Великденска трапеза 2012!

  • 75 182
  • 513
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 3
Това са тазгодишните ми яйца http://iliannas.blogspot.com/2012/04/2012.html и козунак http://iliannas.blogspot.com/2012/04/blog-post_25.html (не беше само 1, а 5 Simple Smile

# 511
  • Мнения: 750
...

Спаска, захласнах се като малко дете на шарена витрина! Crazy Невероятно красиво е всичко!  chef  bouquet Напиши, моля, по каква рецепта са ...

Благодаря ти, Лабрекс! Много мили думи!   bouquet

Мини-козуначетата са от козуначено тесто, изпечено в ретро формички за крем карамел, които ползвам и за мъфини понякога. А тестото е забъркано в машината за хляб. Много се разглезих с нея. Преди все на ръка месех, но през последните 2-3 години ползвам механизацията и техническия прогрес Simple Smile Рецептата е следната:

3 яйца (единият жълтък е за намазване)
1 ч.ч пълномаслено прясно мляко
1/2 ч.ч. разтопено масло или комбинация от масло и олио
2 с.л. ром
1 ч.ч захар (за да стане по-сладък, но да не "тежи" тестото, добавям и 1-2 суп. лъжици течен подсладител от тези за диабетици!)
1/2 ч.л. сол
4 1/2  ч.ч. брашно
1 1/2 суха мая Йоткер
настъргана кора от един лимон
нарязани на малки парченца портокалови кори от сладко
1 с.л. течна ванилия или 2 пакетчета суха на йоткер

Стандартната процедура - първо течните съставки, после сухите, най-отгоре е маята.
Може да се ползва и прясна мая, която да се разтвори в малко топло прясно мляко и захар и се остави да шупне за 10-минути на топло. Слагам 1 кубче.

Ако ще правя само 1 доза, ползвам стандартната програма за тесто - 1 час и половина, при която има и месене и втасване. Ако дозите ще са две, веднага щом месенето приключи, прехвърлям тестото да втасва във фурната, загрята на 40-50 градуса.

След като е втасало тестото, оформям възелчета от тестото, намазвам ги с жълтъка, разбит с малко олио, поръдвам обилно със захар и филирани бадеми. Докато ги оформям, загрявам фурната предварително до 160 градуса. Изпичането на малките козуначета става много по-бързо, за около 30 минути.


Яйцата също не са голяма философия - разноцветна креп хартия, хартиени панделки, телени мъхести дръжки и мини пластмасови чашки за кафе (всичко от Джъмбо) - това са продуктите в "рецептата" за кошничките им. Яйцата са боядисвани с боите Кептънс, които ползвам от години и не сменям за нищо на света. Другото е лепене на 3D-стикерни пеперудки, дървени фигурки и хартиени ивички по яйцата. Фигурките и перцата са от магазин Слънчоглед. Стикерите - пак от Джъмбо.

# 512
  • Мнения: 22 867
Спаска, благодаря за рецептата, копирах си я и непременно ще я пробвам, толкова много ме грабнаха мини-козуначетата!   bouquet
Остава и да ги докарам такива! Grinning

# 513
  • Мнения: 111
Здравейте,искам да попитам дали тази рецепта за Браунис е подходяща да се изпече във формите зайче и агне на Лидъл

http://recepti.gotvach.bg/r-2563-%D0%91%D1%80%D0%B0%D1%83%D0%BD%D0%B8

Предварително благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт