Трудова борса и обезщетение

• 250 572
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 315
  • тук-там
. Исках да попитам конкретно, имам ли право на максимален размер 60 % (от заплата) да получавам от БТ, и по какъв член трябва да ме освободи работодателя, за да взимам макс. обезщетение от БТ? Ще съм ви много благодарна, ако ми отговорите  Hug

Да те освободи по чл 331 - с обезщетение 4м. Върху него ще плати само ДДФЛ . Предполагам, не ви плащат заплатите по банка.
Другия вариант е чл 327, ал. 1 т. 2 - напускане от работника без предизвестие, затова, че ти е забавил заплатата например с 5-10 дни.

# 316
Wild_rabbit, благодаря за бързият отговор.
1) Ако ме освободи по чл 331, няма да ми се изплатят тези 4 обезщетения, познавам си работодателя много добре, както не ми платиха и платената отпуска, но това е друга тема. Искам да запитам, колко месеца имам право да взимам обезщетение от борсата и максимален размер ще бъде то, ако ме освободят по чл. 331?
2)Работодателя ми е много стриктен в изплащането на заплатите и няма ли да му навлека пробелем с ИТ по този начин. Няма ли да имам право само на 4 месеца на БТ, ако напусна сама?
Няма да е проблем при мен да ми се признае молба за напускане със задна дата, защото реално, те закриват голяма част от своите обекти, с 2 думи, нещата може да стигнат до ликвидация. Позицията на която се водя, ще бъде премахната като щатна бройка за града, в който живея и реално, няма къде да ме преназначат, освен да ме пратят в друг град да работя, за което и дума да не става. Затова търся изход да отида на ТБ, докато си намеря друга работа, което се оказва доста трудно начинание, особенно с малко дете  Cry

# 317
  • тук-там
И по двата члена ще имаш пълно обезщетение  в размер на 60% според стажа и дохода - демек макс.
по чл. 331 - ясно, че няма да ти ги изплати, ще се подпишеш само на ведомост.  Peace
Проблем с ИТ по чл 327 - не вярвам. Правила съм го. Ако фирмата е с много персонал - заплатите трябва да се "изпишат" на определена по-късна дата. Незнам и в договора ти какво пише за срок на изплащането - да речем, че този вариант е "по-кофти" за твоя случай.
Молба за напускане  е равно на 4 мес борса на минимума.
Няма как да те съкратят, без разрешение на ИТ - до 3г възраст на детето.

Друг вариант - преназначава те на друга длъжност със срок на изпитване. "Работиш" поне 2 седмици
и после те уволнява на осн. чл 71 от КТ - пак пълна борса.
Колко стаж имаш общо? И на висока заплата ли си?

# 318
Wild_rabbit благодаря отново   bouquet
В тая новата фирма  (последният ми трудов договор) съм назначена от 05,09,2013г, т.е. година и 1-2 месеца, през които една година съм ползвала отпуска за отглеждане на дете до 2г. и платена отпуска след това. Иначе за този работодател работя от 2006г. пролетта, като непрекъснато съм местена от фирма във фирма без прекъсване. Както се казва, разработих му фирмите  Close  В момента пък съм в болничен, поради това, че детето изкара пневмония преди 1 седмица (лежахме и в болница) и просто е  Twisted Evil Извинявам се отклоних се  Hug Да не пропусна за месец 09,14 и 10,14 сигурно имам около 5-7 дни, неплатена отпуска (от тези 30, които се полагат на година, без прекъсване на тр. стаж.). Много се заплете ситуацията при мен, а от фирмата, не им се занимава, да ми търсят на мен удобни варианти (естествено, при все, че съм им била вярно куче и пак свършвам тяхната работа).
Сори, че питах за 2)чл.327, че не ми е ясно там какво и що....
Радвам с, че ви има и сте така всеотдайни, при все, че голяма част от нашият народ се е затворил и не иска да помага на никой. Шапка Ви свалям Wild_rabbit и се надявам, че един ден всичко ще Ви се върне *1000  bouquet
Исках да попитам за БТ, това, че съм била в отпуск за отглеждане на дете, води ли се реално за стаж, т.е. БТ ще го призне ли за тр. стаж?  #Crazy Ако имам конкретни въпроси към НОИ ли да се обърна?

# 319
КСО
Цитат
Размер на паричното обезщетение за безработица
Чл. 54б.
1. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) за времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете, на неплатен отпуск за временна неработоспособност и за бременност и раждане и на неплатен отпуск до 30 работни дни през една календарна година - среднодневната минимална работна заплата, установена за страната за съответния период;

# 320
  • тук-там
КСО
Цитат
Размер на паричното обезщетение за безработица
Чл. 54б.
1. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) за времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете, на неплатен отпуск за временна неработоспособност и за бременност и раждане и на неплатен отпуск до 30 работни дни през една календарна година - среднодневната минимална работна заплата, установена за страната за съответния период;

Е, майчинството нали е доход - то си е 340, т.е МРЗ. Така или иначе, това е максимума, който може да вземе. Все пак е 24 м назад базата, не 12. Ако обезщетението до 410 дни е било "добро"...

Да, pocoloco1, майчинството си е трудов и осигурителен стаж. Звънни в НОИ - ще ти обяснят. Най-добре на място.

