Колко бързо времето минава-МАРТенчето на годинка става! - тема 15

• 48 226
  • 746
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Добър вечер и от нас!

Честит Рожден ден на Александър на Таша! Да расте и радва всички! Прекрасна снимка на мама детенце и торта! 

Честито на Тошко на Комелина! Жив и здрав и много късметлив!

Дано не пропусна някого затова ще карам така.
Ще се повторя, но ако трябва и ще се потретя но заслужавате, всички повдигнали ни празничното настроение с пожелания и виртуални и реални подаръчета!

Мама Вили и Аслан, голямо гуш от Теди и мен! За никът ми- нашите ми казваха така като малка.Аз пък харесвам името Аслан - носи прекрасно значение!

Не ми се получава да сложа снимки от личния компютър тук. Само от нета съм пробвала и става. Който има фейсбук може да ни види там! За който няма ще помоля за инструктаж, какво може да се съдържа между скобките, освен УРЛ адрес???? Как да "опиша" снимката за да излезе на този екран?

За яслите - нищо не е без значение- детето, конкретната ясла (персоналът), другите деца (колко са свикнали самите те, дали са по-големи или по-малки и много други фактори. Теди е от чувствителните, не е събиран с деца поради студовете, болестите през зимата -ту ние сме сополиви ту другарчетата му. Лятото беше много малък и макар, че беше само навън с други деца, какво е разбрал от тези срещи..почти нищо. По площадките е друго - там всеки си е при мама или в количката и при някакво безпокойство или моментна неблагоразположеност на детето майката е там за да реагира. В яслата не е така.

На рожденния ден бяхме в къщи, дойде детенце, което той познава и обича, познава майката и я харесва много. Винаги, обаче сме били навън и двамата "се закачат и си говорят" Когато дойдоха в къщи настана такава бъркотия, плач, сълзи ... После се укротиха (15 мин беше цялата работа), свикнаха един с друг и настана такава игра, жал ни беше  да ги прекъснем за тортата и после, когато ги изпращахме бяха целувки, "Чао", усмивки и целия бебешки репертоар

Според мен всичко е до дете и може би до подходящата възраст. Не знам Теди какъв ще е на 2 год., за да знам ще става ли или не за ясла. Не искам да го оставям до 3, но без пари не се живее и не е маловажно дали ще ги има или няма да ги има.
Частната детска ясла ще ми струва половин заплата и за минималната разлика, която ме дели от мин. майчинство не си заслужава да тормозя себе си и детето, да си дам парите на други да го гледат, а аз вместо да съм с него още малко, да тичам на работа да не би фирмата без мен да пропадне. По-добре ми е да го дледам. Колкото до социалните контакти, никога не са ми липсвали такива. Заниманията от преди бременността не са забравени, те само бяха изместени за известно време. Сега съм ги подновила. Ако нещо ви доставя удоволствие - правете го. Ние сме жени, не само майки. Това, че ще си оправим шала и косата пред огледалото няма лошо. Спретната мама и спретнато бебе не значи непременно наличие на маникюр и без шнола. Аз съм от тези без маникюр и със шнола, но винаги си оправям шала и косата а детето е облечено и чака, къде с помрънкване къде без- кротичък е не се оплаквам. И да не забравяме, че съпрузите ни са добри и търпеливи, но това не значи да не се поглеждаме в огледалото...Децата ни също трябва да ни виждат красиви ...

За модела на нашите родители - има го, но не е задължително да го повтаряме. Не знам каква е статистиката, но познавам изоставено дете, което сега е родител, зряла жена, има дом и семейство и прекрасно момиченце, което няма намерение да изоставя. Друг пример е моя близка, която знаейки и реално осъзнавайки грешките на своята майка прави всичко възможно да ги избегне със своите деца. Това не означава, че няма своите собствени грешки ...Примерите са реални с реални лица, не са измислени от мен за подкрепа на една или друга страна на въпроса.

Много дълго стана!
Лека нощ

# 526
  • София
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА АЛЕКС!!! Нека расте много много здрав и усмихнат, палав и игрив, обграден с много обич и топлина!!!

Tasha, прекрасни сте!!! Весело настроение от нас   bouquet

redreny, моята дъщеря е ходила в частна ясла сумарно 3 дни Rolling Eyes Определено отиваше с удоволствие, споделяше, че и харесва, носеше ми рисунки и колажи....за краткото време, което е била там съм с добри впечатления. За децата се грижеше медицинска сестра и директорката на яслата, която е и педагог. Отказах се, тъй като много често боледуваше и не исках да рискувам заради бебо.

