Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 27

• 81 620
  • 723
  •   1
Отговори
# 510
margi4 Говоря за методи на изследване, за апаратура и специалисти  за работа с нея .Иначе относно лечението и медикаментте - те могат  бързо да влязат в употреба. Има  изследване , което се прави , за да се прецени нуждата от химия , но в Бг не се прави .А в Германия искаха да ми го направят -за съжаление вече бях минала лъчетерапията и нямаше как .Освен това -никой не ти казва за изследването на ХЕР2 в серума , аз случайно научих и въпреки това чаках 4 месеца да ми го изследват .За сентинелната биопсия също - тези неща имам предвид , не познанието и медикаментите .Навсякъде по света , когата това позволява се прави органосъхраняваща операция .Тука обаче продължават  с тоталната мастектомия на общо основание .Някъде по света дори правят в един етап  мастектомия и  слагат веднага имплант.
Просто всичко е въпрос на пари - богатите държави лекуват  и изследват както трябва.Ти сама си го написала - ще ти спестим медикамента , щот си дебела newsm78 или няма изобщо да ти го направим щот струва много пари , а твоя тумор е малък и няма мета. Thinking
 Praynig и аз се надявам да открият скоро  ваксина или най -ефикасното лечение , защото имам дъщеря, която вече е застрашена  Sad 

Последна редакция: сб, 24 мар 2012, 19:15 от @tani4ka

# 511
  • София
Това което пишеш не е  вярно! Но аз няма да споря, тъй като не съм мед. сестра и не съм специалист по онкология, а за съжаление потърпевш от болестта. Това което съм направила и продължавам да правя за себе е по препоръка на моя лекуващ доктор - онкохирург от онгологията в Дървеница. Всички изследвания които имам, а те не са по-различни от тези на останалите момичета (имам предвид обхвата на изследванията) по стечение на обстоятелствата имах възможност да занеса в САЩ и ми беше съобщено, че лечението е адекватно и ако се лекувах там, нямаше да е по-различно!!!!!

# 512
Аз също не искам да споря , а само да кажа на Незабравка , да не чете излишно много информация , за неща които не се правят в Бг .А да знае ,че лекуващият я лекар ще направи всичко каквото се прави  БГ по отношение на операцията, изследванята  и последващото лечение.
И последно по темата- химиотерапевта ми каза , че в Щатите вече правели Херцептин дори предоперативно - нещо , което по неговите думи ще се прилага в Бг след 15 години .
 Аз също съм на мнение , че леченето ми е адекватно на фона на направените изследвания.Просто има много други нови неща , които се изследват , но в Бг още не са навлезли като методика .

# 513
Момичета, във вторник най-вероятно ще съм на онко комисия и вече ще ми се назначи лечение.Мина месец от операцията.Притеснено чакам да видя дали ще има и химиотерапия,от която много ме е страх.Искам да попитам тези,които са от Варна онколога как се назначава ,избирате ли си го ,дават ли ви някаква насоченост или......ако може да чуя имена на добри такива...не знам дори дали правилно задавм въпросите от сорта.Някой има ли назначено изследване за костите веднага след операцията или това става чак след година.Имам оплаквания в областта на кръста и гърба от година насам и съвсем се притеснявам вече.Питах хирурга си за това-каза по-скоро са ревматични нещата.Може би ще питат за някакви оплаквания в комисияата,нали?
  Дано не съм досадила с въпросите си!

Последна редакция: сб, 24 мар 2012, 20:04 от sianie35

# 514
sianie35 , на първа страница има таблица с изследванята .Ти все пак си кажи оплакванията , като отидеш при терапевта .Костните мета се появяват бавно , затова сцинтиграфията се прави на първата година .На мен обаче в Германия ми направиха такава , а бяха минали 3 месеца от операцията  newsm78

