Очакваме да чуем сърчица - ОКТОМВРИЙКИ 2012 сега :)

• 34 611
  • 725
  •   1
Отговори
# 435
Най-после и аз да се похваля момичета, имаме тупкащо сърчице! Направо ми иде да я убия тая докторка - в петък ми вика, че съм за кюретаж, а днес - ми то имаме сърдечна дейност. Бях на седмото небе и не ми се занимаваше с нея, направо излетях от кабинета, но категорично ще се запиша за ЖК другаде.
jasmin_veni - не се тревожи за ЧХГ-то и моето не се удвоява на 48 часа, но четох, че това е строго индивидуално и даже да е ниско не значи задължително че има проблем.
Честито на новите мами, лека и безпроблемна бременност на всички!

# 436
Благодаря ви timide и Lorini Simple Smile

# 437
Програма "Майчино здравеопазване" към НЗОК
Програма "Майчино здравеопазване" към НЗОК регламентира дейностите на общопрактикуващия лекар за проследяване на бременни с нормална бременности на специалиста по акушерство и гинекология за проследяване на бременни с нормална бременност и бременност с риск. Тази програма покрива абсолютния минимум, необходим за следене на бременност.    /articles/07_pregnant2_2011.jpg

Наблюдение върху протичането на нормална бременност

Дейността може да се осъществи от общопрактикуващ лекар или от специалист по акушерство и гинекология, което е регламентирано в Националния рамков договор за 2011 г., Приложение №15 Дейности на ОПЛ по Имунопрофилактика, програма „Детско здравеопазване”, Профилактични прегледи на ЗЗОЛ над 18 години, Формиране на рискови групи при ЗЗОЛ над 18 години и програма „Майчино здравеопазване” и Приложение №17 Дейности на лекаря специалист по „Педиатрия” по програма „Детско здравеопазване”, на лекаря специалист по „Акушерство и гинекология” по програма „Майчино здравеопазване" и на лекаря специалист по профилактика на ЗЗОЛ от рискови групи.

Кодове по МКБ 10 /Международен класификатор на болестите/

* Z34.0 Наблюдение върху протичането на нормална първа бременност
    * Z34.8 Наблюдение върху протичането на друга нормална бременност
    * Z34.9 Наблюдение върху протичането на нормална бременност, неуточнена

При първо посещение /първи, втори и трети лунарен месец/

* Анамнеза за рискови фактори (възраст, придружаващи заболявания, усложнения на предишни бременности, вредни навици, професионални, други), определяне на вероятния термин на раждане (ВТР)
    * Измерване на артериално кръвно налягане
    * Антропометрия (ръст, телесна маса, външна пелвиметрия)
    * Гинекологичен статус
    * Акушерска ехография
    * Хемоглобин, еритроцити, хематокрит, левкоцити, MCV, MCH, СУЕ,,кръвна захар, урина – седимент, уробилиноген, кетони (до м.л. ІІІ)
    * Определяне на кръвна група и Rh-фактор
    * Онкопрофилактична цитонамазка от женски полови органи
    * Изследване за сифилис
    * Изследване за хепатит В (НвS Ag)
    * Изследване за HIV (при съгласие)
    * Микробиологично изследване на влагалищен секрет

Четвърти лунарен месец

* Гинекологичен статус
    * Акушерска ехография (в 16-та гестационна седмица)

Пети лунарен месец

* Гинекологичен статус – по преценка
    * Сърдечна дейност на плода (ДСТ)
    * Акушерска ехография (ако не е направена в предходния месец)
    * Хемоглобин, еритроцити, хематокрит, левкоцити, MCV, MCH, СУЕ, кръвна захар, урина – седимент, уробилиноген

Шести лунарен месец

Седми лунарен месец

Осми лунарен месец

* Хемоглобин, еритроцити, хематокрит, левкоцити, MCV, MCH, СУЕ, кръвна захар, урина – седимент, уробилиноген

Девети лунарен месец

* Измерване на артериално кръвно налягане - двукратно
    * Антропометрия (ръст, телесна маса, външна пелвиметрия) – двукратно
    * Сърдечна дейност на плода (ДСТ) - двукратно

Десети лунарен месец

* Измерване на артериално кръвно налягане - двукратно
    * Антропометрия (ръст, телесна маса, външна пелвиметрия) – двукратно
    * Сърдечна дейност на плода (ДСТ) – двукратно

Наблюдение върху протичането на бременност с риск

Дейността може да се осъществи от специалист по акушерство и гинекология, което е регламентирано в Националния рамков договор за 2011 г., Приложение №17 Дейности на лекаря специалист по „Педиатрия” по програма „Детско здравеопазване”, на лекаря специалист по „Акушерство и гинекология” по програма „Майчино здравеопазване" и на лекаря специалист по профилактика на ЗЗОЛ от рискови групи.

