Трудова борса и обезщетение

• 250 334
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте!
Имам следното питане: В момента съм по майчинство с второто си дете. Тъй като съм в друг град вече, ще напусна работата си. В същото време искам да гледам детето си и следващата година, та въпросът е по кой член трябва и може да ме освободи работодателят ми според вас, за да взимам възможно най-голяма помощ от бюрото по труда?

# 151
Няма такава опция работодателя ти. Единственият вариант е чл.331 с обезщетение от 4 заплати, които обаче трябва реално да се изплатят, иначе няма да се признае освобождаването. Останалите варианти изискват разрешение от инспекцията по труда, тъй като ти си защитена докато детето стане на 3 години.

# 152
Благодаря за отговора! А знаете ли къде да прочета какви са условията за разрешение от инспекция по труда? Върти ми се нещо в главата за това, че не мога да си изпълнявам трудовите задължения, поради това, че съм се преместила в друго населено място..Но не знам дали това можеше да е причина за освобождаване по 325 и дали се приема от инспекцията по труда като основателна... newsm78
Ще се ровя из законите:) Благодаря още веднъж!
Ами ако работодателят ме освободи и аз съм съгласна - нямам възражения, дали може без инспекция по труда?

Последна редакция: нд, 22 юни 2014, 14:11 от tiya_4

# 153
Не, не може. Няма критерии. Има само практика. И тя е, че разрешения за съкращаване на майка с дете до 3 години не се дават.
Това, за което ти говориш е ако работодателя ти се мести, а ти не искаш да се преместиш с него. А не ако работодателя ти си стои на същото място, а ти се местиш.
Чл. 325 няма такъв текст - невъзможност поради преместване. Има само невъзможност поради заболяване, но това е сложен процес, свързан с експертизи на работоспособност и т.н.
Иначе по чл. 325 може по взаимно съгласие, но тогава ще получаваш 4 месеца минималното обезщетение.
При съкращаване на щата (което на теб ти е изгодното) няма съгласна си, несъгласна си. Иска се разрешение от инспекцията задължително.

# 154
Много благодаря за отделеното време Hug Явно съм се заблудила...Май ще се наложи да тръгвам на работа...А така исках да си гледам и малкото детенце до 3 годинки...Но здраве да е!:) Последното, което ми хрумва е да ме съкратят, да ме наемат в позната фирма и от там вече мисля може да ме освободят, ако съм на изпитателен срок... ooooh! Пфуууу, няма ли някаква вратичка...Много ме е яд! А имам и голямо майчинство от първата година и ме устройва идеално 9 месеца помощи!
Благодаря  bouquet

# 155
По принцип може и в тази фирма да ви сменят позицията, на новата позиция да ви назначат с изпитателен срок и да ви освободят на това основание. Но трябва да имате отработени дни на новата позиция, за да влезе тя в сила. А и трябва работодателя да се съгласи на подобна врътка.

# 156
Предполагам, че ще се съгласи в замяна на натрупаната през близо петте години отпуска. Значи все пак има вариант! Но това трябва да се случи след като изтекат двете години майчинство, нали? Много ми помогнахте  Hug  bouquet Blush

# 157
Да. А ти защо просто не си ползваш отпуска - това са почти 5 месеца и после, дори и по взаимно съгласие да се разделите, още 4 на борсата - стават 9.

# 158
От добро чувство:) Искам да запазя добрите си връзки, а те в случая струват повече:) Искаме и двамата да намерим начин да сме взаимно доволни, без да го карам да ми плаща той 5 заплати...
Благодаря още веднъж!  bouquet

# 159
Така или иначе, за да е всичко чисто, този отпуск трябва поне по ведомост да се изплати. Няма как иначе. Не можеш да се откажеш от него.
Но в такъв случай, това е варианта. Да те преназначи и след като се поводиш на работа да те освободи.

# 160
Здравейте група.Имам питане,ако е възможно и бързичък отговор  Embarassed Работодателят ми  много иска да ме махне от работа и ми предлага обещетение 6 брутни работни заплати,за да се отърве от мен.Натискат ме ежедневно ......голям зор с тия хора.В момента съм болнични и не могат да ме махнат от работа  Laughing ,но това не може да трае вечно.Питането ми е-кое ми е по-изгодно-да ползвам болничен поне 3-4 месеца,или,ако приема това обещететие дали ще мога да ида на борсата и за какъв период,с какво плащане,ако да  newsm78.Имам 10 години трудов стаж.Благодаря предварително за отговора и желая на всички спокойна вечер. Hug

# 161
При основание чл. 331 (прекратяване по инициатива на работодателя с уговорено обезщетение) имате пълни права на обезщетение. При 10 години стаж - 9 месеца грубо 60% от осигурителния доход. Но добре си огледайте основанието на заповедта за прекратяване.

# 162
  bouquet Благодаря за отговора.Бяхте ми много полезна.  Hug

# 163
Основанието за прекратяване.....какво имате предвид,може ли малко конкретика  Embarassed Плийз....хич не са ми ясни нещата.Аман от неблагодарни работодатели  #2gunfire

# 164
Трябва да пише, че договора се прекратява на основание чл. 331, а не на основание чл. 325 (по взаимно съгласие) например. Дори и да се опитат да ви обяснят, че то това на практика си е взаимно съгласие (което е точно така), вие им обяснете, че има разлика в правата ви при регистриране като безработен и държите да си пише чл. 331 (по инициатива на работодателя срещу уговорено възнаграждение).

Общи условия

Активация на акаунт