Трудова борса и обезщетение

• 250 478
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 1 410
  • Варна
Има си други основания които не изискват съгласието на работника за прекратяването.Така,че избор винаги има

# 1 411
Какви? Дай пример.
Затварят ти завода и ти не се съгласяваш, искаш да работиш.
Къде? Thinking

# 1 412
  • Варна
Нали за прекратяване говорим? Simple Smile
При спиране на работа и закриване на предприятието се избира едно от основанията по чл.328 от Кодекса на труда а не чл.331.По чл.328 съгласие на работника не трябва за разлика от прекратяването по чл.331
А къде ще работи работника честно казано работодателя няма защо да го интересува : )

Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;
2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;
3. при намаляване на обема на работата;
4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при спиране на работа за повече от 15 работни дни;

# 1 413
  • Тук и там
Освобождаване по чл.331 не винаги означава, че имаш избор, независимо, че се води по взаимно съгласие.
При нас закриха локацията. И да искаш да останеш, няма къде.

Точно казано  Peace Над 13 години работя в тази фирма - с мен освобождават и колеги с над 20 години стаж тук. С работодателя сме в добри отношения и това, че сме се уговорили на някакво обезщетение от тяхна страна като заплати, говори достатъчно и за тяхното отношение към свършената от нас работа в годините.  За над 18 години трудов стаж и осигуряване на реална заплата, без ден на ТБ мисля, че все пак заслужавам да получа това, което ми е удържано от заплатата за такива дни.

# 1 414
Iva, всъщност работодателят не ви прави услуга, като ви освобождава по този член. Както са казали и по-горе, ако ви съкрати по чл. 328, ал. 1, 2, 3 в зависимост от това каква е реалната причина и с този трудов стаж ще получавате около 12 месеца обезщетение на 60% от брутното ви възнаграждение. Докато по чл. 331 с новите промени ще получите заплатите, за които сте се договорили, а от НОИ 4 месеца по около 100 лв.

По принцип съкратените поради закриване на преприятие/позиция и т.н. и преди и сега не би следвало да са по чл. 331. Най-общо казано  той се използва, когато работодателят иска да се отърве от даден работник, но не може да използва някое от основанията, предвидени в чл. 328 и няма взаимно съгласие. Явно някои работодатели досега са използват чл. 331 и по друг начин и затова сега ще прекратят тази практика с настъпващите промени.

# 1 415
...мисля, че все пак заслужавам да получа това, което ми е удържано от заплатата за такива дни.

ето че грешно си мислела.

# 1 416
  • Тук и там
Almond eyes, в нашата компания имаме Колективен трудов договор, съгласно който договорените заплати са доста. В общи линии от години се практикува и няма недоволни - напротив, условията са наистина много добри Peace Не говорим за масово използване на този чл. при освобождаване, а в редки случаи. Отделно ще ми платят всички курсове, от които преценя, че имам нужда да се развивам в рамките на година след приключване на взаимоотношенията ни - за мен това също доказва амгажираността йм към нас, като служители, дори и бивши.
За себе си съм преценила да приема това предложение  - имам си достатъчно основателни причини и се разбрахме.
Просто ме интересуваше дали при условие, че ще мога да се запиша в БТ след НГ ще се наложи да се примиря с промените.

Hulk1, така е - грешно съм мислела  Peace

Последна редакция: ср, 20 дек 2017, 10:49 от Iva-1977

# 1 417
  • до най-прекрасния мъж
Iva, компаниите са различни. Някои мислят за служителите си, други се възползват от вратичките в закона, за да източват от държавата твоите, и моите, и на всички останали осигуровките.
Евала, че имаш такъв работодател.

# 1 418
Боряна Георгиева, опции за прекратяване има, знам.
Но така работодателят ще те лиши от компенсация затова, че не по твоя вина закриват предприятието.
Директно отиваш на борсата.

# 1 419
Но така работодателят ще те лиши от компенсация затова, че не по твоя вина закриват предприятието.

Аз по-скоро разбрах идеята на Боряна като избор да те компенсира работодателя или да те компенсира БТ. Да те компенсират за един и същи риск от две места и на мен винаги ми се е струвало странно.