Кодове по МКБ 10 /Международен класификатор на болестите/

* Z35.0 – Z35.9. Бременност с риск

Възраст над 35 години

* Две допълнителни ехографии през бременността
    * Серумен скрининг 15 до 19 г.с. за алфа-фетопротеин и свободен бета ЧХГ за оценка на риск от синдром на Даун и дефекти на невралната тръба
    * Пренатална диагноза съвместно от акушер-гинеколог и генетик

Възраст под 20 години

* Една допълнителна ехография 28-32 г.с.
    * Изследване за хламидия еднократно

Кръвно групова несъвместимост с биологичния баща (по АБО или Резус)

* Изследване за алоеритроантитела чрез аглутинационен или ензимен метод или индиректен антиглобулинов (Coombs) тест с поливалентен антиглобулинов серум
          o 9-12 г.с. – при бременни с предшествуващи спонтанни аборти, мъртвораждания, раждания на деца с хемолитична болест на новороденото поради изоимунизация, в случаи на установени антитела при предш. бременности, при предстоящи инвазивни пренатални изследвания
          o 17-20 г.с – на бременни с необременена акушерска анамнеза и отрицателен Резус фактор
          o 26-28 г.с. – на бременни с отрицателен Резус фактор, на които при първото изследване не са открити антитела

Бременни с риск от развитие на диабет

* предишно раждане на едър плод
    * предишно мъртво раждане
    * семейна обремененост с диабет
    * предходящо нарушение на въглехидратния толеранс
    * раждане на дете с аномалии
    * наличие на глюкозурия
    * възраст над 25 години
    * повишена кр. захар над 6,5 ммол/л

Допълнителни дейности:

* ОГТТ (орален глюкозо-толерантен тест) или Кръвно захарен профил (гликиран хемоглобин) и консултация със специалист по ендокринология и болести на обмяната
          o при първо посещение – 1 път
          o 24-28 г.с. при необременени – 1 път
          o 28 г.с. при обременени

Бременност с друг риск, произтичащ от външни фактори (обезитас, недохранване, фамилна обремененост, обременена акушерска анамнеза, проблеми от социално естество и др.), други външни фактори (йонизиращи лъчи, вибрации, медикаменти, контакт с причинители на инфекциозни заболявания, тежка работа и др.)

* Изследване за токсоплазмоза – при жени със спонтанни аборти и мъртвораждания еднократно при първо посещение
    * Серологично изследване за рубеола – при данни за контакт с рубеола по време на бременността еднократно до седми лунарен месец
    * Консултация със съответни специалисти според риска

# 438
Само да допълня,че всички бременни са освободени от потребителската такса-2,70 лв за преглед при личен лекар или специалист+имат право на 1 допълнителен стоматологичен преглед за годината.

# 439
  • Под кленовите дървета
Chududeina, много, ама адски много се радвам за теб Hug
Лека бременност и повече никакви грижи до финала! А на финала силно и здраво бебе!

# 440
Chududeina това е прекрасно. Hug Хайде сега само с положителни нагласи и слушай само сърцето си!!!
didoki много полезна информация. Благодаря!!!

# 441
Chudodeina Hug Hug Hug супер много се радвам за страхотните новини!
 А АГ-то ти е за съд. #2gunfire

# 442
  • София
chudodeina, страхотни новини  Hug Честито сърчице!  А такива доктори направо са за  #2gunfire, бягай надалече от тази.

# 443
Laughing, изписали сте толкова много, че едвам ви изчетох.
Mulberry - аз съм вегетарианка от 15 години. Не съм се сблъсквала с твоя проблем. Нито с предишната, нито сега ми се яде месо. Нито възнамерявам да си променям хранителните навици. Ще ти кажа защо. След толкова години организма ми вече не произвежда необходимите ензими, които разграждат месото и мога само бели да си докарам на главата. Миналата ми бременност протече изключително леко, без каквито и да било болежки. Работех си до началото на 9 м, ходех пеша по мин. 5-7 км на ден. От нискостеблените съм  Laughing (156), мъжа ми е около средния ръст. Без да променям режима си на хранене родих напълно здрава бебка 3500, 50 см, която изключително рядко боледува (до момента 3-пъти: 2 леки грипа и 1 по-сериозно - бронхеолит). Така, че - всичко е строго индивидуално. Ако толкова много ти се яде - хапни малко, но по-леко месо (пачата определено не е такова), виж как ще се почувства стомаха и прецени. Възможно е, ако хапнеш малко авокадо, малко сурови ядки - тръпката към месото ти да се задоволи  Wink
vesinkata - да, пулса на бебчето ти е напълно нормален. Техния и след раждането остава по-висок. Отпусни се и се радвай на състоянието си  Hug
jasmin_veni  Hug, все още има надежда и всички ти стискаме силно пръстчета!
chudodeina  Party - чудесни новини!