# 515
  • В царството на игрите:)
Ще почна отзад на пред...Хубаво е да се направи сцинтиграфия още в началото, защото колкото и да са бавни костните мети, има случаи, когато ги има още преди химията. Имаме такива приятелки Sad
А и да има начална картина на костите, но все пак е въпрос на решение и на възможности...
Сега искам да кажа нещо по темата за БГ и за чужбина. Омръзна ми да се плюе начина на лечение в Бг. Не, че няма за какво, има и още как #CrazyАз също искам наблюдението ми след операцията ми да е по - редовно и да не си го плащам, ама няма...Искам да мога да задавам въпроси на лекарите без да се чувствам виновна и да ги гоня по коридорите като просякиня, ама няма....Искам всяко ново лекарство, което се появи да го има на момента, ама няма....НО, след като нямам възможност да си позволя всичко това се лекувам тук и все пак смятам, че за нашите възможности е направено най - доброто за мен. Успявам да се нагодя към ситуацията и не хабя нерви за неща, които няма да променя newsm78 Когато ме оперираха в епикризата ми пишеше, че са ми махнати множество ЛВ. Мислех до скоро, че нямам нито един, а то се оказа, че съм имала няколко и сега ги мисля, защото ме е страх за тях. Исках да махат всичко - цица, лимфи...Исках да не остане нищо от тази проклетия и да намаля максимално риска  Shocked Преди време си говорехме за грешки при изследванията...Ами по тази логика, може ли някой да бъде сигурен, че т.н. сентинелно биопсия ще е 100% вярна. Ами ако стане грешка и ти оставят ЛВ с една клетчица? #Crazy Аз имам рак, ще му мисля за лимфни възли...Защо си мислим, че всичко, което правят в чужбина е панацея...Нима там не умират от рак? Умират и то не малко Sad Знаете ли, че БГ е четвъртата д-ва, която е одобрила Херцептина. Изпреварила е много други, които са уж по напред. На мен ми го слагаха след химиите. на Еми в Белгия са сложили първия успоредно с последната химия. Сега пък се правел и предоперативно - ами излизат нови неща, а и като става въпрос за такива суми, ще вземат да го слагат и на жени без РМЖ! Кой каквото и да ти говори, става въпрос за пари!!!! Mr. Green! Но никой не може да ти каже кое е най - правилното! И вярвам, че щом на мен са ми го направили по този начин, значи това е било най - доброто за мен!!! А и по въпроса за мастектомията и или частичната операция - всеки взема решението за себе си. Никога няма да ти отрежат гърдата, ако не дадеш съгласие - просто, както каза моят хирург, при агресивна болест не може да се действа неагресивно...Може би щеше да е хубаво да имам изследването и за белтъка в кръвта, но го нямам, а и не знаех ако ми го бяха направили дали щях да съм по - спокойна или щяха да ми сложат още един трън в гащите...Искам да вярвам, уча се да се моля от цялото си сърце и искам Бог да е с мен винаги, а когато имам нужда да ме носи на ръце Praynig Praynig PraynigЗатова и подписа ми е такъв! Разписах се много, но ми омръзна все да плюем и да мъдруваме и да внасяме излишно напрежение в и без това обърканите ни мисли! ОООООхххххх какво ли са правили хората, когато нямаше интернет? newsm78

# 516
  • София
Какво ли? Ами задавахме си въпроси и сами си отговаряхме. Четяхме учебници, списания и какво ли не, само да се докопаме до нещо.
Ще взема отношение само за реконструкцията по време на мастектомия.
Аз лично съм против такава интервенция преди да се завърши лечението изцяло.
Имам предвид себе си и рецидивите които правех /надявам се да съм приключила с тях/.
Ако ми бяха направили подобна, как бих видяла миниатюрните рецидивчета ?
Момичета, хайде поуспокойте топката.
Ще ви кажа че нашите онколози са на едно от първите места в света.
Както каза Маргич, каквото се прилага в чужбина това и тук.
Друг е въпроса, че пари за лекарства няма, но този въпрос касае политиците ни, а не онколозите.
Колкото и добър да е хлебаря, не би могъл да направи хляб без брашно, нали ?

# 517
  • София
Добър вечер, мили момичета,

и аз да кажа, макар че съм сравнително нова във форума. Оперирана съм само преди два месеца и не съм компетентна да давам съвети, както някои от нас, с много повече изминали години от началото на този кошмар.

Ясно ми е едно, че човек като напипа бучката, а след това и като му напишат на листа предполагаемата диагноза, както в моя случай, защото пишеше Са, ама кой да предположи че това е карцином, просто се побърква!!!
Просто сме различни като индивиди, и слава на Бог за това разнообразие, и всеки реагира пита/или не пита, чете или изобщо не иска нищо да знае, всеки намира своето спасение съвсем индивидуално - въпрос на интелект, на характер, на семейна среда и какво ли още не.

Аз тук намерих спасение, защото момичетата така хубаво ме посрещнаха, толкова много кураж ми дадоха, че без тях нямаше да издържа на операцията и на последващото лечение.

