен механизъм за налагане на обществени норми? Европа, като е наложила изискванията за ДГ от 4 годишна възраст, дали не е предвидела и някоя и друга санкция? Или е чисто пожелателно? Което не знам - не знам, може и така да е.
По точка втора. Допускам, че познаваш всички работодатели, за да говориш от тяхно име. Това не съм го написала, само се процеди ... извинявай. Та, да се върнем на темата. Да, всеки работодател държи да се изпълняват поставените задачи. Работата е там, че не на всеки му е безразлично какво и колко знае служителя му. Ако копаят канавки, доброто възпитание и идване на време на работа е с предимство. Но ако не копаят, а правят нещо И с главите си? Проблемът с неграмотността на работниците в САЩ отдавна е прописан по книгите, че е и сметнато колко му струва на работодателя да научи на основни неща работниците при всяко ново назначение. Не е само там ВЕЧЕ такова положението. Ако щеш вярвай, но има работодатели вече и у нас, които освен спазване на работното време и всякакви правила, започват да ценят и общата култура, освен специализираната, у своите служители. Дълго стана, прощавайте.

# 168
  • София
лоана, какво като работи с главата си? какво ще те грее това, ако гениалният ти работник не благоволява да идва на работа дни наред, или пък си тръгва когато му скефне, защото трябва да ходи по планините, а ти гониш срокове? Как, според теб, товаще се отрази на мотивацията на другите работници? Дали пък, няма да си кажат "я, аз да не съм будала да идвам всеки ден, щом на Иван му се опрощава".

# 169
  • София
Не знам за Европа, но тук е сигурно за да научат български, след като има деца в 3-4 клас, които не го знаят и не могат да го говорят.
И в Европа е същото, но език се учи и по други начини, а за училище могат да вкарат входящ тест. дори една година предучилищна е достатъчна. Не това е причината.

Бояна, К. ходи ли на училище? Иначе приказките ти са в страната на фантазите на тема Oбразование. И не само твоите де. Докато не се сблъскаш челно....всичко друго е утопия.

Разбира се, когато детето ми стане ученик аз ще стана повече социолог от сега... Да не говорим, че тогава е по- вероятно и като социолог може би ще поизкривя гледната си точка на база лични преживявания. Опита от първа ръка, когато е и емоционален не носи много информация за друго освен за човека, който споделя този опит.

. А каква е връзката му с това, че наличието на затвори доказва, че наказанията не са ефективен механизъм за налагане на обществени норми? .
Ако глобите и наказанията бяха най- успешен регулаторен механизъм нямаше да има затвори, защото хората от страх от наказание нямаше да нарушават нормите. Но се случват и не малко тежки престъпления, дори в страни със смъртна присъда. Превенцията на престъпленията се извършва не с по- големи наказания, а с интеграция на маргиналите, които не са усвоили обществените норми и са склонни да ги нарушават по тази причина.
Иначе казано, добре възпитаното дете слуша в час не, защото ако не слуша ще го накажат, а защото е научено да спазва правилата още в ранна възраст. Същото и с "Добър ден". За последното няма наказание ако не се каже, но е прието хората да се поздравяват и те го правят.

А за служителите- вярно е, нежни са и други качества в зависимост от дейността на компанията, но без фундаменталното умение да се спазват парилата всичко останало е без значение. А като цитираш САЩ именно в американските компании най- много се държи на корпоративната култура, т.е. да изповядваш общи ценности с останалите служители и ръководството на компанията.

# 170
Мда, на мен например ми е по-лесно да работя с начетени хора, а не с прости. Някак ме разбират от една дума, най-големи проблеми съм имала със строителни работници, а не с професори.

Анкета: Семейството генерира насилие, а училището е арена на агресия

Анджък.
И понеже се заговори за забележки, нека учителите кажат каква е разликата между забележка в бележник и такава в дневник. От инспектората проверяват тези в дневника, ми то детето ангелче, чисто като сълза, независимо, че е известно като училищния хулиган.
Училищните случаи масово се потулват, за да не се опетни репутацията на училището, какво възпитание, какви мечти, че то критериите на доста родители в среден курс масово со сведени до това децата да оцелеят там поне физически.

# 171
  • София
лоана, какво като работи с главата си? какво ще те грее това, ако гениалният ти работник не благоволява да идва на работа дни наред, или пък си тръгва когато му скефне, защото трябва да ходи по планините, а ти гониш срокове? Как, според теб, товаще се отрази на мотивацията на другите работници? Дали пък, няма да си кажат "я, аз да не съм будала да идвам всеки ден, щом на Иван му се опрощава".

