Трудова борса и обезщетение

• 250 488
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 240
  • тук-там
Скрит текст:
Тъй като малкият няма 3 г., не могат да ме освободят по друг член освен 331, за да получавам обезщетение. Така работодателят ще ми дължи "обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение, освен ако страните са уговорили по-голям размер на обезщетението." Въпросът е после това обезщетение ще се включи ли в изчислението за обезщетението от Бюрото по труда, когато се смята 24 месеца назад? И колко осигуровки се дължат за 2400 лв. брутна заплата?

Върху това обезщетение не се дължат осигуровки, което го изключва от базата-доход.
Общо осигуровки върху 2400 - около 950 лв - това с ДДФЛ.
Да те освободи и да те назначи пак по чл. 70, после чл. 71.
Вижте и чл . 327 - за неизплатени заплати - дори и за един ден закъснение може да се позовеш на него...Това естествено със съгласието на работодателя, щото иначе кофти постъпка....

# 241
Ами тогава значи това е начинът (чл 331) майките да бъдат съкратени така, че хем да е законно, хем да получават максимално обезщетение, без да се налага работодателят да плаща нещо...Правилно ли съм разбрала? И има ли начин да се докаже дали работодателят ми е изплатил договореното? Аз не държа да си вдигна дохода преди да ме съкратят. Реално аз съм се преместила в друг град, но искам да се договоря с работодателя да ме освободи по най-благоприятния начин за мен, без да трябва той да плаща нещо...Така аз ще си запазя отношенията с него и ще взимам обезщетение за безработица, за да успявам да гледам детето си поне още 8 месеца...Така ли е?

# 242
  • тук-там
Ами тогава значи това е начинът (чл 331) майките да бъдат съкратени така, че хем да е законно, хем да получават максимално обезщетение, без да се налага работодателят да плаща нещо...Правилно ли съм разбрала? И има ли начин да се докаже дали работодателят ми е изплатил договореното? Аз не държа да си вдигна дохода преди да ме съкратят. Реално аз съм се преместила в друг град, но искам да се договоря с работодателя да ме освободи по най-благоприятния начин за мен, без да трябва той да плаща нещо...Така аз ще си запазя отношенията с него и ще взимам обезщетение за безработица, за да успявам да гледам детето си поне още 8 месеца...Така ли е?

Донякъде е така, т.е чл 331 си е наред и за теб и за него.  Но върху 4 брутни заплати работодателя ще плати 10 % ДДФЛ - това е данък, не осигуровка, не е като нищо....
Доказателство за изплащане - подпис във ведомостта, нанасяне в ТК.
Виж пак другите предложения....

# 243
tiya_4, при прекратяване на договора по чл. 331 се иска доказателство за изплатено обезщетение. Защото, ако до 30 дни от прекратяване на договора, работодателя не изплати обезщетението, прекратяването се отменя автоматично. Затова и в БТ искат няколко неща - заповед за прекратяване, в която е посочено обезщетението по размер; обезщетението трябва да е вписано и в трудовата книжка; отделно се иска и служебна бележка от работодателя, с конкретна дата, на която е изплатено обезщетението (което си е декларация, а при деклариране на неверни данни се носи наказателна отговорност) и не на последно място - декларация от твоя страна, че си получила парите.
Та, ако ти и работодателя ти нямате проблем да декларирате едни неверни неща - давайте. Аз лично, ако бях работодател, не бих го направила.
Wild_rabbit ти е дала два доста по-добри варианта - преназначаване, нов изпитателен срок и прекратяване в изпитателния срок или работодателя да ти "забави" една заплата над месец и ти да напуснеш, заради неизплатено възнаграждение (чл.327). И двата са по-добри.

# 244
Ами в Инспектората по труда ми казаха, че без значение на какъв договор съм - временен, изпитателен, постоянен, няма начин да ме освободят без разрешение от инспектората. Този вариант ми се струва с най-малко разправии (331). Аз така или иначе се отказвам от дължимите отпуски, така че тия 10 % са най-добрият им шанс. Те бяха съгласни и на дължимите осигуровки..Другите варианти ми се струват по-сложни, но ще ги предложа на счетоводителя...

# 245
Не е вярно. При изпитателен срок няма защита. А при чл. 327 няма уволнение, а ти напускаш. Така че няма как да се изисква разрешение от Инспекцията по труда.

Колкото до разните откази, вие не можете да се отказвате от обезщетения. На практика е възможно физически работодателя да не Ви даде парите за тях, но документално всичко трябва да се обработи така, все едно сумите са реално изплатени. Включително и с Вашия подпис, удостоверяващ че сте получила въпросните суми.

# 246
Да задам и аз един въпрос. Simple Smile
На работник, който напуска по чл.326, за неспазено предизвестие от негова страна, трябва да му се удържи една БРЗ. През август има отработени 12 раб.дни, после болничен и после неплатен отпуск до края на месеца.Може ли изобщо да му се удържат парите, които има да получава за август или трябва да му се изплатят и после той да ги дължи с приходен касов ордер?

