Трудова борса и обезщетение

• 250 474
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 225
съкратиха ме по чл.328 поради липса на работа и да осигуряваха ме на 4 часа

# 226
Шефката каза че си е намерила човек за магазина и да си тарся работа в такъв случай изобщо не ми се вращаше там и не ми се разправя с нея поне оспях да си издеиствам отпуската която не искаше да ми даде нито да плати и даже ми даде 100 лв. Simple Smile

# 227
  • В твоето съзнание...
Няма да ти прекратят обезщетението, защото студентите не са осигурени по реда на чл 4 КСО - от университета ви осигуряват само за здравно.  Peace

Здравей,
Благодаря за отговора. Оказа се обаче, че ако запиша редовно ще ми прекратят обезщетението. Има вратичка обаче - ако поискам от университета да не ми внасят здравните, от НОИ няма как да разберат, че съм студентка.

# 228
Няма да ти прекратят обезщетението, защото студентите не са осигурени по реда на чл 4 КСО - от университета ви осигуряват само за здравно.  Peace

Здравей,
Благодаря за отговора. Оказа се обаче, че ако запиша редовно ще ми прекратят обезщетението. Има вратичка обаче - ако поискам от университета да не ми внасят здравните, от НОИ няма как да разберат, че съм студентка.

Има как. Не си прави такива експерименти. Много е неприятно да връщаш пари на НОИ.

# 229
  • тук-там
1. Условия за придобиване на право на парично обезщетение за безработица:

Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица” най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:

са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта;
    не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или пенсия за ранно пенсиониране в Република България, или пенсия за старост в друга държава;
    не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по чл. 4.

Не знам - отговаряш на всички условия. Не би трябвало да ти се прекъсва обезщетението.
Ще проуча днес подробно и ще пиша пак. Peace

# 230
  • тук-там
1. Условия за придобиване на право на парично обезщетение за безработица:

Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица” най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:

са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта;
    не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или пенсия за ранно пенсиониране в Република България, или пенсия за старост в друга държава;
    не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по чл. 4.

Не знам - отговаряш на всички условия. Не би трябвало да ти се прекъсва обезщетението.
Ще проуча днес подробно и ще пиша пак. Peace

За съжаление няма съдебна практика. От НОИ казаха, че е по тяхна преценка - каквото и да значи това.

# 231
  • София
Тези, които сте се регистрирали скоро, след колко време ви изпратиха документите? Служителя в НОИ ми каза до два месеца, а те почти минаха

# 232
  • Burgas, Bulgaria
Регистрирана съм на трудовата борса ,  въпроса ми е ако започна работа  на граждански договор,  отново  ли трябва  да  ги уведомя  и приключва ли обещетението? 

# 233
  • тук-там
Регистрирана съм на трудовата борса ,  въпроса ми е ако започна работа  на граждански договор,  отново  ли трябва  да  ги уведомя  и приключва ли обещетението? 

Ако имаш осигуровки по ГД - ще ти спрат обезщетението. Т.е. след приспадане на нормативно признатите разходи сумата не трябва да е по-голяма от 339.99.
Има осигуровки - има Д 1 - няма обезщетение.
Няма осигуровки- няма Д 1 - има обезщетение. Peace

# 234
Здравейте,

Бих искала да попитам дали все още жителите на район Витоша трябва да се регистрират в бюрото по труда, намиращо се на ул.Луи Айер или вече са си на ул.Странджа?

Благодаря!

# 235
  • София
Да запитам аз, кагато ме съкращаваха подписах декларация, че не съм болна, бременна и т.н, обаче се оказа, че съм бременна. Това какво би променило? Щеше да им се наложи да искат разрешение от ИТ. Друго? Какви са ми опциите - никакви? Фирмата ще се влива в друга фирма.

# 236
Защитата важи към момента на прекратяване и то, ако е надлежно доказано обстоятелството, гарантиращо тази защита. Т.е. към датата на прекратяване е било необходимо да имате документ от гинеколог, доказващ бременността Ви. Дори и да сте била бременна в този момент, щом не сте го знаела и не сте имала документ, прекратяването си е напълно изрядно.

Да, ситуацията е неприятна, но не можете с по-късно установената бременност да атакувате прекратяването. Това, което можете да направите е бързо да намерите ако не работа, то поне вариант за назначаване. В зависимост кое от двете намерите, тогава съвета ми би бил различен. Ако е работа, започвайте веднага. Ако обаче е само вариант да Ви осигуряват фиктивно, тогава е друго - тогава е по-добре да се регистрирате в БТ, за да Ви тече стаж и едва към 7-мия месец да Ви "назначат" на работа. Иначе ще трябва да плащате доста осигуровки. (Но пък плащайки си осигуровки, може да Ви се вдигне обезщетението.) Така че, всичко е въпрос на възможности.

# 237
  • София
Благодаря много. Така и предполагах.
Разбира се, че предпочитам да си намеря работа. Двете години майчинство, макар и изключително приятни в емоционално отношение, ми донесоха доста негативи в професионален и финансов план. Въпросът ми вече не е за тази тема, но как мога да разчитам, че евентуалния ми бъдещ работодател ще разгледа ситуацията добронамерено и няма да прекрати договора ми след края на изпитателния срок, поради факта, че съм бременна?

# 238
  • тук-там
........ но как мога да разчитам, че евентуалния ми бъдещ работодател ще разгледа ситуацията добронамерено и няма да прекрати договора ми след края на изпитателния срок, поради факта, че съм бременна?

Никак! Според теб, защо един работодател ще назначи служител, който след 5м ще си бие......
Ако е само заради майчинството се приготви да подпишеш молба за напускане, ведомост за изплатен чл. 224. и по 16,80 лв на месец. Peace

# 239
Тъй като малкият няма 3 г., не могат да ме освободят по друг член освен 331, за да получавам обезщетение. Така работодателят ще ми дължи "обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение, освен ако страните са уговорили по-голям размер на обезщетението." Въпросът е после това обезщетение ще се включи ли в изчислението за обезщетението от Бюрото по труда, когато се смята 24 месеца назад? И колко осигуровки се дължат за 2400 лв. брутна заплата?

Общи условия

Активация на акаунт