Да, приетата мярка е крайна, но аз също винаги съм си мислила, че обезщетението от БТ трябва да допълва отва от работодателя. Например, ако имаш право на 12 месеца обезщетение, но получиш от работодателя 6 заплати, БТ да започне да те обезщетява от 7-мия месец нататък, ако още нямаш работа.

А досега се получаваше - хората да са по-добре безработни, отколкото докато работят, защото получават двоен доход. И заплата от работодателя, и още 60% от БТ....

Та не одобрявам крайната мярка, но и предишното не беше рационално.

# 1 420
  • Варна

Отиваш да,но на пълна борса съобразно стажа ти Simple Smile
За компенсация получаваш обезщетение по чл.222 от КТ Simple Smile

# 1 421
Изобщо не съм съгласна с вас.
Едното обезщетение е от работодателя, обикновено по КТД и няма никакво отношение към другото, което е на база осигуровки, удържани от заплатата.
Така пак НОИ е на сметка.
Защо?

# 1 422
  • Варна
Едното обезщетение е от работодателя, обикновено по КТД и няма никакво отношение към другото, което е на база осигуровки, удържани от заплатата.
Защо?

Защото си има регламенти при освобождение.И работодателя да ги "прескача" прикривайки реалната причина за прекратяването а работника да е съгласен да ги приеме и после да отиде и една година на борсата ми се струваше адски несправедливо. Прекратяването по чл.331 много отдавна трябваше да се включи в основанията за минимална борса защото те са "по вина или със съгласието на работника" а при чл.331 съгласие задължително има и то по две точки - датата на прекратяване и размера на заплатите

# 1 423
Аз пак те питам.
Как ще компенсира работодателят закриването на предприятието? Ако ме съкрати по друг член?
Не говорим за виновно поведение и начин да се отървеш от даден служител.
За конкретния казус споря.
Защото това е равносилно да кажеш, че след като работодателят ми е направил допълнително здравно осигуряване и ТОЙ плаща за това, да нямам право да ползвам правата си по НЗОК, за които си плащам АЗ.

# 1 424
Аз пак те питам.
Как ще компенсира работодателят закриването на предприятието? Ако ме съкрати по друг член?
Не говорим за виновно поведение и начин да се отървеш от даден служител.
За конкретния казус споря.
Защото това е равносилно да кажеш, че след като работодателят ми е направил допълнително здравно осигуряване и ТОЙ плаща за това, да нямам право да ползвам правата си по НЗОК, за които си плащам АЗ.

Работодателят пак може да те компенсира за закриването на предприятието под формата на допълнително заплащане при прекратяване. Никой не пречи на работодателя да ти плати 4-те заплати и пак да те съкрати на осн. чл.328 нали? Просто тези 4 заплати във фиша ти няма да са отбелязани като обезщетение по чл.331, а като допълнително заплащане (например бонус за оставане във фирмата и довършване на работата до нейното закриване).

Чл.331 се използва от работодателите точно за прикриване на истинската причина за перкратяване. Защото така си гарантират, че няма да ги съдиш.

Аналогът със здравното осигуряване е напълно неуместен, тъй като допълнителното здравно осигуряване допълва задължителното и на практика ти не можеш да имаш допълнително, ако нямаш задължително.  

Защо?
А тук ти не си права. Защото и при съкращаване, обезщетението за оставане без работа в рамките на месец след прекратяването, е от работодателя и не е на база осигуровки. Но НОИ за този месец не плащат обезщетение, понеже служителят е вече обезщетен от работодателя.

И се получава, че при един и същ межанизъм, ако обезщетението е изплатено по чл.222, за този период НОИ не дължи обезщетение. Но ако същото по размер и смисъл обезщетение е изплатено по чл.331, НОИ дължи обезщетение. Едно и също по логика обезщетение се третира различно, в зависимост от члена, по който е изплатено. 

Последна редакция: чт, 21 дек 2017, 11:54 от Нищо лично

Общи условия

Активация на акаунт