Трудова борса и обезщетение

• 250 329
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 120
"Ако работодателя иска, може и веднага да те освободи" по тая логика казвам че след 5 дена може да каже "окей айде бегай"

# 121
Не. Работодателят трябва в срок от 7 дни да се произнесе дали те пуска по взаимно съгласие или иска да си отработиш предизвестието. Веднъж произнесъл се, не може да размисля, защото ако размисли и реши да те пусне по-рано, той ще ти дължи обезщетение.
Така че, каквото каже работодателя по повод твоето предизвестие, това е.

# 122
Почти навсякъде предизвестието е 30 дни! Освен ако не си МОЛ.

# 123
за жалост ако договора е с упомената крайна дата е 3 месеца.

# 124
Почти навсякъде предизвестието е 30 дни! Освен ако не си МОЛ.

Нищо подобно. Предизвестието за прекратяване на безсрочен трудов договор може да е един месец. На срочен обаче е три. (чл. 326 от КТ)

# 125
Да прави сте! Моя грешка.

# 126
  • В полите на Витоша :)
Здравейте!
При прекратен ТД по чл. 325, ал.1, т. 3 (с изтичане на уговорения срок) колко време имам право на обезщетение? В минималния размер ли ще е или според трудовия стаж (7 години)?

# 127
  • тук-там
Според стажа.

# 128
Здравейте, моля за информация или съвет относно моят казус. Фирмата трябваше да се закрие този месец, разпусната е, а с шефа си комуникирах само по телефона. Намерих си друга работа и ме очакват да почна, но въпросният господин се покри и не отговаря нито на обаждания, нито на смс. Нямаме офис вече, а и не знам къде да го намеря, реално няма кой да ми оформи документите. книжката трудовата е в мен, мога и печат да намеря, но дотам. Притеснявам се страшно много за новото си работно място, какво реално трябва да направя, да подам сигнал в Главна инспекция по труда и от там вероятно да ми прекратят служебно договора или има друг вариант? Благодаря на всички отзовали се   bouquet

# 129
Инспекцията по труда не може служебно да ти прекрати договора. Тя може да впише служебно прекратяването, ако имаш заповед за прекратяване и самото прекратяване е регистрирано в НАП.
Трябва да разбереш какъв е статута на тази фирма. Ако е закрита, тогава ведомостите трябва да са предадени в НОИ. Но според мен - не е. Само ти от всички служители ли си така?
Отиди в Инспекцията по труда, те могат да направят проверка, ако решат че има основание.

# 130
  • тук-там
Скрит текст:
Здравейте, моля за информация или съвет относно моят казус. Фирмата трябваше да се закрие този месец, разпусната е, а с шефа си комуникирах само по телефона. Намерих си друга работа и ме очакват да почна, но въпросният господин се покри и не отговаря нито на обаждания, нито на смс. Нямаме офис вече, а и не знам къде да го намеря, реално няма кой да ми оформи документите. книжката трудовата е в мен, мога и печат да намеря, но дотам. Притеснявам се страшно много за новото си работно място, какво реално трябва да направя, да подам сигнал в Главна инспекция по труда и от там вероятно да ми прекратят служебно договора или има друг вариант? Благодаря на всички отзовали се   bouquet

Погледни чл. 327 от КТ. Предполагам, че ти е спешно да ти се прекрати трудовия договор. Ако имаш неизплатени заплати - разбирай неподписани ведомости - изпрати едно заявление на адреса на фирмата, че поради....прекратяваш трудовото взаимоотношение на основание....
Ако можеш го изпрати през нотариус. Peace

# 131
Тя разибрам, че няма проблем със самото прекратяване и основанието за него, а с физическото оформяне на документите. Заявление, дори и чрез нотариус, как ще и помогне да си получи заповедта и печатите в трудовата книжка?  newsm78

# 132
  • тук-там
Никак, но след време, няма да има проблем, че е работила примерно, на две места по 8ч.
Аз лично искам печат в ТК, т.е, че правоотношението е прекратено и аз спокойно мога да назнача на 8ч.  Ако ми представят такава нотариална покана със заявление, също ще го приема... Но само на думи - прекратена съм.... Peace
След време, ще глобят работодателя, че не е пуснал чл. 62 навреме.. Всичко това, естествено, ако има основание. Peace
Зависи и от новия работодател, но както и да го погледнеш, той трябва да знае как да я назначи, по 67 или по 111.

Друг вариант е да се води в неплатен отпуск на старото място и на новото на пълен работен ден, обаче....кой какво подава като Д 1 и 6 и дали го подава....друг въпрос.

jalana
  Търси счетоводителя, не работодателя! Peace

# 133
Здравейте група.Моля някой да ми разясни и помогне,водя се фиктивно на работа поради майчинство,детето  е вече на 2г и трябва да ме съкратят.Имат ли право по чл328 да го направят и колко време обезщетение и какъв процент ще ми дадат от трудовата борса.Имам 5г и 5мес трудов стаж. Забравих да кажа,че като навърши 2г  детето ме освободиха и предназначиха на друга длъжност и по-висока заплата.

Последна редакция: чт, 12 юни 2014, 20:26 от nelito788

# 134
  • тук-там
Здравейте група.Моля някой да ми разясни и помогне,водя се фиктивно на работа поради майчинство,детето  е вече на 2г и трябва да ме съкратят.Имат ли право по чл328 да го направят и колко време обезщетение и какъв процент ще ми дадат от трудовата борса.Имам 5г и 5мес трудов стаж.

Докато детето не стане на 3г забрави за чл 328.
По взаимно съгласие - 4м минимално обезщетение.
Другия вариант е напускане и назначаване повторно по чл 71 - на друга длъжност.
Третия да напуснеш по чл 327, ал. 1, т. 2, ако работодателя е съгласен, разбира се...
Обаче тогава се набутва и с обезщетение неспазено предизвестие - сложно е.
Виж пак вариант 2.

Общи условия

Активация на акаунт