ДЕКЕМВРИЙЧЕ гука сладко, стопля сърчицата то на мама и на татко!

• 37 196
  • 751
  •   1
Отговори
# 480
  • Beyond the Frontiers
да се изкажа и аз за заханването - нямам намерение да бързам. Напоследък виждам, че като сме на масата й е интересно и зяпа с ей такива очи  Shocked Съответно и давам да близне - краставичката й хареса, взе да я смуче и да ръфа с венци Mr. Green

Ами такова... да не те стресирам, но ти вече си захранила  Mr. Green

зелено човече (.)(.) , не се стресирам Mr. Green, ама това не го броя. Тя само ближе, така че е по-скоро запознаване с вкусовете.
Мисля да изчакам късна пролет май месец някъде за да мога да давам български плодове и зеленчуци - в Бургас има разни баби, които продават домашни зеленчуци - мисля, че е най-добре. Иначе на баткото давах готови пюрета Хип. Хапваше си ги стабилно, но него го кърмих малко - смесено до 4-тия месец. Cry

# 481
  • София
От пустите нитрати ме е страх и мен.Лятото ще имаме и ние от село чисти храни,ама така не ми се готви Embarassed.Ще го мисля като му дойде времето.

# 482
Започнах със сокове  малко преди да навърши три месеца.@0 дена бяхме само на сокче.После и дадох пюре от морков  и за сега друго не сме яли.Само смених първоначалната марка.Давах Гербер ,но го смених с Бейбилов.Утре мисля да и дам морков с ябълка.
зелено човече (.)(.) какво точно представлява захранване водено от бебето?
И да ви попитам нещо - навсякъде прочитам ,че в един момент се дава цяла порция пюре /тоест замества се ядне/.Но колко като количество трябва да е тази цяла порция -1 бурканче от 80 гр или по-голямо?Как се смесва зеленчуково пюре с АМ?
Благодаря  на тези ,които ще ми отговорят!

# 483
А имали писано с какво е по- добре да се захрани- с оризова каша или със зеленчуково пюре? Аз между тези две се колебая. За сега Йоан расте едричък - 6.800 гр. на 3 м., а сега не го знам колко ще е, но поне 7200 гр. ще ги има.

# 484
  • София
А имали писано с какво е по- добре да се захрани- с оризова каша или със зеленчуково пюре? Аз между тези две се колебая. За сега Йоан расте едричък - 6.800 гр. на 3 м., а сега не го знам колко ще е, но поне 7200 гр. ще ги има.
Чела съм,че ако детето е по-едро се предпочита да се дават пюрета.Кашата като по-хранителна се оставя за по-слабичките.Дано само да не подведа някой,така си спомням.

# 485
В темите за кърмене има страхотна дискусия - примерна схема на захранване, там са качени и схеми на момичета, които вече са минали по този път и насоки за захранване. Мисля, че щети бъде полезно.

# 486
  • София
Fraqueza, цяла порция пюре е 150-180 г.
Пюрето се разрежда с АМ, кати си приготвяш примерно 30 мл АМ и ги добавяш към пюрето, така че да стане по-редичко. Повечето зеленчукови пюрета са доста гъсти, така че обикновено това не е проблем. В някои случаи, ако пюрето е много рядко, съм слагала директно една мерителна лъжичка АМ на прах вътре, но това е по-скоро изключение. Ако си правиш сама пюрето , може да пасираш зеленчуците направо с АМ, а не с вода и после да добавяш АМ (например картофеното).

# 487
  • Пазарджик
...
Към ЛЛЛ[/color]
За сенната хрема ми изписаха Риналержи

milena_vraca,

това е хомеопатично лекарство. За тях като цяло няма конкретни проучвания, но се смята, че са подходящи за лечение при бременни и кърмачки. Все пак това е нещо, което е добре да се обсъди с хомеопат, като се упомене изрично, че кърмиш.

