Обичам Топлофикация

• 66 606
  • 750
  •   1
Отговори
# 75
  • In the shadows of my mind
Здравейте   bouquet
Имам едно чудене и търся мнения от хора, които са минали през това или минават отново Simple Smile За първа година съм в апартамент с отопляване от така любимата Топлофикация. Апартамента е панелна гарсониера, около 45кв.м. с 2 радиатора - един в кухнята, един в стаята. Сметките ни за декември, януари, февруари и март са около 150-160лв. при положение, че в кухнята радиатора не е пускан през 95% от времето, а в стаята през деня го държим на 2-3-та степен, а вечер за няколко часа на 5-та степен, след което отново го връщаме на по-малко за през нощта и деня...
Говорих с много мои познати, които живеят в същите кубатури и плащат месечни сметки 80-90 до 100лв, а ние над 150лв 3 поредни месеца. Тъй като сме под наем нямаме представа какво е било предходното потребление или какво е подадено като %, но ми се струват твърде много тези сметки.
Сега въпросът ми е следния - да плащам ли всичко, както съм правила досега или последните 2 месеца да не плащам, а да чакам изравнителни сметки? Според колегите на приятеля ми няма за какво да ги плащаме тези сметки, да изчакаме изравнителните такива, които ще излязат най-вероятно (силно се надявам) на минус и ще компенсират задълженията, които имаме? Възможно ли е това въобще като вариант, или трябва да платим всичко и да чакаме да ни върнат някога пари?

Благодаря ви предварително Simple Smile

Последна редакция: пт, 20 апр 2012, 11:50 от Josellyn

# 76
Възможно е и много хора го правят.
Ако обаче прогнозните излязат верни, ще ви се събере повечко плащане наведнъж.

# 77
  • София
Josselyn,Погледни си хубаво фактурата и виж точно колко ти е сметката за радиаторите, колко - сградна инсталация и колко - топла вода!

# 78
  • София
  а вечер за няколко часа на 5-та степен, след което отново го връщаме на по-малко за през нощта и деня...
Това ти е грешката. При всяко пускане на 5та степен се харчи много топлина. Аз от пускането на парното октомври нагласям топломерите на 3 и така седят до спирането през април. Това е личен съвет от шеф на топлинна фирма.
За подобен апартамент сметките са нормални. Имам същата гарсониера с квартиранти, толкова плащат, а са вече 3та година там. В сметката влиза и топлата вода и общи части на входа. Все пак сега отчитат по ползваното мин. година, умножено с увеличението на цената.
Съветвам те да си плащаш всичко месец за месец, за да не стане после неприятна изненада с увеличена сметка.
А хазяите как ти разрешават да не плащаш? При моите е залегнало в наема - една просрочена сметка и излизат без предизвестие.

Последна редакция: пт, 20 апр 2012, 21:23 от Aisha

# 79

Моят съвет - плащаш си редовно. Такива са ти сметките по няколко причини
1. Предния отоплителен сезон конкретно този апартамент е имал високи сметки и висока отчетена консумация, прогнозното ти разпрезделение от общата енергия е с по-висок %, точно заради това
2. Ти ползаш икономично, но накрая пак имаш да доплащаш - или абонатната нещо не е била съвсем ок (примерно при по-стара сметките са по-високи) или пък в твоя вход яко се краде
3. Идват, засичат, всичко е точно, топлофикация има да ти връща. Честито, и другия сезон ще плащаш по-малко на база по-малък процент от общото потребление.

# 80
  • София
Сметката ми за февруари е идентична с януарската.
Като си гледам сметката, 4 и кусур мегаватчаса са изхарчили, за да ми подгреят апартамента и да ми стоплят водата Stop
За капак ни е време да сменяме и топломерите тази година и ни се върти в главите да прескочим топлинния счетоводител и да ни отчитат директно от Топлофикация, вече можело (когато ни връзваха не беше възможно).
Ако си монтираме уреди с дистанционно отчитане, сметките би трябвало да са на база консумация и изравнителните да отпаднат, нали?
Да, може самата Топлофикация да е топлинен счетоводител сама за себе си. Трябва да се вземе като решение на общо събрание, искат и протокол със 100% подписи на собствениците.
Имат два варианта на отчитане - месечен и годишен. За месечния отчет се доплаща по 2 лв. на апартамент всеки месец.
Не е задължително всички собственици да са с уреди с дистанционно, в нашия вход е кой както си е преенил.

