Когато едното ви дете има празник, другото получава ли подарък?

• 8 718
  • 86
  •   1
Отговори
# 75
  И с какво омаловажава празника на рожденика, това че ситното ще получи десертче? дава му се при влизането от учтивите хора и толкова.

С каквото се осмисля и жестът към другото детенце (особено ако е едногодишно и получи шоколад например). Не става въпрос за учтивост. Аз не съм учтива, но обичам да подарявам. Даже е на гостенчетата на рождения ден на дъщеря ми имаше подаръци.
Идеята ми е, че жестовете трябва да бъдат съобразени с възгледите на родителите по въпроса.    Peace

# 76
Винаги подарявам на другото дете нещо малко.

# 77
  Идеята е, че малките деца не бива да бъдат огорчавани насред празника от нещо, което не биха могли съвсем да разберат. Всички имаме деца тук и ни е ясно, че посланието "Днес батко ти ще получи подарък, а ти след половин година",  е трудно да бъде осмислено от двегодишно дете, и едва ли е нужно някой да остане може би нацупен и пренебрегнат, докато може в същото време, докато батко му си развива подъръка, да си получи нещото, каквото и да е то, и да остане доволен и той. Затова и другите деца обикновено има шапчици, балони и свирки, които да си занесат у дома.
 Е, ако родителят на въпросното дете  желае да го възпитава в стоицизъм на тая крехка възраст, вероятно ще намери начин да уведоми поканените, че такива жестове не са желани.

# 78
Тези жестове вълнуват в много по-голяма степен родителите. Двугодишните, че и тези на по три, даже и на собствените си рождени дни не се интересуват от подаръците.  Simple Smile Родителите са инициатор да се спази протоколът и виновниците за тържеството да приемат жеста. Когато започнат да мислят материално, вече всичко им прави впечатление (защо баба на теб ти даде 2 парички, а на мен една - не се гледа номинал; защо твоята кутия е по-голяма от моята - не се гледа цената и т.н.).
Да не би да искате да кажете, че щом едното дете у семейството е получило играчка, то тя е само и единствено за негово ползване? Или, че ако другото е получило десертчета за подарък, то тогава самО ще си ги яде?   

# 79
  Моето дете винаги се е интересувало изключително много от играчки. Допускам, че има и деца, които не се интересуват.
 В такъв случай вероятно е уместно родителите на семейство с две и повече деца да уточняват с гостите, си, че те трябва да донесат подарък само на рожденика и нищо за другите деца.

# 80
  • София
Тези жестове вълнуват в много по-голяма степен родителите. Двугодишните, че и тези на по три, даже и на собствените си рождени дни не се интересуват от подаръците.  Simple Smile

newsm10
Но дори да обръщат внимание, един ден в годината ще се научат, че комунизмът е утопия и равенство няма  Mr. Green

# 81
  • Пловдив
Ще ви дам пример от днес. Голямото ми детенце има имен ден, малкото му подари подаръка, казвайки му на бебешкия си език нещо, което в превод означава: "Батко, ето ти подарък".... щастливият батко си взе подаръка и нацелува бебока, който беше много щастлив от този факт. За малкия нищо не съм купила, но не за да го възпитавам в стоицизъм, а защото нямам финансова възможност ... той пък не съм забелязала да се е почувствал зле от този факт... та и аз като Рони смятам, че тези неща вълнуват повече родителите, отколкото малките деца.  Peace

# 82

В такъв случай вероятно е уместно родителите на семейство с две и повече деца да уточняват с гостите, си, че те трябва да донесат подарък само на рожденика и нищо за другите деца.

при наличието на толкова учтиви хора в Бг изобщо нищо няма да уточнявам, нека носят подаръци и на тримата  Crossing Arms

# 83
  • София
Когато отиваме на рожден ден, носим подарък само за рожденика. Но до сега не се случвало да сме на рожден ден на дете, което има братче/сестриче на 4-5 годинки. В този случай, сигурно, бих взела за подарък някаква игра, която да става и за двамата - да кажем конструктор.

При моите деца няма необходимост да подарявам отделни подаръци за двамата.
Моите деца са с голяма разлика и големият разбира. Много добре разбира, че дори подаръка, който е даден на малкото е за него. А всички негови стари играчки са за малкото. А малкото си знае, че играчките са за игра и може да ги взима когато поиска. Имаме уговорка, че ако малкото счупи играчка на голямото ще му купим същата (не подобна, а същата). За 4 години се е случило веднъж.

Но ако в мен се прокрадне дори и минимално съмнение, че едното дете ще остане разочаровано, ще взема подарък и за него.
С две думи зависи от децата, не от мен. Аз ще мога да обясня на малкото защо. Ще мога да купя и такъв подарък на големия, който да не е интересен на малкия... Има хиляди начини да не подаря подарък. Но само ако детето може да разбере.

# 84
Подарък само за рожденика. Две деца имам. Обяснила съм какво е празникът, кой получава подаръци и т.н. Разбират ме и не се сърдят. Гостите обаче носят и подаръчета за другото.

# 85
Само рожденика получава подаръци от нас,но пък скоро бяхме на рожден ден на племенницата,там родата подари дребни нещица и на щерката.Въпреки всичко ми се стори странно.Все пак имаше куп деца на рождения ден.Те трябва да знаят че този празник е личен и така или иначе всеки през годината ще мине през него и ще си получи падаръците когато му дойде времето Peace

# 86
  • София
Тези жестове вълнуват в много по-голяма степен родителите. Двугодишните, че и тези на по три, даже и на собствените си рождени дни не се интересуват от подаръците.  Simple Smile

аз дете не вълнуващо се от играчки не съм виждала...ама може и да има...моят и на 1 година  мн живо се интересуваше от подаръците си....
иначе по темата..ако са моите деца,  бих подарила и на малкото... ако ни поканят също вероятно и на другите деца от семейството бих занесла по нещо...така го чувствам...иначе да се научат децата, че не винаги за всички има...има време и няма да ги подмине...

Общи условия

Активация на акаунт