Обичам Топлофикация

• 66 691
  • 750
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Вие пак имате гарантиран кворум, при нас той е непостижим...
Изоставеният апартамент е плод на наследствена битка. Не могат да се разберат наследниците на починал човек и се съдят. От 2009г., от когато сме собственици в тая сграда, апартаментът е все така изоставен. Никакво развитие, а е странно, защото мястото е хубаво и комуникативно и с една продажба ще се отърват от проблемите. Вероятно няма да слагат вътре топломери, както не им събират пари за общите части и за нищо друго. Наследниците отказват да го стопанисват, а ние няма как да ги задължим.

# 151
Здравейте!
 Изчетох някаква част от всичко написано до тук и искам да споделя моя опит с топлофикация...Миналата година реших да сменям радиатор...мъка, мъка. Проблемът беше, че нямахме ключ от абонатната (бил изчезнал). Звъня аз на районния техник и му казвам, че трябва да дойде да отключи на моя майстор (майстор не само на приказки, ами и на документи....иначе не би трябвало да има достъп до абонатната). Районния - много учтив по телефона...разбираме се, всичко точно - ще дойде на драго сърце да отключи. При последния разговор (час преди да дойде моя майстор) районния ми задава въпрос: А за сметка на майстора или на клиента??? (за отключване на врата?!) Е.....сами се сещате, че вежливостта му беше до там...особено на моя отговор: за коя сметка говорим?
Идва районния техник (фучи и раздава заповеди)...първо се държа супер невъзпитано, идва и започва на мен да ми се кара; казва, че не можело НИКОЙ да влиза в абонатната освен него; започва да обижда човека, който бях наела. Каза, че това била негова работа и я върши "на частно". Аз му казах, че според наредбата на Топлофикация не може да работи на частно и т.н.
Накрая с много зор пусна майстора да източи водата от тръбите в абонатната и с всичката си наглост дойде в апартамента ми, мина през вратата да видел какво прави майстора, каза му че нищо не разбирал и не се правело така и дойде при мен да ми каже, че ще му дължа 30лв. за това, че е дошъл да отключи. Слезе в абонатната и заключи вратата отново (при положение, че моя майстор те първа щеше да сменя радиатора и след това трябваше да напълни системата обратно). Невероятно арогантен, умствено (и речниково) ограничен и антипатичен човек.
Та....аз доста се ядосах и прочетох де що наредби има и се оказа че: 1.На районен техник НИКОГА не се плаща, за каквото и да е (да не говорим, че не може да ти издаде касова бележка и се стига до "на частно"). Не може да си иска пари и не е редно да му даваме такива 2.Поведението му, което не може да е такова (имат си наредба и за това) 3.Не трябва да възпрепятства работата на наетия майстор. и т.н.
Много бяха нарушенията...аз ги изброих всички в жалбата си, която написах седмица след случката. На следващия ден дойде човек да ме вземе, защото шефа на моя район на Топлофикация искал да говори с мен. Отидохме с моя мъж, защото аз все още бях прекалено афектирана от цялата случка. Шефа беше извикал и районния техник и ни пита какво е станало. Районния започна да отрича че си е искал пари, че се е заяждал, че е влизал вкъщи....каза, че аз лъжа и ме попита в очите какво против него имам, че да го клеветя. Аз му обясних , че не го познавам и че онзи ден съм го видяла за първи път и няма как да имам нещо лично срещу него. Той толкова се оплете, че накрая каза, че този ден изобщо не е идвал на този адрес (3-ма души от кооперацията го видяха и двама майстори - които работеха вкъщи). Стана ясно кой лъже и кой не накрая. Шефа каза, че добре сме били направили и че районния ще бъде санкциониран....нямам идея какво значеше това, знам само, че от тогава мина година и районния продължава да си е същия и продължава да се държи умопомрачаващо....санкциониран или не, замазване на очите или не...вече няма значение...имам си нов радиатор  Hug