Последна редакция: чт, 30 окт 2014, 21:23 от Wild_rabbit

# 321
Wild_rabbit, Благодаря   bouquet

# 322
Здравейте,момичета!Не знам дали за тук ми е въпросът,но ще питам.Знаете ли дали ако към датата на раждане,майката работи,но няма необходимият стаж от 1 година за получаване на майчинство,може да получава социално такова,докато си набави тази 1 година и след това да се прехвърли на редовно майчинство?Доста сложно го обясних,дано сте ме разбрали и някоя от вас може да ми отговори! Peace

# 323
Здравейте, имам нужда от помощ  Praynig

При мен ситуацията е следна:

От 1,05, 2012 г до 1,05, 2014г. бях в майчинство. След изтичането му си пуснах ползване на натрупалите се за годините платените отпуски ( 70 дни), но реално позлвах 55 дни и излезнах в болнични - 4 мес. и половина ( до 17,11,2014г съм болнични). След последния болничен ще ползвам останалия платен отпуск 15 дни и на 8,12,2014г трябва да бъда на работа, ОБАЧЕ ми казаха, че ще ме съкратят ( детето ми няма навършени 3 години), но казаха: "има начин"..........ТАКА:

1. По кой член би трябвало да ме съкратят?
 2. Ще ползвам ли обезщетение от работодателя?
3.  Дали мога разбера ориентировчъно какво ще е обезщетението ми при безработица? Щата по договор   ми е 636 лв.
 Знам, че се взима 24 мес, назад, но от кога се взиамат, защото реално от 1,05,2013 год съм получавала майчинство с/д минималната РЗ за БГ, след това отпуск и болнични.
Ако още на първия работен ден- 8,12,2014г ми връчат предизвестие за съкращаване, реално от кога се взимат 24 мес.?
4, Взима ли се за стаж при обезщетение при безработица годината в която съм била майчинство за 1-то дете 2002/2003 г, Тогава НЕ съм работила,получавах смао 1 год, социално майчинство?

БЛАГОДАРЯ ВИ

# 324
  • тук-там
Дай поред...
1.  по кой чл. ти е договора и от коя дата
2.  има ли срок на изпитване
Работодателя не може да те съкрати без твое съгласие.
За обезщетение от него - зависи - най-вероятно по чл 331 - ако е решил така и ти си съгласна - 4 заплати.

# 325
  • тук-там
Здравейте,момичета!Не знам дали за тук ми е въпросът,но ще питам.Знаете ли дали ако към датата на раждане,майката работи,но няма необходимият стаж от 1 година за получаване на майчинство,може да получава социално такова,докато си набави тази 1 година и след това да се прехвърли на редовно майчинство?Доста сложно го обясних,дано сте ме разбрали и някоя от вас може да ми отговори! Peace

Ще получаваш по 100 лв от социалните, ако отговаряш на критерия за доход - май беше под 350 лв на човек от семейството.
Когато събереш необходимия стаж - от НОИ - НО трябва да си на трудов договор.

# 326
НА ПОСТОЯНЕН ТРУДОВ ДОГОВОР от м.12 2007 год.
Ами твърди , че има начин, "намаляване обем на работа, съкращаване на щата и тн....., а АЗ, разбира се, че не съм съгласна да ме съкратят  Sad

# 327
  • тук-там
НА ПОСТОЯНЕН ТРУДОВ ДОГОВОР от м.12 2007 год.
Ами твърди , че има начин, "намаляване обем на работа, съкращаване на щата и тн.....

Ако детето е под 3 г не може да те съкрати. Само с изрично разрешение на Инспекцията по труда.
Да не вземеш да подпишеш споразумение за промяна на длъжността...., и изобщо нещо, което не ти е ясно. Питай първо. Peace

Чл. 331 е напускане срущу обезщетение - най-малко 4 брутни заплати. По този начин и от бюрото ще взимаш според доход и стаж, а не минималното. Гледането на първото дете също е стаж.

# 328
Знам, даже се обаждах в ИТ и .........казаха: " Винаги има начин да Ви съкратят, ние ако подадете сигнал, ще направим и констатираме нарушение, но работодателя винаги намира начин! ", бррррррр.

Инак аз не искам,а и няма да подпиша да ме прензаначат на др.длъжност,че ще е срочен договора и ,,,край.

Затова питам и какво обезщетение от НОИ да очаквам? Все си мисля,че ще намерят начин, ужас....

А все пак при тези положения, какво обезщетение да очаквам?

Не знаех, т.е. ако те настояват АЗ да напусна, ане да ме съкратят ,,то да напусна по този член ли, "Чл. 331 е напускане срущу обезщетение - най-малко 4 брутни заплати. По този начин и от бюрото ще взимаш според доход и стаж, а не минималното."

Така, ако аз сама съм напуснала, макар и с обезщетение от 4 раб,запл...то от НОИ няма ли да получавам минимално обезщетение от 4 мес?

# 329
  • тук-там
Знам, даже се обаждах в ИТ и .........казаха: " Винаги има начин да Ви съкратят, ние ако подадете сигнал, ще направим и констатираме нарушение, но работодателя винаги намира начин! ", бррррррр.

Това е така, да - работодателя може да те съкрати винаги - обаче ще е против Кодекса - съответно ти подаваш жалба, те му правят проверка и...така.
Чак винаги...освен да изнесесе предприятието в друг град... newsm78 Или да го затвори.
Ако не напуснеш по собствено желание обезщетението ще е според дохода и стажа.

По чл 331 не напускаш сама - работодателя ти прави предложение да се съгласиш да напуснеш срещу това обезщетение. - да пълна борса ще взимаш.

Общи условия

Активация на акаунт