# 527
  • София
zina, би ли споделила коя е частната ясла и какви бяха условията. Може и на лични.

# 528
Redreny, аз имам съседка, която е директор на Частна детска градина "Пролет", има и ясла, доколкото знам.  Намира се някъде в нашия район, ако искаш мога да попитам. От нея съм чувала, че се полагат много по-големи грижи за децата, отколкото в държавните ясли и те се чувстват много добре, което е логично, имайки предвид таксите.

# 529
Честит рожден ден на Александър на Таша! Да ви е жив и здрав и да ви носи много радост!
Лъки, и на мен ми изглеждаш като супер майка. Simple Smile
Ена, ти направо ме разби с това изказване, все пак сме се виждали и на живо. Пък и само преди месец си имах прякор "мрънкалника", помниш ли  Wink Аз само описах какво е разбирането ми за гледане на дете, не казвам, че винаги съумявам да съм на нужната висота. И аз се изнервям, уморявам, мрънкам и имам нужда от лично пространство. А колкото до правенето на цветенца, мартенички и бръмченето с коли - доставя ми удоволствие. Проблем имам, когато и двамата искат да правя нещо с тях, а не мога едновременно, или когато искам да свърша нещо друго. Е, тогава се изнервям ужасно!
А за добре изглеждащите мами - аз също много се радвам като видя такива, на които обаче и децата са доволни. Моя избор е да прекарам 2 часа с децата си, вместо да ги отделя да се боядисам и да съм с нов цвят в парка  Simple Smile Аз лично се харесвам и с ластик на косата, без боя, не мисля, че съм по-грозна, защото не съм отишла да ми направят прическа. По-добре се чувствам като почета книга, поровя в нета, поговоря с приятели, отколкото да ида на фризьор. Естествено приятно е да отидеш да се поглезиш от време на време, но мъжът ми не очаква като се прибере вечер да съм с официални дрехи, токчета, грим или прическа. Когато излизаме и ме види в различни дрехи от анцунг гледката му прави впечатление  Laughing
И аз не винаги съм първия модел, но хубаво Лъки ги описа крайно - да се замислим къде сме, и да знаем към какво да се стремим - а то, разбира се, е най-добрата комбинация от двете: да съумяваме да превръщаме перфектно издуханата прическа в грива на лъвица, когато ролевата игра с мъниците го изисква, или пък, без никаква суета, кокетно завързания на вратлето ни шал да трансформираме в атрибут за игра на криеница Simple Smile  
Е, Сиренце, толкова цветно си го описала, това вече е супер мама!!!
migeo, не разбрах как те стимулирах, но се радвам за теб  Simple Smile
lilincho, не знам как стои въпросът с профилактичните прегледи при вас, но за твое успокоение най-добре направи необходимите  Hug

Последна редакция: ср, 14 мар 2012, 22:55 от Лъки

# 530
Честит Рожден Ден на сладкия АЛЕКС на Tasha!    bouquet
Да е здрав и винаги усмихнат!От снимката личи ,че сте си изкарали добре ,а "Лило и Стич " ги познах /покрай сина гледам много детски  Crazy /
За яслата гласувах против, ама много съм против някои от вас са ми "взели" думите и чудесно са го обяснили.Работата ми влючва на ММ да му помагам ежедневно, спрях само след седмия месец и 20 дни след раждането започнах пак, но за този час-два разчитам изцяло на свеки/на майка ми не мога/ или колкото и странно да звучи на сина,той много успешно се справя с това да бъде отговорен за сестра си/колко съм жестока/  Embarassed  Планирала съм да постъпи в детска /при госпожите на сина/ след навършване на 2 години.
За плача при къпане- на Дара се мие косата всяка вечер-имаше период на плач ,но това беше след инцидент с попадане на сапун в очите/ползвам козметиката на Клоран,но сапунът име лютив/ , но определено такава козирка е от полза
Мен ме притеснява друго от няколко дни когато е полу заспала или просто дълго се кърмим в един "прекрасен " момент започва да се скубе много силно разплаква се , но продължава да го прави дори да се опитам да я разсея....Идеи ?????  newsm78

# 531
Знаех че повечето от вас няма да разберат какво исках да кажа, но за мен беше важно да повдигна темата и желаещите да се замислят.
Да избягваш модел е също модел, което не те отдалечава много от първоизточника.
Да тичаш на воля и да бягаш от някого са две различни неща нали?

