Защо една жена иска да ражда?

• 15 051
  • 227
  •   1
Отговори
# 180
Моя позната пък твърди, че е разбрала, що е то да бъдеш родител, когато е осиновила второто си дете, първото й е биологично.
Защо след като е осиновила е разбрала какво е да си родител?

Защото е разбрала какво е себеотдаване в името на едно дете, което е могло никога да не бъде твое, разбрала е, какво е да се научиш да обичаш някого и той да се научи да те обича, да приемеш, че двете ти деца са еднакви, ако и едното да не е родено от теб. Казвала ми е, че родителството на роденото от теб е естествено явление. Другото било като университет.

# 181
Само отбелязвам, че в много култури и според някои религии мъжката рожба се смята за дар, особено , ако е първородна.[/i]
И сега се среща това остаряло мислене у някои диви балкански субекти.  Tired

Фразата "аз съм дала живот" ме съ сип ва.  Това АЗ и съм ДАЛА звучи толкова нарцистично...
Има и такива родители.
Това мислене за дълга може да се разбие. В крайна сметка не е достатъчно детето ти да е нахртанено, добре облечено и изучено. Има и още нещо.

Розмариня,   bouquet ,успех в борбата!

Аз не искам деца в момента. Темата ми е много интерессна.

# 182
Фразата "аз съм дала живот" ме съ сип ва.  Това АЗ и съм ДАЛА звучи толкова нарцистично...
Като вълчия капан на онази с ин витрото.
Зависи кой какъв смисъл влага в това!Ако смяташ, че детето ти е длъжно с нещо цял живот, или че това е някаква ОГРОМНА жертва, която си направил....Какво лошо и нарцистично има да се радваш, че си дал живот?Нали затова ме има мен, има ви и вас и едва ли майките ни не се радват, че са ни дали живот и не се гордеят с това.Те нарциси ли са ?Защо изкривявате всичко?Щом е нарцистично, тогава как да го наречем за да звучи по-хубаво  newsm78

# 183
Говорех за
...Ако не родиш според мен няма да осъзнаеш колко важно и сериозно е да имаш дете...

Което е много различно от
... Аз не бих била достатъчно добър родител на осиновено дете,...

Всеки има право на мнение, но е добре така да го кажем, че да не обиждаме останалите, нали?  Wink
Точно затова казах, че може би не съм се изразила правилно и съм оставила впечатлението че го мисля и за другите.Това е моето мнение и се отнася само за мен !

# 184
От моя гледна точка желанието за дете не е задължително да е свързано с ясно подредени аргументи, подковано със сериозни причини. По-скоро нежеланието е свързано с някаква конкретна причина. Искаш, защото искаш.
А ако се колебаеш дали наистина искаш нещо или не, по-добре да избереш "не".

Хей, Рози, зарадва ме лентичката ти, успех!  Hug

# 185
  • Колибите
Ранча, Естел, благодаря  bouquet.

# 186
  • София
Сори, ама то си е буквално това даване, дори даряване на живот, и то съвсем безвъзмездно от страна на майката! Все още не са измислили действаща изкуствена матка, както и изкуствена кръв, или изкуствена майка! На практика без мен от зиготата нямаше да се получат бебе, да не говорим нататък да е способно да оцелее пак съвсем буквално, защото всички хранителни вещества, градивни вещества, бебето ги е получило от моето тяло.

# 187
  • София - Рим и обратно
Така е - майката дава живот. Друг е въпроса, че никой не я е молил за това.

# 188
Въпросът явно е всеки как възприема нещата.
Аз назад казах, за мен детето не е плод на любовта ми, не съм го дала на света, нито го считам за продължение на рода.
Усещанията са ми съвсем различни.

# 189
Само отбелязвам, че в много култури и според някои религии мъжката рожба се смята за дар, особено , ако е първородна.[/i]
И сега се среща това остаряло мислене у някои диви балкански субекти.  Tired

Мъжката рожба е единствения вариант за продължаване на рода. Слава Богу не съм див балкански субект и никога не съм делила децата си и мъжката рожба не ми е била идея фикс, но е факт, че това е начина да се продължи фамилията. Моята фамилия например приключи с мен, защото няма мъжки деца в рода, за да я продължат. На мъж ми фамилията обаче ще се продължи живот и здраве от нашия син. За някои хора това е важно, защото имат история и я зачитат. Разбирам и техния начин на мислене и не ги смятам за диви балкански субекти. Не разбирам нравите и обичаите в арабския свят където женското дете дори не го броят за човек едва ли не, но това вече е друга бира.

# 190
Да бе, мъжка рожба и род! Фамилното име е човешка конструкция и може за месец да го смените, и то по много начини.

Виж митохондрийната ДНК- тя си е по женска линия и може да се проследи до най-старите ни прародителки, което не може да се каже за У-хромозомата.

Не смятам, че "аз давам живот"- тялото ми го дава, но само тривиално, тоест с тялото си участвам в играта на природата. Но моята идентичност и аз не са обвързани с действието на тялото ми. Да, интересно е, че девет месеца помагам на едно човече да се дели и расте, но това не съм "аз", тъй като процесът не е съзнателен. Природата дава живот чрез мен. Съответно бих обичала деца еднакво, независимо дали са се хранили от моето или от чуждо кръвообращение. Но не всяка жена е способна да разграничи бременността от идентичността си.

# 191
  • София
кой процес е несъзнателен? Несъзнателно, по-скоро по генетична програма, протича деленето на клетките, извличането на хранителни вещества, оформянето на органите и системите. Но в останалото си съвсем ти съзнателно, защото избираш едно или друго поведение, което може да навреди или не на бебето ти. Не мъкнеш с корема тежести от по двайсет кила, нали, нито се скъсваш от пушене, пиене, дрогиране, преяждане, недояждане и гладуване, безразборен секс, набутване в зона на епидемия и др. Не си в кома, че да е несъзнателно.

# 192
Е, то сега пък трябва и да ти е благодарно, че не си го уморила....

# 193
Защо опростявате така бременността?

# 194
Защо опростявате така бременността?

Ами аз определено я опростявам, защото просто не усетих, че съм бременна и някак не приемам нещата, че съм направила нещо неземно или толкова изключително.

Общи условия

Активация на акаунт