# 81
  • София
А дали при засичането за края на сезона и изравняването на сметките се отчита и топлата вода?
Или само парното?

# 82
Да, и водата се отчита. Ние от изравнението обикновено имаме да доплащаме за повече вода отколкото за парно.

# 83
  • София
А дали при засичането за края на сезона и изравняването на сметките се отчита и топлата вода?
Или само парното?
Всичко отчитат.  Peace
М/у другото, поне при нас, има разлика в показанията на общите водомери и на индивидуалните. И разликата не е в наша полза.  Mr. Green Т.е. общите водомери отчитат по около 150м3 повече годишно, отколкото сбора от индивидуалните /това общо за топла и студена вода/. При изравнителните сметки си го доплащаме туй нещо като пичове - затоплянето веднъж на Топлофикация и самите кубици към Софийска вода.

# 84
Благодаря за отговорите, момичета.
Ще платим сметките и очакваме на 10 Май да ни засичат, пък да видим - каквото сабя покаже, както се казва Simple Smile
Да ви питам нещо друго в тази връзка - след като минат и засекат топломерите кога се очаква да излезе така чаканата "изравнителна сметка"? И (ако) имат да ни връщат нещо - в какъв срок можем да си го получим?
Доколкото разбрах при посещението на хората, които засичат топломерите, трябва да бъдат занулени?

# 85
  • София
Josellyn, нашите топломерчета се зануляват автоматично сами, примерно в края на май, не знам дали всички топломерчета я имат тази функция обаче.  Peace Отчетниците са минали преди това, вие вече си имате и дата явно.
Изравнителната сметка излиза поне 2 месеца след отчета им. После има някакъв срок ако някой иска да обжалва и ако не е обжалвано, тогава можете да поискате парите кеш /не знам как става точно, в каса на Топлото трябва да питате/. Или нищо да не правите, а от следващата фактура започват да ви приспадат надвзетата сума. Ние така правихме - надвзетата сума излиза на ред във фактурата и си гледаш всеки месец дали намалява коректно.  Peace

Ако наистина сте потребили по-малко енергия и ще ви връщат пари, то и ще ви коригират прогнозния дял за следващия отоплителен сезон.  Peace Т.е. ще ви намалеят сметките догодина /или ще са същите, ако пак увеличат парното тихо-тихо посред лято  Mr. Green/.

# 86
А не на последно място и лихви няма да имаш......

# 87
  • София
Josellyn, обикновено през юли идват прогнозни изравнителни сметки. После всеки живущ може да обжалва - срок 1 месец. Ако някой обжалва се прави нова изр. сметка, вече окончателна.
Ако имат да ви връщат пари само титуляра на сметката може да ги получи на каса в Топлофикация. Другия вариант е да ви приспадат следващите месечни сметки, вече са писали.
С 2 думи - септември вече ще има яснота по въпроса. Така сме се разбрали с квартирантите ми, защото те напускат тия дни. Депозита - евентуално тогава.

# 88
Moмичета, благодаря ви отново за помощта!   bouquet
Ще платим сметките сега, поне да не трупат лихви и някакси да съм по-спокойна (не мога да си обясня защо), не обичам да дължа на някого нещо или да знам, че имам задължения...
А иначе за Топлофикация - каквото и да кажа все ще е малко...

# 89
  • София
Минаха за отчет от Техем.
Да видим какво ще става юли. Ох, защо чак юли?
Защо отчитат година за година?
Гадове!
Аз от половин година потребявам 5 кубика топла вода /потвърдено от СВ/, а те ми пишат 10 кубика!
Дано ми върнат парите! Praynig

Общи условия

Активация на акаунт