ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 2

• 225 448
  • 770
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте, мами!
На майка ми и предстои първо явяване пред Телк и в момента пролежава в болница.
Ще има 3 отделни епикризи и всяко пролежаване отнема време. Четох, четох и не можах да разбера може ли личният лекар да издаде направлението за Телк предварително, да се занесат молбата, направлението и някой от документите в РКМИ и да се чака за дата и допълнителни документи или трябва всичко да се събере предварително?
До сега джипито даже не е дало всички направления, още повече че те не са за Телк, а до съответния специалист, а можело директно да ги дава за хоспитализация??
Звънях няколко пъти в Телк Смолян и РКМЕ, а там само ме препращат по телефони.
Тя е на 64 г., а доколкото знам , ако стане на 65 последващо явяванене се прави.

Такова нещо-направление за ТЕЛК- няма. Shocked При първо явяване се носи протокол, с който заявяваш, че си болен и искаш да се освидетелстваш. Протоколът се изготвя от лекуващ лекар, а може и от джипито. Описват се всички заболявания и още 2 лекари, освен този, който пише протокола, се подписват. Носиш протокола в ТЕЛК и въз основа на него те канят на комисия. За да се явиш пред комисията обаче, трябва да имаш насрочена дата. Дата се насрочва от ТЕЛК с писмо и е след месец най-рано, а често доста по-късно. В писмото, с което ще бъде определена датата на явяване пред комисията, ще пише и какви изследвания и документи искат точно. Така че кръвни изследвания най-вероятно ще се направят отново непоследствено преди самото явяване, ехографии-също. Лекуващите лекари ще напишат и мненията си за състоянието й в момента, когато ще се явява. Към всичко това ще прибавите епикризите, които сега ще вземете на излизане от болницата, и с набора документи ще отидете на комисия.
Моят съвет: колкото по-рано подадете молба в ТЕЛК, толкова по-рано ще получите писмо с дата за явяване. Така че джипито или друг лекуващ лекар да напише протокол, в който да опише заболяванията на жената, и отивайте да подадете молба в ТЕЛК.Всички лекари знаят как се пише протокол за явяване в ТЕЛК.  Може и друг да подаде молбата, не е задължително да е болната. Ако има нещо да питате още, питайте Simple Smile
П.П. Сега видях и последното за възрастта на жената. Щом е на 64 години, значи е пенсионерка. Ще й дадат добавка към пенсията според групата, която й определи ТЕЛК, както и разни привилегии. За колко време ще е зависи от комисията. Най-малкия  срок е 1 година, най-дългия- 3 години. После пак. Като навърши 70 решението вече е пожизнено

Последна редакция: пн, 30 апр 2012, 19:46 от unadaptable

# 106
Здравейте, бих  искала да попитам при ЕР на ТЕЛК и оценка на работоспособността 40 %  и след като е по-малко от 50% ще има ли право на някакви добавки и др.
Общо заболяване ВМС КОАРКТАЦИЯ НА АОРТАТА. БИКУСПИДНА АОРТНА КЛАПА С АОРТНА СТЕНОЗА И ИНСУФИЦИЕНЦИЯ. СЪСТОЯНИЕ СЛЕД ПЛАСТИКА НА АОРТАТА АХ.III.ХЗСН-II Ф.К. ПО НИХА.
Става въпрос за момче на 17 години. Би ли си струвало да се обжалва пред НЕЛК.Благодаря ви предварително ако някой ми даде информация!

# 107
sheherezada333, ако са 40% не получаваш нищо.Затова моят съвет е да обжалваш, нищо не губиш.Само можеш да спечелиш ако НЕЛК вдигне поне на 50%, за да има смисъл. Опитай!

# 108
Здравейте,на 27-ми март подадох документи за ТЕЛК но още нямам писмо с дата за явяване,колко време трябва да изчакам преди да проверя защо се бавят с писмото?

# 109
  • Варна/Белгия
Здравейте,на 27-ми март подадох документи за ТЕЛК но още нямам писмо с дата за явяване,колко време трябва да изчакам преди да проверя защо се бавят с писмото?
Аз мойте документи ги подадох на 22.02.2012 и още нямам писмо.Но понеже заминава ме цялото семейство и отидох на място да си търся документите и ми казаха,че имаме насрочена дата за 1.06.2012г

# 110
..Тя е на 64 г., а доколкото знам , ако стане на 65 последващо явяванене се прави.

Такова нещо-направление за ТЕЛК- няма. Shocked При първо явяване се носи протокол, с който заявяваш, че си болен и искаш да се освидетелстваш. Протоколът се изготвя от лекуващ лекар, а може и от джипито. Описват се всички заболявания и още 2 лекари, освен този, който пише протокола, се подписват. Носиш протокола в ТЕЛК и въз основа на него те канят на комисия. За да се явиш пред комисията обаче, трябва да имаш насрочена дата. Дата се насрочва от ТЕЛК с писмо и е след месец най-рано, а често доста по-късно. В писмото, с което ще бъде определена датата на явяване пред комисията, ще пише и какви изследвания и документи искат точно. Така че кръвни изследвания най-вероятно ще се направят отново непоследствено преди самото явяване, ехографии-също. Лекуващите лекари ще напишат и мненията си за състоянието й в момента, когато ще се явява. Към всичко това ще прибавите епикризите, които сега ще вземете на излизане от болницата, и с набора документи ще отидете на комисия.
Моят съвет: колкото по-рано подадете молба в ТЕЛК, толкова по-рано ще получите писмо с дата за явяване. Така че джипито или друг лекуващ лекар да напише протокол, в който да опише заболяванията на жената, и отивайте да подадете молба в ТЕЛК.Всички лекари знаят как се пише протокол за явяване в ТЕЛК.  Може и друг да подаде молбата, не е задължително да е болната. Ако има нещо да питате още, питайте Simple Smile
П.П. Сега видях и последното за възрастта на жената. Щом е на 64 години, значи е пенсионерка. Ще й дадат добавка към пенсията според групата, която й определи ТЕЛК, както и разни привилегии. За колко време ще е зависи от комисията. Най-малкия  срок е 1 година, най-дългия- 3 години. После пак. Като навърши 70 решението вече е пожизнено
Въпроса е там, че джипито иска епикризи от пролежавания и на база на тях да опише заболяванията в протокола и след това да се ходи с копия от епикризите, молбата  и цялата документация за входиране в РКМЕ. Остана ни още едно пролежаване в болница планирано за 10.05.
И не е пенсионерка (от 20 г. насам е безработна), за да се пенсионира  по възраст и стаж трябва  да стане на 65 г.8 м. (има 15 г. трудов стаж)
Заболяванията и са: застойна сърдечна недостатъчност, псориатичен артрит и параноидна шизофрения.

# 111
..Тя е на 64 г., а доколкото знам , ако стане на 65 последващо явяванене се прави.

Въпроса е там, че джипито иска епикризи от пролежавания и на база на тях да опише заболяванията в протокола и след това да се ходи с копия от епикризите, молбата  и цялата документация за входиране в РКМЕ. Остана ни още едно пролежаване в болница планирано за 10.05.
И не е пенсионерка (от 20 г. насам е безработна), за да се пенсионира  по възраст и стаж трябва  да стане на 65 г.8 м. (има 15 г. трудов стаж)
Заболяванията и са: застойна сърдечна недостатъчност, псориатичен артрит и параноидна шизофрения.

Ужасни са тия джипита понякога Close Друг лекар от лекуващите също може на напише протокола....
С тези диагнози ще я пенсионират сега по болест и вероятно ще си остане с пенсията по болест, предлолагам, че ще е по-висока от  пенсията, която ще взима след навършване на възрастта. Все ще се оправите с това нещо, но си е хабене на нерви, ужасно е, а все за болни хора става въпрос... Sad

# 112

Ужасни са тия джипита понякога Close Друг лекар от лекуващите също може на напише протокола....
С тези диагнози ще я пенсионират сега по болест и вероятно ще си остане с пенсията по болест, предлолагам, че ще е по-висока от  пенсията, която ще взима след навършване на възрастта. Все ще се оправите с това нещо, но си е хабене на нерви, ужасно е, а все за болни хора става въпрос... Sad

Хора има си закони. като откажи да напише протокола, това се отбелязва в ЛАК, и се обжалва. Търсете си правата.

На мен от ТЕЛК ми задържаха рентгенова снимка, пуснах молба до НЕЛК и от там ми я върнаха.

# 113
  • Sofia
Здравейте и аз с един вьпрос.Имам приятелка която е с бебенце на 1 месец по рождение са сьс залепване на червата и диагноза Перитонит.Сега им е искарано част от дебелото черво от пред на коремчето да се изхожда от там Извинете ме за подробностите  bowuu
Някьде май назад или в друга тема бях чела че могат да минат на Телкрно не знам защо от социалните и обяснили че bowuu може само парите по фактура за лекарствата да и вьзтановят и нямало телк за това.Питам тук защото се сещате колко някой пьт са компетентни а и педито и вдигнала рамене Mr. Green
Ако някой може да ни помогне дали с тазе диагноза и сьстояние може да мине Телк благодаря предварително Hug
На тях им предстои още 1 операция и са от Гоце Делчев там не са много знаещите доктори.мерси очаквам всякакви предположения.Рових в наредбата за определяне на % за Телк но там не открих тази диагноза.... newsm78

# 114
katerinia, нищо не пречи да си подготвят документите и да минат ТЕЛК.Мисля, че всички заболявания , които са вродени подлежат та ТЕЛКово решение.Моите също са с вродено заболяване, за което разбрах късно, че имат това право.Ако мине ТЕЛК до навършване на две години на детето,ще получи още една помощ за раждане на дете . От болницата трябва да са и дали епикриза за състоянието на детето,ако не са може да им поиска, защото с този документ доказва ,че състоянието е вродено.Ако някой друг знае нещо нека и той да помага.За такъв случай само съм гледала по телевизията, но не съм срещала из форума някой да е споделял за подобен проблем.Пожелавам и успех и детенцето да се оправи.

# 115
  • София
katerinia, разбира се, че могат да минат на ТЕЛК. Не знам какво въобще са питали в социалните, но те не са компетентният орган който да каже имат или не право на ТЕЛК комисия. СП са след минаването пред лекарска комисия и на база ЕР от ТЕЛК те изплащат определени помощи. А евентуално отговорът им е бил такъв визирайки Закона за социално подпомагане и конкретно целевата помощ за внезапно възникнали здравни потребности, за които наистина не е нужен ТЕЛК,но в момента само гадая какво точно са имали предвид. newsm78

От това което пишеш, се разбира, че това детенце макар и на 1м има поне 2 епикризи със доказано заболяване, така че личната лекарка да не се обяснява, а да напише едно направление за явяване пред ТЕЛК с което приятелката ти да отиде и да подаде молба в районният ТЕЛК, а от там вече ще й кажат кога да се явят и какви документи още им трябват.

# 116
Добре дошли в новата тема за обжалване на ТЕЛК.

Здравейте, искам да споделя моят проблем и се надявам някои да помогне със съвет.
Баща ми беше със 78% инвалидност. Състоянието му за последните 2 години се влоши много, тъй като страдаше от редица заболявания. Решихме отново да минем през цялата кошмарна процедура за влошено състояние ( вече като лежащо болен със старческа дименсия и всички останали болести)
Подготвих документите за 4 дни, и ги подадах. От тогава до сега изминаха 14 месеца, а от смърта на баща ми 8 месеца. На 6.05.2012г. получихме известие за писмо от ТЕЛК в пощата, което се оказа,че рябваше да бъде върнато на подателя по простата причина, че баща ми почина. Разочарована, потресена и меко казано гневна така се чувставам. Искам да се жалвам на някоя Европейска инстанция, комисия.... Някъде където ще разкажа как в България трябва да си циганин за да имаш права и как възрастните ни родители умира, защото медицината ни се превърна в  бизнес. Ако някои може да ме посъветва, къде и как да се оплача, моля да помогне!

# 117
Добре дошли в новата тема за обжалване на ТЕЛК.

Здравейте, искам да споделя моят проблем и се надявам някои да помогне със съвет.
Баща ми беше със 78% инвалидност. Състоянието му за последните 2 години се влоши много, тъй като страдаше от редица заболявания. Решихме отново да минем през цялата кошмарна процедура за влошено състояние ( вече като лежащо болен със старческа дименсия и всички останали болести)
Подготвих документите за 4 дни, и ги подадах. От тогава до сега изминаха 14 месеца, а от смърта на баща ми 8 месеца. На 6.05.2012г. получихме известие за писмо от ТЕЛК в пощата, което се оказа,че рябваше да бъде върнато на подателя по простата причина, че баща ми почина. Разочарована, потресена и меко казано гневна така се чувставам. Искам да се жалвам на някоя Европейска инстанция, комисия.... Някъде където ще разкажа как в България трябва да си циганин за да имаш права и как възрастните ни родители умира, защото медицината ни се превърна в  бизнес. Ако някои може да ме посъветва, къде и как да се оплача, моля да помогне!

Напишете офииално писмо до НЕЛК за това че ТЕЛК са пропуснали срока за обжалване

# 118
Имам следния казус: Подадени са документи в регионална комисия за медицинска епикриза /РКМЕ/ за явяване пред териториална лекарска комисия /обща ТЕЛК/ в началото на м.05. В документите фигурират 2 епикризи (застойна сърдечна недостатъчност II ф.к. по NYHA /с придружаващи заболявания ИБС IIф.к. по ССS. РПН.ЛПХБ.ВЕС I клас по Лаун,Радиокулопатия лумбалис, Хроничен пиелонефрит/  и Псориатричен артрит-хронично-прогресиращ с напълно загубена трудоспособност). Има и консултации с невролог, нефролог.
Представен е и документ за регистрация в АЗ от 2003 г. насам без право на плащане (отнасящ се дълготрайна безработица и невъзможност за соц. адаптация).
Третата диагноза е параноидна шизофения (описана е в 2-те епикризи, като придружаваща и последно през 2006 г. е поставена без пролежаване в пс. болница, а при преглед в кабинет при психиатър и от тогава се води като F20 при джипито и при НЗОК, а и има една психо-драматична история от 1969 г.) за която сега има направление за хоспитализация и в момента пролежава в Център за психично здраве.
Пред РКМЕ е представено и копие от направлението за хоспитализация и първичен и вторичен преглед от психиатър. Направлението за Телк е оформено от личният лекар и с описаната параноидна шизофрения.
1. Обща ТЕЛК може ли да освидетелства и психично заболяване?
2. Как и по какъв начин ще получи епикризата от пролежаването в лудницата?
3. И в лудницата могат ли да освидетелстват болни, а не в психотелк?

П.С.Лошото, че психотелка не е в Смолян, а в Пловдив и се чака много повече-днес ходих и е лудница-пълно с цигани, и никакъв информация- да съм чакала писмото.
Извинявам се, доста дълго стана-ще се радвам някой да каже, ако се е сблъсквал с с нещо подобно.

Последна редакция: пт, 11 май 2012, 23:34 от izina

# 119
1. Обща ТЕЛК може ли да освидетелства и психично заболяване?
 - НЕ. В страната има 10 СТЕЛК (специализирана териториална лекарска експертна комисия) по Психични заболявания. Психичните заболявания се освидетелстват само и единствено там. Общата ТЕЛК може да се произнесе по общи заболявания и да ви изпрати на СТЕЛК за консултация, след което общия ТЕЛК издава окончателното експертно решение

2. Как и по какъв начин ще получи епикризата от пролежаването в лудницата?
 - При явяване на клиничния преглед Вие ще си представите всички НОВИ документи които решите.

3. И в лудницата могат ли да освидетелстват болни, а не в психотелк?

- Само ТЕЛК/СТЕЛК освидетелстват.

Ето извадка от закона:

Лицата, които по медицински показания не са в състояние да се явят в ТЕЛК, се освидетелстват на място (в дома, в болнично или друго заведение). Това обстоятелство се доказва с медицинско удостоверение, издадено от лекуващия лекар или вписано в протокола на ЛКК (направлението на личния лекар).

Общи условия

Активация на акаунт