КОЗУНАЦИ - 2012г. - 1

• 100 700
  • 735
  •   1
Отговори
# 510
  • Пловдив
Благодаря за подкрепата, Venetta!
Аз четох доста пъти рецептата, бях си я принтирала с всички снимки. Но все пак ми е първи опит и нямах усещане за тестото, консистенцията и така нататък.
Благодаря и за съвета за активиране на сухата мая. Извадих си го сега от коментара ти.
Вярвам, че следващия път ще се получи мек и с конци. Ще го сложа и директно да втасва във фурната, а няма да го чакам на стайна температура, макар и доста висока.

Имам един друг въпрос- колко време издържа пресен козунака? ако искам да имам козунак за неделята на Великден, колко преди това мога да го направя и пак да е мек и вкусен? Мисля, че в съботата преди Великден няма да имам време да го направя.

# 511
И аз се престраших и сега се меси козунака на Венета, дано ми стане и да втаса, правя го със суха мая, но предварително я активирах.  

Много Благодаря на дядо хаджия за линка много е полезен.

И един кекс с ябълки по рецепта на Лабрекс, ще правя, та днес съм на сладка вълна.

# 512
И още един въпрос-машината ми е Мулинекс OW  5003, до сега не съм месила само,обикновено ако я изключа трябва да мине поне 20 мин, за да "забрави" програмата.
Ще бъде ли проблем после пак да я пусна на меси, коя програма да ползвам?

И моята е Мулинекс(незнам кой модел Embarassed) - Ползвам програма 11 за месене и втасване - прекъсвам я след като свърши месенето, чакам 15 минути и после включвам отново. Дори мисля, че май 10 минути беше времето, за което помни програмата, но си загубих книжката и не ми се рискуваше да пробвам по-рано от 15 мин. Няма проблем, че има прекъснане - тестото леко отпуска, но не почва да втасва за тези 15 мин! Simple Smile
Belle Fleur,1 кубче мая  от 42 гр. стандартно е за 1 кг. брашно,значи 30 гр. са за около 700 гр. брашно.
За козунаци според мен е редно да е двойно от това количество,тъй като тестото е обременено с мазнини и захар,а не искам да втасвам с часове.Само че аз пак слагам 30 гр.,защото ползвам мая Юва,а при нея 42 гр. -1 кубче е за 2 кг. брашно.Та все едно съм удвоила.
Виж сухата ти мая за колко грама брашно я дават пакетчето ,прецени според брашното и умножи по две. Peace

При мен в затоплена и изключена фурна козунаците втасват потворно за 45-50 мин.

Мулинекса като му изтече цикъла месене и искате да го стартирате отново натиснете продължително копчето за  старт и като ви изписука ще ви занули програмата и си избирате наново програма.Аз ползвам 5-та бързата,като свърши нулирам и пускам отново,като свърши и второто месене изключвам и чакам да втаса.Контейнера е подгрят още при месенето и вътре си е топличко.Пак за около 40-45 мин. съм готова.

Вени,пак страхотни екземпляри видях малко по-назад в твое изпълнение! Hug

Пускам си козунака със сметана и ще се върна назад да допрочета и разгледам !

# 513
  • забравих си мисълта...
Благодаря за подкрепата, Venetta!
Имам един друг въпрос- колко време издържа пресен козунака? ако искам да имам козунак за неделята на Великден, колко преди това мога да го направя и пак да е мек и вкусен? Мисля, че в съботата преди Великден няма да имам време да го направя.

За подкрепата, няма проблем, с удоволствие го правя. Нали искаме всички ние за Великден да си хапнем вкусен козунак, затова и толкова много момичета и момчета полагат усилие да осъществим желанието си. Заедно ще го постигнем, нали...  Hug
Малко ми е трудно да ти отговоря. При нас обикновено свършва още  на същият ден, много рядко остава за третият ден. Ако искаш да го направиш в четвъртък, е най-добре да го замразиш, но едва като е нацяло изстинал, го завиваш с фолио за свежо съхранение и го замразяваш. Сутринта в неделя да го извадиш да се размрази на стайна температура. Ако го направиш в петък, може да е достатъчно само да го завиеш в фолио за свежо съхранение и да го оставиш в хладилника. Ако в неделя не ти се стори съвсем пресен, то можеш преди консумация, да сложиш  парченце от него в микровеле за около 15-20 секунди и ще е съвсем пресен, но тогава трябва да се консумира веднага, иначе след това става малко сух.
P.S. Ако нямаш фолио за свежо съхранение и найлонова торбичка ще свърши същата работа.

