Отговори
# 330
  • София-Младост
...или да отива в кофата?  newsm78 Наполовина е готова...

Как в кофата? Вдигни нагоре или може и долу да си остане, зависи от фурната и допечи на горен реотан. Ще се наложи да я обърнеш по някое време с някаква удобна лопатка и ще я допечеш. Най-много естетиката да и нарушиш малко, ама ще си стане шаранчето! Peace
Пекох по мързеливия начин - не съм местила решетката, само увеличих темепературата на горния реотан. Стана си екстра. Омекнали бяха и морковчето и лука. Мерси, labrex ! Hug
Аз само да изкажа съжаление за долния нагревател... Sad

# 331
Здравейте дами,
 Искам да сготвя пиле с грах, но всеки път като го готвя, мъжо реве че има вкус на супа с варено пиле и грах. Искал да бъде с вкус на печено.
По принцип готвя грах като сваря пилето и го разделя на порции, след това задушавам лук и моркови, добавям граха и подправки, после бульона и пилето и накрая сгъстявам с малко брашно.
Мисля си, че може би трябва да го сготвя както готвя ориза: да сложа пилето на порции да се изпече в тава с малко вода, мазнина и подправки, да задуша зеленчуците и граха и после да добавя печеното пиле. Проблемът в този случай е, че при печенето не остава бульон при пилето, и се притеснявам дали ако сложа вода вместо бульон, няма да стане блудкаво ( не харесвам готовите бульони ). И се чудя трябва ли да го пека като ориза, за да добие вкус на "печено" а не на варено.

# 332
Ако пилето е с подправки, масло или олио и малко вода, покрито с фолио, според мен ще се образува бульон. Накрая след като се прибавят зеленчуците с граха и е почти готово и се махне фолиото, може да се остави така да се запече за коричка и ще има вкус на печено.

# 333
  • София-Младост
lady di
А защо не си порцираш пилето или го изпечеш цяло. А самият грах да го задушиш в масло и да прибавиш като гарнитура. Сварено пиле нямам как да придобия вкус на печено според мен.

# 334
  • 1st floor

Аз само да изкажа съжаление за долния нагревател... Sad

Благодаря ти за съчувствието.  Hug Сега ще ми се наложи да измислям само манжди в тенджера, докато го оправим...И ме притесни да не сложат нов по-силен или по-слаб реотан ,и да ми заминават кексовете и питките на кино /тъкмо им схванах цаката на печене преди година  Rolling Eyes/. Защото копчето за регулиране на температурата е и за двата реотана... Rolling Eyes Дано да улучат същия. Печката ми е повече от 5-6 години, не е в гаранция вече, та тате ще я поправя /той навремето е учил за ел.техник и обича да се занимава с жички, а и му се отдава  Simple Smile/.

# 335
Здравейте дами,
 Искам да сготвя пиле с грах, но всеки път като го готвя, мъжо реве че има вкус на супа с варено пиле и грах. Искал да бъде с вкус на печено.
По принцип готвя грах като сваря пилето и го разделя на порции, след това задушавам лук и моркови, добавям граха и подправки, после бульона и пилето и накрая сгъстявам с малко брашно.
Мисля си, че може би трябва да го сготвя както готвя ориза: да сложа пилето на порции да се изпече в тава с малко вода, мазнина и подправки, да задуша зеленчуците и граха и после да добавя печеното пиле. Проблемът в този случай е, че при печенето не остава бульон при пилето, и се притеснявам дали ако сложа вода вместо бульон, няма да стане блудкаво ( не харесвам готовите бульони ). И се чудя трябва ли да го пека като ориза, за да добие вкус на "печено" а не на варено.

Ще споделя как го готвя аз и ако прецениш,че е добре за вашият вкус - пробвай!

Нарязвам пилето на порции(като фенера оставям за супа) в ТЕНДЖЕРА СИПВАМ ОЛИО И СЛЕД КАТО СЕ ЗАГРЕЕ СЛАГАМ ПАРЧЕТАТа пиле да се позапържат(само докато си променят цвета от всички страни)......Наливам вода,колкото да покрие месото,добавям лук,морков,сол,1 с.л. червен пипер и варя докато стане месото.
След това добавям обелени и нарязани два-три картофа,изсипвам консервата грах(у нас се предпочита грах от консерва,а не замразен).След като са готови картофите добавям 1 ч.л. доматено пюре и една връзка нарязан копър.Ако соса искам да бъде сгъстен - добавям размито в студена вода брашно.

