Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 15 част

• 68 154
  • 770
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Момичета, здравейте, имам два въпроса, ако някой знае:
1. Ако използвам втората година майчинство, мога ли да бъда назначена на друго място на граждански договор или хонорар?
2. Майчинството втората година е 240 лв, а ако забременея след година например, влиза ли  в изчисляването на второто майчинство тези пари, които съм взимала като хонорари по време на майчинството?
Благодаря много!

# 76
1. Ако използвам втората година майчинство, мога ли да бъда назначена на друго място на граждански договор или хонорар? може
2. Майчинството втората година е 240 лв, а ако забременея след година например, влиза ли  в изчисляването на второто майчинство тези пари, които съм взимала като хонорари по време на майчинството? според сегашните условия не се взима
Благодаря много!

# 77
1. Ако използвам втората година майчинство, мога ли да бъда назначена на друго място на граждански договор или хонорар? може
2. Майчинството втората година е 240 лв, а ако забременея след година например, влиза ли  в изчисляването на второто майчинство тези пари, които съм взимала като хонорари по време на майчинството? според сегашните условия не се взима
Благодаря много!
Ако мога да продължа с въпроси по темата.
1. Преди да изляза в болнички, в последствие в майчинство, се осигурявах и на втори трудов договор. Какво се случва след като ми изтече първата година майчинство? Ще трябва ли да се внасят осигуровки по него?
2. А ако изляза в болничен например след около година 240-те лева ще влизат ли в изчисляване размера следващото майчинство?
Предварително благодаря

# 78
Ако мога да продължа с въпроси по темата.
1. Преди да изляза в болнички, в последствие в майчинство, се осигурявах и на втори трудов договор. Какво се случва след като ми изтече първата година майчинство? Ще трябва ли да се внасят осигуровки по него? да, здравни
2. А ако изляза в болничен например след около година 240-те лева ще влизат ли в изчисляване размера следващото майчинство? ще влизат в зависимост от периода на базата
Предварително благодаря

# 79
Здравйте и от мен момичета. Изчетох много по темата, с една счетоводителка се консулирах, но и тя нещо не  е наясно. Утре ще ходя и до НОИ , но като знам бюрокрацията, я науча нещо, я не Simple Smile
Та много ще съм благодарна, ако някой може да каже- Аз за последните 5 години работя за по няколко месеца, после не, без да се водя на трдовата борса. Последната ми работа беше до септември мин. год. Просто не бях в страната. Сега ще почна да се осигурявам, но искам само да знам, ако имам общ стаж две години, но с прекъсвания, ще мога ли да получавам майчиснки. Смята се и , че така или иначе от сега ще се водя на работа. Мерси много предварително на трези, които ще ми дадат отговор. Но аз съвсем се обърках вече...Толкова объркана държава и такива закони..После защо бягали хората от тука, но както и да е , да не се отклонявам от темата Simple Smile

# 80
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
За да взимаш 2 години майчинство трябва да
-си на трудов договор в момента на издаване на 45 дневния болничен
-да имаш 12 месеца осигурителен стаж през целия си живот,няма значение дали с прекъсване или не
-обезщетението ще ти го изчисляват на база 24 м. назад от издаването на 45 дневния болничен
Щом ще се водиш на работа няма да има проблем да получаваш майчинство.

# 81
Много ти благодаря за информацията..Поне за едно нещо сега да съм спокойна Simple Smile

# 82
От тази година,не искат ли 24месеца трудов стаж,а не 12 както беше?Аз така разбрах поне.

# 83
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
От тази година,не искат ли 24месеца трудов стаж,а не 12 както беше?Аз така разбрах поне.

Изисква се 12 месеца осигурителен стаж, а обезщетението се изчислява върху предходните 24 месеца от влизането на 45-дневния болничен.

