Литературен клуб - XI

• 56 123
  • 745
  •   1
Отговори
# 405
http://life.dir.bg/news/holivud-nora-efron-11443541

Не беше лоша книгата й: "Тайни няма" и също всичките филми на които е сценарист и режисьор!
Мир на праха й!

# 406
Прочетох на Хорхе Букай "Писма до Клаудия" и "Да се обичаме с отворени очи".
Определено е мой човек. Скоро пак ще съм си с него, само че в "Трите въпроса". Мисля за морето да си ги взема и да си философствам с коктейлче на плажа. Grinning

# 407
Темата ни е изпаднала на втора страница  Naughty

В Италия по книжарниците масово се продава Cinquanta sfumature di grigio и следващите. Оказа се, че това е някакво литературно "събитие" в Щатите: Fifty Shades of Grey и последващите две книги. Отзивите в италианските сайтове са изключително негативни, обвиняващи авторката E. L. James в липса на оригиналност, плоско изградени образи и диалози, изявен мачизъм (май така се нарича на български) и търсене на евтина слава по познатата формула, че сексът продава (трилогията е обявена за "еротична"). Справка: http://www.amazon.it/s/ref=nb_sb_noss?__mk_it_IT=%C5M%C5Z%D5%D1& … &x=7&y=25

За да не остана назад от умелия маркетинг и натрапчивата реклама, без да давам пари за три книги (не са от най-евтините, въпреки че предвиждам, че скоро ще започнат да предлагат оферти), се сдобих с книгите на английски и тази сутрин започнах да чета първата. До този момент всички очаквания, т.е. тези, които ще подкрепят вече четени отзиви. Книгата е много подходяща за лятото - неангажираща и подхранваща мечтите да бродят по невероятни пясъчни замъци...
Интересно по-скоро ми е, че става дума за трилогия, след като ми се струва, че темата прекрасно се изерпва до средата на първата книга, но ако има изненади, ще ви държа в течение.

# 408
Чета тази книга:

Изключително много ме кефи. Авторът е журналист и лично за мен това си личи. Много ми допадат идеята и изпълнението на книгата. Горещо препоръчвам.

# 409
...Интересно по-скоро ми е, че става дума за трилогия, след като ми се струва, че темата прекрасно се изерпва до средата на първата книга, но ако има изненади, ще ви държа в течение.

От това, което и аз четох за тази книга, едва ли ще има изненади Simple Smile)))) Но чакаме отзиви, разбира се.

В момента чета това: http://en.wikipedia.org/wiki/A_Visit_From_the_Goon_Squad и съм впечатлена Simple Smile

# 410
50 shades of gray е излязла и на български. Лично на мен този откъс ми бе предостатъчен. Сякаш изчетох и трите.
  Ърбън Арлекин- тенкс, бът ноу, тенкс.  Laughing Laughing

Ще стане необясним парадокс, като 'феномена'  Туайлат (да ме прощават хардкор феновете, нищо лично). Хем всичики знаят, че е евтина история, хем ще стане бестселър...

Наскоро прочетох Solo, от млад индийски автор. Героят на книгата е българин. Беше ми интересно да видя живота му през погледа на чужденец. Доста добре е предал 'културата' ни.

В момента чета We need to talk about Kevin. След като останах поразена от филма, научих, че бил по книга и т.н. Много, много хубава.

(Съжалявам, че изписах заглавията на английски, не зная дали са издадени в БГ, а ако са нямам идея как са решили да преведат.)

# 411
"Соло" е издадена на български. Аз бях много очарована от първата книга на автора "Токио: отменен".

# 412
"Соло" е издадена на български. Аз бях много очарована от първата книга на автора "Токио: отменен".
О, чудесно! Той пише много приятно, да.

# 413
  • София
За жалост май няма да има втора част на биографията на Маркес, брат му признал, че страда от деменция и едва ли ще може да напише каквото и да е повече. Sad

http://www.telegraph.co.uk/culture/culturenews/9383187/Gabriel-G … rom-dementia.html

Последна редакция: пн, 09 юли 2012, 15:17 от Бoяна

# 414
50 shades of gray е излязла и на български. Лично на мен този откъс ми бе предостатъчен. Сякаш изчетох и трите.

Ще стане необясним парадокс, като 'феномена'  Туайлат (да ме прощават хардкор феновете, нищо лично). Хем всичики знаят, че е евтина история, хем ще стане бестселър...

