ДЕКЕМВРИЙЧЕ гука сладко, стопля сърчицата то на мама и на татко!

• 37 175
  • 751
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Здравейте, мамчета Grinning
Днес и моето съкровище Пресиян става на 3 месеца, да ми е жив и здрав, само за това се моля Shocked
Честито и на всички бебчовци, които днес имат месечинка - да са ни живи и здрави и да ни радват Hug
Люби, стискам палцитози лекар най-после да установи точната причина и да помогне на малката принцеса, че много трудности преживяхте за толкова кратко време Praynig Стискам палци и вярвам, че лошото скоро ще остане зад гърба ви само като един неприятен спомен Peace
Ние вече всеки ден сме в парка и се наслаждаваме на хубавото време. Пресиян почти през цялото време спи и съм мноооого доволна Laughing

# 316
  • София
Да се разпиша и аз най-сетне в новата тема, за която благодаря на Галактик  bouquet

Люби, честита ти рожденичка! Желая ти да е здраво и умно дете и много да се гордееш с нея Hug Много ти се натрупа с тези болести, искрено ти съчувствам, дано бързо се оправяте всички Praynig

# 317
Към ЛЛЛ

Андрей на 21-и ще стане на 3 месеца, а кърмата ми май започна да намалява и вече не успявам да изцеждам и 60 мл, за които бях споменала. През първия месец беше само на кърма, но беше постоянно гладен, хранех го на поискване и сучеше около половин час. Беше качил само 500 грама и педиатърът ми каза да се изцеждам, за да засека колко давам и да дохранвам с АМ до необходимата доза. Само 20 дни по-късно малчугана навакса теглото и стана по-спокоен. Оттогава се изцеждам през деня, а нощем му давам да бозае. Той е мързелив и заспива на гърдата (може би заради това нямах отначало още достатъчно кърма). В момента има 6 хранения за 24 часа. Нощем става само веднъж. Кърмя го в 20, 4 и 7. Първоначално изцеждах 30-40 мл, до онзи ден 50-60, а от два дни максимума е 40 мл. Пробвах с масажа, който бяхте пуснали като клипче, но пак количеството е същото, явно причината не е в подготовката за цедене. Дайте съвет, защото както е тръгнало хич не ми харесва.

Здравей, milena_vraca!

От написаното от теб разбирам, че в момента храниш Андрей с изцедена кърма и след това АМ, от шише, нали така? А нощем го слагаш на гърда, но суче мързеливо и имате 6 хранения за 24 часа.
Може ли да споделиш горе-долу какво е количеството кърма, което предлагаш, както и количеството АМ? Пишеш, че си опитала масажа, за който сме пуснали клип. Може би имаш предвид компресия на гърдата?

Може ли също да кажеш как наддаде Андрей през втория месец, а и през третия, ако междувременно сте отишли на консултация вече? Предлагаш ли вода, залъгалка, капки против колики и други неща, или само кърма и АМ?

Добре е да се знае, че бебетата на възрастта на Андрей се препоръчва да сучат между 8 и 12 пъти за 24 часа. Освен това няма по-добра стимулация за гърдите от сученето на бебето, затова и Ла Лече Лига лидерите и помощници по кърмене често повтаряме, че честото сучене на бебето вероятно ще подобри лактацията на майката и ще увеличи производството на кърма. Ако дохранваш с шише, може би е добре да помислиш за алтернативни начини на дохранване - с чашка, лъжичка или спринцовка. Пиенето от шише ангажира съвсем различни мускули от сученет от гърда, така че ако държим бебето да суче от гърдата още дълго, не се препоръчва редовно даване на кърма, АМ или вода на бебето от шише.

Ще се радвам да ми отговориш на въпросите и ще опитам да споделя повече информация, така че да съм по-полезна.

Към ЛЛЛ

Да, правилно сте разбрали - давам му със шише обикновено около 60 мл и след това 70 мл АМ. давам му и вода, но само след хранене за измиване на устата. Преди пиеше и чай - храносмилателен на ХИП. За коликите давам капки Биогайа.
Още не сме ходили на консултация този месец. Предния (след като започнах да го дохранвам) за 20 дни качи килограм, а докато дойде консултацията беше наддал общо 1. 600 кг. Беше станал 5100 от 3550 в края на първия. Сега вкъщи го качвам с мен на кантара и е около 6 килограма, а утре става на 3 месеца.
Давам му залъгалка, но само когато заспива - той я смуче малко и сам си я маха. Когато го кърмя пък не суче повече от 7-8 мин. от едната гърда, след това му давам и от другата и накрая вече е заспал. Аз затова и се принудих да му давам със шише, за да знам колко изяжда.
Лошото е, че през последните дни кърмата започна да намалява - бях малко настинала може ли да е от това? И добре ли е да продължавам този начин на хранене или е по-добре нещо да променя?