# 488
Здравейте, момичета!  Hug Благодаря за хубавите пожелания.
Аз постепенно увеличавах с по 1-2 лъжички дневно количеството пщре с каката, докато достигнех едно бурканче 150-180гр. Но си спомням да съм разреждала с адаптирано мляко. Ако го правя сама, тогава слагам. Също и нова храна въвеждах най-малко една седмица след предната въведена. Този път ще опитам да правя сама пюрета от самото начало уж, пък да видим....

# 489
Въпрос към ЛЛЛ
От известно време Йоан започна много да си лапа пръстите или да си смуче звучно юмрука. На ММ майка му непрекъснато повтаря, че детето е гладно и кърмата ми не му е достатъчна. Аз съм решила да е само на кърма поне до 5 навършени месеца /т.е. да започна захранването след 05.05/. Напоследък започна и по- често да иска да суче- през час и половина два. Преди това беше на 3-4 ч. и ако се опитах да му дам по- рано започваше да се дърпа от гърдата и да плаче много силно. Така също започна отново да се буди през нощта към 3,4 или 5 часа и да иска да го накърмя. Заспива към 21 ч. и това е последното кърмене. Преди отново да започне да се буди рано сутрин, си хапваше последно към 22-23 ч. и се будеше към 8 сутринта.
Йоан е единствено на кърма- не му предлагам вода или чай или каквото и да е друго. Ака от веднъж до 4ри пъти на ден, като е имало период, в който е акал веднъж на 2-3 дни. Памперсите са добре напишкани, най- вече сутрешния след по- продължителния сън.
На какво може да се дължи това смучене и лапане на пръсти? Кои са признаците, по които да разбера, че е готов за захранване? Силно се надявам кърмата да му е достатъчна поне до 5тия месец. И още един въпрос относно анемията при бебетата до 6тия месец- по какво мога да позная, че има такава?

Здравей, MuJIuHka!

Децата са различни, а и преминават през различни етапи. Може в момента Йоан да има завишена нужда от калории и енергия, позната още като "скок в растежа". Вероятно това е причината за по-честото му желание да суче. Много е възможно също да започват да му никнат зъбки, а те причиняват дразнения на венците дълго преди да се покажат отгоре и да почнат да личат.
Вярвам, че най-доброто, което можеш да направиш за Йоан, е да се вслушваш в нуждите му и да предлагаш кърма толкова често, колкото желае той, дори това да е през час или два.
За нощното кърмене, ако ти тежи, дали е вариант за теб да го кърмиш легнала, а той да е в твоето легло? Поне докато се насуче, а после, ако не искаш да спи до теб, може да го пренесеш в неговата кошарка. Много майки споделят, че когато кърмят нощем легнали, не се налага да прекъсват съня си и да се разсънват и на сутринта не се чувстват толкова изморени.

За захранването - основните признаци са детето да може да седи самостоятелно, да може да държи леки предмети в ръка, евентуално да му е поникнало зъбче (но това не е задължително) и да проявява интерес към храната на възрастните.

Прилагам една статия по темата, в която, впрочем, има инфо и за желязото и анемията:
Захранване с твърди храни - струва си да се изчака

За кърменето и анемията - желязото в кърмата е изключително лесно усвояемо от кърмените бебета, много по-лесно и пълноценно, отколкото това, добавено в изкуствените млека или в добавките с желязо. Обичайно кърмените бебета рядко развиват анемия, особено преди 6я месец. Има ли нещо конкретно, което да те тревожи? Ако е така, можеш да го обсъдиш с лекаря си и евентуално да помолиш за изследване преди рутинните изследвания за нивата на желязото и хемоглобина при навършване на 6 месеца.