Преди операцията само четях, не питах. Оказа се, че това е нещо, което не съм очаквала, но мина. Отидох на химия безумно изплашена, защото четях за ада на химиотерапията. И това ще мине!!!
Но наистина, лекарите ни са добри, гледат си работата според условията, които им предоставя държавата да го правят. Ако не бяха такива, нямаше да ги взимат на работа като "топъл хляб" в страните от ЕС, и не само там. А Хули, разбира се, отново се оказа права - никаква бира и скара по време на химията!!!

Спокойна вечер, момичета. Желая Ви много търпение, здраве, много здраве и пак здраве!

# 518
Аз малко на кратко,че хич не помня какво изчетох днес...извинете няма ми го мозъка тези дни Sad

Относно знакът с неразположението.. Като ми мина първата операция се успокоих,че ще ме пуснат преди да ми дойде. Обаче всички мми повтаряха: искаш да си ходиш ама няма..явно са знаели какво ми предстои. Реално диагнозата ми я казаха след решението на онко комисията,която беше във вторник и разбрах,че ми предстои втора операция. Тогава казах на хирурга,че очаквам цикълът си в четвъртък и че е много точен. Тогава имаше два варианта-единия да ме оперират в сряда, другият да ме пуснат да се прибера и 5 дни след цикъла да се върна. Обаче му казах,че хич не ми се чака и ме включи за сряда. За мен си бепе изпросена операция. Няма какво да се отлага.

А относно четенето- аз нищо не съм чела по въпроса. Никакви документи не съм видяла,никаква диагноза не знам. Като муха в тъпан съм. Само от вас се информирам.

Hug Hug Hug

# 519
  • София
Като муха в тъпан съм. - ей, човек цял живот се учи, готин лаф, хареса ми, не бях го чувала. Спокойно моето момиче. Разликата между нас и здравите хора е, че ние знаем, че сме лепнали тази гадост рачето и се притесняваме, а останалите /здравите хора - Бог да ги пази здрави дълги години!!/ си живеят спокойно и не знаят утре какво ги очаква????!?!

# 520
Мдам и си мислят,че като им кихнеш и ракът се е лепнал за тях .  #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 521
  • София
Правех последната химиотерапия. Качвам се в маршрутката и сядам. Жената до мен ме поглежда вече отблизо, зазяпа се в прическата ми и лекинко се отдръпва от мен. Приближих се до ушето и и прошепнах - спокойно, рака не е заразен! Оная се стресна, стана и слезе  Joy Joy Joy

# 522
От това, което написах, не си правете извода, че не чета. Напротив, и аз чета, но без да се втелясвам. На мен също  не ми е безразлично какво се случва с мен и около мен, но съм си намерила пътечката, както казва Зара HugКогато не съм я намирала, тук са били така любезни да ми я покажат Joy Много съм се доверявала на този форум и на момичетата в него. Зара, и аз се почувствах добре тук от първия пост, а преди това не бях писала в никакъв форум и нямах никакъв опит Simple Smile

# 523
Правех последната химиотерапия. Качвам се в маршрутката и сядам. Жената до мен ме поглежда вече отблизо, зазяпа се в прическата ми и лекинко се отдръпва от мен. Приближих се до ушето и и прошепнах - спокойно, рака не е заразен! Оная се стресна, стана и слезе  Joy Joy Joy
Ако простотията можеше да хвърчи, някои хора щяха да се носят като гълъбици hahaha Това не го знаех..Хахаха..
Честно да ви кажа на мен не ми се е случвало /до сега/ нещо подобно, но май и аз не обръщам много внимание. Заето съм с други неща Hug

# 524
milmich и аз чета - много и по специализирани неща .Затова исках да кажа , че част  от нещата като диагностика , няма да се правят в Бг скоро - защото няма пари и специалисти няма да има - всичко което става се изнася в чужбина . Не са ни прости докторите - напротив .Просто са принудени да работят с ограничени ресурси . От цялата работа в крайна сметка страдат пациентите .А иначе съм абсолютно убедена , че съм оперирана както трябва , че съм облъчена както трябва и че сега ме тровят както се полага  Laughing/ като изключим отказа за Херцептина - макар , че се замислих доста над думите ти за ползата и вредата от това лекарство/. Thinking
Хули  - освен дето смятат , че сме заразни , ами и хората са тотално неинформирани .Като кажа , че имам рак първо ме питат - ама нали е доброкачествен .После като кажа , че е РАК,казват еми нали вече си оперирана и нищо ти няма  newsm78.Не че всеки трябва да е наясно , но нали непрекъснато нещо се тръби по медиите  .

Общи условия

Активация на акаунт