Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са условията за получаване на обезщетение от Бюрото по труда, ако бъда освободен по време на изпитателния срок?
Какво представлява договорът за заместване и какви са моите права, ако бъда освободен по време на него?
Какви са моите права, ако напусна работа по взаимно съгласие и се регистрирам в бюрото по труда?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са условията за получаване на обезщетение от Бюрото по труда, ако бъда освободен по време на изпитателния срок?
-
Какво представлява договорът за заместване и какви са моите права, ако бъда освободен по време на него?
Договорът за заместване е срочен договор, който се сключва с условието лицето да замества отсъстващ работник или служител до завръщането му. Ако бъдете освободени по време на този договор, срокът му автоматично изтича и се прекратява съгласно чл. 325, ал. 1, т. 5 от Кодекса на труда. В този случай няма право на обезщетение, тъй като договорът изтича поради изричното му условие.
-
Какви са моите права, ако напусна работа по взаимно съгласие и се регистрирам в бюрото по труда?
-
Какви са изискванията за регистрация в бюрото по труда по време на сезонна работа и какви документи са необходими?
-
Какви са моите права, ако съм изгубила дипломите за завършен образование и искам да се регистрирам на борсата по труда?

Тази последна заетост се опитвам да открия в закона и да разбера какви са ми възможностите.
божа работа!
Оставам си обаче с едно питане - на 15.09 ми правиха операция и съм болничен до 20.10. По преценка на лекуващия доктор ще удължа болничния с още 30 дни, което работодателя все още не знае. Работя в мобилен оператор от близо две години. Управителят на магазина искаше да ходя на работа от 1.10, въпреки че съм болничен. Отказах. От колежка случайно разбирам, че след връщането ми на работа искат да ме освободят по взаимно съгласие. Тъй като съм семейна от май месец сега управата се притеснява, че следващата стъпка е да изляза майчинство и от мен нямало да има полза, та гледат да се застраховат. Въпросът ми е ако откажа да подпиша по взаимно съгласие какви са техните останали варианти все пак да ме освободят? Благодаря предварително на отзовалите се. Хубав ден!