# 247
  • тук-там
Да задам и аз един въпрос. Simple Smile
На работник, който напуска по чл.326, за неспазено предизвестие от негова страна, трябва да му се удържи една БРЗ. През август има отработени 12 раб.дни, после болничен и после неплатен отпуск до края на месеца.Може ли изобщо да му се удържат парите, които има да получава за август или трябва да му се изплатят и после той да ги дължи с приходен касов ордер?

Можеш да удържаш само с негово съгласие. Но по-добрия вариант е - изплатена заплата и после приходен ордер.

# 248
Много благодаря, момичета! Много ми помогнахте:)

# 249
И аз благодаря за отговора  Hug

# 250
  • Пловдив
Здравейте!!!
Благодаря tiya_4,че пусна линк на тази тема и при нас понеже и аз имам някои въпроси.

Оказа се че докато аз и още една колежка сме в майченство всички други колежки и шефките също са прехвърлени в нова фирма.В старата вече фигурираме само ние двете.И съвсем на скоро ми заявиха че не желаят да ме върнат на работа,а искат да задържат новата колежка която е на моето място.
Работех в малко бутиково шивашко ателие,като гладачка,но по договор се водя общ работник,понеже неможело като гладачка.А сега в новата фирма новата колежка се води гладачка и няма такава длъжност общ работник и нямало какво да ми предложат на друга длъжност.Всичко измислено с цел да ме освободят.Ще си пусна платената отпуска,която казаха че ще ми я платят и после посъветвайте ме как и по кой член да ме съкратят за да мога да ида на борсата поне за 9 месеца.Имампочти 20 години трудов стаж.По взаимно съгласие няма да подписвам,а те не знам дали ще обявят фирмата за фалирала или ще я затворят с прекратена дейност,за да решат след време да я отворят отново.

# 251
Здравейте,
айде и аз нахлувам в темата с въпроси! Ще съм много благодарна, ако някой компетентен ме светне.
Детето ми навърши 2 години и уж щях да се връщам на работа, но няколко дни преди това да се случи ми сервираха новината, че нямали нужда от друг човек. На мое място има назначено момиче, което не е срочен договор и са решили да оставят него. В момента си ползвам отпуската натрупана по време на майчинството.
Въпросът ми е по кой член да ме съкратят, за да взимам 60% обезщетение за 8 мисеца /имам над 6 години стаж/, а не минималното за 4 мес.
Знам за чл 331, но нз работодателят дали ще се съгласи на него, защото е с 4 брутни заплати.
Има ли друг чл, без да се налага да искат разрешение от ИТ. Ако случайно се навие да иска разрешение, дали ще му дадат. Страх ме е да не ми врътне някой номер, по приницип сме с изнесено счетоводство и фирмата, която ни обслужва е с много кадърни счетоводители и юристи и ме е страх да не му намерят някоя законна вратичка и да си остана с пръст в уста?

# 252
  • тук-там
Точно три поста по-нагоре има  отговор и за двете ви.  Peace
Знам, че две години са много време, но все пак....

# 253
  • София
taneva 73, разбирам, че имате дете до 3 год.
Ако са хитри те могат да ви съкратят по чл.328 т.4 когато не се иска разрешение от Инспекцията - отивате на борсата със всички права . Могат спокойно да го направят, ако вече нищо не минава през фирмата като дейност - не е нужно да фалират фирмата. При това положение ви дължат обезщетение за неспазено предизвестие - за срок, зависещ от това, което е записано в договора - обикновено 1,2 или 3 месеца.  Освен това дължат и обезщетение по чл.222 за оставане без работа в размер на 1 заплата, ако в рамките на 1 месец след освобождаването не си намерите работа.
Може и да ви предложат и освобождаване по чл.331 - с предложение за заплащане на минимум 4 заплати.
1. Сега, ако предизвестието ви е под 3 месеца няма да сте на "далавера", защото ще получите 1+1 или 2+1 заплати.
2. Ако предизвестието ви е 3 месеца: - получавате 3+1 заплати, т.е. толкова, колкото би следвало да ви предложат и по чл.331, даже получавате и малко повече пари, защото по чл.331 имате само 10% удръжка за ДДФЛ, а иначе от обезщетението по чл.222 ще ви се удържат и осигуровки, макар и не в пълен размер. И една друга подробност - при вариант чл.328 т.4 получавате 1 месец стаж повече, защото обезщетението по чл.222 се вписва в трудовата книжка като стаж, но пък по чл.331 получавате минимум четирите си заплати накуп.
И в двата варианта и  чл.328 т.4 и чл.331 имате пълни права на бюрото по труда.
При стаж от 15-20 год. имате право на 10 месеца обезщетение за базработица, а за стаж 20 - 25 г. - 11 месеца.
Дано съм била ясна и полезна и успех с преговорите.

# 254
 Wild_rabbit четох постовете по-нагоре, но не ми стана ясно има ли някаква вратичка с която могат да се измъкнат. Аз съм категорична, че по взаимно съгласие няма да си тръгна.

Общи условия

Активация на акаунт