И тук прилагам две статии, може да са ти полезни:
Кърмене и анемия
Истината за желязото

Успех на теб и Йоан!   bouquet

# 490
 Здравейте и от нас.
Ние скоро не сме писали но бяхме за няколко дни на гости в Калофер,там нямаме компютър.
Малката нещо ме е притеснила.Едното оченце сълзи от вчера, гурелчета няма просто сълзи.Нослето ни се запушва постоянно ,имаме прозрачни сополи и хъркаме CryА за капак на всичко от сутринта пищи ама пищи,незнам защо.Сега я чакам да се събуди за да търся из устата й дали не си пробива път някой зъб Thinking
 Иначе за витамините аз си взех на Пренатал витамини за кърмачки.Взех ги защото моят хемоглобин е много нисък и на беба също и защото много отслабнах.
 За захранването ще изчакам, все още сме само на кърма и за сега да чукна на  дърво й стига.
 Вие какво ще ми препоръчате за носа.Да си капя капките физиологичен разтвор и да дърпам с помпичката или да купя Виброцил и да капя от него?

# 491
  • София
Здравейте,мами!Относно захранването водено от бебето-всичко ми се струва ОК по принцип,но аз лично не бих и пробвала-струва ми се опасно да се остави детето само да "сдъвква" парченца храна или каквото и да било,при положение ,че няма с какво,да не говорим,че не дай-си боже нещо се задави......... Rolling Eyes

То си има цял раздел, ето го:

Цитат
Задавяне и гадене

Много от близките и познатите ви ще се притесняват дали бебето няма да се задави. Не се учудвайте. Досега детето ви се е държало според очакванията и е пиело послушно млякото си. Може би понякога е връщало храна или може би е повръщало често, но както повечето бебета никога не се е задавяло. С въвеждането на твърдата храна си давате сметка, че бебето ви трябва да се научи да преглъща и естествено се притеснявате дали всичко ще протече успешно. Всички около вас са свикнали с пюретата в бурканче и мислят, че едно бебе може да яде само пюре. Това е едно остаряло схващане.
Когато едно дете се запознава с твърдата храна то наистина  усвоява нови умения. Взима храната, опитва се да я постави в устата си, често не успява или движенията му са некоординирани. Все пак най-сетне в устата му попада нещо и пред него се изправя ново предизвикателство – то трябва да се научи да прави нещо с тази храна. Естествената му реакция е да я мести напред-назад в устата си, да движи челюстите си или да гризе с предните си зъбки (обикновено на тази възраст бебетата все още нямат кътници). Ето така бебето ви започва да се учи да дъвче.
Следващата стъпка е преглъщането. Детето трябва да овладее и това умение и за да се справи успешно го оставете да се научи съвсем само. Няма нужда да бързате, ще видите, че ще успее. Ще забележите, че храната изпада често от устата му – случайно или защото я е придвижило в неправилната посока с езичето си, или пък защото парченцето е по-голямо и несдъвкано и се изплъзва навън. Бебето ви щастливо ще го грабне отново и ще започне всичко отначало, то се учи с падане и ставане и следва собственото си темпо. Ще забележите и още нещо – всяко дете е различно. Някои деца показват неочакван талант и се справят веднага с невероятна лекота, на други са им нужни дори няколко месеца.
Но да се върнем към притесненията ви за задавянето. Бебетата под годинката имат силен рефлекс за гадене – след раждането центровете му са разположени в предната част на устата и постепенно се изместват назад, когато бебето започне да се учи да приема твърда храна. Рефлексът за гадене предпазва детето ви от задавяне. Когато храната достигне до гърлото и координацията все още не е добра с помощта на този рефлекс тя се „връща” отново.назад и целият процес започва наново.
Най-добре е да не се намесвате и да оставите детето си само да открие възможностите си, точно както когато се учи да прави първите си стъпки или да произнесе първите си думички. Ако оставите бебето да следва собственото си темпо и да се справя само с храната, то може би ще се закашля от време на време, но едновременно с това ще започне да се храни самостоятелно все по-добре. Вашата намеса прекъсва този процес и в буквален и в преносен смисъл, защото нарушава и спокойствието, което е нужно на детето, за да има увереността да се справя само.
За сравнение, бебетата, които се хранят с пюре и пасирана храна не трябва да вършат нищо друго, освен да преглъщат. Те чакат пасивно следващата лъжичка – отварят уста и гълтат като по този начин не се научават да дъвчат. Когато ние възрастните решим, че е време да се научат да дъвчат започваме да им даваме пюрета с по-големи парченца храна. За едно бебе няма нищо по-трудно от това да се справи с подобна смес в устата си. От една страна, защото то никога не се е опитвало да дъвче и от друга, понеже смесеното с парченца пюре не може нито да бъде преглътнато, нито да бъде сдъвкано лесно.