Социални контакти и социализация на дете са две различни неща, не ги бъркайте, да социалните контакти са част от социализацията но не и самата тя. В никакъв случай не можем да говорим за социализация в яслата.

# 532
А за добре изглеждащите мами - аз също много се радвам като видя такива, на които обаче и децата са доволни. Моя избор е да прекарам 2 часа с децата си, вместо да ги отделя да се боядисам и да съм с нов цвят в парка  Simple Smile Аз лично се харесвам и с ластик на косата, без боя, не мисля, че съм по-грозна, защото не съм отишла да ми направят прическа.
Ами това е хубавото,че всички сме различни и всяка от нас е най-добрата мама за децата си(както Пипи писа) и най-красивата жена за мъжа си хихихихи

А sirence e опасна,истински професионалист,така умело борави с думичките,с такава лекота  Hug майстор на краткият разказ  Wink

migeo, не разбрах как те стимулирах, но се радвам за теб  Simple Smile
Ами то важното е,че аз си се разбрах  Wink

На ясла най-вероятно след 2г.,когато трябва да се върна на работа.Като проблем пред мен стои единствено честото боледуване имам баби под ръка,но предпочитам детето да е на ясла пред това те да го гледат.
Първото ми дете не е ходило на ясла,на 2.8 месеца тръгна директно на градина и съм много доволна.Бобо ще е на 2.6 месеца септември.

Последна редакция: ср, 14 мар 2012, 23:38 от migeo

# 533
  • София
Redreny, съжалявам, че ще те разочаровам, но и моя опит с яслите е подобен на този на Анелиса  Confused, да не кажа и по-неприятен. Наложи се на 2г. и половина да я пратя на ясла, защото трябваше да започна работа по-рано, отколкото бях планирала и за 2-3 месеца така ми стресираха детето, че ме отказаха напълно и от държавните ясли, и от държавните градини.
Чета си тука публикациите от този период:

Цитат
А пък ние от днес сме ученици  Rolling Eyes. И да ви кажа, вече съм ядосана на лелите. Седя тя от 9.30 до 12 ч и като отивам, ми казват, че били видели зор с нея, много пищяла. То си е вярно, тя не реве, като е недоволна нещо, а пищи, ама пищи силно и бяга, не можеш да я хванеш да я успокоиш, само се извива и се измъква. Та вдигнала врява до небесата, ама после уж се била успокоила, танцувала, докато пели, даже малко хапнала, нищо, че хич не е по яденето. Питам я аз защо е пищяла, а тя вика 'защото те нямаше'. Както и да е, нагуши ме и вече спокойна, я разпитвам. Значи, първо ми каза, че едната леля я била оскубала, защото ревала  Shocked. По-късно ми казва, че я плашили с мечки и вълци, ако не спре да пищи. Накрая като исках да й пусна едно филмче, а тя не го искаше точно него, я питам защо, а тя 'защото съм лоша'. По принцип по книжките пише да не казваш на детето, че е лошо и аз гледам да й казвам, че е непослушна, а не лоша: 'Кой ти каза, че си лоша?' . Пак въпросната леля била  #Cussing out. Егати педагозите  #2gunfire. Как да й обяснявам, че лелите са добри, за да ходи с желание?!?! Те какво си мислят, че като е на две и половина, не може да ми разкаже ли? Докато бяхме при директорката сутринта, Яна ми вика 'Искам да четем книжката за Снежанка и седемте джуджета', директорката явно се впечатли, че толкова добре говори, пита 'Кой я е гледал тази девойка?'.
Та цял ден днес се чудя как да подходя, с лелята ли да говоря, с директорката ли  Confused. Абе, не знам, имат някакви странни порядки там, слагат ги да спят в 12 часа  Shocked. На Яна, както е свикнала да спи след 16.30, ще й дойде нанагорно. Искат отначало да я водя закусила, че била от трудните деца. Ако не им казвала на тях за пишкането, да съм й носила памперс. Тия луди ли са, аз от 3-4 месеца ни денем, ни нощем не й слагам. Тя не става нощем, а и денем пишка по 3-4 пъти максимум.
Иначе вече си има приятел, Дани се казвал и му разказвала приказката за Снежанка  Smile. Бил я гушкал, като плакала  Laughing.
Аз си знам, че дисциплината й е трудна и си е своенравна. А пък как прави забележки, всички иска да вкара в ред: 'Не викай "бе", да не се мислиш за овчица", "Не се говори, докато се яде", "Не пипай печката/ножа" и т.н.  35. Ама да се напънат малко и да се разберат, тя разбира чудесно от обяснения.
Няколко дена по-късно:
Цитат
Ние пет дена ходихме на ясла, трети ден сме си в къщи с кашлица, температура и хрема  Sad. За сега не давам нищо специално, само сироп за кашлица и температура, капки за нос и витамини. Днес се надявах да мога да я заведа, но не би, цяла нощ се мята, искаше гуш, вдига температура и почти не съм спала.