# 318
milena_vraca,

Чудесно е, че предлагаш и двете гърди на всяко хранене от гърда! Така и двете ще получават стимулацията за повече производство на мляко.
Пропуснах да те попитам в предния пост как суче Андрей - ефективно ли, чуваш ли го да преглъща, дали поема правилно и дълбоко в устата си зърното и част от ареолата? Ето на тези две картинки се вижда как бебето поема гърдата навътре в устата си, към мекото небце. Ако засукването е плитко, обичайно майката изпитва болка при кърмене, а бебето не успява да изтегли достатъчно мляко от гърдата.

Както писах и по-рано, препоръчват се за бебе на възрастта на Андрей около 8 до 12 кърмения за денонощие. Дали е вариант за теб да опиташ да върнеш Андрей към гърда и през деня? За тази цел може да се наложи да намалиш домакинската работа за известно време и да прекарваш колкото е възможно повече време с бебето - да го носиш, гушкаш, люлееш, да сте в контакт кожа до кожа винаги, когато ви е възможно и приятно това. Обикновено такъв контакт отключва инстинктите на бебето за сучене. Ако смяташ, че Андрей се разсейва на гърдата и не суче активно и ефективно, може да опиташ да сложиш шарен шал или гердан с едри шарени мъниста - това често привлича вниманието на мъничетата и ги задържа на гърдата.

Как мислиш, дали е вариант за теб да предлагаш на Андрей да суче и когато ти си лягаш (около 12ч или по-рано)? За целта не е необходимо да го будиш, а да легнете един до друг и да му предложиш гърда или да погъделичкаш със зърното си горната му устна - това обикновено е достатъчно и бебето отваря уста и засуква. Ако не се получава със сученето по това време, може да се изцеждаш, за да стимулираш допълнително лактацията. Пропуснах да попитам с каква помпа цедиш? Не всички помпи са удобни на всяка майка и може неудачният избор на помпа също да е причина за изцеждане на по-малки количества.

Възможно е настинката да е дала отражение при теб за намаляване на лактацията. Надявам се, че с по-често сучене и цедене нещата ще се нормализират скоро. Почивка за теб, рационално хранене, добро количество течности (литър и половина-два на ден) може също да даде добро отражение.

Не на последно място по важност, дали е вариант за теб да предлагаш изцедената кърма и добавката не с шише, а с чашка, лъжичка или със спринцовката на Панадола, като натискаш буталото бавно, за да влиза по малко течност и спринцовката е насочена не директно към гърлото, а към бузката на детето?

В тази статия можеш да намериш още идеи, които да ти се сторят приложими за теб и Андрей:
Как да увеличим кърмата си?

Успех и ми пиши, ако имаш въпроси или нещо те притеснява!   bouquet

# 319
  • София
Здравейте и от нас. Чета ви редовно, но не пиша, защото често нямам време. Честито на всички месечинки! Ние сме по разходки. Тони не го свърта изобщо в къщи и едва намирам време да си свърша домакинската работа. Той по принцип си спи цяла вечер, но от две вечери се буди към 4-5 часа да яде и ака през ноща, което го нямаше досега. Вече започна повече да бодърства и да иска постоянно внимание и дундуркане. В момента спи след разходката. Чакам го да се събуди и ще ходим да прибираме бати от градината. Приятни разходки и спокойни дни на всички!

# 320
Здравейте! Дали може да препоръчате някакво защитно кремче за лице, че днес след разходката малката ми се вижда малко зачервена, явно трябва да я намазвам преди излизане.

# 321
Здравейте, мами.да се отчета днес от консултацията.Ева вече е 6 кг и 60 см.Наддала е за месеца 900 гр и 2 см.На 3 мес и 7 дни сме.Биха й двете ваксини, порева си малко и като се прибрахме беше весела.Дадох предварително 4мл Панадол.От този месец каза, че трябва да се преобръщаме от гръб по корем и да хваща с една ръка и с две - играчка(което го прави доста отдавна).Мери и глава и гърди, но не се интересувам от тези мерки.Каза ми, че можем вече да дигнем нивото на количката, но не да е в седнало положение и да бъде добре подпряна.Другото, което е за зъбчетата-тръгнали са да излизат горните до предните и каза, че няма последователност последните 10 години за никнене на зъби, което мен ме учуди.

# 322
milena_vraca,

Пропуснах да попитам с каква помпа цедиш? Не всички помпи са удобни на всяка майка и може неудачният избор на помпа също да е причина за изцеждане на по-малки количества.

Цедя с помпа на tommee tippee. Страшно Ви благодаря за съветите и още тази вечер ще пробвам част от тях.   

# 323
Здравейте!
И ние днес бяхме на консултация. Резултата - 7,300 кг и 66см ! Похвали ни за доброто развитие и ни пожела да продължаваме все така, само на кърма, без никакви добавки до 6-тия месец. За сядането, той сам си се опитва да се надигне като го държим легнал. Педи каза че няма проблем да го подпираме с възглавнички,а ако му харесва може и на крачета да го изправяме. Още не може да се извърта (слава богу), но това може да стане всеки момент и не е желателно да остава сам. А за слънцезащитните кремове каза че не се препоръчват преди навършването на 6м. Предпазването трябва да става със шапка и памучни блузки с дълъг ръкав.

# 324
  • София
Привет банда!
Честити рожденни дни и месечинки,зъбчета и постижения на нашите деца!
Направо ме разбихте с поникналите зъбчета,с повдигането на количката.Това са все неща,които ми се виждат още далечни,но ето че са факт при някои бебоци.
Да се оплача,че моя батко пак е болен.Толкова не е боледувал преди да се роди бебето ooooh!.Сега е някакъв вирус само с температура.Цял ден го мъчи температура от 38 градуса.Ако дам температуропонижаващо,спада за малко до 37,5 и после пак се качва.Не е станал от леглото цял следобед.Какво е това чудо-незнам.Мнооого се надявам този път малката да не се зарази Praynig.Но си ги гледам в една стая и дали ще и се размине незнам.

# 325
  • Sofia
Привет момичета

И аз само ви чета ли чета и то предимно вечер докато хапва бебо. Време за писане не ми остава никак. Излизаме навън редовно , че бебо спи така повечко , а когато сме у дома си има достатъчно задачки  Whistling

Люби да са ти живи и здрави малките кукли. Дано най- накрая случите на лекар и той да сложи край на одисеята с тия болести. Искрено ти съчувствам и желая от цялото си сърце всичко скоро да е ОК  Hug

Марса Дано не сте лепнали вируса , който беше зимата. Ние с каката го изкарахме и беше страшно. 5 дни поддържа т- ра 38, че и аз се заразих. Редувах Нурофен с Парацетамол/ който купих в последствие/ , но съм доволна защото я изпотяваше и така спада лесно т- рата. Когато я вдигне над 39 давах Хексалгин. Бабини рецепти , като оцет , мед помагаха само за около час. Късмет дано мине бързо и да няма други заразени.  

# 326
Честити месечинки и зъбчета на всички пораснали бебенца - да растат здрави и усмихнати малките ни слънчица!

Люби, честита ти кака-рожденичка - много здравичка и добричка да е!Ох, вече и моята коса настръхва като чета за неволите, през които минавате заради тези гадни болести! Дано д-р Мустаков ви даде правилното лечение и насоки, досега само добри отзиви за него съм чувала.

При нас нищо ново. Борис е добре, но за съжаление каката ни е болна и дано не го зарази. Ходим и ние по разходки, но нещо забелязвам, че на моя човек шума от външния свят не му се отразява добре на съня - онзи ден въобще не дремна навън, а днес сме повече вътре заради каката и той си спи като агънце. До скоро и спокойна нощ!

# 327
Marsa,нямаш ли възможност да ги отделиш в отделни стаи?Аз така правя и за сега има ефект да чукам на дърво.Доки ми каза,4е и едно кихане в стаята при бебето е достатъчно да се зарази.

# 328
Момичета, добро утро!
Минахме вчера през Мустаков. Алергия със сигурност може да се установи при навършени поне 6 месеца на детето. Засега започнахме лечение по схема и след 2 седмици някъде иска да ни види. Всъщност до момента тя приема противоалергичните, които ни изписа, но не непрекъснато. За нослето пак по схема маз и капки. Ще видим дали ще помогне това. Иначе Лили така не  е кашляла през нощта никога. Сутринта изчистих носа и направи инхалация, сега  е по-добре. Мухълът е много силен алерген според лекаря, ние имаме такъв на терасата и се борим безуспешно с него от сума време. Пръстта на цветята също, домашния прах по-малко. Ще видим дали ще се решим да останем на село с децата или само каката ще пратя, утре ще поискам съвет от педиатърката.
Марса, аз да ти кажа честно дори с изолирани стаи не успявам да си опазя децата. Пижо е права, че и едно кихане и се разболяват. Ния обаче пощурява сама и от време на време идва в стаята на Лили и ефекта е нулев. Има го и другия момент, много често преди да се проявят симптомите вече се предава заразата Sad При нас с един ден висока температура започнаи стомашния грип. Стискам ви палци да е най-леката възможност и да не се зарази бебка!  Praynig

# 329
  • Sofia
Момичета всичко е до организъм. Както писах по нагоре каката изкара кофти вирус зимата. Гледах бебо да стои повечето време в спалнята , но все пак каката има контакт с нас , а ние пък с бебо. Аз се заразих и.........??????  Няма как и аз да се изолирам. Слава богу малкия не се разболя без да е изолиран от нас. А и Люби е права , че много често човек си носи вируса , а по късно се проявява заболяването. 

Общи условия

Активация на акаунт