Защо задължително, хайде не гениалният, но по-способният, този над средното ниво, да е недисциплиниран на работното си място. Истинските звезди в работата са такива не само заради уменията си, ами и заради това, че са отдадени.

Тези кръшкачи, които аз познавам, обикновено са по-посредствени и като им запари под дупето излизат я в болничен, я в отпуска, за да не се налага да си дават зор, или да блеснат с некомпетентността си.

# 172
  • София
тези звезди или стават звезди, или аутсайдери. Успешните гении не са норма, те по-скоро са изключение, но пък затова са доста привлекателни. Но останалите, върви, че ги разберИ дали са гении или не.

# 173
Ето проекта:

http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … ie_14-02-2012.pdf

Чл. 8. (1) Предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето.

Лично аз се притеснявам от претенциите на държавата да измести родителя и да взема решения от негово име, като отделя децата от възможно най- ранна възраст от нормалната им среда и то за все повече време /целодневното обучение, което много им се ще да сторят задължително до VІІ клас/. А държавата е показала, че освен най- лош стопанин е и най- зле полагащият грижи за децата и обществото, като цяло, субект. Откъде тази претенция, че ще се справи по- добре, лично аз не знам.

Чл. 10. (1) За осъществяване на задължителното предучилищно и училищно образование на децата и учениците, както и за училищното образование на учениците по чл.9, ал. 2  астните детски градини и частните училища получават държавна субсидия при  словията и по реда на този закон.

Това е добро начало.

Има редица нови- стари разпоредби. Голяма част са само едни общи рамкови правила, които ще се доразвиват по- натам с помощта на подзаконови нормативни актове.

Чл.37(3) Специализираните училища са:
1. спортни училища (V-ХІІ клас включително)
2. училища по културата (І-ХІІ или VІІІ-ХІІ клас включително)
3. училища по изкуствата (І-ХІІ или VІІІ-ХІІ клас включително)
4. духовни училища (VІІІ-ХІІ клас включително).

Остава повдигнатия от специализирания подфорум въпрос- Защо няма МГ от V клас предвидени, които функционират в момента, с прием след ІV клас? Достатъчно е писано по въэпроса- математическият талант е важно да бъде открит и развит възможно най- рано и не виждам защо сегашният прием към МГ от V клас няма да бъде разрешен. Няма никаква логика. Спортните ще ги има, но ако си говорим за наука- не, за това не бива. ЧЛ.36 по- горе, от поерка, предвижда прием за гимназиите от VІІІ клас. Защо?

Двата гимназиални етапа /чл.71/ лично аз одобрявам. Не е нужно всеки младеж да търка чин до 19 годишна възраст, щом не желае. Нека може да завърши Х клас и да работи след 16 годишна възраст. Сега е недомислица- задължително е образованието до 16 години, но нищо не се завършва с него. Аз отивам по- натам- до 16 г. децата да имат правото и да могат да придобият поне професия, която да им даде възможност да работят и да се издържат. После, ако им дойде друг акъл- могат да продължат, но това да не е задължително. Дипломите, иначе, девалвират- всяки с диплом за средно, защото ”така трябва” и ”това е целта”. Нито е нужно, нито следва да е цел.

Чл. 75. (1) Общообразователната подготовка обхваща следните групи ключови
компетентности:
1. Компетентности в областта на българския език
2. Умения за общуване на чужди езици
3. Математическа компетентност и основни компетентности в областта на природните
науки и на технологиите
4. Дигитална компетентност
5. Умения за учене
6. Социални и граждански компетентности
7. Инициативност и предприемчивост
8. Културна осъзнатост и умения за изразяване чрез творчество
9. Умения за подкрепа на устойчивото развитие и за здравословен начин на живот.

За мен това е новина, ако не остане на хартия. Сега покриваме /частично и незадоволително на практика, единствено т.1 и т.3. А останалите компетентности са не по- малко важни, но до момента, за VІ клас поне, смея да твърдя, че вниманието към тях е нулево. И не заради децата, нито пък заради родителите. Нищо на практика не е застъпено и проведено. И не мисля, че останалите ”компетентности” следва да се застъпят в средното училище, напротив, мястото им е от І клас още, ако не и от задължителните подгответа.

Чл. 78. (1) Общообразователната подготовка в основната степен на образование е еднаква за всички видове училища и се придобива чрез изучаване на едни и същи общообразователни учебни предмети и с един и същ брой учебни часове за всеки от тях,
определени в държавния образователен стандарт за учебния план.

Смятам, че след ІV клас може да се установяват таланти и насочености на децата и програмата да помага на талантливите и на изоставащите в определени области, а не да цели уравниловка, пречеща и на двете групи.

