ЯЙЦАТА,цената и къде сме в Европа ?!

• 11 546
  • 172
  •   1
Отговори
# 90
Oтдавна вече не сме във времената на 'всекиму според потребностите'.  Как се очаква производителите на яйца ( и не само) да постигнат значително по ниска себестойност, при положение единственият местен, т.е. потенциално по нисък, компонент в цената е човешкия труд? Който сигурно е с минимален дял.

# 91
Pani, ами да се стимулира родното производство за нещата, за които може.
Ясно е, че бензин няма как да изкопаем от задните дворове, че да подбием цените на арабския свят.
Но едни кокошки, в нормални условия, със съответния риск, разни зеленчуци, разни фуражи и прочие, нищо не ни пречи да отглеждаме. Толкова необработваема земя пустее. Защо не се използва? Защо само двама-трима (образно) трябва да държат монопола над пазара и да определят на къде ще духа вятъра? Защо нямаме дребни производители? Защо не може да имаме сносни условия, такси, данъци, така че и по-дребните производители да имат място на пазара? Не покривали европейски норми с фермите си, ами направете наши си изисквания тогава. Една хигиена и контрол не струва толкова много, че да оскъпи безбожно родното производство. Ама родното рпоизводство е като всичко останало - където му е по-изгодно и където има по-бързо забогатяване - там продава. И така изнася.
Много са нещата всъщност. Изтървана работа, не от вчера...

# 92
Те и моите фуражи и други разходи драстично са повишени, ама заплатите в сектора не са вдигани от има, няма 4 години. Като гледам статистиката, намаляваме, сиреч, недостиг има и ще се задълбочава. Да се чуди човек, как за яйцата и кокошките тия закони важат, пък за човеците не. #Silly

# 93
Ох, ей този спам ми се набива на очи от сутрина. И народа споделя ли споделя, без да мисли.

Дори прочетох и мнения, да започнат да внасят от САЩ...

# 94
и 2 евро да струват 6 щастливи яйца/това е мин/, това са 33 цента, което е 66 стотинки, а не 20-25 стотинки
от кокошките на закрито 1,20 евро за 6 яйца са 20 цента,  пак 40 са  стотинки, а не 20-25 стотинки
Под 1 евро за 6 яйца (почти няма или са с код 3) и пак излизат 33 стотинки, а не 20-25 стотинки....

В коя по-точно западна Европа 6 яйца с код 0,1,2 струват под евро за 6 бр  Grinning

# 95
Ако правилно разбирам, ти задаваш въпроса защо не си организираме яйчарството като през 1957, но да реализираме печалби като за 2011  Thinking Ако е това просто си вербализирала спам-колажчето.

пп. защо кокошките на български са щастливи, а ан английски и немски са свободни? или и двете се използват?

# 96
Коментирайте това, че не разбирам

http://www.livebiz.bg/pazari/s/904001050

„Ще се засили контролът по отношение на уличната търговия, за да не се прави опит да се предлагат яйца на по-ниски цени", предупреди Найденов.

Рокси, никъде няма понятие щастливи кокошки, освен в рекламите , по самата формулировка са тип отглеждане , щастието официално не е понятие:)

# 97
А, ясно, объркала съм се значи между официални и вестникарски названия.

Този човек Найденов вече сериозно почва да ме дразни и се чудя бива ли да ни вземат за толкова прости.
Под засилен контрол предполагам има предвид пресичането на уличната нерегламентирана търговия. Което аз лично подкрепям заради най общо хигиенни и данъчни цели, а не заради евентуален подбив на цените.
Според мен е крайно време да се организират регламентирани фермерски пазари, където всеки при определени условия  може да дойде и да продаде личната си продукция.
И без това на всяка трета спирка в София има пластмасови бутилки с мляко и кори с яйца, подпряни по кьошета и бордюри.

# 98
В Норвегия, една от страните с най-високия стандарт, купуваме яйцата по 0.55 лв/бр.

Хм, не знам. Разбрах че в момента са 2.75 крони или 70 ст. За Гърция пък разбрах, че струват 70 цента.
Аз яйца купувам на десетина дена по 5-6 и по Великден боядисвам една кора. Вълнува ме агнешкото колко ще струва в близко бъдеще, не яйцата.   Laughing

# 99
Рокси,и аз мисля,че е крайно време !
Преди две години взимах градински домати от един човечец пред "Фантастико ",
пребиха го - подбивал им цените .Повече не се появи.
Трябва да може дядото,чичото,бабата спокойно да предлагат стоката си,
но не да плащат непосилни цени,което и обезсмисля тази инициатива.
Колкото до агнешкото - предлагам да залагаме :
  От 16 лв. нагоре !

# 100
Рокси, на немски кокошките са също щастливи (поне по вестниците, инаЧе не знам какво пише в магазина), и предполагам дори от там идва и превода на български.

ИнаЧе тия всиЧките 'мерки' не са нищо друго освен популизъм, но пък на хората явно това се харесва и политиката им го предлага.

# 101
доколкото разбрах - производителите първо убедили Найденов да спре вноса от чужбина ,
и като спрял , вдигнали цените , защото няма конкуренция .

# 102
а аз от статията в Капитал назад разбрах, че евтините яйца са полски и са произведени в клетки, по стария вече отхвърлен начин. Затова са по-евтини, а сега се оказва, че и вноса им е назаконен
И ако се внесат правилните яйца, няма да бъдат по-евтини
Вариант за по-евтин внос е Сърбия, Турция, страни извън ЕС, и  Найденов затова е много притеснен да не вземе някой да започне нерегламентирана търговия с нещастни яйца и това иска да възпре, говорейки за конторол , да не би някой да започне да продава по-евтино по кюшетата

# 103
чух , че има незаконен внос от Сърбия вече ,

ще стане както с цигарите - вдигнаха акциза и нелегалната тъговия процъфтява вече няколко години ...

# 104
Рокси, на немски кокошките са също щастливи (поне по вестниците, инаЧе не знам какво пише в магазина), и предполагам дори от там идва и превода на български.

ИнаЧе тия всиЧките 'мерки' не са нищо друго освен популизъм, но пък на хората явно това се харесва и политиката им го предлага.
Аз понеже обратното Blush- в магазина чета, а вестници почти никак, явно се изказах неподготвена.

Общи условия

Активация на акаунт