Преобразуват помощните училища и други въпроси относно проекто закона образован

• 92 652
  • 1 093
  •   1
Отговори
# 510
Ето всичко започна около тази тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=429100.0;all , когато благорадение на активността на доста майки от форума се организира срещата с премиера. И за това сме очаквали, че това са организациите на майките от този форум.
Леко обидно е да чуеш "аз няма да ви се отчитам", а ние сме искали да ни информират. И на мен ми направи впечатление мълчанието след 2010 година. И когато в края на 2011 година започнахме да питаме какво става, защо се прави това и това ни се отговаряше с пренебрежение.
Но направеното не може да се върне назад и явно идва нов етап, когато организациите работят за частните си интереси.

Таня, наистина си много далеч от цялата история в частност на нашия Алианс, нито сме започнали от горната тема, нито сме организация на форума. Ние сме си ние, в Бг Мама сме организирали страшно много инициативи и каузи, особено аз, имам страшно много ценни и добри приятели благодарение на каузите ни в Бг Мама... Това е мястото, което ни обединява и събира. Но това не ни прави принадлежност на форума, в смисъл да имам задължения под някаква форма, извън спазването на форумните правила за ползването му. Ако търсиш темата ни, откъдето сме започнали, то името й е идентично на името на организацията ни. Но не и темата направи организацията ни, а съвсем други натрупали се събития от реалността. Крайно странни са ми намеците ти, за "изчезването ни", понеже сме защитавали "интересите" на организацията си. Първо, нито някой от нас е "изчезвал", много лесно е да се види и провери, ако се направи няма да ви е много приятно, предвид многото апели за съдействие, които са сиоставали глас в пустиня, но по-важното, нито ние някога сме държали някой тук за длъжен да ни съдейства, в защитата на децата, нито пък някой друг да счита нас за длъжни, да защитаваме други деца освен своите, че и регулярно да намираме време да се отчитаме до къде сме я докарали. Въпреки всичко сме пускали информация за всичко, което считаме за важно, не  защото сме длъжни на някой, а защото сме родители. Много грозно изказване Таня, ние сме изцяло доброволна родителска организация, абсолютно независима от държава, партии и политици, за всичките тези години само сме давали, средства, сили, време, нерви, нощи, за сметка и на деца и на семейства, това си наш личен човешки избор на всеки един от нас, никого не сме занимавали с това, но да седнеш да ми обясняваш, че и сме ти били длъжни, регулярно да се явяваме тук и да обясняваме какво правим, зада получим одобрението ти, извинявай.....

Смятам, че съм длъжна повече изобщо да не обяснявам тук, какво, как и защо сме защитавали. Всеки има право да защитава каквото и където си иска, това не го прави длъжен и собственост на никой.

# 511
TanyaMG аз не се смея, за съжаление. За мен нещата са много сериозни, защото не чета по сайтове, а ходя и говоря с хората и мога да ти кажа, че нещата, които Т. Пиралкова говори са лъжа! Знам кои са участвали в работните групи и разбрах какви са! Но все още не мога да разбера какъв е интереса на Пиралкова от цялата работа! На В. Цолова благодарение на теб разбрах, за което  съмт и признателна. Сега ще кажа и на майките от 6-то ПУ (чиято сграда ще вземе г-жа Цолова) какво точно ще им се случи! Директорката на 6-то ПУ е била тази, която е успокоявала  майките (не директори). Предсатвители на Помощни у-ща в работните групи е имало само 1 и той е същата тази Директорка. Другите не са били  поканени.
Приеми тази информация от "кухнята"!
Дано накрая си направите правилните изводи!

Ако бяхте поискали, щях да ви кажа поименно целия състав на групата, той не е тайна. Нито на тази за Концепцията, нито на тази за Закона.
Тanq_ludoto , ако прецениш, може и мен да ме питаш какъв ми е интереса, ще си спестиш много изгубено време. Но все пак всеки сам си преценява с какво време за губене разполага, може да ти е страст да си го губиш.

# 512
Не ми е ясно кой какво е преценявал, но някой си мисли, че София е = на България?
Как си представяте частно училище за аутисти във всеки окръжен град.
Да отбележа, че във Враца въобще няма частни училища.
Как си представяте, че родителите ще пуснат не вербалните аутисти на п- километри сами.

За другите родители с деца със СОП разбирам, но за тези от аутистичния спектър...

Поне за домашното образование има ли проблем?