Докато отговаря на Portokalche, Еликсир ни показва един прекрасен козунак. Комплименти, Еликсир, чудесен е! С много конци и сигурно много, вкусен.   bouquet

# 514
Еликсир, прекрасен козунак   bouquetБях се заканила и на твоя с киселото мляко, но не си намерих машината за хляб Embarassed, та не посмях да меся по друг начин.
Аз приключих с месенето за тази година. Нашият Великден е в неделя, хапнахме вчера чудесният козунак на Венета и съм пас до Коледа.
Благодаря на Венета, Дядо Хаджия и на теб за разясненията.

# 515
Добро утро Simple Smile  

Показвам резултата от снощи Simple SmileБлагодаря на всички за съветите и напътствията. Козунакът е вкусен, но е по-твърд и сбит. Дори и като втаса, тестото седеше твърдо, а не меко, пухкаво и разтегливо, както е показала Венета.  Но важното е, че е вкусен и че снощи в 01 часа през ноща къщата ухаеше чудесно Simple Smile
Ще има още опити и непременно ще сменя брашното, ще пробвам да меся с ръчния миксер или на ръка. Ще ползвам и жива мая, която да активирам.
Благодаря ви още веднъж  Hug

Портокалче,за другия път ти предлагам да направиш тестото една идея по-мекичко и да смениш маята,за мен на Йоткер е възможно най-бавната.

Вени,Лъки, Heart Eyes Heart Eyes Hug Hug!

# 516
Еликсир, коя мая препоръчваш?
Последните ми два провала с козунаците бяха с тази мая
При хляба обаче няма никакъв проблем.

# 517
Еликсир, коя мая препоръчваш?
Аз ползвам само Юва.

# 518
Ще опитам следващия път с нея. Предпочитам сухата мая  Rolling Eyes
Правила съм хляб с кубчетата Юва, но ми имаше много гаден дъх  Embarassed Ще видим дали ще се получи този път. Чета и записвам съвети  Crazy

# 519
  • забравих си мисълта...
Аз приключих с месенето за тази година. Нашият Великден е в неделя, хапнахме вчера чудесният козунак на Венета и съм пас до Коледа.
Благодаря на Венета, Дядо Хаджия и на теб за разясненията.

Lucky.me, много съм щастлива, че сте доволни и сте се насладили на козунаците. При нас великден е сега в неделя, така че аз сте ги правя  в сега събота вечерта.

# 520
  • Русе/София

Последните ми два провала с козунаците бяха с тази мая
При хляба обаче няма никакъв проблем.
аз ползвам само тази и нямам никакъв проблем

# 521
Елексир, аз имам следния въпрос, на показания клип за сплитане в твоя блог, ми направи впечатление тестото в купата, това не е ли превтасало тесто, то не само беше удвоило обема си , а го беше утроило, след това при изсипването на плота, доста лепнеше, тотално загубих представа за правилно изглеждащо тесто  #Crazy, твоите фитили изглеждат различни, конците си личат още преди печенето.
козунакът ти е просто невероятен и снимките си ги бива Hug

# 522
  • забравих си мисълта...
*Star*, изобщо не е превтасало това тесто на клипа. Съвсем наред си е и е супер. Аз винаги и винаги казвам, че тестото трябва да е меко. Показала съм и снимки, но сега на клипа се вижда добре, колко мело да е. Това, че малко лепне, не е проблем. Конците не винаги се виждат още докато тестото е сурово. Важно е да се виждат след като се изпече.

# 523
Венета, благодаря за отговора, какво да направя, като търся пътя по който и моите козунаци да са като вашите, пухкави , хубави, с конци , явно сама трябва да стигна до него, та така, ще си питам срам не срам Blush

# 524

За рецепта препоръчвам тази на Скарлет с разясненията на Тандури - има я изписана на първа страница(не е като линк).

Машината ти не се ли озори с един килограм брашно и останалите продукти  newsm78 Страх ме е да не изпуши  Laughing

Ами не-нищо й няма - аз й друг път съм я тормозила с такави количества - за питки и т.н. По принцип само за месене си я ползвам, не пека в нея! Понякога в началото с дървена бъркалка й помагам лекичко за да се смесят по-бързо продуктите, но не е задължително и да ползвам бъркалка, самичка и без мен успява да си забърка всичко!!!

Еликсир, Дядо Хаджия - живи и здрави да сте, че ме светнахте - още довечера ще пробвам да я спра от копчето! Аз 3 години и повече я мъча с това изключване от контакта! ooooh! ooooh! #Crazy Embarassed

За маята - според мен тази на снимката - Льо Сафр е най-добрата, после Юва и след това на Доктора - но опита ми е повече от питки и хляб!

Общи условия

Активация на акаунт