Отговори
# 270
... Не работи тоз, дето майка му го е осакатила от малък с идеите, че да се работи е срамно и само работа на бюро и с компютър и химикал е работа. И да се стартира от 2000 лв. нагоре само си струва. ...

Peace
И още една малка подробност - ако не е шеВ, не ста'а. Всеки втори трябва да е Да Биг Бос, иначе не важи!

# 271

Не работи тоз, дето майка му го е осакатила от малък с идеите, че да се работи е срамно и само работа на бюро и с компютър и химикал е работа. И да се стартира от 2000 лв. нагоре само си струва.

"Учи мама, за да не работиш!" - стара българска поговорка. Laughing

Рокси, ако нещо не е наред в професионалните, то трябва да се поправи, а не да се отварят СОУ-та с уж "разширено изучаване" на същото, ама по-зле.

Да не говорим, че наличието на само една СМГ за цяла София  ми се вижда обидно малко, а пък с новия проектозакон те и на нея посягат.

# 272
... Не работи тоз, дето майка му го е осакатила от малък с идеите, че да се работи е срамно и само работа на бюро и с компютър и химикал е работа. И да се стартира от 2000 лв. нагоре само си струва. ...

Peace
И още една малка подробност - ако не е шеВ, не ста'а. Всеки втори трябва да е Да Биг Бос, иначе не важи!

И това изкривяване е навред у нас също, да.
За мен е хиляди пъти по- ценно да имаш сладкарско твое цехче или сервиз, пред това, да водиш нечии чужди сметки, например. Или да готвиш на кораб за 3 хлд. евра, пред това да учиш гаменчетата у нас за 500 лв. на нещо, дето не ги интересува.

# 273
Глупости, от бедните никой нищо не иска и никой нищо не взима. Просто децата на всички ще имат правото да ползват субсидията, която се полага на всеки български ученик... Както е по света.
Доходите на държавата са от данъците. А както всички знаем, данъци се събират основно от най-бедните. А по света съвсем не е както ти се опитваш да разясниш на невежите. Естествено българи, които са излизали за 1-2 години, та даже и за повече и не знаят езика, не познават законите, ще ти повярват. В Западна Европа и САЩ не се финасират частни училища, а стипендии се дават изключително рядко и само за абсолютни отличници. Не обсъждам стипендианти от рода на Мартина Балева

# 274
  • Пловдив

"Новият закон за училищното образование предвижда държавата да финансира и частните учебни заведения и детски градини."

Бедните ще финансират децата на богатите.

Глупости, от бедните никой нищо не иска и никой нищо не взима. Просто децата на всички ще имат правото да ползват субсидията, която се полага на всеки български ученик и ще си я ползват в избраното от тях учебно заведение. Понеже и те са български граждани и за тях държавата има ангажимента да им осигури образование. Както е по света.  Peace

Държавата е осигурила достатъчно държавни училища от които да си изберат. Като искат да си пращат децата в частни училища са преценили, че могат да си плащат таксите!  

# 275
  • София
Ако обичате, недейте да прекалявате с това превъзнасяне на работническия труд и да омаловажавате благинката на работата на бюро! Работила съм в производството, на машината, като обикновен работник, та добре помня как е. Ако келепирът беше толкоз голям, всички щяха да се натискат да са по цял ден на струга, шевната машина или в сладкарския цех, а не да гледат да "гушнат чанта" и да седнат на топло на бюрото. На мен лично такива пропагандно-работнически не ми минават вече! Няма срамен труд, но всеки гледа да я нареди някак да му е по-леко за повече пари.  Peace

# 276

Доходите на държавата са от данъците. А както всички знаем, данъци се събират основно от най-бедните.

Данъци плащат всички -  тези, чиито деца учат в държавни и  тези, чиито деца са в частни. На теб известно ли ти е къде отиват парите, полагащи се на децата за образование, на тези които учат в частни училища? Аз знам, че не се поделят между държавните. Какво губят "бедните"?!

# 277
не разбирам, за кои плодове говориш, нова?
Децата в професионалните училища си покриват/ха общообразователните предмети, просто при тях преди поне, се учеше една година повече в сравнение с гимназиите. Затова и си имаха възможност да кандидатстват в университет наравно с всички други, защото имаха един и същ хорариум по общообразователните предмети. Не зная сега как го мислят, но ако наммалят хорариума на общите предмети, децата съвсем с празни ръце ще приключат десети клас.

