Преобразуват помощните училища и други въпроси относно проекто закона образован

• 93 015
  • 1 093
  •   1
Отговори
# 1 020
Да ви спестя четенето на стенограмата от заседанието на комисията по образование на 12.09. Приели са само два члена (52 и 53). Започнали са раздела "Предучилищно образование". На мен лично ми беше интересен спорът дали "духовно-нравствено" се включва в "социално" или не, както и дали "процес на педагогическо взаимодействие" означава взаимодействие м/у педагозите или на педагозите с децата. Да ви кажа, най-добре подготвен по етимологията (и не само) на думите и термините в българския език изглежда г-н Л.Местан (какво е това парадокс или ...). newsm78

Проектът за закон е обсъждан на още едно заседание (19.09) и предстои разглеждане на 26.09., но и на трите септемврийски заседания заедно с обсъждане на още нещо. Така че, с тази скорост, май е съмнително дали ще се гласува този закон през мандата на сегашното правителство. А дали не е това целта?! newsm78

# 1 021
Д. Вълчев не вярва в приемането на Закон за образованието

Огнян Стоичков: Целта на Закона за висшето образование е сигурно … тта на студентите
Цитат
По отношение на Закона за предучилищно и училищно образование той обясни, че има известно колебание в управляващите по определени текстове: Има принципни въпроси, по които ГЕРБ се колебае. Надявам се до края на ноември законът да бъде в пленарна зала.

# 1 022
На мен лично ми беше интересен спорът дали "духовно-нравствено" се включва в "социално" или не, както и дали "процес на педагогическо взаимодействие" означава взаимодействие м/у педагозите или на педагозите с децата. Да ви кажа, най-добре подготвен по етимологията (и не само) на думите и термините в българския език изглежда г-н Л.Местан (какво е това парадокс или ...). newsm78

Показно от лисицата Местан, как чисто с предизборни цели, се проваля цял закон, от който зависи бъдещето на цяла нация и децата й. Който има очи, вижда, който не, се омагьосва от празни философски спорове, дали духовното-нравствено се включвало в социалното или не?!? И така до безкрай, Лютвито е голям магьосник! Предизборният цирк и кълчене тепърва започва!

# 1 023
# 1 024
3-годишни тръгват на училище Crazy
Над 20% от петгодишните не посещават задължителните предучилищни групи
Цитат
Според Валентина Богданова обучението на петгодишните не е мярка, а законова норма и щом тя не се изпълнява напълно, трябва или да се изготвят мерки за прилагането й, или да се отмени. За да бъде гарантиран законът, трябва да бъде изпълняван. Останалото е лоша организация, заяви депутатката. Тя даде за пример проектозакона за предучилищното и училищното образование, който предвижда след три години обучението да стане задължително и за децата, навършили 4 години. Защо се предвижда тази мярка, след като дори петгодишните не можем да вкараме в тези норми, попита народният представител от БСП.
Родители са против задължителната детска градина за четиригодишните
Цитат
Организациите настояват да отпаднат предвидените в закона глоби за родителите, които не пращат децата си на детска градина, които са между 50 и 500 лева. Те настояват и за отпадане на предвиденото наказание между 5000 и 10 000 лева за “физически или юридически лица“, които извършват алтернативни форми на възпитание и обучение.

Чудя се какво ще правят родителите на децата с увреждания, на които им е отказан достъп до ДГ? Ще плащат глоби ли? smile3515

Последна редакция: пт, 23 ное 2012, 12:09 от Хамелеон

# 1 025
Подлагат 3-годишните на тестове за обучителни трудности
Цитат
Скрининг тест, през който ще преминават всички 3-годишни, посещаващи детска градина, ще посочва какви обучителни затруднения изпитват децата. Дамянова подчерта, че независимо от това какви резултати покажат на теста, те няма да бъдат местени в други учебни заведения, а с тях ще се работи индивидуално.

# 1 026

Хе, хе, не били информирани родителите, не знаели!? Много добре знаят, ами най-вероятно не искат да са там децата им! Нямали средства, търсели спонсори, леле, леле, ЕРС за дете в помощно у-ще е най-малко 4 пъти по-голям от този на дете в масовото.

# 1 027
  • Бургас
Законът е приет на второ четене в НС, като имат спорове само за тръгването на предучилищна от 4 год.
Сега ще чакаме за точните текстове.
Аз съм много притеснена, хващат дъщеря ми точно в преходна възраст. Смятах да я отложа за 1 год, но разбирам, че май вече няма да е възможно.

# 1 028
Помощник-учители за децата с проблеми
Цитат
Накрая ми позволете да благодаря на всички родители, които активно участваха при разработването на законопроекта, особено в частта, която касае приобщаващото образование. Благодарение именно на тях децата със специални образователни потребности и техните родители ще получат подкрепа за едно по-добро образование.

# 1 029
  • София
Повдигам темата, защото сигурно всички сте видели в новините, че няколко майки-активистки искат да се приеме закона, без да са разгледани гледните точки на всички групи деца с увреждания.

Ето тази статия ме провокира да повдигна темата
Цитат от статията:
----"Широк фронт от над 60 организации и десетки обществени личности се обяви против проектозакона с най-разнообразни аргументи – в това число Асоциацията за родителски кооперативи, БПЦ, БАИТ и Националната асоциация на ресурсните учители (НАРУ).(1) НАРУ е внесла подписка с над 33 000 подписа на родители на деца със специални образователни потребности (СОП) срещу проектозакона – именно децата със СОП днес безотговорно се използват от шепа поддръжници на МОМН като аргумент в подкрепа на скандалния проектозакон.(2)"---

Въпрос без непременно да очаквам отговор, но одобряват ли родителите на децата с увреждания новия закон - закриването на помощните училища, специалните стаички за деца с каквото й да е степен на умствена изостанолост?