# 513
TanyaMG аз не се смея, за съжаление. За мен нещата са много сериозни, защото не чета по сайтове, а ходя и говоря с хората и мога да ти кажа, че нещата, които Т. Пиралкова говори са лъжа! Знам кои са участвали в работните групи и разбрах какви са! Но все още не мога да разбера какъв е интереса на Пиралкова от цялата работа! На В. Цолова благодарение на теб разбрах, за което  съмт и признателна. Сега ще кажа и на майките от 6-то ПУ (чиято сграда ще вземе г-жа Цолова) какво точно ще им се случи! Директорката на 6-то ПУ е била тази, която е успокоявала  майките (не директори). Предсатвители на Помощни у-ща в работните групи е имало само 1 и той е същата тази Директорка. Другите не са били  поканени.
Приеми тази информация от "кухнята"!
Дано накрая си направите правилните изводи!

Ако бяхте поискали, щях да ви кажа поименно целия състав на групата, той не е тайна. Нито на тази за Концепцията, нито на тази за Закона.
Тanq_ludoto , ако прецениш, може и мен да ме питаш какъв ми е интереса, ще си спестиш много изгубено време. Но все пак всеки сам си преценява с какво време за губене разполага, може да ти е страст да си го губиш.

Времето си е мое и аз решавам какво ще правя с него.

# 514
Не ми е ясно кой какво е преценявал, но някой си мисли, че София е = на България?
Как си представяте частно училище за аутисти във всеки окръжен град.
Да отбележа, че във Враца въобще няма частни училища.
Как си представяте, че родителите ще пуснат не вербалните аутисти на п- километри сами.

За другите родители с деца със СОП разбирам, но за тези от аутистичния спектър...

Поне за домашното образование има ли проблем?

Истината е, че никой не  го интересува къде какво има!  Обслужват се лични интересни за сметка на децата ни. Другото си е лицемерие!

# 515
констанца, радвам се, че си си направила труда да прочетеш форумската история. Ето всичко започна около тази тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=429100.0;all , когато благорадение на активността на доста майки от форума се организира срещата с премиера. И за това сме очаквали, че това са организациите на майките от този форум.
Леко обидно е да чуеш "аз няма да ви се отчитам", а ние сме искали да ни информират. И на мен ми направи впечатление мълчанието след 2010 година. И когато в края на 2011 година започнахме да питаме какво става, защо се прави това и това ни се отговаряше с пренебрежение.
Но направеното не може да се върне назад и явно идва нов етап, когато организациите работят за частните си интереси.

А и най-вероятно за направата на закона всички дават предложения и някой друг съшива закона.

Случайно на някой от прочелите темата за образованието да му направи впечатление колко човека пишат в нея, колко човека са дали някакво (без значение хубаво или лошо) предложение за промяна, а не само мрън -мрън, колко човека са взели участие с предложение или лично присъствие на среща някъде с някой, въпреки молбите ни за такова?

Желаещите да научат какъв е интереса на родителите от Национален алианс "Усмихни се с мен" могат да го направят на сайта ни- www.usmihnisesmen.org .
 Информация като - финансови отчети, какво, кога, къде и как сме направили или предстои да се направи се качва редовно и е свободно достъпна за абсолютно всеки.
Всеки от този форум или от където и да било другаде, който е искал- е взел участие с каквото може.  Peace

Мнозина от пишещите тук в тази тема дори не знаеха, че вече има тема за образованието и за това ли сме виновни ние?
Сега всеки който желае може да отиде и да разгледа и останалите теми- за достъпната среда, за здравеопазването, както и тази касаеща социалните услуги и министерството на труда и социалната политика- там има още мнооооого за четене. По тези теми също се работи много, също има изнесена информация.
Желаещи да участват с нещо различно от- днес не мога зает съм, ама то нищо няма да променим и т.н.т, има ли?

Държа да ви информирам, че захващайки се с нещо то няма да стане сега веднага, днес или утре- ще отнеме мноого време и трябва да сте готови да намерите такова, така както Росонери и много мами около нея намериха, за да се борят почти 2г за правото на винетка за семействата с деца с увреждания, така както аз и Тео намерихме време навръх Коледа (27.12.2010г) преди повече от година за да се срещнем с Тотьо Младенов, Красимир Попов, Валентина Симеонова от МТСП плюс шефовете на АСП и ДАЗД за да внесат спешно поправка и родителите отново да могат да си получават парите със задна дата по чл.8 д, поправка която влезе в сила след по-малко от месец- от 21.01.2011.

И тук специално за Таня Димитрова ще отбележа за личния ни интерес от това на мен и Тео- аз съм си получила парите със задна дата, пари за кола нямам, тъй че хич не мисля за винетка, а както казва тя- Тео няма болно дете, тоест никакъв зор за каквото и да било.
Най-лесно е да не правим нищо и да плюем тези, които се опитват.
Мен никой не ме е информирал, нито канил където и да било докато си седя на топло на дивана в хола, нито съм възпитаник на емнайсет университета за да знам какво, къде и как за детето си- чета, питам и разпитвам.  Peace
Когато някой иска да свърши нещо намира начин, когато не иска си намира оправдания.

# 516

Времето си е мое и аз решавам какво ще правя с него.

Тъй де, точно за това не се пъна да ти кажа отговора, който е точно две приказки, а ти давам възможност да дерзаеш.

# 517

Истината е, че никой не  го интересува къде какво има!  Обслужват се лични интересни за сметка на децата ни. Другото си е лицемерие!

Абсолютно точно и вярно, точно заради това е свръх супер спешно да се мръднеш от удобното си място, където си се позиционирала, и да започнеш лично и пряко да защитаваш интереса на детето си, и не само твойто, ами и на всички деца, щото твойто няма как да е добре, ако другите са зле. А истината е, че всички деца са зле. Ако ти пука, разбира се. На нас ни пука, точно затова го отнасяме сега от тия, дето ги е мързяло да се мръднат извън идиличната оплакваческа идилия на форума.

# 518
  • София
Момичета, не знам защо се обиждате, от коментарите, че сте от форума. Аз бих се гордяла да имам подкрепата на потребители тук. Явно всеки гледа с различни очи.

Да ви припомня историята през моите очи, зачетох се в темата - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=429100.0;all . Странно ми се вижда от сегашна гледна точка, че първо се бяхме записали 35 майки за срещата с премиера, после се появава пост - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=429100.msg12612047#msg12612047, че премиера ще приеме само 10, имаме 1 час да решим кои ще бъдат тези 10 човека и следващ пост, че те са почти определени. И явно се записват най-активните, поне така съм предполагала. След срещата бяхте казали, че премиера е наредил да ви включат в групите по правене на всички нови нормативни документи. И така вие се озовахте в тези работни групи. Това е моето разбиране и съм очаквала, че тогавашната активност и комуникация с майките ще продължава.
Както й да е явно всеки се е озовал на определено място по свои си причини. Да сме живи и здрави!

tanq_ludoto, виждам, че съм те засегнала, а не е била това целта ми, извинявай.
Аз знам само от форума, а виж и ти знаеш различни неща и може би ако ги споделиш тук, ще ни се изясни картината.

Последна редакция: пт, 16 мар 2012, 23:31 от TanyaMG

# 519

Абсолютно точно и вярно, точно заради това е свръх супер спешно да се мръднеш от удобното си място, където си се позиционирала, и да започнеш лично и пряко да защитаваш интереса на детето си, и не само твойто, ами и на всички деца, щото твойто няма как да е добре, ако другите са зле. А истината е, че всички деца са зле. Ако ти пука, разбира се. На нас ни пука, точно затова го отнасяме сега от тия, дето ги е мързяло да се мръднат извън идиличната оплакваческа идилия на форума.

Ще се видим, споко  Laughing!

# 520
Момичета, не знам защо се обиждате, от коментарите, че сте от форума. Аз бих се гордяла да имам подкрепата на потребители тук. Явно всеки гледа с различни очи.

Аз знам само от форума, а виж и ти знаеш различни неща и може би ако ги споделиш тук, ще ни се изясни картината.

Не ме разбра правилно. Не се засягам, а искам да се  говори с факти. Теб те харесват и  уважават и когато споделиш такава информация (дори само като лично мнение) се приема на доверие! Смятам, че си искрена и неопорочена като горе пишещите  Hug.
За разлика от тях няма да се пъна да се показвам, а ще търся съмишленици за каузата, която започнах. Тук споделяме общи проблеми, но не ми харесва група хора да се възползват от вас!

# 521
teo, не всички деца са зле, още по- малко в еднакво положение. Отнася се и за родителите им.
Аз лично нямам никакво желание друг да ми защитава интересите, особено на моето дете, но тъй като се отнася  и за моето дете поне имам право на мнение.
Мисля, че никой, обаче няма право да застава зад гърба на всички деца и да говори обобщено.
Ако ти направи впечатление тези които не са съгласни са все от аутистичния спектър. Интересно защо?
Задава ли си някой поне въпроса защо разделението е точно там? Защо такова няма при другите родители с деца със СОП.
Ако на последния въпрос се опитате да си отговорите ще ви станат много ясни нещата.

