Отговори
# 180
  • София
тези звезди или стават звезди, или аутсайдери. Успешните гении не са норма, те по-скоро са изключение, но пък затова са доста привлекателни. Но останалите, върви, че ги разберИ дали са гении или не.

Говех за т.нар. звезди в работата, а не за просто гениите в някоя област.

# 181
Току- що гледах обедните новини по ТВ7, в които коментираха плановете да отпадне количествената оценка в началните класове.
Това е точно за което говорех вчера.

# 182
Е, добре, де, в началните класове и на повечето от нас, нямаше оценки.
Имаше "Отлично!", "Браво!", "Средно!", "Лошо!" и разни печатчета - пчелички.

# 183
  • София
аха, сега разбрах - като нямало количествено оценяяване, върху децата нямало натиск заради изкушението да се смята средноаритметично за срочна оценка.  Crazy На мен цялата работа ми наапомня на "обърнал се Илия - и пак в тия".

# 184
Точно на предходната страница, в цитираните части на проекта, съм го печатнала.
За необичащите четенето- чл.118.
 Иначе би ми било интересно и други да споделят какво ги е впечатлило от проекта. Аз не виждам особени разлики. То не че съм и очаквала.

# 185
Е, добре, де, в началните класове и на повечето от нас, нямаше оценки.
Имаше "Отлично!", "Браво!", "Средно!", "Лошо!" и разни печатчета - пчелички.

Ne be[e taka pri men.
Predi da sе преместя в онова училище ,бях в такова по масовата практика до 3 клас имах оценките ,които и сега познаваме.
Там от 4-7 нямах никакви оценки -беше толкова либерализиращо ,а "успехът " ми даже се вдигна като желание за знания, желание за ходене на училище, с увеличаването на  усвоените знания без домашни, с интересни учебници и много различен стил на преподаване.
 Именно сухотата на материята и невъзможността за индивидуално внимание поражда такива проблеми при учениците.
 Peace

# 186
  • София
лично аз съм изненедана от тази граница за 4-годишните. Не прочетох в законопроекта, но чух вчера по радиото мацката като обясняваше, че ще въвеждат целодневно обучение до седми клас. Възрадвах се, че моите вече не са в тази възраст. Докъде стигнах, да се радвам, че моите деца "няма да ги хване"! Crazy
За гимназията с десети клас съм абсолютно съгласна. Така или иначе доста 16-годишни зорлем стоят в училище, нека поне се дипломират и по живо по здраво  да си търсят работа, малко да се разтоваари напрежението. Който иска да учи в университет, поне ще може спокойно да си довърши дванайсти клас.
Вече казах за минаването с двойки - порочен кръг се завърта съвсем законно, ще имаа още много неграмотни деца, които я стигнат до гимназия, я не, защото просто няма да издържат.

# 187
...Чл. 75. (1) Общообразователната подготовка обхваща следните групи ключови
компетентности:
1. Компетентности в областта на българския език
2. Умения за общуване на чужди езици
3. Математическа компетентност и основни компетентности в областта на природните
науки и на технологиите
4. Дигитална компетентност
5. Умения за учене
6. Социални и граждански компетентности
7. Инициативност и предприемчивост
8. Културна осъзнатост и умения за изразяване чрез творчество
9. Умения за подкрепа на устойчивото развитие и за здравословен начин на живот.

За мен това е новина, ако не остане на хартия.

Ще остане на хартия. Защото българският учител е некомпетентен да развие тези умения.
Подготовката на учителите в България стига до ниво знания по определния предмет.
Методиката на преподаване, педагогическите дисциплини и знанията по детска психология
са на изключително ниско ниво, остарели практики от преди 30 години.
И като добавим как в Педагогика се влиза с най-ниския бал; всеки може да запише учителска правоспособност;
няма реално професионално развитие на вече работещите като учители,
това, че щяло да се преминава с двойка в по-горен клас е един чисто технически проблем,
който лесно може да се реши със заличаване на алинеята. За основната язва трябват десетилетия..

# 188
Нормално е. Защо да не е нормално? Те и сега някои така преминават в по-горен клас, независимо че в бележниците пише "среден 3".
С един или два условно взети изпита се избутва цял университет.

Какви условно взети изпити??? Майтапиш ли се? Условното записване на по-горен курс е с 1-2 невзети изпита. Те би трябвало да се вземат през следващата учебна година.

Не, не се майтапя. В неделя помагах на близка, четвъртокурсничка да се подготви за изпит по предмет, който "влачи" от втори семестър на втори курс.
Когато аз самата бях студентка, да уточня в СУ, също имах такива колеги.

Влачи се до откат да...Макар че сега след 2 явявания има ликвидация...

В СУ нямаше ликвидация. Може и сега да няма, не зная. Но в МЕИ-тата имаше.