Три месеца по-късно:
Цитат
Яна вече е в нова градина. В старата ясла ходи около три месеца (е, поне половината от времето, заради болестите), но се видя, че няма да я бъде там. Едната от лелките много я тормозеше, само я критикуваше пред мен, а Яна й викаше "лошата леля". Тя по принцип не е хич по спането и се стигна дотам, че въпросната лелка викала директорката, като Яна за пореден път не заспала. Искала явно да докаже, че Яна е виновна, а не тя. Аз се шегувах, че щом от яслата викат заради нея директорката, какво ли ще прави в гимназията. Но проблемът не е само в Яна, това е сигурно, нещо в подхода на тази жена куца генерално. Вместо да свикне за това време, Яна все по-малко искаше да ходи, като наближехме до яслата и започваше да си измисля, че нещо я боли и влизаше вътре с рев.

Та преместихме я в една частна градина, с немски. И тук изкара една ангина+отит и трети антибиотик пи  Sad. Но за седемте дена, в които е ходила, нито веднъж не се е оплакала, че отива там. Напротив, сутрин ме пита "закъде ме приготвяте?", казва "добле" и въобще не се пазари като преди "ама да ме вземете по-рано" и т.н. И персоналът я хареса, хвалят я, че е много комуникативна, иска да учи, сама се храни. Научила е вече да брои до четири на немски, знае добро утро, добър ден, was ist das?, Tanz Baer (танцуваща мечка), чао, до утре и такива разни. Ще трябва да си купувам речник, че немският ми е доста ограничен  Smile. Малко ми е мъчно, че в яслата учеха песнички за мишлета, котки и прасенца, а тук учат немски  Confused. Но пък си мисля, че щом ходи с удоволствие, няма какво да се ядосвам. Освен това, на тази възраст няма как да научи нещо насила, просто явно й е интересно. И всичко ми разказва - какво е яла, дали е спала, как се казват децата и учителките, че е имало палячо, а преди дума не искаше да обели какво е правила, само казваше "плачках" и толкова. А да не говорим, че беше започнала да говори по-лошо, заменяше л-тата с в-та и викаше "какво, ма"  ooooh!.

Та така. Много ми е гаден този период, не искам и да се сещам за него.
И друго да ви кажа - и в ясла, и в градина, и в държавна, и в частна ще боледуват мнооого първоначално. Яна за половин година от тръгването си беше изпила 5-6 антибиотика и накрая и до бронхопневмония стигна. Дори и през втората година все още режимът ми на ходене на работа беше 2 на 2 седмици, как не ме изгониха - не знам.

По въпроса с шалчетата няма да се включвам, гледам спор стана. Всеки си е различен, аз и без майчинство не съм по грима и гласенето.

Да си похваля Бобчето - вчера и днес два пъти си донесе гърнето и пишка и ака, като го сложих. Дали пък няма да започне да си показва. И ма-мам-мам започна да казва пак, много се разтапям, макар че не знам дали значи мама  Simple Smile.
Е, далече е от постиженията на сестра си, чета си тука писанията - на 10 месеца си е казвала името вече.

И малко клипчета да не ни забравяте: ядем ябълка, търкаля ролер, разнася картичката от Рачолина, а тук получава подаръци за РД от кака Simple Smile.

# 534
Лъки и аз не знам как си ни провокирала с поста си, но и аз вчера си боядисах косата, след дълго отлагане  Laughing
Betta, аз отношението на лелките, което не е по-различно от вашият горчив опит, умишлено го спестих. Разликата е там, че за щастие твоята кукла си е казвала, какво я мъчи, а моето теле мълчеше и нищо не искаше да споделя. Водех го ревящ, така и си го прибирах от яслата и му трябваше около час адаптация вкъщи за да проговори, нито спеше там, нито ядеше, а когато и да попитам лелките нещо за детето, винаги ми отговаряха, че всичко е наред. Той и досега се плаши само ако спомена името на едната от т.нар. гледачки, правете си сами изводите. А за боледуването не ми се  говори, е, не е боледувал чак толкова много, но трябва да се подготвите, че цяла зима децата ще си ходят сополиви. В някои градини има строг контрол и не допускат болни деца, но в нашата си ги водеха кашлящи и сополиви, а вие и да си държите детето да оздравее вкъщи, заведете ли го в яслата, пак се разболява и така се получава един омагьосан кръг, от който няма измъкване.