...
newsm10  202uu

Много добре казано, не можах да намеря пляскащо човече Grinning Blush...
Явно и този феномен ще пропусна Laughing

# 415
Радвам се, че предизвиках раздвижване в темата  Peace
Не знаех за българския превод на книгата. Аз реших за себе си да прочета трилогията в оригинал - дава ми насока в някои интересни наблюдения.

# 416
  • Пловдив / София

Наскоро прочетох Solo, от млад индийски автор. Героят на книгата е българин. Беше ми интересно да видя живота му през погледа на чужденец. Доста добре е предал 'културата' ни.

С риск да ме обвините в предразсъдъци, но бягам като дявол от тамян от книги с клише "бестселъри".
Откъсът, който прочетох е като от евтин роман на Арлекин. Наивно.
Хората не знам защо четат такива книги, може би са им по-лесно смилаеми. Може би искат да четат за неща, които да ги радват и които знаят, че никога няма да се случат в живота им. Не знам.

"Соло" съм си я набелязала отдавна, но не стигам до нея.

В момента чета Сянка на Карин Алвтеген - племенница на Астрид Линдгрен. Интересна ми е. Някаква лекота усещам от това как авторката реди думите си. Или може би е от превода. На Васа Ганчева е.
Все още съм на завръзката. Ще пиша пак.

# 417
С риск да ме обвините в предразсъдъци, но бягам като дявол от тамян от книги с клише "бестселъри".
Откъсът, който прочетох е като от евтин роман на Арлекин. Наивно.
Хората не знам защо четат такива книги, може би са им по-лесно смилаеми. Може би искат да четат за неща, които да ги радват и които знаят, че никога няма да се случат в живота им. Не знам.
Да, предразсъдъци са, но по-лошо (ако изобщо влизаме в морални категории "добро-лошо") от един предразсъдък, е да смяташ, че той може да подлежи на оценка от другите.
Предразсъдък е да се боиш от предразсъдъците.
И не толкова заради клише "бестселър" (и онази книга за хвърчилата - съжалявам, така и не запомних името й, - е също "бестселър", но се върти все още в темата, откакто аз пиша в нея, т.е. поне от 5 години), колкото за това, че може да има нещо осъдително в това, че не се чете "достатъчно сериозна литература".
Не, подобни книги не са по-лесно смилаеми, според мен: фабулата е достатъчно плоска, за да не го забележиш и въпреки това, мисля, че точно в привидната й елементарност могат да се намерят наблюдения за неща, които не само не се случват, но (и под друга форма, но със същото съдържание) изпълват живота на много хора: да са роби на някакво чувство, на някаква връзка, на някаква страст, на друг човек, който е измъчван от собствените си демони. Но не точно това ме вълнува тук, колкото наблюденията за съвременната литература, която е повече "пазар", отколкото "всико-което-стои-зад-буквите". Любопитно ми е по този повод да попитам Мелиса П., дали я е чела и какво мисли. За тази авторка съм писала и друг път. И тя остана под клеймото "еротика". Ще ви пиша нейния отговор.
Всъщност, Джейн Остин е разбрала всичко това много добре преди два века - само времето й е било малко по-различно.

# 418
  • USA, Steak State
Спестихте ми едни пари, тъкмо душех около "50 нюанса на сивото". Не харесвам книги с еротично съдържание.  Hug

# 419
  • Пловдив / София
http://www.knigi.bim.bg/Za-liubovta-i-jenite_26911.html

Аз пък мисля за това. Някой чел ли я е? По принцип харесвам Андрич. Романът му Мостът на Дрина е невероятен.

Tsugumi, разбирам, че имам предразсъдъци. Всеки човек ги има. И трудно се изкореняват. Но просто не ми хареса откъсът, който прочетох.
Има тип книги, които не харесвам. Като например също и фантастика от рода на Азимов. Не харесвам и криминалета. Всеки има някакви предпочитания. И мисля, че малко назидателно звучиш. Може и да греша.
Но ми хареса как защити тезата си.

Общи условия

Активация на акаунт