Трудова борса и обезщетение

• 250 581
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 330

Така, ако аз сама съм напуснала, макар и с обезщетение от 4 раб,запл...то от НОИ няма ли да получавам минимално обезщетение от 4 мес?

Ами освен да закрият фирмата ( частното училище) и да го променят в др.име и фирма,както мпредполагам,че ще стане или е станало.
за чл.331 не знаех, мерси   bouquet за отзивчивостта Ви

# 331
  • тук-там
Ами освен да закрият фирмата ( частното училище) и да го променят в др.име и фирма,както мпредполагам,че ще стане или е станало.

Това - да, прехвърлят целия персонал, освен теб в друга фирма и закриват дейността на тази. Правила съм го - гадно е, но понякога се налага.  Peace
В този случай трябва да ти пусне предизвестие 1 м, ако не го спази да ти изплати 1 заплата. Още една заплата ще ти дължи, ако до  1м не си намериш работа, и чак тогава - обезщетение от бюрото.

Разликата с чл 331 е 2 заплати повече. но той няма да се разправя с бумащина, ти ще отидеш веднага на борсата.

Най-добре поговорете. Peace

# 332
Ако не напуснеш по собствено желание обезщетението ще е според дохода и стажа.
,,,,,,,,,,,

Ами НЕ, НЯМА да напусна по мое желание, а и няма д а подпиша промяна на длъжността.
Иначе даже ще се радвам ако ми предложат по  чл. 331, поне след това на борсата ще взиам според стажа, който е над 10 год. Лошото е, че като се вземат 24 мес. назад, попада и 2 год, майчинство.
Всъщност 24 мес, как се изчисляват, от календарна година или от дадата на прекратяване на тр, договор? ( доста ще намали обезщетението, предвид и ниския щат- 636лв, пфуу)

Последна редакция: вт, 11 ное 2014, 09:07 от Рони 78

# 333
Wild_rabbit, може ли пак едно питане, относно проблема ми:

Сега разбрах, че колежа е със запориран сметки и целия персонал, освен мен и директора,който си е на работа  сме в старата фирма, но тя е със запорирани сметки. Другите колеги са преместени в нова фирма и след това са освободени по чл,71 - какво означава това? Казаха ми ,че не са имали предизвестие и че не са ги обезщетили с 1 заплата  Sad, защото на изпитателен договор няма предизвестие

Най вероятно и на мен ще ми предложат същото, а дали ще ме съкратят- не знам. Това преместване в нова фирма кави + и - има за мен. Мисля, да не се съгласявам на преместване, не искам да губя и изплащане на предизвестие и обезщетение от 1 заялата,а по чл,71 ми казаха,че нямам право на това?

Тогава по кой член могат да ме съкратят, предвид че съм с дете под 3 години? По чл.  328( намаляване обема на работа ли ИЛИ по  ЧЛ,331...)

bouquet  bouquet

# 334
  • тук-там
Скрит текст:
Wild_rabbit, може ли пак едно питане, относно проблема ми:

Сега разбрах, че колежа е със запориран сметки и целия персонал, освен мен и директора,който си е на работа  сме в старата фирма, но тя е със запорирани сметки. Другите колеги са преместени в нова фирма и след това са освободени по чл,71 - какво означава това? Казаха ми ,че не са имали предизвестие и че не са ги обезщетили с 1 заплата  Sad, защото на изпитателен договор няма предизвестие

Най вероятно и на мен ще ми предложат същото, а дали ще ме съкратят- не знам. Това преместване в нова фирма кави + и - има за мен. Мисля, да не се съгласявам на преместване, не искам да губя и изплащане на предизвестие и обезщетение от 1 заялата,а по чл,71 ми казаха,че нямам право на това?

Тогава по кой член могат да ме съкратят, предвид че съм с дете под 3 години? По чл.  328( намаляване обема на работа ли ИЛИ по  ЧЛ,331...)

bouquet  bouquet

За чл.71 - назначили са ги в новата фирма със срок на изпитване и ги прекратяват когато си иска работодателя - няма никакви обезщетения, но борсата е "пълна".
От старата фирма може да те съкрати по чл 328, ал. 1, т.4 -спиране на работа,  ще имаш обезщетения. Друго не се сещам - фирмата все пак не прекратява дейност - но, ако да - пак е същото.
Всичко зависи от това как си получавате заплатите, официални ли са, големи ли са и т.н. - в смисъл дали наистина ще получиш нещо или само ще се разпишеш на ведомост.

# 335
Ами получаваме си ги по банков път, за големи, не-не са,Аз съм с щат 636 лв. На това съм по договор, по фиш и си получавам около 500лв,чисто. До сега са изплащали 1 обезщетение при съкращаване на колеги. Дано и при мен е така.  Дано тогава е по  чл 328, ал. 1, т.4 -спиране на работа и да ми изплатят предизвеститео, едва ли ще отработвам 1 месец....
А колко заплати обезщетение мога да получа  по чл 328, ал. 1, т.4 -спиране на работа?

# 336
  • тук-там
Ами получаваме си ги по банков път, за големи, не-не са,Аз съм с щат 636 лв. На това съм по договор, по фиш и си получавам около 500лв,чисто. До сега са изплащали 1 обезщетение при съкращаване на колеги. Дано и при мен е така.  Дано тогава е по  чл 328, ал. 1, т.4 -спиране на работа и да ми изплатят предизвеститео, едва ли ще отработвам 1 месец....
А колко заплати обезщетение мога да получа  по чл 328, ал. 1, т.4 -спиране на работа?