Моето мишленце сега се е научило да пее "Хей, ръчички" и да ни прави "Буба лази", толкова е смешен, обаче не мога да го издебна да го снимам. Betta, винаги се чудя как успяваш да хванеш в кадър този невероятно сладък Бобчо

# 535
Бетичка, Бобо и Яна са мнооого готини  Hug

Социални контакти и социализация на дете   - разбира се, че не е  едно и също, но са две сродни неща, които се отнасят като част към цяло. В този смисъл, напълно естествено и категорично можем да говорим за социализация в яслата.  

ЧЕСТИТА ПЪРВА ГОДИНКА НА НЕПОЗНАТИТЕ ДЕЧИЦА В СПИСЪЧЕТО НИ  Hug

# 536
Отчет след вчерашната консултация-килограми и ръст без промяна от предходния месец-мисля че е нормално при положение ,че не се спира и проходи този месец.Биха ни синфлорикс-доста пищя,но после се успокои и така до нощес до към 2 часа се събуди с рев и проплаква така до сутринта- месля ,че сънува(доста често се смее на сън-не и тази нощ).След един месец доки ми каза че предстои още една ваксина -за шарките,а на 1годинка и половина е последната и после до 6 г. нямало така ми каза сестрата.Иска ми се вече да се свършат тези ваксини да спра да ги мисля,че то до сега все температури,неразположения все на нас,а и може би това е най-малкото което могат да предизвикат(все повече си правя изводи и те не са положителни относно ваксините).
За яслите-да ви кажа  искам да ходи,но не знам дали ще ни приемат,ама и ако видя,че не се получава съм склонна да потърся други варианти.Преживях един кошмар с каката,която тръгна на 4,6 на градина и въпреки че си беше големичка доста трудно преживя раздялата с мен(5 месеца рева всяка сутрин).

bdbaloni baloni baloniЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ДЕЧИЦА,КОИТО ПРАЗНУВАТ ДНЕС!РАСТЕТЕ ЗДРАВИ И ЩАСТЛИВИ ДЕЦА!

# 537
Ужасно се наплаших след разказите ви за яслите... Не знам какво да мисля и какво да правя, хубавото е, че има достатъчно време да обмисля варианта за частните ясли...
За утре срещата къде и от колко часа остава? Дано да е хубаво времето, ако не да се цопнем в някой мол?

# 538
  • София
И мен много ме плашат тези разкази, но по-добре споделяйте, за да сме подготвени, пък аки не ни се случи, супер. Тъкмо се бях кротнала за частните ясли, защото все пак са си голям разход, и сега пак започнах да ги мисля.

По другата тема за "най-добрата майка" няма да се изказвам вече, че примерите станаха малко на лична основа.

# 539
Благодаря още веднъж за милите пожелания  Hug
Да си кажа и аз за яслите
Според мен майките с по големи деца изразяват мнение във връзка с това как е било при по голямото им дете. И при мен ще е така. Аз бях много доволна от яслите. Пуснах Стиви на 2 години и 3 месеца, защото се налагаше да започна работа /на която все още работя/. За мен ако едно дете се налага да започне да посещава ясла по някакви причини 2 години е добра възраст, не по рано. Стиви беше много контактен и се заиграваше с децата и ако искате вярвайте, но не е плакал нито веднъж, не се е опъвал или мрънкал. Още на 5 ден лелките ми казаха да го оставим за цял ден. Сутрин става, обличаме се и с желание отиване към яслата. Като му отвореха вратата бягаше на вътре. Това продължи и с ДГ. Лелките бяха много готини на яслата и като съм отивала да го взимам са ми отваряли вратата да вляза да погледна децата. И не съм видяла ограничения от типа /Ще играете само на този килим" просто виждах доволни и усмихнати деца. Но според мен и лелките които ги гледат и подхода им към децата е важен как те ще се социализират към тази среда.
Много се надявам и с Алекс да попаднем на такива госпожи и в яслата /на която също смятам да го пусна на 2 г 3 м и после на ДГ.
Може би някой няма да им хареса написаното, но аз с това съм се сблъсквала това пиша

Общи условия

Активация на акаунт