Литературен клуб - XI

• 56 909
  • 745
  •   1
Отговори
# 60
Краткостта е сестра на таланта. Всичко гениално е просто. Ако имаш да кажеш нещо, го правиш по максимално опростения за опонента ти начин.
Мисля, мисля и не мога да се съглася. Wink Не за да споря, а наистина не съм убедена, че може да се направи такова категорично обобщение. Предполагам всеки може да намери пример/и и за обратното в литературата (и другите изкуства).

...

И аз не се съгласявам, това е просто мнението ми и в никакъв случай не се заяждам!
Много от гениалните измислени неща, са толкова сложни, че дори акъл не ми ги побира...Така че не е задължителнио гениалното да е просто или ако е, то е е за този който го е измислил, не за другите.

А и Тедора Димова няколко пъти е заявявала, че този й роман(Адриана) не е продължение на този на баща й, ако някои така си мислят...
Няма значение, вкус тавариши нет, така че на едни им допада, на други им идва в повече-това е нормално...

И мисля че повечето творци, ако имат да кажат нещо го правят максимално сложно, не за друго а за да покажат на опонента си че значително го превъзхождат...

# 61
Аз не схващам много мястото на думата "опонент", просто не съм погледнала на творчеството от тази гледна точка...

А във връзка с Теодора Димова, не съм се сетила да я сравнявам с баща й (не само защото не го познавам добре). Предполагам, че се опитва да бъде независим творец, какво е "виновна", че баща й е велик?! Wink Изобщо, не завиждам на децата на известните творци, които също творят, но винаги са сравнявани с родителите си... Някои сигурно са наследили таланта им, други в по-малка степен, но когато са в творческа среда от малки, сигурно за повечето деца на "големите" е естествено да опитат...  

Тук я има - http://chitanka.info/book/1886-sataninski-strofi
Не мога да дам мнение обаче  Simple Smile
Мерси, но онлайн не мога да чета. Опитах "Сатанински строфи" в читанката преди време, но бързо се отказах... Ще я намеря "на живо"  Laughing.

Последна редакция: пн, 27 фев 2012, 21:24 от svet65

# 62
     Аз току-що завърших "Името ми е Червен". Имам я благодарение на Джеронимо  Hug. Имаше момент, в който щях да я зарежа и благодарение на добрите отзиви от форума я продължих и в крайна сметка  завърших, и дори много харесах . Както някой беше писал книгата  е многопластова, интригуваща и познавателна.Край интригата  научих много непознати за мен факти за ориенталското изкуство. Сега ме гложди недоволството от себе си, че изоставих прибързано "Сняг" . Ще направя втори опит да я прочета. Мисля да обърна повече внимание на Орхан Памук. Не е от авторите, грабващи от първия ред, но завладява постепенно и  силно.

Последна редакция: вт, 28 фев 2012, 09:18 от Анонимен

# 63
  • Пловдив / София
    Аз току-що завърших "Името ми е Червен". Имам я благодарение на Джеронимо  Hug. Имаше момент, в който щях да я зарежа и благодарение на добрите отзиви от форума я продължих и в крайна сметка  завърших, и дори много харесах . Както някой беше писал книгата  е многопластова, интригуваща и познавателна.Край интригата  научих много непознати за мен факти за ориенталското изкуство. Сега ме гложди недоволството от себе си, че изоставих прибързано "Сняг" . Ще направя втори опит да я прочета. Мисля да обърна повече внимание на Орхан Памук. Не е от авторите, грабващи от първия ред, но завладява постепенно и  силно.

Тази книга така и не можах да я харесам. С голям зор я дочетох до края. И повече с Памук не съм опитвала.

# 64
  • Варна
А аз дори не се насилих да я дочета. Все пак четенето е удоволствие, а не самоизтезание. Приключих с Памук.

# 65
  • Видин
А аз дори не се насилих да я дочета. Все пак четенето е удоволствие, а не самоизтезание. Приключих с Памук.
И аз така  Laughing
В момента се опитвам да се отърва от книгата  Mr. Green

# 66
  • София
И аз така  Laughing

И аз, но след неговата " Черна книга ".

# 67
Айде и аз на опашката за Памук  Embarassed

С голям мерак го почвах 2-3 книги, не върви и не върви ...

# 68
"Истанбул" не му е лоша, но е бая тухла  Laughing

# 69
Нея я пробвах, обаче тегавичка малко ми идва  Confused Не че няма интересни моменти, но ...

# 70
"Истанбул" не му е лоша, но е бая тухла  Laughing
Аз уважавам много тухлите, дори така си избирам между две книги- по-дебелата,че да има повече за четене, но не можах да прочета "Истамбул", обаче пак ще я пробвам.

# 71
 Laughing Гунди, ти ли беше с тухлите, дето мъжът ти те майтапел, че е ако не е тухла, не се хващаш да четеш, а?

Аз пък наскоро четох една книга от англичанин, живеещ в Пловдив-Фил незнамсикой. Запознах се с него в издателството и се заприказвахме, та ... бая се посмях на случки в книгата му и най-вече ми беше много интересно да видя нещата през неговите очи-за живота в Бг.

Харесва ми, че му харесва да живее в Бг: мразя хора да плюят в паницата, от която ядат  Peace

# 72
Нея я пробвах, обаче тегавичка малко ми идва  Confused Не че няма интересни моменти, но ...

Toчно тегаво върви действието при него, но има интересни обрати, които също се случват някак постепенно. Памук е много е описателен,но има ярък декор в книгите му. Когато четох "Сняг", много образно си представях зимното уж заспало, а всъщност кипящо от различни страсти градче. Но всичко се случва мудно, по ориенталски. И аз се бях отказала от него, дори го квалифицирах като поръчков автор. Тази Нобелова награда, все още не съм сигурна, дали не му е дадена и по политически критерии .Той е автор , който показва сблъсъка на Изтока и Запада в Турция и посочва, че мястото на тази страна с цялата й самобитност е в Европа.
  И аз , малко прибързано се оттървах от "Сняг" и сега ще я търся за  дочитане от библиотеката.

Последна редакция: вт, 28 фев 2012, 11:21 от Анонимен

# 73
Кливия, не аз съм , дето мъжът ми ме ограничава в покупките на книги и затова като избирам между две, вземам дебелата...но в същото време както ме ограничава така ми и купува често книги. Joy

# 74
  • на последния етаж
И аз така  Laughing

И аз, но след неговата " Черна книга ".
И аз сред вас - даже успях да се отърва от "Черна книга".

Общи условия

Активация на акаунт