Трудова борса и обезщетение

• 250 468
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте,

Има ли максимална сума на обезщетение и каква е?
60% от максималният осигурителен доход, който е 2400 лв.
Здравейте!
...Да разбирам ли, че дори и човек да е бил осигуряван на примерно 2800 лв., за обезщетението му предвид ще се вземе сумата от 2400 лв.?

Не може да си осигурявана на 2 800лв . Дори и 5 000 лв да ти е заплатата , осигуровките са на 2 400 лв./ тази година това е максималния праг, миналата беше 2 200 лв./ За това се казва максимален  осигурителен доход.
И да , правилно разбираш - за 2800 заплата осигуровките са на 2400 и съответно обезщетението - също.
Благодаря ти!
Чак след като го публикувах се усетих и аз каква е разликата.
В такъв случай това, че си се осигурявал на две места, също не е от значение при прага от 2400?!

# 211
Няма значение на колко места сте осигурявана. Едното Ви осигурява на даден доход. Другото се съобразява с дохода, на който са Ви осигурили на първото и осигурява на разликата до тавана. Не може на едно място да Ви осигурят на 1500 лева и на друго на 1000. Дори и на второто място да заплатата Ви да е 1000 лева, те ще Ви осигурят на 900, защото толкова остава до тавана, след осигуряването по първото правоотношение.
Има и правила в това отношение за това кой осигурява първи, кой втори и т.н.

# 212
Е, може и на края на неплатения. Аз лично, след като някой се върне от продължителен неплатен му предоставям ордера с общата сума за подпис и заприхождавам в касата. Това вече е както се разберете.
Wild_rabbit, много ти благодаря за отзивчивостта!
И последен въпрос: относно признаването на 1 месец за стаж, от къде мога да го прочета законово, че е така и кой месец се признава за стаж: първият или последният от неплатената отпуска?

# 213
  • тук-там
КСО, чл. 9
(2) За осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето:
            3. на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година;

Това е един пълен месец, което означава около месец и половина стаж - в работни дни.
Логично е да се зачетат първите 30 дни ползване през календарната година, но...го няма изрично като условие. Peace

# 214
КСО, чл. 9
(2) За осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето:
            3. на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година;
Това е един пълен месец, което означава около месец и половина стаж - в работни дни.
Логично е да се зачетат първите 30 дни ползване през календарната година, но...го няма изрично като условие. Peace
  bouquet

# 215
  • В твоето съзнание...
Здравейте,

Някой знае ли дали ако получавам обезщетение от безработица и междувременно се запиша като студент редовно обучение, ще ми прекратят ли обезщетението? Получавам обезщетение защото съм съкратена. Имам 3 г. трудов стаж преди това.

# 216
  • тук-там
Няма да ти прекратят обезщетението, защото студентите не са осигурени по реда на чл 4 КСО - от университета ви осигуряват само за здравно.  Peace

# 217
  • София
Здравейте,
На 11.08 ме съкратиха, на 14-ти се регистрирах на борсата, чакам през м 09 да изтече 1 месец от оставане без работа, да оформят трудовата ми книжка и да се регистрирам в НОИ, което надявам се, че ще успея да свърша до 15-20.09. Кога мога да очаквам да получа първото си обезщетение от борсата?
Има ли срокове за изплащане на обезщетението за неспазено предизвестие, неползван отпуск и за 1 месец оставане без работа?
И кога и къде трябва да подам Декларация 7(ако не ме лъже паметта), за да плащам здравните си осигуровки?

# 218
  • тук-там
Първото обезщетение ти е за септември - очаквай го през октомври - може би в началото - не съм сигурна за дата.
Обезщетенията от работодателя /220 и 224/трябва да ти се изплатят с последната заплата - за август.
Това по чл 220 -със заплатите на останалия персонал за месеца в който свършва - т.е със заплатите за септември. / не забравяй да подадеш декларация при работодателя, че не си започвала работа през този месец/
Д 7 - подаваш в НАП до 25.09.  - здравно дължиш само за месеца без работа - после го поемат от бюрото.

# 219
  • София
Благодаря.

# 220
Здравейте!
Майчинството ми приключва  на 13.09. След това ще бъда съкратена (ще видим какви причини и по кой член, но ще е възможно най-благоприятният за мен в случая). Знам, че има много неясни неща - как точно ще ме съкратят, лед като ме защитава закона, но да речем, че това се оправи. В какъв размер ще ми е майчинството? Мислях, че ще се взимат 60 % от средното за 24 месеца назад - 12 месеца по 340 и 310 лв (преди промяната) и 12 месеца по около 1200, колкото взимах първата година. Но сега се разрових и попаднах на това:

"10. Особености при определяне размера на паричното обезщетение за безработица:

Когато в периода, от който се определя среднодневното възнаграждение или среднодневният осигурителен доход, се включва време, което се зачита за осигурителен стаж без да се дължат осигурителни вноски, или през което лицето не е осигурено за безработица, при определяне на осигурителния доход се вземат съответно:

за времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете, на неплатен отпуск за временна неработоспособност и за бременност и раждане и на неплатен отпуск до 30 работни дни през една календарна година - среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период;
за времето на платен отпуск за временна неработоспособност и за бременност и раждане, както и отпуска при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст - доходът, от който е определено паричното обезщетение по правоотношенията, по които лицето е осигурено за безработица;"

Някой може ли да ми каже каква сума ще получавам в крайна сметка? Нещо минимално ли ще е?
Благодаря предварително! Hug

# 221
az sa6to do skoro bqx po mai4instvo i me sakratixa v4era xodix do borsata da se registriram popitax kakva suma gore dolu 6te polu4avam i jenata mi otgovori 4e se gleda na kolko si osigurqvana az sam osigurqvana na 243 lv. i 6te vzimam ot borsata 60 lv. axaxa

# 222
  • тук-там
1200 брутно или нетно?
Ако е брутно - ще получаваш около 450  лв на месец - това много грубо обаче, била си и в болнични и т.н.
Смята се брутния доход 24 м назад. Общата сума * 60% и после делиш на работните дни за този период - около 503 +- 1-2 дни. Получаваш дневното обезщетение - за всеки месец дневното*работните дни.

12м х 1200 = 14400
по време на майчинство - за 12 м - 3975
общо - 18375*60% =11025/503 дни= 21.92 на ден * 21 работни дни /примерно/ - 460. 00лв

Ако 1200 ти е била нетната, то брутната е била около 1500 - тогава около 550 на месец.

# 223
  • тук-там
az sa6to do skoro bqx po mai4instvo i me sakratixa v4era xodix do borsata da se registriram popitax kakva suma gore dolu 6te polu4avam i jenata mi otgovori 4e se gleda na kolko si osigurqvana az sam osigurqvana na 243 lv. i 6te vzimam ot borsata 60 lv. axaxa

Това е абсурдно. Минимума е 7.20 лв на ден, което прави 150 лв на месец

За времето на майчинство се взимат 340 лв на месец. Преди това на 4 ч ли си била?

# 224
Много благодаря за хубавите отговори, защото от това, което прочетох разбрах, че се взима минималната заплата и после 60 % от нея. Hug
Иначе първата година взимах толкова майчинство - 50 лв. на ден ми се падаше. Значи това е нетото предполагам. Благодаря много ! Много сте бързи:)
zlati_neva, а теб по кой член те съкратиха и как успяхте да го направите? Не беше ли нужна инспекция по труда в този случай?

Последна редакция: чт, 28 авг 2014, 14:47 от tiya_4

Общи условия

Активация на акаунт