Литературен клуб - XI

• 55 887
  • 745
  •   1
Отговори
# 690
  • Пловдив / София
alen mak, преди време питаше за разказите на Маркес.
Прочетох ги в Читанка /без още последните два/ "Дванайсет странстващи разказа" и са малко различни от това, което повечето от нас са чели в Сто години самота или Любов по време на холера.
Няма целия този магически реализъм, както ти искаше.
Така че, ако не си ги прочела още, опитай с тях.
На мен ми харесват.

# 691
От тези 12 ми се запечати Следата от кръвта ти по снега (всички са чудесни, разбира се).

Тези също са много хубави и магическият реализъм си го има.

(Дали е нужно да добавя че обожавам Маркес. Laughing Laughing)

Аз съм в някакво 'междучетене', или книжен махмурлук, по-скоро.  Grinning Не мога да реша какво ми се чете, а в такива моменти или чета каквото отворя от Маркес, или подхващам (за кой ли път) нещо от Тери Пратчет. Подхванах Морт, както и Чужденецът от Камю.

# 692

"Мъртвата зона" си чела.
Аз не чета книгите на Кинг за да ме уплашат. Не мисля, че и това им е целта.  А и думи като "трябва" при четенето и книгите няма. Поне за мен. Има лична емоция и усещане.
Това е похват на автора, стил на писане - книгите са много по-дълбоки от повърхностния ужас. Съгласна съм с Буб, Кинг е изключителен психолог.
Но факт е.. или го харесваш или не и понякога една книга е достатъчна.
Благодаря за корекцията, не ми се проверяваше точното заглавие.
За човек, който бе чувал само препоръки за Кинг, а те бяха само за това, което споменах, нямах други очаквания, а и признавам, не ме и 'спечели" с друго. Съспенс, психологическа изненада и т.н. откривам в скандинавските автори, които предпочитам.

Барбабо, не съм чела тази на Baricco (аз го изоставих преди няколко години, но щом казваш, вероятно е интересна). Редовен читател съм на offerta lampo на "Амазон"  Mr. Green

# 693
  • Пловдив / София
От тези 12 ми се запечати Следата от кръвта ти по снега (всички са чудесни, разбира се).

Тези също са много хубави и магическият реализъм си го има.

(Дали е нужно да добавя че обожавам Маркес. Laughing Laughing)

О, сродна душа. И аз обожавам Маркес.
Разбира се, че го има. Но според мен не е това, което е например в Сто години самота. Аз мисля така, де. Не съм специалист.
И тъй като ален мак каза, че й се чете нещо "по-реалистично" препоръчвам това.

# 694
alen mak, преди време питаше за разказите на Маркес.
Прочетох ги в Читанка /без още последните два/ "Дванайсет странстващи разказа" и са малко различни от това, което повечето от нас са чели в Сто години самота или Любов по време на холера.
Няма целия този магически реализъм, както ти искаше.
Така че, ако не си ги прочела още, опитай с тях.
На мен ми харесват.
благодаря ти, след "Татко" - остават ми стотина стр. - може да "опитам" някой разказ:)
ПС: много сладкодумен този Уортън, каквито и ужаси да "сее", отдава му се;-) Ама не преобладават те де;-)

# 695
Не съм чела разказите ан Маркес, но ужасно ми се дочетоха като Ви чета Simple Smile

Аз съм на "Илюзии" на Уортън...да казвам ли, че е уникален. Няма как да прочетеш нещо негово и да го забравиш без значение дали е твоята чаша чай ( Mr. Green) или не.

# 696
Самсара, може ли някакво сравнение да направиш с тази книга и някоя друга от творчеството му? (чела съм "Пилето", "Татко" и "Гордост", последните две ми се струват все пак различни като похват и настроения, първата съм я чела преди 20 години почти и не помня добре) Hug

# 697
Привет и от мен.

Зациклила съм на The Catcher in the Rye. Е не върви и не върви. Насила я чета, защото е толкова популярна, ама просто не ме грабва. Мразя да оставям недочетени книга , та ще  я помъча още.

# 698
kremena, тази книга съм я чела няколко пъти Grinning - като ученичка и после още един-два пъти. Всеки път ми харесва, чета я с удоволствие.

Аз насила прочетох "Елегантността на таралежа", само защото беше много обсъждана, много хвалена - голяма мъка ми беше Crazy Втори път няма да посегна към тази авторка Naughty

Прочети я книжката, отметни я като прочетена и грабвай следващата Peace

# 699

Момичета, включете се в дискусията за или против Стивън Кинг.

против - само от споменаването на името на автора вече имам усещането, че съм попаднала в някаква психо центрофуга, от която изобщо не знам дали ще изляза жива или обезкостена Mr. Green

алесандро барико е прекрасен - последно четох 'коприна', но още по-интересен ми беше 'океан море'.

саган - само 'добър ден, тъга', и то доста се отегчих към финала. не е моят автор определено.

# 700
  • Пловдив
*Serendipity*, кое от Кинг така те настрои срещу него? В момента чета "Сияние" и май това е първата ми по-страшна негова книга, поне такова усещане имам в началото.

Хубавото е, че, дори всички да се обявят "против" него, той ще продължи да си съществува и да пише  Mr. Green

# 701
това, че реалният живот е достатъчно недружелюбен и без да чета неговите книги Peace

никъде не споменах,  че трябва да спре да пише Simple Smile

# 702
  • Пловдив
Без да искам да обръщам темата "за и против Кинг" искам да те питам чела ли си негова книга? Кинг не е непременно ужас  Laughing Дори напротив - страха е само на повърхността, дълбоко вътре всеки намира доста други неща за себе си. Отново казвам - нека не влизаме в спор, не това е целта ми  Hug

# 703
'торба с кости'  Peace
виж, аз имам много проблеми, но един от тях е , че ако някой ме 'агитира за народна власт'/метафора Simple Smile/, аз 'дърпам' назад , при това рязко и завинаги. съжалявам, но наистина не разбирам, защо ти е толкова важно всички дружно да харесваме стивън кинг newsm78

аз харесвам например  - 'момиченцето на адел', или 'проблемът с джейн', но никак не настоявам целокупното множество да е погълнато от дълбочината на мисълта Peace

# 704
Елегантността на таралежа ми хареса много. Спомням си, в разстояние на седмица чух за тази книга от няколко места. Отзивите бяха смесени. На мен ми допадна веднага и я прочетох с удоволствие.
Скрит текст:
Не знам за вас, но аз си имам една тиха лудост от малка, когато чета книги, си вадя цитати. От таралежа също си записах няколко. Ето един: ‎"If there is one thing I despise, it is the perverse affectation of rich people who go around dressing as if they were poor, in second-hand clothes, ill-fitting gray wool bonnets, stocks full of holes, and flowered shirts under threadbare sweaters. Not only is it ugly, it is also insulting: nothing is more despicable than a rich man's scorn for a poor man's longing."
Последната на Ст. Кинг (11/22/63) също  ми беше много приятна за четене. Той пише добре, много е читаем. Разказвач е според мен.

Общи условия

Активация на акаунт