Трудова борса и обезщетение

• 250 458
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Още не съм получила разпореждането, като бях в НОИ ми каза служителя, че до два месеца трябва да го получа по куриер.
Значи е за половин месец, затова е толкова малко обезщетението

# 196
  • софия
Здравейте,

в края на месеца ми изтича регистрацията в бюрото по труда.
От 1 септ за почвам работа. Дали мога да си занеса трудовата книжка в НОИ за оформяне преди изтичане на месеца?

# 197
  • тук-там
Здравейте,

в края на месеца ми изтича регистрацията в бюрото по труда.
От 1 септ за почвам работа. Дали мога да си занеса трудовата книжка в НОИ за оформяне преди изтичане на месеца?

Няма да ти я заверят преди крайната дата. Новия работодател да остави една празна страница, за да може после НОИ да си сложи печата.

# 198
  • софия
Благодаря ти! Hug

# 199
Имам един въпрос, ако може някой да ми отговори, ще му бъда благодарна!
Когато си в неплатен отпуск една година, по искане служителя и с разрешение от работодателя, тече ли трудов стаж, здравни осигуровки и т.н.?

# 200
Не се зачита за трудов стаж, работодателя не внася никакви осигуровки за негова сметка, а здавните са за сметка на работника, които той внася при  работодателя.

Последна редакция: сб, 23 авг 2014, 12:29 от polin4eto

# 201
  • тук-там
Имам един въпрос, ако може някой да ми отговори, ще му бъда благодарна!
Когато си в неплатен отпуск една година, по искане служителя и с разрешение от работодателя, тече ли трудов стаж, здравни осигуровки и т.н.?

За една календарна година за стаж се признава само 1м неплатен отпуск - след това не. Оигуровките са само за здравно - 16.80 на месец, за периода в който си в неплатен.
Ако неплатения е за отглеждане на дете - тогава се признава за стаж.

# 202
  • тук-там
....................а служителя трябва сам да си внася здравни по ЕГН.

Това не е вярно. Работодателя внася здравното, заедно с това на останалите служители. Да, за сметка на работника е здравното, но се внася от работодателя. Сами внасят само безработните.

# 203
 Peace Права си, не се изразих правилно,имах предвид, че той ще ги внася с приходен ордер при работодателя. Ще го коригирам.

# 204
Здравейте,

Има ли максимална сума на обезщетение и каква е?

# 205
Здравейте,

60% от максималният осигурителен доход, който е 2400 лв.

# 206
Здравейте,

Здравейте!
...Да разбирам ли, че дори и човек да е бил осигуряван на примерно 2800 лв., за обезщетението му предвид ще се вземе сумата от 2400 лв.?

# 207
Здравейте,

Здравейте!
...Да разбирам ли, че дори и човек да е бил осигуряван на примерно 2800 лв., за обезщетението му предвид ще се вземе сумата от 2400 лв.?

Не може да си осигурявана на 2 800лв . Дори и 5 000 лв да ти е заплатата , осигуровките са на 2 400 лв./ тази година това е максималния праг, миналата беше 2 200 лв./ За това се казва максимален  осигурителен доход.
И да , правилно разбираш - за 2800 заплата осигуровките са на 2400 и съответно обезщетението - също.

# 208
....................а служителя трябва сам да си внася здравни по ЕГН.

Това не е вярно. Работодателя внася здравното, заедно с това на останалите служители. Да, за сметка на работника е здравното, но се внася от работодателя. Сами внасят само безработните.
Значи всеки месец от неплатения отпуск, служителя трябва да се дава по 16,80 лв на работодателя и той ще ги внася, така ли ?

# 209
  • тук-там
Е, може и на края на неплатения. Аз лично, след като някой се върне от продължителен неплатен му предоставям ордера с общата сума за подпис и заприхождавам в касата. Това вече е както се разберете.
Повечето естествено не внасят нищо, защото са в отпуск по принуда от  работодателя, но е малко по-сложно и ...така. Peace

Дори и да не дадеш на работодателя тези 16.80 - той е длъжен да ги внесе и ще ги внесе.
Възможно е и след като се върнеш на работа сумата да ти бъде удържана от първата заплата - също е вариант.

Общи условия

Активация на акаунт