Чл. 79. (1) Общообразователната подготовка в средната степен на образование се придобива чрез изучаване на общообразователни учебни предмети.

В средната степен не е нужно всички да учат еднакви по вид и обем общообразователни предмети. Нека учениците да имат възможност да наблегнат на това, което са избрали.

Чл.80, (3) Учебните предмети, чрез които се придобива разширената подготовка в конкретното училище, се определят в училищния учебен план в зависимост от интересите на учениците и възможностите на училището.

Ако е като сегашните СИП и ЗИП, което става по преценка на училищното ръководство, без допитване до децата, като се цели запълване на нечий норматив, е безсмислено. Няма гаранции, че няма да е отново така.

Чл.81, (4) Профилираната подготовка се придобива във втори гимназиален етап на средното образование чрез изучаване на профилиращите учебни предмети, включени в съответния профил.

Организационните форми за мен са интересни и важни. Дали дават по- голяма свобода и възможност за избор на децата?

Чл. 100. (1) Организацията на учебния ден е полудневна и целодневна. Държавата създава условия за разширяване на възможностите за целодневна организация на учебния ден.
(2) Училището организира целодневна организация на учебния ден за учениците в класовете от основната степен при желание на родителите.

Това много ме радва!

Чл. 104. (1) Формите на обучение са дневна, вечерна, задочна, индивидуална, самостоятелната, дистанционна и комбинирана.
(2) Училищното обучение се осъществява в дневна форма освен в случаите, предвидени в този раздел.
(3) Индивидуална, самостоятелна, задочна и дистанционна форма може да се организират само от училище, което провежда обучение в дневна или във вечерна форма.
(4) Ученикът не може да се обучава в две или повече форми на обучение едновременно.

Чл. 105. (1) Формата на обучение се избира от ученика, при условията на чл. 12, ал. 2
и при спазване изискванията на този закон.

Ограниченията:

Чл. 107. (1) Във вечерна форма може да се обучават само лица, навършили 16 години.
(2) По изключение във вечерните училища може да се приемат и лица, навършили 14
години, които поради семейни или социални причини не могат да се обучават в дневна
форма.

Чл. 108. (1) В задочна форма може да се обучават само лица, навършили 16 години.
(2) Задочната форма на обучение включва учебни часове, самостоятелна подготовка и полагане на изпити за определяне на годишна оценка по учебните предмети от  училищния учебен план.
(3) Обучението в задочна форма се провежда по училищен учебен план, разработен въз основа на съответния рамков учебен план за задочна форма.
Чл. 109. (1) В индивидуална форма може да се обучават:
1. ученици, които по здравословни причини, удостоверени с медицински документ, издаден от лекарска консултативна комисия, не могат да се обучават в присъствена форма за повече от 30 последователни учебни дни;
2. ученици, които по семейни причини желаят да завършат в други срокове обучението си за един или повече класове;
3. ученици с изявени дарби;
4. ученици със специални образователни потребности;
5. учениците в случаите по чл. 105, ал. 2.
(2) В индивидуална форма не се допуска обучение за завършване на повече от два класа в една учебна година.

Тук имаше нужда от повече свобода, т.е. да не влизат само ”медицинските причини”. Ясно е, че държавата не приема домашното образование, дори и ако приеме форми на контрол.

Чл. 111. (1) Дистанционна форма може да се организира за обучение в класовете от VІІІ до ХІІ клас включително за:…

не е свободно и изборно положение.

Раздел VІІ
Оценяване на резултатите от обучението на учениците

Също интересен раздел, но законът не се занимава с подробностите. Той е само рамката.

Чл. 115. (1) Основните цели на оценяването са:
1. диагностика на индивидуалните постижения и на напредъка на ученика и определяне на потребностите му от учене и на областите, в които има нужда от подкрепа;
2. мониторинг на образователния процес за прилагане на политики и мерки, насочени към подобряване на качеството на образование.
(2) Оценяване се извършва:
1. в процеса на обучение;
2. в края на клас или на етап от степен на образование;
3. при завършване на степен на образование.

Форматът на националното външно оценяване по ал. 3, учебните предмети, по които се извършва, както и условията и редът за организацията и провеждането му се определят в държавния образователен стандарт за оценяването на резултатите от обучението на учениците.

Чл.118, (6) На учениците от I до III клас включително се поставят оценки само с качествен показател. Оценките, които може да се поставят, са „отлично”, „много добре”, „добре”, „задоволително”, „незадоволително”.

Сиреч- налице си е оценяване, не отпада.