Още един път пускам линк към нашите коментари - http://mamtomam.wordpress.com/ и копия на писма до управляващите, с които искаме да се внесат промени в закона, за да могат децата да са по-защитени.

Аз се чудя защо майките-активистки настояват закона да се приеме сега веднага, като е видно, че той има много въпросителни точно за децата с увреждания.

Последна редакция: чт, 07 мар 2013, 22:03 от TanyaMG

# 1 030
Този закон -закона за образованието трябва да бъде хвърлен на боклука и то веднага. Той мирише от началото до края на лобизъм, който обикновените хора ще изплащат за сметка на децата си. Скандално е задължителното образование на 4-годишните, т.е. задължителната детска градина. Скандално е затварянето на помощните училища. Скандални са и субсидиите за частните училища. Скандално е и дежурното оправдание-"така е в Европа". Така наречените граждани, които искат бързото приемане на това недоносче в последния момент имат според мен лични интереси и не отразяват мнението на обикновените хора, които са потърпевши от това недоразумение наречено закон.
Закона трябва да се напише отново-от грамотни хора, които са сложили интереса на всички деца-независимо дали са здрави или не над всичко. А не да се пише с цел облагодетелстването на определени групи.

Последна редакция: сб, 09 мар 2013, 18:18 от Герри

# 1 031
# 1 032
  • София и там където не се пуши
Герри, твоето дете не е ли било обучавано в детската градина още от ясла. Да правят фигурки, да изрязват, да рисуват.

От три годишни навършени работеха от едни Моливко, като рисуваха, чертаеха, все по детски с игри.

Та за това иде реч. Държавата да си поеме това обучение за тези помагала за децата от 4 годишна възраст. Защото имаше огромна разлика между децата ходили на детска градина и единици - не ходили на по-късен етап в училище.

Аз съм много благодарна на учителката на малкия (заради който съм тук във форума), която наистина се съгласи с мен, че има проблем и че тя беше първата, която успя да го накара да прави тези неща. И това всичко с много такт и търпение и инат и при двамата. 

# 1 033
  • София
Аз пак ще цитирам един член от проекто-закона и становище на група родители, оформено от дискусия в тази тема:

Сегашният проект за чл. 193

(1) По изключение и ако целите на образованието не могат да бъдат постигнати по друг начин, за подкрепа и обучение на деца и ученици с умствена изостаналост, с множество увреждания, със сензорни увреждания и с разстройства от аутистичния спектър в детските градини и в училищата по чл. 37, ал. 1 и чл. 38, ал. 2, т. 1-3 може да се организират специални паралелки или групи.

Нашето мнение, изразено в писмо до парламента, комисията по образование и група народни представители през м. май 2012 година:
Общото понятие “умствена изостаналост” и изброяването на конкретни диагнози, при които голяма част от децата нямат никакви когнитивни затруднения е предпоставка за формално спазване на изискването на закона за приобщаващо образование и фактическа изолация на много деца със СОП.

Ето тук сме писали мнения и разсъждения - https://mamtomam.wordpress.com/ . Има и копие от подписано и внесено в парламента писмо с искане да отпадне този дискриминационен текст.

За отпадане на текста се обявиха и доста неправителствени организации - Българския хелзински комитет и други. И сега изведнъж този текст им се стори добър и приемлив...

Гледах в новините на Българска национална телевизия на 07.03.2013 репортаж от парламента за посещението на майки-активистки и опитите за лобиране. От парламентарната група на БСП са казали, че тази група граждани, лобират за частното образование. Това го казаха в новините по Българска национална телезивия. Интересно дали още някой го е гледал, но щом толкова редактори в БНТ са позволили да се излъчи, склонна съм да приема, че е така.

Dorothy, задължителното училище за 4 годишните е с най-вероятна цел да могат повече деца да получат субсидия на принципа "Парите следват детето". Винаги има добри и лоши страни, винаги ще има доволни и недоволни родители от това как и дали са учили детето му по Моливко. Щом толкова много хора не са съгласни да си дават децата от 4 годишни на детска градина, а и децата са малки, за да обяснят как се държат с тях, дали и на какво ги учат, трябва да се отчетат и различните мнения и да се намери решение.

Последна редакция: нд, 10 мар 2013, 13:07 от TanyaMG

# 1 034
  • София и там където не се пуши

Dorothy, задължителното училище за 4 годишните е с най-вероятна цел да могат повече деца да получат субсидия на принципа "Парите следват детето". Винаги има добри и лоши страни, винаги ще има доволни и недоволни родители от това как и дали са учили детето му по Моливко. Щом толкова много хора не са съгласни да си дават децата от 4 годишни на детска градина, а и децата са малки, за да обяснят как се държат с тях, дали и на какво ги учат, трябва да се отчетат и различните мнения и да се намери решение.

Таня, точно защото децата са им детска градина, на доста от тях учат по разни програми и ги обучават. Пуснали са ги на детска градина посещават, а са против - е това не мога да го разберат. Хем ползуват услуги на държавата да обучават децата им хем са против. Защо не си ги държат в къщи, а напират към детските градини.

Общи условия

Активация на акаунт