# 84
  • Пловдив
Момичета привет!
Преди година и половина получих много полезен и компетентен съвет за застъпено майчинство от Елфита и се надявам отново да намеря такъв, като този път съм изправена пред наистина сложен казус..... Rolling Eyes

Двете ми по-малки дечица са породени и аз карам три години майчинство, като от тази година минах на минималното 240, иначе до този момент бях на доста по-високо такова. До последно на работа бях на хубава длъжност и ме осигуряваха на 1400 лв. В края на миналата година най-малкият ми син, който в момента е на 1г. 3 м., беше диагностициран с тежко генетично заболяване и до този момент не може да се изправи и да проходи. Стана ясно, че скоро няма да се върна на работа. Вчера подадох документите от ТЕЛК в социалните(имаме 95% + чужда помощ), като преди това минх през фирмата за документ за доходи. Счетоводителката ни ме "сюрпрезира", че фирмата се продава на нов собственик и ми предложи или да ме съкрати, или да ме прехвърли в друга фирма, но на по-малко осигуряване или да ми изплати отпуските и да си поддам молба за напускане, като в същото време намекна, че не е морално да ми се изплащат отпуски, предвид обстоятелствта.....Това трябва да стане до края на месеца. Как да постъпя за да не съм ощетена, да не си наруша правата и майчинството и в същото време, собственика на фирмата ми е близък и не искам да го ощетявам.......
Ще съм безкрайно благодарна да ми отговорите!

като продават фирмата я продават заедно с работниците,които се водят в нея т.е с теб
може преди продажбата да те прехвърлят в друга фирма.това,че ще си на по-ниски осигуровки вече не ти касае майчинството.така или иначе ти си вече на 240 те лв
за плащането на отпуска няма морално и неморално има си закон-трябва да ти я платят

като приключиш отношение с фирмата ти се запиши на борсата

# 85
Здравей те мами

на 23 април април  малкия ни сладур прави 1 годинка newsm38. От тук  следват и въпросите ми. Датата за прекратяване на обезщетенията по декларации по чл. 50 и 51 изтичат на 26 април. Някои знаели какви документи трябва да подам във фирмата в която се водя фиктивно на  работа? До коя дата трябва да са ми платени осигуровките за да си получавам парите на време? И каква е сумата за втората година от майчинството минималната работна заплата за страната или 240 лв.?

Благодаря Ви за отговорите  newsm20

# 86
  • Пловдив
Здравей те мами

на 23 април април  малкия ни сладур прави 1 годинка newsm38. От тук  следват и въпросите ми. Датата за прекратяване на обезщетенията по декларации по чл. 50 и 51 изтичат на 26 април. Някои знаели какви документи трябва да подам във фирмата в която се водя фиктивно на  работа? До коя дата трябва да са ми платени осигуровките за да си получавам парите на време? И каква е сумата за втората година от майчинството минималната работна заплата за страната или 240 лв.?

Благодаря Ви за отговорите  newsm20

410 те дни не винаги изтичат на РД на детето.погледни си в сайта на НОИ или си ги сметни-кога и изтичат 410 те дни
https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4 тук са необходимите документи
фирмата може да внесе осигуровките целия последващ месец.но примерно,ако го прави на 10-12 число,ще получаваш 240 те лв около 20-25 то число

# 87
момичета,моля ви за бърз отговор на въпрос-Майката е починала 1 седмица след раждането-може ли бащата да получи еднократна помощ при раждане на дете???тя само на майката ли се полага-отказали са на бащата в общината и не намирам тълкуванието-моля ви да ми помогнете! Praynig Praynig Praynig

# 88
  • Пловдив
момичета,моля ви за бърз отговор на въпрос-Майката е починала 1 седмица след раждането-може ли бащата да получи еднократна помощ при раждане на дете???тя само на майката ли се полага-отказали са на бащата в общината и не намирам тълкуванието-моля ви да ми помогнете! Praynig Praynig Praynig

Моите съболезнования.Голямо нещастие е това.

Помощта се полага на детето все пак.С приложен смъртен акт на майката пак ли отказват???Не би трябвало

# 89
Здравейте, и аз с въпрос тук. На 9.01 родих, на 13.04 ми изтича последния болничен от лл на детето. Има ли някакъв срок за подаване на документите- молбите декларации до работодател  за ползване на отпуск за отглеждане на дете? Изтървала ли съм го?  Confused

Общи условия

Активация на акаунт