# 189
Мисля, че това със задължителната детска градина на 4 години ще отпадне. Опити за нововъведения е имало и преди, но са отпадали, защото са недомислени. Лошото е, че някой випуск все го отнася.
С още по-лоши последици в дългосрочен план е задължителното целодневно обучение до 7-ми клас. Предполагам, че това е последен опит да сринат каквото е останало от образователната система. Едва ли за някой е останало съмнение, че безплатното образование трябва да се сведе до елементарно ограмотяване и обучение на проста аритметика. Докато се усетиш, че детето ти всъщност нищо не знае, то вече е в гимназията. Crazy В бъдеще всеки, който поиска качествено образование, ще му бъде предоставено частно такова. Както при здравеопазването-един безплатен минимум, а всичко отгоре се плаща солено. В Европа, по която се равняваме, е така. И нищо не може да се оспори. Това е дълъг процес и няма да стане веднага. Докато се прелеят кадрите от елитните общински към частните училища ще мине време. Но е нещо, което предстои, въпреки нежеланието на повечето хора, които мислят по този въпрос. Зависи и колко силно се съпротивляват засегнатите също така....

# 190
  • София
Мисля, че това със задължителната детска градина на 4 години ще отпадне. Опити за нововъведения е имало и преди, но са отпадали, защото са недомислени.
Не може да отпадне, поели сме ангажименти ратифицирайки Лисабонския договор. въобще не зависи от нас. лошото е, че никой не е мислил тогава, за да може нормално да се въведе сега. В Испания, например не е задължително, но е безплатно и 99% от децата посещават ДГ /това по официални данни, а не лични наблюдения/

# 191
Мисля, че това със задължителната детска градина на 4 години ще отпадне. Опити за нововъведения е имало и преди, но са отпадали, защото са недомислени.
Не може да отпадне, поели сме ангажименти ратифицирайки Лисабонския договор. въобще не зависи от нас. лошото е, че никой не е мислил тогава, за да може нормално да се въведе сега. В Испания, например не е задължително, но е безплатно и 99% от децата посещават ДГ /това по официални данни, а не лични наблюдения/
И в Англия е задължително от 4-5 да тръгне на предучилищна от 9-15 часа и е безплатно.

# 192
И в проекта няма заложена алтернатива поне да си избереш свободно формата на обучение, а държавата да си проконтролира дали сме се справили или не.
Ако е безплатен минимум, то нека е минимум като натоварване и загуба на време, за да може останалото време родителят и детето да разпределят по различен начин. Ние свършваме в 14.30, понякога 13.30, като сме почнали в 8.00. Децата са изморени от престоя до този момент. Ако /често е налице/ имат допълнителни занимания по интереси и поиграят /хора са, имат нужда от това, деца са, най- подир/, не остава време за дообучение. Формално фактически не остава.
Частните училища у нас все още ги няма достатъчно по места и не предлагат нещо много по- добро /с 1-2 изключения може би/.

# 193
  • София
Нормално е. Защо да не е нормално? Те и сега някои така преминават в по-горен клас, независимо че в бележниците пише "среден 3".
С един или два условно взети изпита се избутва цял университет.

Какви условно взети изпити??? Майтапиш ли се? Условното записване на по-горен курс е с 1-2 невзети изпита. Те би трябвало да се вземат през следващата учебна година.

Не, не се майтапя. В неделя помагах на близка, четвъртокурсничка да се подготви за изпит по предмет, който "влачи" от втори семестър на втори курс.
Когато аз самата бях студентка, да уточня в СУ, също имах такива колеги.

Влачи се до откат да...Макар че сега след 2 явявания има ликвидация...

В СУ нямаше ликвидация. Може и сега да няма, не зная. Но в МЕИ-тата имаше.

Аз като бях студентка имаше някакви надписи "Ликвидационна сесия еди кога си"...не съм стигала до такава и не знам подробности- това беше между 2002 и 2007 в СУ. В УНСС има със сигурност.

# 194
  • n/a
Ето ги целите, Бояна, според проекта:
виждам, че са в духа на онова, което мисля. Друг е въпроса, че у нас това ще са само празни приказки, защото нито някой е разработил единна схема тези ценности да се интегрират в образованието, нито някой ще информира родителите, че целта на посещението на масово училище е детето им да стане добре интегриран в обществото гражданин, усвоил и научил да прилага ценностите и нормите му. Всички мислят, че целта на училището е да открие дали детето им не е следващия Айнщан, а ако не е поне да се опита да го направи такъв.
Дали четем едно и също? Аз виждам на първо място интелектуални, а социални на трето място, в следващата точка пък се говори за чисто интелектуални компетентности. Разни социални категории са по-назад.
Ето пак "всички мислят, че ...". Защо пък да са всички? Аз нямам нужда от училище да ме уведомят, че детето ми е следващия Айнщайн, това и сама мога да го преценя. Нито очаквам те да го направят, това и сама мога. Значи правилният израз би бил: "... всички, с поне едно изключение, мислят, че ..."

Проектът не е лош. Има един съществен недостатък: няма специализирани училища по естествено - научни профили, в това число математика, все са хуманитарни. Как може да се реагира в това направление?

Допълвам, простете. Не подценявам в ни най-малка степен социалните умения. Действително е важно, освен да чете, човекът, дошъл на работа, да умее да се включи в общата организация. Бунтарството не е поощрявано в никоя социална йерархична структура, това е ясно. Но едните социални умения не са достатъчни. Липсата не елементарни знания, нормално получавани в училище, ни излиза безумно скъпо.
Виждането в САЩ за корпоративната култура не е откровено. Япония е пример за силно интегрирана корпоративна култура, но е банално да си ги пишем тия работи, даже на мен не ми е интересно.

Последна редакция: ср, 15 фев 2012, 13:56 от Лоана

Общи условия

Активация на акаунт