ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 2

• 225 397
  • 770
  •   1
Отговори
# 300

Имам ли право да си искам парите със задна дата от датата на ТЕЛКА който обжалвахме?,което значи от 12.07.2012г.
Благодаря Ви предварително за отговорите!

Имаш право и си ги търси, в случай че не ги изплатят!

Някои соц. дирекции са уникални просто... с разбирането си на законовите разпоредби, които трябва да спазват...

# 301
  • Бургас
Възможно ли е, да подам документи за ТЕЛК, година по рано от края на валидността на сегашното ни ЕР? Изхождам от там, че някои лекари от комисията в Бс са сменени и има вероятност да се повишат процентите.

# 302
  • в полите на Балкана
Възможно е . Трябва да мотивираш искането си с промяна в състоянието на детето. За целта ще трябва да имаш и нови документи доказващи влошено състояние.

# 303
Здравейте ! Бях писала по-рано , мога ли да обжалвам датата на инвалидност след като е минал срока за обжалване ? Чакамхме 5 месеца писмо от ТЕЛК и сега няма да ни ги изплатят , помогнете ми , мога ли да направя нещо?

# 304
Доколкото си спомням,парите се изплащат от датата на прегледа в ТЕЛК или нещо такова,след като се е забавило не би трябвало да се отрази на общата сума,но ще ги получите по-късно и накуп.

# 305
Здравейте!!! От коя дата от издаването на решението за Телк, ще почнат да ми изплащат парите. От дата на  1вото явяване в Плевен или от дата на 2рото,но през това време изчаквах писмо от Враца което дойде този месец и се явихме на 28-ми. Става дума за белодробен телк. Не знам къде да пиша и затова се натъкнах на този форум. Ако съм объркал нещо моля за извинение.

# 306
Здравейте!!! От коя дата от издаването на решението за Телк, ще почнат да ми изплащат парите. От дата на  1вото явяване в Плевен или от дата на 2рото,но през това време изчаквах писмо от Враца което дойде този месец и се явихме на 28-ми. Става дума за белодробен телк. Не знам къде да пиша и затова се натъкнах на този форум. Ако съм объркал нещо моля за извинение.

Последната ТЕЛК издава ЕР. Ще ти изплащат от 1-во число на месеца, в който е издадено ЕР. Ако това не е първи ТЕЛК, ще ти платят за времето между двата ТЕЛК-а.
За дете или за възрастен става въпрос?

# 307
Здравейте! Искам да попитам при влязло в сила ЕР на ТЕЛК, когато се налага престой в болница, плаща ли се съответната такса за леглоден(която е 5,80 лв) или чрез експертното решение човекът се освобождава от тази такса(става въпрос за възрастен)? Благодаря предварително!

# 308
  • Sofia
Здравейте! Искам да попитам при влязло в сила ЕР на ТЕЛК, когато се налага престой в болница, плаща ли се съответната такса за леглоден(която е 5,80 лв) или чрез експертното решение човекът се освобождава от тази такса(става въпрос за възрастен)? Благодаря предварително!
Освободени сте от заплащане  Grinning

# 309
katerinia, и аз така предположих, но не бях съвсем сигурна Wink. Благодаря!

# 310
Мили мами,моля за помощ!Синът ми е с бронхиална астма с алергична компонента още от бебе.Миналата година разбрах,че имаме право на помощ от държавата и подадохме необходимите документи в ТЕЛК,на 18.10.12г.Датата на която ни извикаха беше 6.02.13г.Уважаемите дами там ни обърнаха точно 5 мин. внимание и ни изпратиха навън да чакаме.Когато след 30 мин.ме повикаха да подпиша ЕР ми обясниха,че понеже на старите епикризи (2008,2009,2010,2011г.)не пише астма,не можели да ни дадат по-ранна дата на инвалидизация от 2012г.Проблема е ,че ние сме от малък град и нашето ДО няма право да лекува по пътека Астма,затова на епикризите пише''круп'',пневмония'',ларингит''и др.,но в протокола с който ни изпратиха от болницата в ТЕЛК и в етапната епикриза изрично е упоменато,че диагнозата е поставена окончателно  през март 2009г.Затова ви питам ако някой е бил в моето положение имам ли право да обжалвам това ЕР на ТЕЛК??Благодаря!

# 311
Мили мами,моля за помощ!
...в протокола с който ни изпратиха от болницата в ТЕЛК и в етапната епикриза изрично е упоменато,че диагнозата е поставена окончателно  през март 2009г.Затова ви питам ако някой е бил в моето положение имам ли право да обжалвам това ЕР на ТЕЛК??Благодаря!

Имаш право да обжалваш решението на ТЕЛК в 14-дневен срок от получаването на решението!

В случай, че обжалваш пред НЕЛК - и се отрази тази по-ранна дата 2009г. в последващо решение - ще можеш да си вземеш помощите и назад във времето, а те не са малко!

# 312
Мили мами,моля за помощ!
...в протокола с който ни изпратиха от болницата в ТЕЛК и в етапната епикриза изрично е упоменато,че диагнозата е поставена окончателно  през март 2009г.Затова ви питам ако някой е бил в моето положение имам ли право да обжалвам това ЕР на ТЕЛК??Благодаря!

Имаш право да обжалваш решението на ТЕЛК в 14-дневен срок от получаването на решението!

В случай, че обжалваш пред НЕЛК - и се отрази тази по-ранна дата 2009г. в последващо решение - ще можеш да си вземеш помощите и назад във времето, а те не са малко!

Благодаря много!Наистина мисля да обжалвам,като решението ми се повлия най-вече от безразличието и непрофесионалното отношение на лекарите към проблема ни!Сега обаче какъв е редът,къде се подава жалбата-директно в НЕЛК София или има структура на местно ниво преди нея?               

# 313
да, обжалването е чрез местната картотека (Ркме в областния град) до НЕЛК- София в 14-дневен срок от датата на подписването на ЕР.

А в моя случай, НЕЛК връща за решението (беше ни 60 %) да вземат обща ТЕЛК (с ясно описание коя болест къде попада и се надавам на увеличени %-ти)  и от 09.11. 2012 г. (датата на явяване на НЕЛК) сме върнати за ново освидетелстване от ТЕЛК за дата 26.02.2013 г.. Старото ни решение за 60-те % ни е от 27.09.2012 г. ( след обща през м. 06. и от специализирана през м.09 телк), но НЕЛК го обезсилва.
Не сме подавали никакви документи до НОИ или социалните- нали обжалвахме ЕР от 27.09.2012 г. И сега какво следва? И коя дата ще бъде на новия ТЕЛК (да не говорим, че общата ни ТЕЛК може да ни прати и на специализираната с основното ни заболяване , което обжалвахме, а това значи още 3 месеца чакане.
Може ли да искам да напишат заболяванията със датата им на откриването им-първи телк ибщ и първи телк специализиран. Като гледам през юни ще стане 1 г. мотаене??
А в НОИ е от подаване на документите, нали? Като имаш гриф "обжалване"??

# 314
Мили мами,моля за помощ!

Благодаря много!Наистина мисля да обжалвам,като решението ми се повлия най-вече от безразличието и непрофесионалното отношение на лекарите към проблема ни!Сега обаче какъв е редът,къде се подава жалбата-директно в НЕЛК София или има структура на местно ниво преди нея?               

Прати ми на лично съобщение мейл - на който ще ти изпратя моята жалба. Ще можеш да я  ползваш като образец!  Следи за срока - ако го изпуснеш, ще ти отхвърлят жалбата на това формално основание...

Общи условия

Активация на акаунт