Чл. 122. (1) Учениците от I до ІІІ клас включително, които имат годишна оценка „незадоволително”, както и учениците от ІV клас, които имат годишна оценка „слаб (2)” по учебен предмет, не полагат поправителни изпити и не повтарят класа, ако са се обучавали в присъствена форма.
(2) За учениците по ал. 1 се организира допълнително обучение по време на лятната ваканция при условия и по ред, определени със заповед на директора на училището. При необходимост допълнителното обучение може да продължи и през следващата учебна година.

Ми хубаво, стига да се реализират тези допълнителни обучения, а де не се отчитат присъствия само.
И необходимост е винаги налице, щом детето има ”слаб” и не може да си вземе и поправката.

Стигнах, макар и много на бързо, до план- приема. Утре ще го погледна и него.

хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх
Гениалният също може да е недисцпилниран.
Нека отделим дисциплината от знанията и уменията. За мен са различни неща.
Дисциплината иска мерки- реални, своевременни, адекватни.
Точно при децата това е от огромно значение. При тях няма закоравелостта на престъпника, поне не и при малките деца.

# 174
Ето ги целите, Бояна, според проекта:
Чл. 5. Основните цели на предучилищното и училищното образование са:
1. интелектуално, емоционално, социално, морално и физическо развитие и подкрепа
на всяко дете и всеки ученик в съответствие с възрастта, потребностите, способностите и
интересите му;
2. придобиване на компетентности, необходими за успешна личностна и
професионална реализация и активен граждански живот в съвременните общности;
3. придобиване на компетентности за прилагане на принципите на образованието за
устойчиво развитие;
4. ранно откриване и насърчаване развитието и реализацията на силните страни и
заложбите на всяко дете и всеки ученик;
5. формиране на устойчиви нагласи и мотивация за учене през целия живот;
6. придобиване на компетентности за разбиране и прилагане на принципите на
демокрацията и правовата държава, на човешките права и свободи;
7. формиране на национално и гражданско самосъзнание и на толерантност и
уважение към етническата, националната, културната, езиковата и религиозната идентичност
на всеки гражданин;
8. познаване на националните, европейските и глобалните културни ценности и
традиции;
9. придобиване на компетентности за разбиране и прилагане на принципите и
правилата, които произтичат от европейската интеграция.

И сега не са само една мижава целичка.
Не говоря за разни конспирации.
Идеята ми е да се обсъди как е предвидено да се постигнат те и как, на практика, се прави това.
Много ясно, че уравниловката в масовото училище и да образова даже не може. Но има претенциите за задължителност. Без право на обжалване. Види се от по- предните извадки от проекта.

# 175
Рокси смесваш куп неща в един пост.
Аз не съм против матурите, напротив, писах че съм за, но за промяна на формата. Тази разчита на наизустяване, работа с тестове за целите на теста, а не за целите на образованието, преписване и налучкване.

# 176
Една двойка, но среден успех над 4.
Поне вече е формулирано и ограничено с някакъв закон.
За разлика от сега и преди това, когато ученици и с по няколко двойки преминаваха лесно в горните курсове.
Стига мама да е по-сладкодумна и да фамилиарничи с учителите (това беше така, дори и в едно друго време, малко по-назад в годините), стига тати да е на ключова позиция и т.н.
Много ми се иска да въведат и нещо подобно за университетите. И без това масово за нашенските студенти висшето образование е един безкраен купон, поне да спестят на някои родителите разходите...

# 177
  • София
виждам, че са в духа на онова, което мисля. Друг е въпроса, че у нас това ще са само празни приказки, защото нито някой е разработил единна схема тези ценности да се интегрират в образованието, нито някой ще информира родителите, че целта на посещението на масово училище е детето им да стане добре интегриран в обществото гражданин, усвоил и научил да прилага ценностите и нормите му. Всички мислят, че целта на училището е да открие дали детето им не е следващия Айнщан, а ако не е поне да се опита да го направи такъв.

# 178
и кои са тия прослойки , които остават неинтегрирани ?

# 179
виждам, че са в духа на онова, което мисля. Друг е въпроса, че у нас това ще са само празни приказки, защото нито някой е разработил единна схема тези ценности да се интегрират в образованието, нито някой ще информира родителите, че целта на посещението на масово училище е детето им да стане добре интегриран в обществото гражданин, усвоил и научил да прилага ценностите и нормите му. Всички мислят, че целта на училището е да открие дали детето им не е следващия Айнщан, а ако не е поне да се опита да го направи такъв.

Затова ти писах, че и сегашните не са по- лоши. Peace

Търся на практика законът как гарантира постигането им и си разсъждавам за практическото му прилагане.

Иначе голите пожелания- със суровачката на Васильовица.

Общи условия

Активация на акаунт