Трудова борса и обезщетение

• 250 617
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 405
доколкото четох под 3 г - 4 месеца борса, 3-5 г - 6 месеца.

договор сключен "на основание 03: чл 68, ал 1, т 2 от КТ" по кои членове може да бъде прекратен?

# 406
По чл.325, ал.1, т. 4 от КТ - със завършване на определена работа.
Не съм сигурна дали има и други членове, по които може  Rolling Eyes

# 407
а по мое желание с какво предизвестие. уж трябва 3 месеца само че в договора ми си е записано - 30 дена.

# 408
а по мое желание с какво предизвестие. уж трябва 3 месеца само че в договора ми си е записано - 30 дена.
Щом в трудовия ти договор пише 30 дни, значи 30 дни.
В индивидуалния трудов договор могат да се договарят условия, които са по-благоприятни от тези в КТ и КТД, ако има такова.

За прекратяването виж в КТ от чл.325 до чл.327вкл. - има доста възможности.

Последна редакция: чт, 08 яну 2015, 20:18 от magarinka

# 409
Здравейте,
По тр. договор по заместване на майка съм. При връщането й, имам ли право да се запиша на борсата и ако да, с какво обезщетение?
Благодаря.

# 410
Здравейте,
По тр. договор по заместване на майка съм. При връщането й, имам ли право да се запиша на борсата и ако да, с какво обезщетение?
Благодаря.

Да, ако имаш 9 от последните 15 месеца в осигуряване.
Обезщетението зависи от това дали си била на борсата преди. Ако не са изминали 3 год. от последната ти регистрация, е за срок от 4 м. и размера е 7,20 лв на работен ден. Ако не си била на борсата или са изминали  3 години от регистрацията ти, ще получаваш 60% от средно дневното си възнаграждение за 24 м. назад. , като периода зависи от трудовия ти стаж.

# 411
  • тук-там
Щом в трудовия ти договор пише 30 дни, значи 30 дни.
В индивидуалния трудов договор могат да се договарят условия, които са по-благоприятни от тези в КТ и КТД, ако има такова.

Това не е вярно. Предизвестието за срочен  договор е минимум три месеца, но не повече от срока на договора.

То, ако всеки "бягаше" от КТ с по-изгодни условия.... ooooh!

# 412
Извинявам се, разпоредбата в чл.326.(2) от КТ за срока на предизвестие при прекратяване на срочен трудов договор е императивна и дори в ТД да е записано 30 дни, то важи записаното в нея -  "3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора". Това, разбира се, ако се стигне до съд. Имам приятел, в чийто срочен ТД бе записано 30 дневно предизвестие и той се възползва от него, но работодателя му не е правил проблем.

Иначе не виждам нищо лошо да "да избягаш" от КТ с по-добри условия в ТД, още повече, че и самия КТ го позволява - чл.66.(2). от КТ.

# 413
  • Пловдив
Здравейте отново,отдавна не съм имала въпроси.
Преди всичко да пожелая много здраве,щастлива и успешна година на всички.
Въпросът ми е.Сега след като ме съкратиха и съм на трудовата борса и получавам 60% обезщетение,Мога ли да започна някъде работа временно и с какъв договор,без да се налага да го съобщавам ТБ и без да ми се спира обезщетението за определения ми срок.
Не че съм намерила някаква работа,но проблема със записването на детето в детска градина е на лице.Понеже съм безработна и на борсата,точките са ми по малко и шансовете да приемат детето в детска градина са минимални.Чудех се можели някъде да ме водят ефективно на работа за по 4 часа на ден,без това да ми спре обезщетението и на какъв договор.
Благодаря предварително за отговорите.

# 414
Можеш да работиш на граждански договор, но сумата ти не трябва да надвишава минималната работна заплата.

# 415
Здравейте,

Не знам дали някой е запознат с този въпрос, но се надявам да ми помогне.  Praynig
Мога ли да бъда съкратена по  чл.222, ал.2 прекратяване на трудовото правоотношение поради болест, без решение на ТЕЛК само с Експертно становище и Епикризи?

# 416
Здравейте,

Не знам дали някой е запознат с този въпрос, но се надявам да ми помогне.  Praynig
Мога ли да бъда съкратена по  чл.222, ал.2 прекратяване на трудовото правоотношение поради болест, без решение на ТЕЛК само с Експертно становище и Епикризи?

Чл. 222, ал.2, който цитирате не е членът, по който можете да бъдете съкратена, а указващ обезщетението при такова съкращение.

Съгласно чл.325, ал.1, т.9 може да прекратите трудово правните си отношения по взаимно съгласие поради трайна нетрудоспособност или здравни противопоказания за изпълнението на длъжността.  И в двата случая трябва да имате ТЕЛК и в предприятието да няма друго подходящо място за вас.
Съгласно чл.327, т.1 договорът може да бъде прекратен без предизвестие от страна на служителя, ако са налице едновременно 2 предпоставки:

- влошено здравословно състояние, удостоверено с документ от здравен орган - личен лекар, ЛКК, ТЕЛ и изрично указание за противопоказност на изпълняваната трудова дейност
-работодателят няма възможност да осигури подходяща работа за здравословното състояние.

# 417
beba2  Благодаря   bouquet

# 418
  • На плажа
Предстои ми прекратяване на трудовото правоотношение-бях по заместване и титуляра се връща на работа от 01,02,2015
Мога ли да ползвам болничен,докато започна друга работа от 01,03 и само личен лекар ли трябва да го издаде?

# 419
Можеш да ползваш болничен след прекратяване на ТД. Личния лекар не може да ти издаде болничен за повече от 14 дни еднократно.

Общи условия

Активация на акаунт