Трудова борса и обезщетение

• 250 346
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 180
  • тук-там
Wild_rabbit , а за този междинен месец освен, че ще издаде бившия работодател УП-3 какво става с осигуровките?
 Кой трябва да ги внесе, ние ли или ние само здравните?
Като се влезе в системата на НОИ този месец как ще бъде отразен като трудов стаж?

Осигуровките са от работодателя - за ДОО. Здравните са  от теб - 16.80 - внасяш ги в банка по ЕГН.  Не забравяй преди това да подадеш  Декларация 7.
Месеца по чл 222 се зачита за осигурителен стаж.  Работодателя  вписва обезщетението и отзад в книжката.

# 181
Не знам ,но ходих в НОИ и ми казаха,че работодателя трябва да впише в трудовата книжка този месец,т.е. че е платил обезщетение.Не ми е много ясно как ще стане точно,а и не бяха словоохотливи в НОИ и не ми обясниха.

# 182
  • тук-там
Не знам ,но ходих в НОИ и ми казаха,че работодателя трябва да впише в трудовата книжка този месец,т.е. че е платил обезщетение.Не ми е много ясно как ще стане точно,а и не бяха словоохотливи в НОИ и не ми обясниха.

E, аз какво писах в предния пост. Вписва се сумата на обезщетението - на задните страници  на ТК, ...стр....? 26? нямам пред мен., сори.
След като покажеш вписването ще ти отпуснат обезщетението.
Примерно:
 Големия печат за прекратяването - от ...до...03.07.2014т ...толкова и толкова стаж.
Отзад пише обезщ. чл 222 от 04.07 до 03.08 - толкова и толкова ...лв.
И от 04.08 НОИ ти отпуска обезщетението.

# 183
Благодаря за отговора.За съжаление чак сега разбирам за декларация №7.Защо никой не ми каза...нито работодател,нито в НОИ.Мислех,че като ми се води осигурителен стаж се покриват и здравните.Сега съм изтървала срока за подаването и какво мога да направя?Освободена съм от работа на 18април.Веднага се записах на борсата,но там ми казаха,че НОИ ще изчака да ми платят обезщетението и тогава ще отпуснат те.Никой не ми е споменавал за здравните осигуровки-от къде можех да зная .

# 184
  • тук-там
Благодаря за отговора.За съжаление чак сега разбирам за декларация №7.Защо никой не ми каза...нито работодател,нито в НОИ.Мислех,че като ми се води осигурителен стаж се покриват и здравните.Сега съм изтървала срока за подаването и какво мога да направя?Освободена съм от работа на 18април.Веднага се записах на борсата,но там ми казаха,че НОИ ще изчака да ми платят обезщетението и тогава ще отпуснат те.Никой не ми е споменавал за здравните осигуровки-от къде можех да зная .

Ами...какво да ти кажа. Винаги информирам нашите "напускащи", че и декларацията им попълвам...Нищо не ми струва. Ако ще получаваш обезщетение от борсата, те ти покриват здравното. Д7 е трябвало да подадеш до края на май - минало -свършено.
От кога ти е обезщетението от НОИ. Можеш да имаш "дупка" от 3м без здравно за период от 3г назад.

Да, видях датите. Значи нямаш здравно осигуряване от 19. април до 18. май. Вероятно от 19. май ти е отпуснато обезщ от НОИ...? Ако за 3 години назад си била осигурявана здравно - няма проблем. Един месец не ти прекратява правата. Peace

Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 22:37 от Wild_rabbit

# 185
Това значи ли,че и без да го платя този месец няма да е проблем.На борсата съм от  18.05,а от 1.07. на работа.
Благодаря много!Успокоих се!

Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 22:40 от vania_m_r

# 186
  • тук-там
Това значи ли,че и без да го платя този месец няма да е проблем.На борсата съм от  18.05,а от 1.07. на работа.

Да, няма!  Но пак казвам - три години назад трябва да нямаш повече от три месеца без здравно.
Надявам се си уведомила вече борсата, че имаш работа? newsm78. Срокът е до сряда - 09.07!

# 187
Да,нямам и се надявам да нямам повече.Благодаря ти!

# 188
  • София
Един тъп въпрос, но никога досега не съм се регистрирала в Бюрото по труда. Къде да отида? За София става въпрос? По райони на живеене ли е?

# 189
  • В твоето съзнание...
Здравейте, момичета Simple Smile

Имам няколко питанки, съкратена съм на 21/07. На 23 се регистрирах в бюрото по труда, сега до колкото разбирам от вас, трябва да изчакам до 20/08 да ми изплатят обезщетението и да го впишат в трудовата ми книжка, за да се регистрирам за обезщетение в НОИ, нали така?
Някой знае ли, на коя дата се изплащат обезщетенията след това?
И другото ми питане е: от БТ не ми дадоха никакъв документ освен картончето с графика за подписите, обясниха ми, че имали директна връзка с НОИ и от там щели да знаят, че съм се регистрирала при тях... Това вярно ли е?

# 190
Колко дни след третия рожден ден на детето майката може да бъде съкратена, за да получава обезщетение от бюрото по труда?

# 191
  • София
Между кои дати превеждат парите от борсата по труда?

# 192
Около 15-17.

# 193
  • София
Днес си получих първото обезщетение, но е по-малко. Дали защото съм се регистрирала в средата на миналия месец, това дали има значение?

# 194
Днес си получих първото обезщетение, но е по-малко. Дали защото съм се регистрирала в средата на миналия месец, това дали има значение?
В разпореждането , което си получила, пише размера на дневното ти обезщетение. Умножаваш го по броя на работни дни в месеца и получаваш сумата, която следва да ти преведат. Сумата се изчислява за календарен месец т.е. от 1 до 30/31 число. В твоя случай, от средата на месеца. Виж в разпореждането ти от кога започва обезщетението. Ако е от 15,07 например, работните дни са 12.

Общи условия

Активация на акаунт