Какво трябва да запомните:
Бебето е изложено на много по-малък риск от задавяне ако контролира само какво слага в устата си, вместо да бъде хранено с лъжичка. При храненето с лъжичка то няма възможност да измести бавно храната към задната част на устата и гърлото, докато се научи да я сдъвква. Бебето не развива способността си да дъвче докато не може да взима само храната си и да я поднася към устата си. По този начин съвсем малките бебета са предпазени от задавяне, защото на практика не могат да поставят предмети в устата си.
При храненето с пюре детето трябва да изсмуче храната, за да я придвижи до задната част на устата си и така може да се задави с нея. Точно заради това даването на пюре с лъжичка крие своите рискове, особено когато пюрето е по-едро смляно.
В развитието на бебето способността да поставя храна в устата си е пряко свързана със способността на храносмилателната система да преработва твърда храна. Ако бебето ви не може само да поднася храната към устата си, то и стомахът му не е в състояние да я преработва.
Слагайте детето да седи изправено когато яде самичко или докато го държите в скута си по време на хранене. По този начин яденето, което то не е успяло да преглътне, няма да попадне назад в гърлото му, а ще изпадне от устата му.
Наблюдавайте винаги до бебето си, когато се храни. Въпреки че шансът толкова малко дете да успее да вземе грахово зърно или фъстък е съвсем малък…следете подобни „опасни” храни да не попадат в обсега на бебето.

източник: Захранване, водено от бебето / Въвеждане на твърди храни след 6- … възраст – ІІ част

Galactic Voyager, това именно е захранването - предлагане на друго, освен мляко  Peace Количествата нямат отношение  Peace

Fraqueza
, ето какво е:
Захранване, водено от бебето / Въвеждане на твърди храни след 6- …  възраст – І част
Захранване, водено от бебето / Въвеждане на твърди храни след 6- … възраст – ІІ част
Схема за захранване на бебета след 6-месечна възраст

Що се отнася до заместването на хранене, счита се, че това не е необходимо да се случи задължително преди първата годинка на детето. Световната Здравна Организация препоръчва захранването да започне след шестия месец и до една годинка основно бебето да приема мляко - около 75% от храната му. Т. нар. твърди храни се предлагат по-скоро за запознаване с вкусове и текстури. Много кърмачета заместват хранене едва след годинката. Разбира се, има и такива, които го правят и по-рано. Обикновено много добро решение е майкта да не се настройва предварително, а да се води по детето и неговите вкусове и желания.

# 492
  • София
Зелено човече,изникват ми разни въпроси по повод на това захранване.Ако започна захранването с лъжичка и същевременно в разгара на лятото предлагам плодове и зеленчуци на парченца ще успее ли детето да се научи да дъвче?Няма ли да спъна този процес с даването на пюре?То всъщност ти точно това си цитирала,но се чудя,ще мога ли да съчетая двата вида захранване?

# 493
Мименцето, правилно си решила как да чистиш нослето. Ако сополките станат жълти, може да капваш и виброцил.  Peace

# 494
Опита ми с каката сочи,че и без зъби може да дъвче и то доста успешно.Без да знам че трябва да се пюрира и давах нещо като супа с парчета картоф и морков и кърма.Никога не ми се е давела или повръщала.Комшийчето до 2 години му ги смилаха и пак много се давеше

Общи условия

Активация на акаунт