Та....дойде друг човек (след близо месец) да напълни тръбите и се хвана за главата. Обясни ми, че всъщност топлофикация мери две неща: температурата на входящата (затоплена) вода и температурата на изходящата. Съответно ние плащаме разликата между двете температури. Т.е. отдаденото количество топлина вътре, в самата кооперация. И тогава отвъртя един кран за регулиране на дебита на водата. След като разгледа установи, че този кран е затегнат и се получава затлачване на водата в кооперацията. Т.е.: водата започва да се качва нагоре с определена температура, но заради полузатворения кран и в следствие на това затлачване, тя изстива в кооперацията (реално без да е ползвана за топлене на апартаментите) и така температурната разлика между входяща/изходяща вода се увеличава изкуствено и съответно после си плащаме за това.....поне аз това разбрах. Не съм експерт, разбира се, но ми се струва толкова тъпо да правиш такива дребни номерца в името на това да прецакаш някой. Определено трябва да издадат учебник "Математика на Топлофикация за напреднали", защото как се изчисляват нещата при тях....не ми е ясно...

# 152
  • София
Ние преди 2 години като си свалихме радиаторите, платихме 20 лв за спирането, но разправии не сме имали. Май имам и бележка някъде.

# 153
  • България-Швейцария
И тогава отвъртя един кран за регулиране на дебита на водата. След като разгледа установи, че този кран е затегнат и се получава затлачване на водата в кооперацията...
Подозирам, че и при нас ги въртят тези номера.
Брат ми като домоуправител има ключ от абонатната и още в самото начало, когато установихме, че нещо не е наред с нея, започнахме да я оставяме на ръчен режим, защото така работи по-добре.
Е, да, но техникът като мине за нещо и току я върне на автоматичен, хем е предупреден и както е мижаво, по някое време се озоваваме съвсем без парно, налягането пада.

# 154
Ние преди 2 години като си свалихме радиаторите, платихме 20 лв за спирането, но разправии не сме имали. Май имам и бележка някъде.

Ама това районния ли го свърши? Вероятно не си имала проблем, защото си платила  newsm78 Money
Аз обаче реших, че не може така и особено на отвратителното поведение не можах да си затворя очите  Shocked

Брат ми като домоуправител има ключ от абонатната и още в самото начало, когато установихме, че нещо не е наред с нея, започнахме да я оставяме на ръчен режим, защото така работи по-добре.
Е, да, но техникът като мине за нещо и току я върне на автоматичен, хем е предупреден и както е мижаво, по някое време се озоваваме съвсем без парно, налягането пада.

Е....и ние сега се гоним така Simple Smile Той мине, ние минем Simple SmileSimple SmileSimple Smile

# 155
  • София
Да  похваля - опростиха ми 350 лв! Както си беше редно.

# 156
  • София
L'Agent , честито! Една морална и материална победа над Топлофикация.  Mr. Green
Да не би да мина и второто разпределение? Гледам на сайта на Топлофикация, че висяха едни 30 лв. за топлинна енергия през юни, сега ги няма... Останали са ми само 18 лв. за дялово разпределение, надявам се и тях да си ги приспаднат от тия 340 лв., които имат да ни връщат.

# 157
  • София
Не се надявай - 18те лв. са за отчитане на топломерите и водомерите. Та тях не ги приспадат от надвзетите сметки, плащат се отделно. От 340 лв. ще ви приспадат бъдещите месечни сметки, ако до тук са занулени. Другия вариант е да си вземете остатъка от каса на Топлофикация.

# 158
  • София
Тоест сега трябва да си платя и 18-те лева на фона на това, че ми дължат 340?  Shocked
До месец май, включително, бяхме занулили. За юни се появиха едни 30 лв., които 2 седмици по-късно изчезнаха от справката на сайта на Топлофикация. Предполагам, че са ги приспаднали от това, което имат да ни връщат.
Вероятно ще могат да приспадат и от следващия отоплителен сезон, нали? В чужбина сме и няма как да заявяваме плащания на каса.

# 159
  • София
Милинка, на мене имат да ми връщат около 250 лв. Не бяхме плащали от април насам. Сега като е излязло годишното изравняване тези сметки/около 120 лв. общо/  са погасени и не им дължа нищо. Но 18 те лв. си седят кротко и затова в петък говорих по тел. с касата на топлофикация. Обясниха, че сметките за август, септември и октомври също ще се погасяват от тези 250 лв - докъдето стигнат. Но 18 лв са за отчитане, топлинните счетоводители били подизпълнители и парите им се превеждали по сметка. Та затова трябвало да се платят допълнително.
Става въпрос за ТЕЦ София - Изток.

