Отговори
# 240
  • София
Гайдът си е гайд, аз и сега си го ползвам със здраве, имаам си едно издание на Анди Фийлд. Но ако човек не знае теорията, накрая се чуди какво, аджеба, означава числото. Тук нямам предвид само и единствено икономическото приложение, а и в социалните науки.

# 241
Гайдът си е гайд, аз и сега си го ползвам със здраве, имаам си едно издание. Но ако човек не знае теорията, накрая се чуди какво, аджеба, означава числото.
Така,а какво по различно казвам и аз.
Важното е да си го учил ,да си го прилагал и като отидеш на работа да знаеш какво ще ти е нужно,кога и защо точно то.
А не да учиш хиляди излишни неща, от които полза никаква, а само запълване на учителския състав, повече домашни и тотално претоварване от не-практически знания. Peace

# 242
  • София
Не можеш да знаеш какво точно ще ти потрябва, докато не излезеш навън. На мен ми е доста лековато това отношение към фундаменталните науки в училище. На мен лично повече от половината, да не кажа на осемдесет процента, нещата, които съм учила в училище, все някъде в живота ми са ми свършили работа. Все пак, става въпрос за общообразователна подготовка, ако тръгнем да караме само по тясната специализация, то какво става с тези деца - учил за водопроводчик, спестили му биологията и половината математика, и той логично си остава водопроводчик цял живот, трудно ще му бъде да мръдне нагоре, защото няма да му достига основата. Аз съм за широка основа в общото образование, като се съчетава тази широка основа и с професионално обучение. С две думи, смятам, че системата, по която моето поколение сме обучавани, дава добри плодове - широка основа и който иска има и професия от техникума.

# 243
Check Please , за изкуствата- чл.37, ал.3 от проекта виж, цитиран е в моя пост, а преди две страници има линк към проекта от вчера. Там е по- добре някак.
То културата, изкуството, спортът и духовните училища не са заплаха за някого. Затова там е свободно.

Нова, и аз споделих това в дългия си /заради цитатите/ пост- хубаво излизаш от системата на 16 г., но поне да е с професия, а не до Х клас всички учат /или не учат/ едно и също. Губи се тотално смисълът. Напън някакъв, но като че ли умишлено изначално безрезултатен.
Целта на обучението до Х клас, за мен, е даване възможност на който иска да се възползва от трудовата си дееспособност на 16, когато придобива обща такава. Нали затова за 16 годишните са предвидени и други форми на обучение- ако желаят и да учат, да могат да дозавършат, напр. вечерно или дистанционно.
Да, ама как ще стане без обикновена професия? Това, мисля, е нарочно, пак да се задържат зорлем хората в система, в която не желаят или поне не искат да бъдат там толкова дълго и безполезно през деня.
Смятам, че след VІІ клас в професионалните гимназии следва да си има професионално ориентиране и обучение, за да може който реши да стартира на 16 да го стори. С професия. Трябва да е категорично заявено в закона това и да е гарантирано- обучение, проверка на практика и теория и кетап.

До колкото разбрах целта на задължителното обучение до 10 клас е за да се даде шанс на учениците, специално от малките наделени места, да могат да завършат накакъв етап от образованието си. Защото  сега учениците от тези места по различни причини не могат да продължат образованието си след 8-и клас в друго населено място и напускат системата. А и да не забряваме, че по Конституция, държавата е задължена да осигури образованието до 16 годишна възраст

# 244
не знам дали тук е мястото но в 5-ти клас първи срок по всички предмети ли има оценка или някои са само крайни че на едно наше детенце по 2-предмета е без оценка

# 245
А как да има производство, като почти няма образование?

То имаше, но го сринаха до основи! Колко квалифицирани хора останаха на улицата....

# 246
  • Ямбол
не знам дали тук е мястото но в 5-ти клас първи срок по всички предмети ли има оценка или някои са само крайни че на едно наше детенце по 2-предмета е без оценка
Не само в пети клас, а и в следващите, по предмет, който се изучава веднъж седмично, срочна оценка не се поставя, има само годишна.

...
А не да учиш хиляди излишни неща, от които полза никаква, а само запълване на учителския състав, повече домашни и тотално претоварване от не-практически знания. Peace

Тук не съм съгласна, Тара. Знанията не са и не трябва да бъдат само практически.
Разсъжденията ти са като на учениците - ама това, госпожо, за какво ми е, кога  и къде ще ми потрябва? И аз винаги им отговарям, че това ще им трябва на мозъка, на развитието му, на интелекта им.

# 247

До колкото разбрах целта на задължителното обучение до 10 клас е за да се даде шанс на учениците, специално от малките наделени места, да могат да завършат накакъв етап от образованието си. Защото  сега учениците от тези места по различни причини не могат да продължат образованието си след 8-и клас в друго населено място и напускат системата. А и да не забряваме, че по Конституция, държавата е задължена да осигури образованието до 16 годишна възраст

Абе не това е целта.  Simple Smile Това си е жив популизъм. Но покрай възможността да се завърши първи етап на средно образование след Х клас би се направило това. Как- друг въпрос. Като имам предвид качеството на образованието до VІІІ клас в селата, за които знам, та си представям останалите две години. Ако целта бе тази, то няма смисъл изобщо от начинанието- нека си развият мрежата с останалите училища и транспорта.  Не е нужно да има училище във всяка паланка. Хората са измислили дистанционното обучение. Представете си Австралия- колко общо има между нейните разстояния и нашите села /в които колко деца има е също под въпрос/.

Иначе нека завършат Х по места, не пречи. Който желае да се сподобие наистина с образование, аз искрено се надявам това да стане в училище, в което си има достатъчно учители и условия.
За 16-те години се обсъди по- горе защо е така, тогава човек придобива право да работи. От там държавата пак е задължена да осигури безплатно образование до завършване на средна степен. Задължението за децата е само до 16, не и правото.  Wink

Лично аз също бих заложила на завоя, който вземат, както чета, и други държави- да се върнем към това, хората, които не се канят да прекарват живота си в учене и интелектуален труд, поне по една професия да имат, такава, че да могат да работят, щом излязат от училище. И това е най- добра държавна грижа. Какво ще правят след Х клас, па макар и завършили на село, ако не продължат и  поне една професия нормална нямат? Че няма и знания да имат като за Х клас- който иска да се лъже, аз не бих, повечето няма да имат. 

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 09:20 от Judy

# 248

Лично аз също бих заложила на завоя, който вземат, както чета, и други държави- да се върнем към това, хората, които не се канят да прекарват живота си в учене и интелектуален труд, поне по една професия да имат, такава, че да могат да работят, щом излязат от училище. И това е най- добра държавна грижа. Какво ще правят след Х клас, па макар и завършили на село, ако не продължат и  поне една професия нормална нямат? Че няма и знания да имат като за Х клас- който иска да се лъже, аз не бих, повечето няма да имат. 

Да, и това пак е недомислица. Те хубаво ще завършат на 16-17, но ще са без професия.
Сегашната система обаче е по-зле. Синът ми влезе в Техническа гимназия, но за да вземе сертификата за специалността, трябваше да учи 13 клас (по избор). Правихме абитурентска, след което учи още една година. Завърши училище в годината, в която навършваше 20.  Shocked

Аз навремето завърших езикова, но съучениците ми които не влязоха след 8 клас в такива гимназии учиха до 10 клас и след това ги разпределяха по една година в техникумите - т.нар. УПК. Там се учеха само специални предмети и БЕЛ. Всички взеха някаква специалност, а много от тях продължиха в университети. Като помня как се влизаше тогава в университет, няма да са били без знания.   

# 249
 А като имат професия къде да работят? Само моля ви, не като Лоана с оправданието, че щом имаме обучени кадри, заводите сами ще се построят у нас.

# 250
  • n/a
Касита, такова нещо не съм казвала, но щом ти е по-удобно така да го тълкуваш, воля твоя.

# 251
А като имат професия къде да работят? Само моля ви, не като Лоана с оправданието, че щом имаме обучени кадри, заводите сами ще се построят у нас.

Все си мисля, че и сега има работа за готвачи, фризьори, електротехници, професионални шофьори, геодезисти, моряци и т.н. Това са първите специалности, за които се сещам, че има техникуми наоколо и за които не е нужно да има построени заводи.

# 252
  • Ямбол
За професиите има курсове. Винаги може при желание да се подготвиш и получиш професия, но пък изтърваните знания в професионалната гимназия по-трудно се наваксват.
Поне така разясняваме на учениците си, които се чудят, кое е по-добре, професионална гимназия или хуманитарна.

# 253
За професиите има курсове. Винаги може при желание да се подготвиш и получиш професия, но пък изтърваните знания в професионалната гимназия по-трудно се наваксват.

Няма как един курс да даде практически знания, каквито се даваха в техникумите, пък било и само една година УПК.

# 254
И като има сладкарски техникум, колко от завършилите го умеят да правят неща като форумните сладкарки?
Техникумите се записват след 8-ми клас, когато едва ли децата, а и техните родители са наясно с какво искат да се занимават в живота.  Друг е и въпросът, че се влиза там без да се знае ще може ли да се справя с професионалното направление, т.е. не от всеки става шивач, готвач, сладкар.

Общи условия

Активация на акаунт