Здравословно хранене за децата - 7

• 67 062
  • 741
  •   1
Отговори
# 420
Купих си сусамов тахан и ще го въведа в закуската на дъщеря ми. Ограмотявам се по темата тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=407510.0

# 421
  • София
  Благодаря, Мирка. За това съкращение не открих нищо. И аз исках да си купя сушилня, но ме притеснява нагряването на пластмасата.  Скоро попаднах на книга за консервиране, издадена преди 90-та година, където имаше подробно описание как да се направи сушилня от дъски и стъкло. Беше супер просто и сигурно това ще бъде моят начин. За дехидрататора на Вери  за момента само мечтая.

# 422
 Благодаря, Мирка. За това съкращение не открих нищо. И аз исках да си купя сушилня, но ме притеснява нагряването на пластмасата.  Скоро попаднах на книга за консервиране, издадена преди 90-та година, където имаше подробно описание как да се направи сушилня от дъски и стъкло. Беше супер просто и сигурно това ще бъде моят начин. За дехидрататора на Вери  за момента само мечтая.

Ще споделиш ли описанието за сушилнята от дъски и стъкло?  Grinning

# 423
  • София
  Ще взема книгата в края на седмицата и ще препиша дословно.

# 424
# 425
  • София
Хора, какво ви става, големите вериги с измамното си лесно пазаруване съсипват всичко в нашия свят!
Аз ги мразя защото няма чист въздух вътре, но с ума си съм решила да не ги подкрепям. Посещаваме ги разбира се, и ние обичаме да пазаруваме 1 път седмично.
Но никога зеленчуци, никога хляб, никога мляко, никога перилни препарати... ми то за какво да ходя там?

Не познавате ли лично производители, да ви разкажат как са им съсипали бизнеса? Не сте ли чели как съсипват местния поминък, земя?
Моля, ограмотете се! Порочно е с едната ръка да търсим истинска храна, а с другата да си даваме парите в нехуманния бизнес на големите лапачи.

Пиша ви, щото аз самата се осъзнах точно миналото лято. Приятелка ми каза нещата, които аз ви написах сега Simple Smile

# 426
  • София
Аз изрично написах, че Хмелбред зареждат и ще зареждат само малки магазини.

Магазинът на улица Абоба - срещу Пирогов обаче хич не е малък, просто един среден супермаркет. има поне 20 вида хляб, от които доста здравословни, има сладките без химия(традиционни ) на ДиНи, има Лоакер, Линд,  прясно изцедени сокове, пресни салати, пресни манджи ( в кутии , с капак и срок на годност, не насипно и наистина гнусно)
Това е моят магазин за справяне с глада в центъра.

# 427
ЗаСлон,би ли показала,моля, линк към тези сладки ДиНи?

Вери,какъв точно е твоя дехидрататор?Извинявам се,ако скоро е коментирано.Чета внимателно всичко,ама май съм пропуснала!

Благодаря на всички за ценната информация,която споделяте! Hug  bouquet

# 428
  • София
Сайтът на ДиНи  http://www.dini.bg/DINI/page3.html - беше публикуван тук някъде, от вас го знам Simple Smile

и много интересно интервю със собственичката на ДиНи http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=714613

В магазина на Абоба купих на децата няколко артикула и ги изядоха на един дъх, а аз бях толкова доволна....Че могат да се натъпчат Simple Smile

Обаче в Била е  едно такова объркващо... бяха им разместени местата с някакви  кексчета на друга фирма , но върху стелажа на ДиНи. Купувахме за коледно парти с една родителка и аз се оплетох с етикетите и производителите. Така и нещо не купихме и децата ядоха Форнети и турски солети с натриев глутамат.....

И аз се присъединявам към питанията за БГ дехидратора и за дехидратора на Вери.
А покрай дехидратора, ако може и машината за хляб без тефлон
  bouquet

Отделен въпрос - с какво да покрия доматите ако ги суша на слънце? Практикуваните  пластмасови мрежи и метални не са ми по вкуса... мислех си с тензух опънат на крехки рамки .

# 429
За доматите на слънчце - да, тензух.

Дехидратора е този с 9 тави:

http://www.excaliburdehydrator.com/international_customers.htm

Има вече и още едни на пазара:
http://www.tribestlife.com/productcart/pc/Sedona-Raw-Food-Dehydr … or-br-br-p708.htm

Приятели са със Седона и са много доволни.

Аз също тук пазарувам главно от малки магазини, особено сега лятото.
Другото е сезонния пазар, фермите. А миналата година 2-3 пъти директно от един склад.
Половината ни онлайн пазарувания са от производители.

# 430
Относно запитването какво и е на маята, поствам link за вредата и: http://www.recipemagician.com/polezno/vsichko-za-hlebnata-maia/

Преди се бях настроила да купувам такъв дехидратор от евтините модели, но като видях номера на пластмасата се отказах. Избрах да суша във фурна. Какво знаем и не знаем за пластмасата:  http://www.-/portal/statii/plastmasi-markirovka-137.html
 на мястото на чертичката predi portal пишете на латиница здрaвословен .com

# 431
  • София
ЗаСлон, благодарности още веднъж за списъка с магазинчетата. Аз живея точно с/у магазина в ж.к. Стрелбище, той се води Био и съм пазарувала многократно от него, но хляба никога не ми беше попадал пред очите. Вчера след работа веднага го посетих и успях да си закупя последния Хмелбред с риган-уникален хляб не само на вкус, а и като съдържание. Оказва се, че хляба свършва бързо и за това до сега не съм го виждала. Усмихнат ден момичета.

# 432
За вредата от маята някой намерил ли е други статии, освен тази на руски?
Преди време, като обсъждахме вредата, аз търсих статии на други езици и не можах да намеря.

ЗаСлон, малките магазини купуват същата стока. Те не са производители. Тук не говорим за разни магазини, които са на фермите, а за обикновени квартални гаражи. Качеството им се следи много по-малко. С какво са по-различни кашкавалът на Маджаров, насипното сирене,прахът за пране или солетите в кварталния магазин и във Фантастико? Нашият плод-зеленчук в квартала никога не дава касова бележка. Ами, отказвам да подкрепям такъв малък бизнес. Имаме и един маркет БМБ. Цените са 1-2-3лв по-скъпи, а вътре е мърляво и тясно.
През пролетта като имаше прясна коприва, исках да си купя от кварталния до нас и питах откъде е копривата. Отговориха ми, че не знаят, но като съм я накиснела във вода, нямало проблем. Оставих я веднага. Как да знам без етикет, без нищо дали не са я събрали до пътя.
Аз така или иначе като пазарувам от кварталния магазин, не пазарувам от производителя.

Последна редакция: ср, 15 авг 2012, 09:59 от Soleil*

# 433
И аз съм съгласна с Soleil* като не ми се ще да се разрасне спор по тази тема.
Аз пазарувам главно от Била, любима верига ми е и от там си взимам всичко, включая плодове, зеленчуци и прахове за пране. Междудругото, много съм доволна от щанда им с плодове и зеленчуци...
Пикадили също са добри.
Едно време, като съм била малка (81 набор съм), всички си пазарувахме от малки супермаркетчета, но не мисля, че БГ е цъфтяла по това време, така че и да се ограмотявам и не, нищо не може да ме накара да си разваля комфорта и да не пазарувам на едро от големите вериги, където има всичко, което ми се яде.

# 434
  • София
принцеске звездички, от коя била пазаруваш с хубави плодове и зеленчуци. Имам наблизо две и толкова гадни плодове и зеленчуци не съм виждала;(

Общи условия

Активация на акаунт