Литературен клуб - XI

• 56 912
  • 745
  •   1
Отговори
# 75
  • Разпиляна във въображението
Не съм чела нищо от Памук, но "Срам" на Рушди така и не успях да я прочета.

# 76
Не знам за Памук (чела съм 3/4 от "Сняг" и я зарязах, но някога мисля да я довърша и да опитам още нещо - но не е сигурно  Laughing ). Но "Срам" може да се окаже любимата ми книга на Рушди. Като свърша "Среднощни деца" ще стане ясно, но и тя се оказва завладяваща... В началото я четях трудно, но сега едва дочаквам времето ми за четене вечерта. Все пак сигурно няма да пиша за нея в темата "Прочетох, препоръчвам", защото сякаш е повече за читатели, които се интересуват от политическите събития в Индия през миналия век (но и общочовешки теми "прокарва" авторът) и харесват метафоричния стил на Рушди. Аз обичам точно така -
Скрит текст:
замразяват авоарите на бащата - вледеняват се топките му, не се приема волята на майката - цялата къща потъва в безмълвие за месеци наред...
Как да не си спомниш за четиригодишните валежи при Маркес...  Laughing И също така казва нещо на 50-та стр. и на 100 стр. разбираш защо го е казал, а ако си го пропуснал, "плетката" се развяля...

# 77
Свет, ти определено ме запали по С.Рушди. Аз съм фен по принцип, ако може да си фен от една книга и то четена преди доста време, но все пак за Индия и полит. прпцеси и въобще за тия народи много ми се чете.

# 78
И аз благодаря за инфото от svet , защото й се бях навила, но не е за мен книгата...

# 79
Свет, ти определено ме запали по С.Рушди. Аз съм фен по принцип, ако може да си фен от една книга и то четена преди доста време, но все пак за Индия и полит. прпцеси и въобще за тия народи много ми се чете.
gundie, доскоро и аз бях фен с една прочетена негова книга ("Срам"). Аз не смея смело да препоръчвам Рушди (макар че по всички теми във форума май по нещо споменах... Wink, но ми се издига все повече в очите... Единствено с Ерик-Еманюел Шмит мога да го сравня напоследък - не по стил, а по хуманизъм, колкото и надуто да звучи това... И примерно като се споменава за Махатма Ганди в книгите на Рушди, неизбежно правя аналогия и с разбиранията на двамата писатели... Интересни са ми и всички видове разделяния на държави на някакъв принцип (Индия, Германия, Корея...). В "Среднощни деца" отново са засегнати и любопитните за мен "врагове" на свободния човешки дух - срам, страх, вина. Това е от към идеите.  А за стила - изненадана съм от себе си - уж по принцип обичам по-кратките и ясни неща, а в "Среднощни деца" не ме дразни разточителството на думи и "отклонения"... Отлагах започването на тази голяма книга (по-дебела и голям формат),  но сега ми е много комфортно с нея! Simple Smile

И аз благодаря за инфото от svet , защото й се бях навила, но не е за мен книгата...
Самсара , затова гледам да споделям защо точно ми харесва дадена книга (макар че много дълги стават понякога писанията ми...  Laughing), за да си прецени всеки според вкуса.  Simple Smile

# 80
Във връзките на началния пост, искам да препоръчам и http://elephantbookstore.com/ . Много добра книжарница за английски книги втора ръка (забележка: единствено английски), от която можете да си поръчвате и от сайта, като допълнително се плаща единствено доставката (български пощи или куриер - по избор). Освен това ми казаха, че могат и да поръчат заглавие от чужбина и да ми предложат цена, обаче се плаща доставка 10 лв (понякога си заслужава - дори и с десетте лева отгоре си поръчах книга за 15 лв, чието българско преводно издание - http://iztok-zapad.eu/books/book/666 - струва 68 лв...)
Намира се в чайната на ул. Бенковски (минава се през чайната).

Относно Нобеловите награди за литература - отдавна е ясно, че са силно политически натоварени. Иначе Орхан Памук е добър писател, но има склонността да идва в повече. Понякога след няколко книги, понякога след няколко глави, но по мои наблюдения - винаги.

# 81
Laughing Гунди, ти ли беше с тухлите, дето мъжът ти те майтапел, че е ако не е тухла, не се хващаш да четеш, а?

Аз пък наскоро четох една книга от англичанин, живеещ в Пловдив-Фил незнамсикой. Запознах се с него в издателството и се заприказвахме, та ... бая се посмях на случки в книгата му и най-вече ми беше много интересно да видя нещата през неговите очи-за живота в Бг.

Харесва ми, че му харесва да живее в Бг: мразя хора да плюят в паницата, от която ядат  Peace

може ли точното заглавие на книгата и автора, че ме заинтригувахте

# 82
Май става дума за Фил Кърк. Книгата му е "Приключенията на един англичанин в България и други истории". Аз също си я купих от него. Самият Фил е позитивен, малко се притеснява да говори на български, но има желание и сигурно ще задобрява все повече.  Simple Smile
http://www.en.eventsplovdiv.info/articles/view/2023

# 83
Да, за този Фил става въпрос  Peace

Между другото аз много обичам да чета неща в този жанр-за живота на чужденец в друга държава. Фил се е справил средно като разказвач Peace

Иначе наистина евала му за желанието да учи български. Разсмях се от сърце на една картинка с мъж с тениска с надпис Bulgarian for English  Wink Едно време съм учила по такива учебници-Английски за българи. Сега доживяхме англичаните да учат бг. Като цяло другите англичани много не си дават зор, защото знаят, че навсякъде по света се говори английски и контактът им е в кърпа вързан, та така...

# 84
  • София
Присъединявам се към препоръката за Elephant Bookstore. Самата книжарничка е миниатюрна, но много симпатична, а изборът от каталога на сайта им е огромен.

Прочетох "Ледена принцеса" на Камила Лекберг- нищо особено. Рядко чета криминални романи и съм доста придирчива към тях, така че може и от това да е, но главната героиня ми беше много безлична, съпътстващата любовна история на втори план- съвсем банална, а от криминалния сюжет очаквах доста повече напрежение и неочаквани обрати.

# 85
Снощи прочетох "Господин Ибрахим и цветята на Корана" и сега се чудя какво да напиша...

# 86
Снощи прочетох "Господин Ибрахим и цветята на Корана" и сега се чудя какво да напиша...

Защото ти хареса или не? Simple Smile
Интересно ми е всякакво мнение, дори и отрицателно, защото съм толкова пристрастна към тази книга. Пламенно я защитавам пред мъжа ми, който харесва най-много "Синът на Ной" от поредицата (аз също много, много харесвам "Ной", но "Ибрахим" ми е най-много на сърце... Wink ).

# 87
  • Benelux / Varna
В тая тема май не съм се разписвала, но да не пропусна нещо интерсно покрай ушенцата..ей ме на.
Аз вече втора тухла чета под ред, ами странно ама ми харесва това усещане, да знаеш че скоро няма да свърши книжката. Та след "Изворът" на Айн Ранд, която си беше 830 страници, сега съм на "Историкът" на Елизабет Костова, която си е 730 странички, ама излапах я набързо, въпреки че чета само вечер по 1-2 часа, тази вечер я довършвам и ще споделя и за нея мнение, първо да я завърша.
 Лошото е,че сега незнам какво ми се чете друго...сякаш исках да подхвана някой исторически роман, свалила съм си доста книжки на таблета от читанката, пък незнам коя да захвана, от друга страна доста книжки съм пропуснала от тези, които се коментират тук и класика и нови романи и нещо зациклих, не мога да си избера  #Crazy

# 88
  • Разпиляна във въображението
сега съм на "Историкът" на Елизабет Костова, която си е 730 странички, ама излапах я набързо, въпреки че чета само вечер по 1-2 часа, тази вечер я довършвам и ще споделя и за нея мнение, първо да я завърша.

Браво. Два месеца я влачех, накрая я прелиствах колкото да видя какво става.

# 89
Здравейте, момичета! Писах в "Размените", но май трябваше първо да се представя тук!
За пръв път отварям "Литературен клуб". Изобщо ума не ми го побира защо чак сега се сетих, след като съм във форума от 2007ма година, а и преди това съм чела без да съм регистрирана...
Както и да е. Не знам как да ви се представя, но да речем така - нямам любими жанрове, но една книга винаги ще има място в сърцето ми: "Пипи Дългото Чорапче".
В момента чета основно в метрото и в...тоалетната Blush (като изключим четенето онлайн). Нямам четец, но имам таблет, където съм си подредила няколко на Маркес в момента, както и книги за суровоядството. В момента поглъщам на големи хапки "Твоето компетентно дете" - Йеспер Юл, но тя е психология, не художествена. Приготвила съм си Вино от глухарчета (Бредбъри), Нарича се Зора и Лов на Еднорог (Роблес; Смърт във Венеция много ме впечатли), както и Откриването на Америка от турците на Амаду за лекота. Не мога да се наканя на "Габриела, карамфил и канела". Започвах я 2 пъти, но все нещо се случваше и трябваше или да уча, или да пиша (в момента съм докторант в СУ).
Преди години харесвах Пратчет, но не съм изчела всичко. Скоро ми попадна "Интересни времена", която би трябвало да е една от най-добрите, но не се впечатлих. Явно съм се променила.
Чета тухли - и Историкът, и Крадци на лебеди прочетох и бях омагьосана. Имам достъп и до няколко на Памук, но като чета колко ентусиазирано го коментирате, направо ми се отщява...Все пак Сняг и Истанбул мисля да пробвам.

Общи условия

Активация на акаунт