# 444
  • София
chudodeina, честито, честито, честито! Много се радвам за теб!  Hug Hug Hug newsm44 newsm44  Тая докторка, не я мисля, ако съм на твое място и мъжа ми я докопа  bambam bambam bambam fight

Вени, мноого силно стискам палци и за теб, миличка! при всеки твой пост се надявам да прочета добри новини! Praynig Praynig Praynig

Честито на новите мамчета!Лека бременност и прекрасни бебоци накрая!

Мислех да запиша магистратура, за да се възползвам и аз от онези 2880 лв, а и тамън си намерих една хубава специалност за около 400 лв семестъра, но не съм 100% сигурна още. Ще видим.

Мен днес много ме изтормозиха в работата, цял ден егати нервите!!!! smile3511 smile3511 smile3514 smile3514 smile3514 Чета всичко и исках да пиша още , ама нещо не съм много в настроение, ще се включа утре по-подробно евентуално......

Цунки по пупите!

# 445
chudodeina , много хубави новини!!!

Много ви се радвам момичета, но съм страаааааааааааааааашно натоварена на работа, и освен да отварям от време на време форума, до писане не мога да стигна Sad.

Ако искате споделете, коя от вас кой лекар посещава и къде смята да за запише на ЖК (и кой ви препоръча лекаря или сам го избрахте). Мисля че ще помогнете на тези като мен, които още не са се ориентирали.  Hug

# 446
chudodeina, ами голямо честито! Човек трябва да слуша вътрешния си глас Simple Smile Айде, никакви проблеми от тук нататък Praynig Peace И сменяй доктора веднага  Naughty
Гледам, че сте коментирали за рибите, аз пък знам, че рибата тон от консерва няма проблем да си я хапваме (а то на нашия пазар няма много прясна риба тон)...Аз я ям от време на време в сандвич - домашно приготвен хляб с айсберг и риба тон. От другата риба нещо не ми се яде...онзи ден мъжа ми беше ми сготвил скумрия, нещо от самата миризма ми стана гадно май ... Confused А калмари сигурно пак може да ядем...ама аз предпочитам от пресните и май за на лято ще си запазя тази привилегия Simple Smile
Колбасите - хапвам си от време на време, но гледам да са хубава марка, това, че са солени е истина, но ако се пие достатъчно вода, мисля, че този проблем е игнориран. За сирената, винаги ги консумирам след топлинна обработка, тогава няма основания за тревоги Simple Smile
tory, за алкохолец си говорим  Laughing Аз също като теб не пуша, ама си пийвах, я ракийка малка със салатка, я винце малко...Сега от време на време ми се припива, главно в компания и си позволявам по чаша червено вино или чаша бира, и двете уж са полезни, а и леко замазвам положението, че още не сме казвали на приятелите...(Нямам търпение!!!) Simple Smile

# 447
  • София
Здравейте, момичета и лека бременност на всички  Hug

Досега ви следях, но сега се записвам. 7 г.с. и 5 дни, терминът ми е на 19 октомври, дано всичко е наред  Praynig. На 36 години съм, рискова бременност след ИКСИ  Simple Smile

На последните странички обсъждате ЖК. До коя седмица най-късно трябва да стане това? В клиниката, в която ме наблюдават, ме викат чак на 3 април, но аз междувременно ще отида и при моята гинеколожка на 15 март, за да видя дали тя ще ме поеме докрай. Задължително ли трябва да се регистрирам и в районната поликлиника? Нещо не съм много наясно с тези неща  newsm78

# 448
Здравейте и от мен и аз още не съм се записвала на ЖК, но по спомени от приятелки,са се записвали след 10-та седмица някъде,аз също не мисля,че има смисъл по-рано,особено ако си имаш наблюдаващ лекар.Чудодейна,много се радвам за теб,честито сърчице  Heart . Аз се чувствам много добре,въпреки всичките лекарства, с които се тъпча  Grinning ,даже спря да ми се приспива, вчера направих рекорд-издържах чааааак до 22.30 ч. Joy .Ох изчетох ви,ама забравих какво друго бяхте разисквали  Blush 

# 449
  • Под кленовите дървета
За нас няма шанс.
Утре постъпвам на кюртаж.

Общи условия

Активация на акаунт