Не учеха всички общообразователни предмети, за сметка на специални такива /в зависимост от профилирането/. Просто всеки си правеше "сметката" по рано накъде да се насочи. Кому е нужно ученикът да учи от всичко по малко щото на 20 години още не е решил какво иска да прави. 12 класа СОУ и накрая нищо. нова е права.
И ние учехме всички общообразователни предмети по 6 часа на ден  плюс още 4 -5 след това  профилирани ,така ,че няма нужда от обобщаване на единен признак .
Въпросът е дали всичко това е така нужно ?
Защото нека си признаем, че деца в 10 клас ,които са в училище от 8-16 часа не са малко претоварени и без допълнителни домашни, спорт, изкуство или език Simple Smile

# 278
Децата са българчета и като такива имат еднакви права. Едно от тях е правото да се образоват. Както и правото да изберат къде. И държавата е еднакво задължена на всяко българско дете да даде субсидия за образованието му, а то ще си прецени къде ще я ползва. Важно е да е за образование. Бих предпочела 10 деца да си доплатят със субсидията в едно частно, с добро качество, пред 10 деца да си кютат в некачественото държавно.
За мен това решение е правилно. Нищо, че децата ми са в държавни градина и училище. Има цяла тема в училищния подфорум, посветена на този въпрос. Можете да пишете и четете там по- подробно. Дадени са примери в коя държава как се процедира- дали се превежда субсидия, цяла или частична, дали се дават валчери. Говорите наизуст.
И точно защото бюджета се формира от данъци, тези данъци са платени и от родителите на децата, учещи в частни училища. Да не говоря, че често те са се внесли повече в този бюджет. Българската насоченост за уравниловка, завист и неспособност да се погледне извън личните интереси е пословична, знам.

Никой не превъзнася работническия труд. Нито интелектуалния. От всеки труд има нужда и ако някой се счита за омърсен от физическия си е негова работа. За мен са еднакво полезни и нужни. И ако човекът Х не е за интелектуален, то зорлем наблъскването му в такъв е грешка- и за човека и за обществото. Мързелът е в повече тук. И погрешното възпитание, още от соц-а. Ами не всеки е за бюро и сложни задачи. И какво?

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 10:52 от Judy

# 279
  • Пловдив
Крайно тъпо е измисленото да се минава с 2-ка. Сега ептен се отпуснаха лапетата. Целта е по стратегия: прост народ лесно се управлява.

# 280
  • София

Държавата е осигурила достатъчно държавни училища от които да си изберат. Като искат да си пращат децата в частни училища са преценили, че могат да си плащат таксите!  
Държавата не е осигурила достатъчно детски градини. Защо онези, които нямат право на избор да трябва да плащат един път данъци и втори път такса за частна градина, за да могат да работят и да плащат още данъци?
Детската градина също е част от образователната система.

# 281
  • София
детски градини няма в София, защото е пренаселена. Но пък училища има, дори ще "оптимизират" мрежата. така че, основанията на принципа "защото няма дг/училища" нещоо не издържа. Както и да , темата не е за финансирането на частните, а за целия закон.

# 282
  • Пловдив
Там е  работата, че данъци дължат абсолютно всички граждани, данъкът е задължително безвъзмездно удържане, без да ти дължи държавата обяснение как и къде го разпределя.
Данък така или иначе се взема от всички (поне би трябвало всички да го плащат).
А потреблението на някаква услуга си е работа на съответното домакинство. Образованието е задължително, но не е посочено на всяка цена да е в частно у-ще. Оттам нататък е въпрос на избор.

# 283
  • София
детски градини няма в София, защото е пренаселена. Но пък училища има, дори ще "оптимизират" мрежата. така че, основанията на принципа "защото няма дг/училища" нещоо не издържа. Както и да , темата не е за финансирането на частните, а за целия закон.
колкото и да е пренаселена София децата в градинска възраст днес са няколко пъти по- малко от тези преди 20- 30 години, а тогава за всечки имаше места. Защо трябва да е мой проблем това, че някой е решил не само да закрие детски градини, но и да продаде сградите им.

# 284
Българската насоченост за уравниловка, завист и неспособност да се погледне извън личните интереси е пословична,

Всички знаем, че държавата е майка за едни и мащеха за други.

Между другото моя приятелка учителка сподели с мен, че в квартал "Младост", в училището в което работи, има три нулеви години. Класовете са - до 7-ми и после започват от 11-ти. Няма ученици за 8-ми, 9-ти и 10-ти клас. Няма раждаемост и учителите все повече ги съкращават. Но за частните училища очевидно раждаемост има.

Немското списание ФОКУС под заглавие:
"Броят на милионерите се увеличава скокообразно, в условията на световна финансова криза",
публикува статистики за съотношението между богати и бедни, по време на кризата:
"Богатите семейства по света съставляват 18% от всички семейства и притежават 88% от обществените блага. В условията на икономическа криза обществените блага не намаляват, намалява прирастът им. В центъра на финансовата буря - САЩ, прирастът на богатствата за 2007 година е 3,8%, докато през 2006 година е съставлявал 8,9%".

Още по темата финансова криза:
http://www.konzertfilmer.de/alice/Alice-financial-crisis-bg.html

Общи условия

Активация на акаунт