2 - една за неспазено предизвестие, ако не се спази, де и втора за оставане без работа - но след един месец. - Например - съкращава те сега и едновременно те прекратява - 1 заплата, след 1м - пускаш декларация, че не си си намерила работа и следва още 1 заплата - чак след нея ще последва и обезщетение от борсата.
В борсата обаче трябва да се регистрираш веднага след прекратяването.

# 337
Мале, сложно, но с Ваша помощ много неща научих и сега бих казала съм подготвена, или по чл,328 или 331 Simple Smile..., а при всеки срочен договор ли не се дължи предизвестие и обезщетение след съкращаване на 1 заплата?

Последна редакция: пн, 10 ное 2014, 21:29 от Рони 78

# 338
  • тук-там
Мале, сложно, но с Ваша помощ много неча научих и сега бих казала съм подгиотвена, или по чл,328 или 331 Simple Smile..., а при всеки срочен договор ли не се дължи предизвестие и обезщетение след съкращаване на 1 заплата?

Бъркаш срочен и такъв с изпитване. Но да, и при двата е едно и също - единия приключва когато му изтече срока, другия, когато работодателя реши - няма обезщетения. Peace
Обезщетения - при 328.  Peace
Има и 327, но да не ти вкарвам излишни "мухи".  Grinning
Редовно ли ви превеждат заплатите?

Не минавам на лични, за да могат и други да се възползват! - това за аудиторията на темата....

# 339
"Не минавам на лични, за да могат и други да се възползват! - това за аудиторията на темата...." - за което безкрайно Ви благодаря, аз също затова предпочитам така, че и другите си помагат  Simple Smile

Да, засега редовно, т.е. сега се замислям, че не знам до кое число е по договор изплащанене на заплатите. Мисля, ч ее имало период на забавяне, но аз съм била по майчинство.

п.п. Да наистина до сега не съм се замисляла, че има разлика на Срочен трудов договор и на Договор с изпитателен срок, но след като и при двата не се дължи предизвестие и обезжщетение от 1 заплата след съкращение, ясно е че няма да искам да ме прехвърлят в др.фирма.

Винаги ли назначаване на работа или в случ.- преместване в др. фирма се започва с Договор на изпитателен срок или на Срочен тр. договор? Не може ли да те назначат направо на Постоянен тр. договор?  newsm78

# 340
  • тук-там
Винаги ли назначаване на работа или в случ.- преместване в др. фирма се започва с Договор на изпитателен срок или на Срочен тр. договор? Не може ли да те назначат направо на Постоянен тр. договор?  newsm78

Не, въпрос на договорка между страните. Срокът за изпитване, дори може да е в полза на работника. Може и веднага на постоянен - рядко и то за квалифицирани кадри. Peace
Наблегни на чл.328 или 331 - друго не те устройва.

# 341
Да, и аз това си мисля,  328 или 331, предполагам, че по чл.328 ще искат.

А какво означава - "Срокът за изпитване, дори може да е в полза на работника."?

И др. питане относно мес. на изчисляване на БТ - Всъщност 24 мес, как се изчисляват, от календарна година или от дадата на прекратяване на тр, договор? ( доста ще намали обезщетението, предвид и ниския щат- 636лв, както и факта че от м.05, 2013 до м,05, 2014 г. съм била по майчинство, втора година, която се изплащаяе с/д мин.раб. заплата за БГ (хванах и 210лв, и 310 лв.)пфуу)

а иначе, Аз не съм и сигурна, че искат да ме съкратят, това е само " клюка от добър колега " :twisted, но пък може да ме подхлъзнат ако кажат, "Ще те оставим на работа, но фирма, в която си, към момента  е със запорирани сметки ( не знам дали е закрита, но мисля че не е) и ще те прхвърлим в др, фирма"........и каво става, хоп на изпитателен срок, не знам колко време трябва да се поработи и да ме съкратят.Хем губя предизвестие, хем 1 заплата обезщетение и....8год, и половина в тази фирма за  Hug, а НЕ НЕ.

ЩЕ СЕ ПРЕМЕСТЯ САМО ПРИ КЛАУЗА , АКО МЕ СЪКРАТЯТ ДА ИМАМ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И ПЪЛНА БОРСА   Rolling Eyes Sad

Последна редакция: вт, 11 ное 2014, 09:26 от Рони 78

# 342
   Здравейте,
Свърши ми майчинството две години и отпуската след това.
Искат да съкратят длъжността ми ,взели са разрешение от инспекцията по труда.Бих искала да знам на какви пари и колко време ще съм на борсата/ имам трудов стаж 7 г.,/.Имам ли право на обезщетение и колко? Трябва ли един месец предизвестие,понеже днeс трябваше да съм на работа?  На какво имам право сега?

# 343
6 месеца с 60%от  трудовото възнаграждение а щом е без предизвестие имаш право на обезщетение на една заплата при съкращаването и на още една ако не си намериш работа до месец след това Peace

# 344
  • на брега на реката
След близо 32 години трудов стаж миналата година ме съкратиха. Получавах обезщетение една година и вече свършва-на16.ноември. На моята възраст много трудно се намира работа. Сега ще трябва да си внасям здравна осигуровка от декември, но си спомням че трябваше да се подаде декларация. Та въпросът ми е в какъв срок трябва да я подам и къде?  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт