Трудова борса и обезщетение

• 250 593
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Здравейте, какво се случва при бременна служителка на постоянен трудов договор при закриване на фирмата? Изплащат ли се някакви обезщетения?

# 346
  • тук-там
Здравейте, какво се случва при бременна служителка на постоянен трудов договор при закриване на фирмата? Изплащат ли се някакви обезщетения?

При закриване на фирмата винаги се изплаща обезщетение - независимо "какъв" е служителя.
1 БТВ, ако не е спазено предизвестието - или част от него и още 1 БТВ, ако до 1 м не си намериш работа. Чл. 224 - за неползван отпуск също.

# 347
  • София
Благодаря.

# 348
  • Пловдив
Здравейте отново.
Днес ми свършва ползването на всичкия платен отпуск след майчинството.Фирмата нали иска да се освободи от мен и сега какво следва.Трябва да ми представят заповед за освобождаване ли.Знам от 3 месеца че няма да ме върнат на работа,но устно.Не са ми представяли писмено нищо може ли да кажат че съм получила предизвестие и да не ми платят нищо повече.До тук единствено съм се подписала на ведомостта за септември,за Октомври още не са ми я представили,иначе ми дадоха парите за Октомври за платения отпуск.Искам да ме пратят на трудовата борса,но не знам дали ще го направят.Имам по документи трудов стаж от 1.01 1991г. до днес.През тези години съм ползвала 2 пъти майчинство и 6 месеца неплатено майчинство през 2006г.че синът ми много боледуваше.
Данните за трудовия ми стаж са разхвърляни в няколко трудови книжки.Като ходя на трудовата борса,всичките книжки ли трябва да нося,заедно с документите от фирмата която сега ме освобождава.И какви точно документи трябва да ми даде сега фирмата???Четох някъде че като ми представят заповед за освобождение мога да си взема нещата в къщи на спокойствие да си ги прочета и ако съм съгласна да ги подпиша и да им ги върна до 7 дневен срок.А ако не съм съгласна с условията на освобождаването да ги върна неподписани и да се обоснова писменно с какво не съм съгласна.Така ли е???Ще пиша за помощ от вас веднага след като получа и заповед.Фирмата се води спряна от дейност и в нея единствено фигурираме две майки които сме в майчинството.Децата са ни по на 2 години.Трябва ли да искат разрешение от ИТ за да ни освободят или могат направо по чл.331 или 328 да ни освободят,като не ни изплатят никакво обещетение,а ни накарат да подпишем че са ни го изплатили и така да успеем да идем на борсата за по  дълго време,все пак имам над 20 години трудов стаж.Да се съглася ли на това.Могат ли сега да ме освободят дисциплинарно по ч 190,за да се освободят от мен без да ми дължат нищо.И тогава за колко време ще съм на борсата и ще получавам ли въобще нещо.След майчинството не съм се връщала въобще на работа,а пуснахме направо платения отпуск за 2-те години майчинство.
Благодаря предварително за вашите отговори.

# 349
Принципно трябва разрешение от ИТ за майки на деца до 3г.
Редно е да те съкратят по 328  ал.1 т.1 КТ закриване на предприятието - ако го закриват реално. Не се съгласявай по вз.съгласие.
Месеците на борсата са според стажа, но предвид това, че си била по майчинство, за доход за тия месеци, от който се изчислява обезщетението се взима мин.раб.заплата за страната.
Обезщетението можеш да си го търсиш/ако има от кого/ като мине 1 месец от съкращението, и докажеш, че не си започнала работа с тр.книжка и декларация.

# 350
  • София
Здравейте, искам да ви попитам нещо по отношение на мъжа ми. Започна работа в една фирма, но се оказа, че не са му регистрирали договора в НАП. След предписание от Инспекцията по труда го направиха, но неговото доверие вече в този работодател беше разклатено и се разбраха, че той повече няма да работи там. Фирмата е малка, собственикът е чужденец и си живее в чужбина, тук ползват услугите на счетоводител, който се занимава с договорите, трудовите книжки и т.н. Вече 2 месеца след като не работи вече при този работодател обаче няма нито заповед, нито му е оправена трудовата книжка, съответно не може да се регистрира в Бюрото по труда. Договорът му в НАП все още не е прекратен също.
Знаете ли какво трябва да се направи в този случай? Вече 2 месеца мъжа ми няма никакви доходи заради шеф и счетоводител мошеници...

# 351
  • тук-там
Да отиде в ИТ - и да сигнализира за неполучени заплати. След това да пусне до работодателя прекратяване на ТД по чл 327 - за неизплатени заплати.  Никакъв  адрес за връзка ли нямате?
По чл 327 ще може да се регистрира на борсата с пълно обезщетение.
В момента нямам много време.... - но виж чл. 327 от Кодекса на труда.
Сигурна ли си, че не го водят в неплатен отпуск?

# 352
  • София
Здравей,
Благодаря ти за отговора. То във фирмата остана да работи само едно момче. Собственикът си е в чужбина, счетоводителят никой не го знае къде е...Дори не зная как и къде да пусне искането си по чл. 327. На адреса на управление (и седалище според Търг. регистър) няма никой, не зная по каква причина регистрацията на фирмата е на този адрес, а там, където работеха е апартамент в центъра без никакви обозначителни знаци, че там има фирма. Единственото момче, което остана да работи там нито може да дава входящи номера, нито има печат на фирмата...
Не ми се вярва да го водят в неплатен отпуск, той си върна ключовете; деактивираха му паролата за достъп.... Има телефон и имейл на счетоводителя, но той не отговаря на нито едно от двете...
Иначе от понеделник започва нова работа (не зная дали това, че договорът му все още не е прекратен в НАП няма да му създаде проблеми да не могат да му регистрират новия договор). Но все пак предните 2 месеца можеше да е на борсата, ако му бяха оправили документите, вместо да се чудим как да вържем двата края. Друг е въпроса, че осигуровки изобщо не са му плащали, макар да са му правили всички удръжки за тях.
Та в такъв случай, когато има обективна невъзможност да пусне искане по чл. 327 към работодателя, може ли да го направи чрез ИТ ? И то с днешна дата, а не когато реално си върна ключовете и му спряха достъпа, т.к. той каква вина има, че те не му оправят документите макар и след хиляди напомняния - по телефона, докато счетоводителят го вдигаше и на мейл след това.

# 353
  • тук-там
Отивате в ИТ и си описвате случая. Peace
Той и трудова книжка няма приключена. Има ли нанесено започване?
Извадете си ПИК от НОИ за да виждате как стоят нещата с осигуряването.
За новия договор няма проблем - ще го регистрират. Аз обаче бих го регистрирала като втори ТД, ако има запис в ТК, че е започнал на предишното място и не е приключена. Peace
Това  обаче, е проблем на новия работодател. Новопостъпващите при мен, именно затова ги карам да подпишат декларация, че в момента не са в трудовоправни отношения.

# 354
  • София
Имаме си ПИК и от НОИ и от НАП и аз най-редовно гледам дали има нещо ново, но уви...
Иначе трудовата книжка нито му е приключена, нито дори му е започната (нищо не му е внесено в нея и си е тук, в къщи) - дори не зная как и къде да открием счетоводителя, за да му я оправи.
Още утре ще напиша до ИТ.

# 355
  • на брега на реката
         Здравейте! На предната страница питах нещо, но постът ми остана най-отдолу и май никой не го видя. Затова ще попитам пак. Утре ми изтича платената борса. Знам ,че трябваше да се подава декларация , че сама ще си плащам здравните осигуровки. Още ли е така, в НОИ ли се подава или в здр, каса , срока 7 дни ли е и от декември ли дължа /защото ноември не е пълен/.
          За първи път от 32 години бях на борсата , а од бюрото по труда нищо не ми обясниха. Ще се радвам, ако някой ми отговори.

# 356
  • тук-там
        Здравейте! На предната страница питах нещо, но постът ми остана най-отдолу и май никой не го видя. Затова ще попитам пак. Утре ми изтича платената борса. Знам ,че трябваше да се подава декларация , че сама ще си плащам здравните осигуровки. Още ли е така, в НОИ ли се подава или в здр, каса , срока 7 дни ли е и от декември ли дължа /защото ноември не е пълен/.
          За първи път от 32 години бях на борсата , а од бюрото по труда нищо не ми обясниха. Ще се радвам, ако някой ми отговори.

Декларация 7 - подава се в НАП, може и по пощата. Срок до 25 или 31 декември. newsm78 Май беше последно число. Плащаш остатъка от здравното за ноември пак до 25 декември. Въпреки, че не би трябвало да ти търсят здравно за ноември още веднъж, след като имаш платено вече от борсата, аз лично съветвам да се плати и за остатъка от периода.  Peace
Ако ходиш до НАП, изкарай си и ПИК, за да си следиш нещата.

# 357
За ноември дори и един ден да имаш осигуряване/от борсата в случая/ не е нужно да довнасяш здравна ос-ка. От декември ще трябва, ако се не лъжа срокът дори е до края на януари за декларация 7, но по-добре питай по-рано/през 12м./

# 358
За ноември дори и един ден да имаш осигуряване/от борсата в случая/ не е нужно да довнасяш здравна ос-ка. От декември ще трябва, ако се не лъжа срокът дори е до края на януари за декларация 7, но по-добре питай по-рано/през 12м./
Мъжът ми беше на борсата до 07,07 и от 27,07 започна работа.И аз си мислех, че няма нужда да се внася, но на 25,08 му излезе задължение, пропорционално на броя дни без осигуряване.

# 359
Здравейте, на 02.11 ми свърши майчинството и разбрах, че са ми приключили договора съобразно тази дата, което означава, че съм изтървала седемдневния срок за регистриране в бюрото по труда. Въпроса ми е дали това означава, че губя и правото на обезщетение от нои ?

Общи условия

Активация на акаунт