Литературен клуб - XI

• 56 149
  • 745
  •   1
Отговори
# 360
Един път съпругът ми имаше лошият късмет да съм с него на язовира, и да съм си забравила книгата. Надух му главата, изкарах си го на всичко и всички, и накрая риболова приключи предварително, разбира се с празно кепче. От тогава тръгнем ли на някъде, той сам ме подсеща.  Laughing
Joy Joy Joy

# 361
Аз се изнервям дори когато неочаквано трябва да чакам някъде повече от 5-10 минути и нямам книга (не че много се концентрирам, но все пак е добре да я има) или MP3 player.

Сега започвам лудо преписване на откъси. На 20-30 места съм си сложила разделители в „Концерт в памет на един ангел” на Ерик-Еманюел Шмит.

Отново се възхитих на този човек заради перфектната комбинация – използващ не само теоретичното си образование по философия (само по себе си то не е гаранция за нищо), дарбата си на психолог по природа (за разлика от мнозина учили психология) и таланта си на писател – и разкази, и романи без излишна дума, с естествени диалози, добре изградени идеи... Пишещ с различен поглед за обикновените и познати неща.
Чудела съм се има ли как по заинтригуващ начин да се разгледа отново експлоатираната тема за Каин и Авел. Често казано след разказа „Концерт в памет на един ангел” ми се искаше да спра дотам и да не чета следващия разказ... Но разбира се продължих, за да открия още и още въпреки привидно познатите теми.
Общото в тези разкази за мен беше вътрешната трансформация на личността,  дуализмът.

Усещам доста от произведенията на Шмит като вид съвременни причти. И докато за „старите” не мога да кажа, че ме привличат и са способни да задържат вниманието ми, творбите на Шмит го правят...

Завършекът на сборника беше върхът на удоволствието – споделяне на Шмит за процеса на писане и за много други неща...
Скрит текст:
Много неща исках да препиша от този „писателски дневник”, но особено ме зарадваха две неща във връзка с „Господин Ибрахим...”:

„Когато едно нюйорско издателство публикува „Господин Ибрахим и цветята на Корана” в Съединените щати, един от издателите ме попита дали не мога да преработя този разказ от осемдесет страници и да го направя поне триста и петдесет страници, докато доразвия съдбата на господин Ибрахим, на родителите на Момо, на бабата и дядото, на съучениците...”   Laughing ??!!

„Тази сутрин получих писма от германски гимназисти, които изучавали „Господин Ибрахим и цветята на Корана”. Сред комплиментите, един от тях все пак се оплаква: „Защо не обяснявате причината, поради която господин Ибрахим все повтаря: „Знам какво има в моя Коран”?
Отговорих му само с едно изречение:
„Защото исках да го откриете сами...”

Първото ми хареса, защото за мен също не е необходимо нито редче, нито думичка повече в „Господин Ибрахим” и Шмит съзнателно е оставил книгата толкова „кратка”.
Второто ме зарадва, защото явно „Господин Ибрахим” се изучава в Германия..?!
И освен това в отговора на Шмит виждам това, което е писал в „Една любов в Елисейския дворец” : „Фактите са като изреченията в една книга, нямат смисъл сами по себе си, а само смисъла, който им придаваме”...

# 362
Свет, наскоро четох "Концерт в памет на 1 ангел" и като я сравних  с останалите книги на Шмит, ми се стори доста по-слабичка  Thinking
Мисля, че е подходяща за пубертетна възраст, където се изглаждат тези норми морални  Peace

# 363
Ами явно съм в пубертетска възраст Wink (не е лошо). Laughing
Освен това ми се струва малко множко някой да каже, че и в края на живота си е 100 % и окончателно наясно с всички тези норми (е, може разбира се). Направи ми впечатление, че в писателския си дневник в края на сборника Шмит отново задава въпроси, сякаш самият той все още не е наясно с теми като "Какво е свобода" и подобни.
За мен няма и помен от "слабичка", пък ако случайно се определя като такава (или елементарна и пубертетска), нищо, пак ми харесва много книгата. Сега разбирам защо не винаги обичам да чета разкази. Защото рядко се постига перфектността, целостта и неподправеността на Шмит (за хуманността да не говорим - въпреки баналния израз) - лично мнение и усещане разбира се, както всичко в тези теми. Wink
Позащитих си го малко любимия Шмит; мисля, че би приел с радост коментара ти, Кливия, доколкото вече го опознавам чрез различни източници. Simple Smile  Освен това може и да си права, щом се изучава в германските гимназии от тийнове. Wink

Ето още малко от този сборник, ако има такива, които са го харесали:
Скрит текст:
От писателския дневник:
"Разказът е скица за роман, сведен до най-важното.
Този взискателен жанр не търпи предателства.
Ако човек може да използва романа като килер за всякакви неща, това е невъзможно при разказа. Трябва да се премери мястото, полагащо се на диалога, на описанието, на обособената част. И най-дребната грешка в архитектурата веднага прозира. Самодоволството също.
Понякога си мисля, че в разказа разцъфтявам, тъй като съм на първо място човек на театъра.
.. Авторът на разкази има усещането, че води читателя, хваща го за ръка в първото изречение, за да го отведе до последното, без да спира, без почивка, както е свикнал да прави това в театъра."

От разказа " Концерт в памет на един ангел"
"Кога се превръщаме в онзи, който трябва да бъдем? В младостта си или по-късно? Като юноши, въпреки даденостите на интелекта и темперамента, в голяма степен сме изградени от възпитанието, от средата, от нашите родители; като възрастни се градим от изборите, които правим. Ако той, Крис, някога беше амбициозен, опортюнист, борбен, то бе под натиска на майка му, една самотна жена, която искаше синът й да успее вместо нея. За да не разочарова нейната обич, той трябваше да блести, да се бие, да побеждава. Ако майка му бе отхвърлена от бащата на Крис, то според нея бе, защото той не я беше сметнал достатъчно шик за него! От дистанцията на времето, Крис преценяваше, че родителят му се бе показал просто несъзнателен егоист, обикновен мръсник. Самият той на двайсет години, при завръщането си от Тайланд, бе имал късмета да успее да изгради дига пред майчиния натиск и престъпното му лекомислие спрямо Алекс му бе показало, че върви по грешен път, тъй че бе започнал отначало с други ценности. Но онова, което Крис не бе предвидил, бе, че се случва и обратното: порядъчен човек да се превърне в измет. Ако има изкупление, то има и проклятие.  И то винаги е доброволно. Когато някакъв нещастен случай пропука техния живот, хората реагират по различен начин. Аксел се бе затворил в цинично отвращение от всичко човешко, а Крис се бе отворил за обичта към другите. "

# 364
  • Пловдив / София
Тази "Стая" е много интересна, но ми беше много гадно да я чета, много е достоверна. Не исках да чета книга няколко дни след като я свърших, а това не ми се е случвало от години.

На мен, напротив. Не ми беше гадно да я чета. Макар че знам, че наистина има хора, преживели това. Книгата, според мен, се концентрира мн. повече в/у отношенията майка-дете, отколкото в/у самото "гадно нещо", преживяно от главните герои. Няма да казвам какво, за да не издавам сюжета.

Иначе относно това, че нямам нищо за четене. Ни най-малко не се обиждам.
Е, вече имам, де. "На пазар за съпруга" на Стивън Уингейт.

Иначе аз също мн. обичам да чета, но не мога да го правя навсякъде. Напр., като съм с компания някъде, не мога да се съсредоточа в/у книгата. Като съм в рейс, метро, на плаж - също. Чета у дома, в уединение, на тишина, предимно вечер, поради липса на друго време през деня.

# 365
И аз съм от тези, които не остават без нищо за четене.
В момента имам много нови книги (на хартия), като се улавям, че много от тях дори съм забравила, а да не говорим за електронните.

Освен това, винаги може да се свали нещо в Интернет, да се чете там или направо да се отиде в GoogleBooks.

Мисля си, че няколко живота няма да ми стигнат да прочета това, което имам или ми е на разположение, а за книги и подобенм род неща съм много "алчна".

Не съм обърнала внимание на книгите, за които се пише напоследък в темата, но мога да споделя, че купих на дъщеря ми огромна книга за Пинокио - панорамна и с музика, много й хареса, но самата история е преразказана не точно по оригинала, добре че го знаеше от други места. В събота в Природ0-научния музей покрай една инициатива отново за деца, на която случайно попаднахме, илюстраторка на детски книжки ги продаваше с нейни картини, нарисувани на място и по избор на децата.

Има интересни заглавия, които напоследък излизат на българския пазар.

# 366
Свет,Свет  Hug, погрешно си ме разбрала. Аз също много харесвам Шмит. Стана ми любимец отскоро. Просто исках да сравня усещанията си относно произведенията му  Peace

Досега съм чела Г-н Ибрахим,Оскар и розовата дама,Одет Тулмонд и Концерта.

Наистина не съм целяла да засегна никого   bouquet Може би моралните категории ми дойдоха в повече в Концерта и затова така писах  Wink

Вчера ми донесоха Копелето на Истанбул на Шафак, така че го подхващам  Simple Smile

# 367
Какво засягане, Кливия (не се шегувам, наистина съм като в пубертетска възраст); нали сме в "клуб" тук - за различни мнения...Simple Smile Просто се възползвах от възможността да си попиша за моя любимец. Wink Като се замислих, наистина в тази книга много повече от другите пряко се представят идеите на Шмит, но като съвпадат с моите, явно това ми харесва.
Така че продължавам с цитатите:
Скрит текст:
"Катрин помисли, че животът й прилича на неделен следобед, дълъг, тягостен, пълен със смътни надежди и неопределени съжаления, в който преобладаващата горчивина пречи на човека да вкуси и малкото хубаво."

"Кое чувство не носи под кожата си своята противоположност, като плата и неговото опако? Коя любов е освободена от омраза? Ръката, която гали, след миг ще грабне кинжала. Коя невъобразима страст изключва яростта? Не е ли човек способен да убие със същия порив, който слива, същия, чрез който предаваме живота? Чувствата ни не са променливи, а двойствени, бели или черни, според случая, разпънати между двете си противоположности, люшкащи се, лъкатушещи, способни на най-лошото, както и на най-доброто."

От писателския дневник:
"В Торонто си бъбря с един литературен критик. Около нас – купчини книги, в които всичко е омешано, касовите романи, лансирани от безумен маркетинг, литературни творби, романи от спортни звезди или звезди от радиото и телевизията, които не са известни, защото са писали, а пишат, защото са известни и пр. Започва леко да ми се гади и не го крия от него.
- Как се оправяте, за да подредите и различите всички тези книги? – питам го аз.
- Броя мъртъвците.
- Моля?
- Броя мъртъвците. Повече от двама мъртъвци, това е касов роман. Един или двама мъртъвци, това е литература. Ако няма мъртъвци, значи е роман за деца.”

# 368
Тази "Стая" е много интересна, но ми беше много гадно да я чета, много е достоверна. Не исках да чета книга няколко дни след като я свърших, а това не ми се е случвало от години.

На мен, напротив. Не ми беше гадно да я чета. Макар че знам, че наистина има хора, преживели това. Книгата, според мен, се концентрира мн. повече в/у отношенията майка-дете, отколкото в/у самото "гадно нещо", преживяно от главните герои. Няма да казвам какво, за да не издавам сюжета.

Така е, дори по- конкретно отношенията майка- син. Продължение на тази тема беше и "Чест", която дочетох тези дни. Много ми хареса и не ми беше "гадно да я чета".Simple Smile

# 369
Хептен ме заинтригувахте с тези изказвания за "Стая"-бедата е там, че е в детския отдел на библиотеката, а все не стигам дотам. Това също много ме заинтригува-книгата я няма в библиотеката като книга за големи, а само като книга за деца  Thinking

# 370
  • Пловдив
 Кливия, не знаех, че е в детския отдел, благодаря ти  Hug Имаме да връщаме книги, но не знам кога ще стане, непременно ще я потърся  Peace
Скрит текст:
Според мен е много неудобно двата отдела да са в отделни сгради  Confused

# 371
  • Пловдив / София
Хептен ме заинтригувахте с тези изказвания за "Стая"-бедата е там, че е в детския отдел на библиотеката, а все не стигам дотам. Това също много ме заинтригува-книгата я няма в библиотеката като книга за големи, а само като книга за деца  Thinking

Това изобщо не е книга за деца. Не знам защо там са я сложили. ooooh!

# 372

Това изобщо не е книга за деца. Не знам защо там са я сложили. ooooh!

А, де, а?!?  Crazy

# 373
  • Пловдив / София
Аз си купих това

http://www.knigi.bim.bg/Sianka_18837.html
Пристигна, обаче, тъй като дочитах друга и не съм я почнала. Но някак си нямам в момента настройка за такъв тип книга.

Поръчах и това. Тя ми се чете, обаче не е пристигнала, макар че двете заедно ги поръчах и днес ще им пиша, за да видя какво става.

http://www.knigi.bim.bg/Vechno-tvoi_9247.html

# 374
МНого се радвам, че Стая ви е харесала. За мен тази книга ще остане в списъка за препрочитане. Още настръхвам като се сетя.

Ей това прочетох миналия уикенд http://www.amazon.co.uk/Sparkles-Louise-Bagshawe/dp/0755304292
Мисля, че е чиклит- започна много тривиално- богата вдивица, наследява бизнеса, нов мъж на хоризонта-бла-бла. Но после така те грабва. Супер разпускащо, ненатрапчиво, развлекателно, леко четиво, нищо сериозно, нищо, което да те кара да се напрягаш. В последно време имам нужа точно от такива бозички   Sad

Общи условия

Активация на акаунт