Последна редакция: сб, 10 мар 2012, 10:45 от TheNMaster

# 336
  • 1st floor
Мастерче, точно това сготвих току-що, само че със свинско и вместо копър, слагам чубрица. Правя го и с пилешко, много ми харесва  Heart Eyes И аз предпочитам грах в консерви, а не замразен. Ще пробвам и с копър другия път.

# 337
Имам телешки вратни пържоли и се чудя как да ги сготвя така, че да не станат сухи и безвкусни  Rolling Eyes
Може ли някой да помогне с изпитана рецепта  Hug

# 338
  • София
Да питам: Мъжа ми от известно време иска да направя шпиковано месо. Ядяло му се просто месо! Обаче аз никога не съм правила  такова нещо! Вчера гледахме черешката на тортата и той вика" я гледай, щом Иван направи шпиковано месо, значи и ти ще се справиш". Обаче според мен на Иван нещо не му се получи..... Аз си го представям да стане крехко, "да се разпада", а гостите му май едвам го преглъщаха и казаха, че е сухичко.... Та, някой може ли да ме посъветва първо какво месо да купя, и после дали да го варя първо или направо да го пека под фолио!
Предварително много ви благодаря!

# 339
  • София-Младост
Да питам: Мъжа ми от известно време иска да направя шпиковано месо. Ядяло му се просто месо! Обаче аз никога не съм правила  такова нещо! Вчера гледахме черешката на тортата и той вика" я гледай, щом Иван направи шпиковано месо, значи и ти ще се справиш". Обаче според мен на Иван нещо не му се получи..... Аз си го представям да стане крехко, "да се разпада", а гостите му май едвам го преглъщаха и казаха, че е сухичко.... Та, някой може ли да ме посъветва първо какво месо да купя, и после дали да го варя първо или направо да го пека под фолио!
Предварително много ви благодаря!
Той го прави с бут, там месото е по-сухо. Пробвай с плешка, тя е по-шарена. АЗ бих го пекла в гювеч под фолио и ако се слага вино, съвсем малко 1/2-1 чаша, за аромат по-скоро. И ще трябва да се обръща и полива със соса, за ад не изсъхне. Иначе, джолана е с крехко месо, макар и по-мазно...ама не знам за шпиковане става ли Simple Smile А сега се сещам, че продават свински врат без кост, цяло парче...пак шарено месо, може би е подходящо също.

# 340
да го шпиковаш означава да го набучкаш с разни скилидки чесън, морков, коренчета подпраки - целина, пащърнак... ей такива.  виж това филе  - страхотно е. И не е сухо. Но може и парче бут или плешка ( зависи от къде е отрязано, пак може да е сухо или шарено) , или врат, като всяко следващо от тези ще бъде още по-сочно, защото филето си е сухо месо.  Но пък няма мазнини за моите хора, затова него съм подбрала.
ко обичате врат, направо вземи и направи него.  ето врат http://pep-4o.blogspot.com/2010/12/blog-post_29.html, не е шпикован, но не пречи да го намушкаш с разни неща.  Там на свинско има още цели парчета месо, виж ги - всяко едно може да се шпикова.

никакво варене предварително на месото. или под фолио, или в гювеч. лично аз предпочитам фолиото, че уплътнява добре тавата, докато пред капака на гювеча излиза парата.  Или един лист фолио под капака на гювеча.

ПП: и джолан може да се шпикова, само да е по-дебело парче, че повечето които продават са 2/3 кокал.

# 341
  • София
Снощи мариновах едно пилешко месце. Канех се за тази вечер да направя пиле а ла Галерия на пепчо http://pep-4o.blogspot.com/2009/12/blog-post_6067.html. Обаче моят мъж ни е организирал излизане с приятели и вечеря навън. Та дали на месото ще му стане нещо ако го отложа чак за утре да го готвя?

# 342
тц. нищо му няма, да стои в марината

# 343
  • София
Благодаря, пепчо. Надявах се ти да се включиш с информация от извора  Sunglasses Оставям го значи да си отлежава доволно в маринатата.

# 344
  • София
Благодаря ви момичета за изчерпателните отговори!
Аз знам, че шпиковането е набучкване с разни неща, по-скоро проблем ми е да преценя какво месо да купя и по какъв начин да го готвя. Благодарение на изчерпателните ви отговори поизбистрих концепцията  Grinning Сега остава и да се справя на практика.
пеп-4o, представям си го точно както изглежда твоя врат!

Общи условия

Активация на акаунт