Трудова борса и обезщетение

• 250 295
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте, съкратиха ме по чл.325,ал.1,т.4 -колко време имам  право на обезщетение?
Благодаря предварително. Praynig Praynig Praynig Praynig Praynig

# 91
Здравейте, съкратиха ме по чл.325,ал.1,т.4 -колко време имам  право на обезщетение?

Ако не си ползвала обезщетение за безработица през последните 3 години, имаш право на пълно плащане, т.е  времето се определя според общия стаж, който имаш.

# 92
Здравейте.
Имам дискова херния от скоро , която според мен я получих заради работата си.
В момента съм в болнични от ТЕЛК , но като свършат, най вероятно ще ме изгонят от работа. Може би няма да мога да я върша.
Как мога да се защита?
Могат ли от ТЕЛК да ми дадат трудоустрояване и да задължат работодателя да ми предложи друга работа?
Той длъжен ли е да изпълни това?
Защитен ли съм по-някакъв начин?
Ако все пак тръгнат да ме гонят , как да направя така , че да мога да взимам максималния размер на парично обезщетение от борсата?
Мога ли да задължа работодателя да ме освободи точно по - този член? Ако иска по взаимно съгласие и не подпиша какво става?

# 93
Ако не си ползвала обезщетение за безработица през последните 3 години, имаш право на пълно плащане
всъщност откога да ги броим тия 3 години. аз съм освободен от работа на 15.09. 2011 и след това 4 месеца съм взимал пари от НОИ сиреч до 15.01.2012. от 15.01.2012 ли трябва да броя 3 години примерно?

# 94
Ако не си ползвала обезщетение за безработица през последните 3 години, имаш право на пълно плащане
всъщност откога да ги броим тия 3 години. аз съм освободен от работа на 15.09. 2011 и след това 4 месеца съм взимал пари от НОИ сиреч до 15.01.2012. от 15.01.2012 ли трябва да броя 3 години примерно?

Броят се от началото на предходното плащане. Предполагам, че е било от 15.09.2011.

Т.е 3-годишния период изтича на 16.09.2014г.

# 95

Вие не сте съкратена. Съкращаването е по чл.328. Вас са Ви освободили, защото сте свършила работата, за която сте наета. ако не сте ползвала обезщетение за безработица през последните 3 години и имате изискуемия осигурителен стаж, ще получава 60% от осигурителния си доход за период, който се определя от общия Ви осигурителен стаж.

# 96
Здравейте.
Имам дискова херния от скоро , която според мен я получих заради работата си.
В момента съм в болнични от ТЕЛК , но като свършат, най вероятно ще ме изгонят от работа. Може би няма да мога да я върша.
Как мога да се защита?
Могат ли от ТЕЛК да ми дадат трудоустрояване и да задължат работодателя да ми предложи друга работа?
Той длъжен ли е да изпълни това?
Защитен ли съм по-някакъв начин?
Ако все пак тръгнат да ме гонят , как да направя така , че да мога да взимам максималния размер на парично обезщетение от борсата?
Мога ли да задължа работодателя да ме освободи точно по - този член? Ако иска по взаимно съгласие и не подпиша какво става?

От ТЕЛК могат да Ви трудоустроят, ако решат, но не могат да задължат работодателя да Ви даде нова работа. Ако работодателят няма позиция, която да отговаря на препоръките в решението на ТЕЛК, той има право да ви освободи (има си специално основание за това). Така че, трудоустрояването е нож с две остриета. Трудоустроен работник не може да се освободи без разрешение на ТЕЛК, но само ако работодателя има позиция, която изпълнява предписанията на решението. Ако няма, той не може да Ви назначи на позиция, която според ТЕЛК е вредна за Вас. И в този случай, ще Ви освободят на точно това основание и не, не можете да ги задължите да Ви освободят на друго основание.

# 97
а по кой член да искам да ме освободят? за да мога да взимам 60% обезщетение за безработица.
имам 13 години трудов стаж без прекъсване.

# 98
а по кой член да искам да ме освободят? за да мога да взимам 60% обезщетение за безработица.
имам 13 години трудов стаж без прекъсване.

Не мисля, че ще имате право да налагате предпочитания в това отношение. Всичко зависи от това какво ще се случи след болничния и дали ще имате трудоустрояване. Работодателят (ако изобщо реши да Ви освобождава, което засега разбирам, че не е сигурно) ще Ви освободи по основание, което на него му е позволено, а по основание, което на Вас Ви харесва. Защото, ако сте трудоустроен, те не могат да Ви съкратят, дори и да искате. Могат да Ви освободят по взаимно съгласие, по инициатива на работодателя срещу обезщетение или поради обективна невъзможност за извършване на работата.

# 99
Това значи ли че не мога да получавам обезщетение в размер на 60% от заплатата си.

# 100
  • тук-там
Това значи ли че не мога да получавам обезщетение в размер на 60% от заплатата си.

Кажи какво точно искаш - да останеш или да си ходиш?

Ако си решил да напускаш, предложи им да те назначат с ДС на друга длъжност със срок на изпитване и да те прекратят след 10 дни.
Другия вариант е да те съкратят - поради намаляване обема на работа или съкращаване на щата, но това води до предизвестие, обезщетения, които работодателя ти дължи - и т.н... Едва ли ще се навият.

# 101
  • София

Кажи какво точно искаш - да останеш или да си ходиш?

Ако си решил да напускаш, предложи им да те назначат с ДС на друга длъжност със срок на изпитване и да те прекратят след 10 дни.
Другия вариант е да те съкратят - поради намаляване обема на работа или съкращаване на щата, но това води до предизвестие, обезщетения, които работодателя ти дължи - и т.н... Едва ли ще се навият.

С ТЕЛК няма как да те съкратят и да ползваш обезщетението което искаш. Работодателя няма право да съкращава хора с намалена работоспособност. С една дума няма да може да ползваш това, което искаш.

# 102
  • тук-там
С ТЕЛК няма как да те съкратят и да ползваш обезщетението което искаш. Работодателя няма право да съкращава хора с намалена работоспособност. С една дума няма да може да ползваш това, което искаш.

Като чета, решението на ТЕЛК е мираж! Я тази, я следващата година, а най-вероятно никога.  Peace

Мнооого преди него  ivaylo1980 вече ще си е намерил друга работа!

# 103
Здравословните ми проблеми се задълбочават. Тъй като не мога да работя сегашната си работа искам да ме освободят така че да мога поне още 10 месеца да имам някакъв приличен доход. Затова питам за 60%

# 104
между другото как изчисляват колко да взимаш като преди да излезеш на борсата си имал примерно 1 година на 2000 лв, 1 година на 300 лв, 1 година на 1000 лв, 1 година на 400 лв.? осреднено? с тежест на последните месеци преди да излезеш?

Общи условия

Активация на акаунт