# 160
  • София
Ясно, ще плащаме тогава... Мерси за информацията!   bouquet
Не знаех и щях да ги оставя да висят и да им се начисляват лихви.

# 161
Ясно, ще плащаме тогава... Мерси за информацията!   bouquet
Не знаех и щях да ги оставя да висят и да им се начисляват лихви.

Да, погаси ги, че и лихви текат. Възмутително е, но е така.

# 162
  • Пловдив
Здравейте!
 Изчетох някаква част от всичко написано до тук и искам да споделя моя опит с топлофикация...Миналата година реших да сменям радиатор...мъка, мъка. ....................................
Shocked Изобщо не сме имали проблеми. Миналата седмица сменихме 5 радиатора. Обадихме се в Топлофикация Пловдив, разпитахме какви са условията, какво искат. Обадихме се в Техем за топломерите и тях ги разпитахме. В топлофикация платихме 50лв за източване на водата и подадохме заявление, на определената дата източиха, нашия майстор свали старите радиатори, остави ги на пода пред съответния нов, сложи нови. Дойдоха от Техем, свалиха топломерите, сложиха ги на новите, сложиха нови топломери на два радиатора, които са били махнати преди това, но ние искахме да имаме. Платихме им, нямам спомен колко, но не беше значителна сума на радиатор. И се приключи.

# 163
  • България-Швейцария
И при мен се оказа, че имат да връщат около 280 лв., вече са ми ги приспаднали.
Равносметката от миналогодишното отчитане до сегашното - малко над 2100 лв., от които 900 топла вода.
Изясни ми се що-годе и причината за високите сметки, това не ме топли по никакъв начин обаче, вкл. и буквално, защото въпреки немалката сума при това състояние на налягането и абонатната през зимата ми е студено.
В кооперацията сме 10 апартамента и 2 офиса, кубатурата на сградата е константна величина, мощността, която подават, за да ни затоплят като гледам стари сметки - също. Променя се обаче броят на реалните ползватели на тази мощност (в 4 апартамента в момента не живее никой, единият офис е на инвеститора и си седи на шпакловка и замазка още от самото начало), т.е. ползваме малко над 50% и моят дял в момента е 18% (!), реално се получава, че плащам като за 2 жилища в сградата.
Тъпо, но факт Confused, а нямаме особен избор.
За отказване никой не мисли, явно не само аз си спомням кошмара първата зима, когато влязохме да живем без Акт 16 и съответно нямаше парно, а с локално не мисля, че ще е по-евтино.
Дано сега като смениха тръбите поне да е по-топло.

# 164
Дойде изравняването.
250 лв. за сезона, малък апартамент сме, 60 квадрата.

Здравейте Simple Smile Извинявайте за глупавия въпрос, но какво точно влиза в сградното отопление Embarassed Просто ми прави впечатление по сметките, че все е повече и по-скъпо от отоплението на имота (макар че ползвахме парно в три стаи). Предполагам е защото сме малка сграда - 8 апартамента - а се има предвид някакви общи тръби и инсталации, така ли е? Embarassed

...

Това е цената за общите части, т.е. инсталацията минава от апартамент на апартамент и така затопля сградата като цяло.
След това имаш съвсем малко градуси за достигане на желаните.
Ако ги няма тези общи части, сградата е студена и за да стигнеш нормална Т, ще трябва да ползваш много повече енергия, и пак няма да е равномерно.
За сравнение, в нас при Т от 0 до -5 е 20 градуса през деня, при родителите на мъжа ми, в сграда без ТЕЦ е 12-13 градуса.

Това със сградната инсталация е bullshit, реално ако живееш като мен в блок от 1986г. където от 1-я до 13-я етаж са махнали радиаторите и са отстранили тръбите на стълбищните помещения и входа на блока, то целостта на сградната инсталация е нарушена и мощностите изобщо не отговарят на проектните. Това значи че концепцията за "загряване" чрез сградна инсталация е напълно погрешна и да се правят изводи, че са в плюс за потребителя е абсолютно нелогично и само в интерес на топлофикационните дружества. Лично съм предлагал в Топлофикация да си изолирам тръбите в апартамента за да НЕ отдават топлина и да мародерстват на мой гръб, но уви бягат като Дявол от тамян от подобни идеи.

Общи условия

Активация на акаунт