За мен лично образованието е изгубена кауза като за някой друг родител здравеопазването.
Все пак не си позволявам да давам съвети относно здравето на нито едно дете, още по- малко да обяснявам, че майката нехае за собственото си дете и ако няма някоя организация на заинтересовани обществени дейци, то тя е пропаднала.

Хайде да смекчи ме тона малко.

# 522

Да ви припомня историята през моите очи, зачетох се в темата - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=429100.0;all . Странно ми се вижда от сегашна гледна точка, че първо се бяхме записали 35 майки за срещата, после се появава пост, че премиера ще приеме само 10 и явно се записват най-активните. След срещата бяхте казали, че премиера е наредил да ви включат в групите по правене на всички нови нормативни документи. И така вие се озовахте в тези работни групи. Това е моето разбиране и съм очаквала, че тогавашната активност и комуникация с майките ще продължава.
Както й да е явно всеки се е озовал на определено място по свои си причини. Да сме живи и здрави!

Не се обиждам, че съм част от форума дори напротив- гордея се с това.

След срещата с Борисов пуснахме теми за всички сфери, които касаят децата ни, теми за предложения, в които от началото се включиха всички, а после?
После почти всички се оттеглиха, а някои продължиха.
Погледни становището, което изготвихте с Констанца- колко от нещата в него ги няма и в становището на Алианса?
Колко от нас дадоха предложения за новия закон за детето?
През май месец 2011г отново имаше протест- колко дойдоха, колко се включиха след него в новите задачи?

Ето един пост на Тео веднага след срещата с Борисов:

Всеки, който смята, че ще има възможност да се включи към някоя работна група, да пише на мейла на Алианса, може и тук. Ако има предложения към някой от ресорите, да ги изпрати пак на мейла. Понеже за много родители ще е много трудно да присъстват лично, особено от провинцията да пътуват, а проблемите са хиляди и знаем, че са много индивудални, за да има възможност всеки родител да се включи и постави проблемите си, дори и да са включени в нашите конкретни предложения, ще са пък доказателство за необходимостта от промените и ще дадат реална представа за проблемите в различните градове. Ажелия мисля, че напред е пускала нашите искания, но Пожар в темите по ресори ще пусне и конкретните предложения към всеки от тях. Важното е, че има желание за диалог с обикновените родители от цялата страна.

na_usmihnisesmen@abv.bg

Този апел все още е на дневен ред, и все още (с малки изключения) няма желаещи.

Последна редакция: сб, 17 мар 2012, 00:13 от pogar

# 523
teo, не всички деца са зле, още по- малко в еднакво положение. Отнася се и за родителите им.Ь
Аз лично нямам никакво желание друг да ми защитава интересите, особено на моето дете, но тъй като се отнася  и за моето дете поне имам право на мнение.
Мисля, че никой, обаче няма право да застава зад гърба на всички деца и да говори обобщено.

Напротив Снежа, ВСИЧКИ деца са зле, много, много зле, отворете си очите и си излезте от егоизма на статуквото! Всички деца с страшно зле, не само едни, СПЕЦИАЛНИ, извънземния някакви!
Ние също нямаме никакво желание да защитаваме някой друг, нямаме сили за това, физически ако щеш, но от зор ни се налага да го правим, защото няма ЖИВИ хора в реалността, всичко е живо само във вируалното пространство, и до там. Оттам нататък то било най-заетото, щото ние всички останали по цял ден броим звездите, нищо не разбирало и не знаело, щом опре до ставането от Дивана пред компютъра....

Интереса и децата ви НЕ са на екрана, а в реалността, ако искате най-доброто за тях, си ги защитете в реалността, а не във виртуалния свят.

Таня, мимоходом ти мернах поста в премиера, уверявам те, не ставай смешна. Поне от наша страна, ама никакво намерение нямаме да седнем да правим разбор на нещо преди найсе години. Само за ваше инфо, онази среща с Борисов не се дължи на "майките" от форума, а на конкретни лица, едно и две, най-много. След това сме имали доста срещи с Борисов......

# 524
teo 7777 Ами ето, аз съм те попитала в прав текст на 26.02.:
“Би ли ни казала колко души и от кои родителски организации на деца с увреждания участвате в тези обсъждания. “
а ти си ми отговорила: “Констанца, ето тук пише кои сме, повече от точно и ясно, и с адресите, и с мейлите, само ЕГН не сме си написали, по разбираеми причини.” и си ми дала този линкhttp://dox.bg/files/dw?a=4cc785ff1a

Аз не открих нищо на него. И съм написала точно какво бих искала аз, а вероятно и другите да знаем – не персоналните ви данни, а написаното по-горе.

Общи условия

Активация на акаунт