ДЕКЕМВРИЙЧЕ гука сладко, стопля сърчицата то на мама и на татко!

• 37 191
  • 751
  •   1
Отговори
# 300
Към ЛЛЛ

Андрей на 21-и ще стане на 3 месеца, а кърмата ми май започна да намалява и вече не успявам да изцеждам и 60 мл, за които бях споменала. През първия месец беше само на кърма, но беше постоянно гладен, хранех го на поискване и сучеше около половин час. Беше качил само 500 грама и педиатърът ми каза да се изцеждам, за да засека колко давам и да дохранвам с АМ до необходимата доза. Само 20 дни по-късно малчугана навакса теглото и стана по-спокоен. Оттогава се изцеждам през деня, а нощем му давам да бозае. Той е мързелив и заспива на гърдата (може би заради това нямах отначало още достатъчно кърма). В момента има 6 хранения за 24 часа. Нощем става само веднъж. Кърмя го в 20, 4 и 7. Първоначално изцеждах 30-40 мл, до онзи ден 50-60, а от два дни максимума е 40 мл. Пробвах с масажа, който бяхте пуснали като клипче, но пак количеството е същото, явно причината не е в подготовката за цедене. Дайте съвет, защото както е тръгнало хич не ми харесва.

# 301
 Здравейте всички.
MuJIuHka много се радвам че всичко е наред.Дано и занапред е така.
 Момичета незнам вие как го чувствате, но аз когато някое от бебетата тук има проблем го приемам толкова на сериозно, мисля го,  и когато след това напишете че всичко е минало ми олеква все едно на мен се случва.Само си пожелавам всички деца да са добре и само приятни неща да си пишем.
 Ние днес ставаме на 3 месеца.В сряда сме на консултация и след това ще се отчетем:)))

# 302
А това със зъбките много ме впечатли, аз мислех че избиват поне към 5-ия месец. Браво на малките зъбчета  Laughing

# 303
Момичета как да си вкарам лентичката под отговорите?

# 304
  • София
milena_vraca тук е описано за лентичките: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=421758.0
Честито на зъбарчетата.
MuJIuHka, супер, поне вас да не ви мислим.
Мале, Lyubi много ти дойде с тия болести, а всичките все 4-мата ги минавате. Как издържаш  Hug
Той и моя син е пак болен, ама...
Аз пък искам да се похваля как си играе с бебето. Слага я на барбарона  и обикаля на около да я спасява от пирати или пък й включва и изключва люлката, която естествено е супер модерно оръжие, за борба с лошите. За тия моменти искам да имам деца. Много мило ми става да ги гледам. (докато не я задърпа по ръцете и не се разпищят и двете  Simple Smile)

# 305
Имам и въпрос към ЛЛЛ че с това неакане вече незнам какво да я правя нашата кокона!Само на кърма сме все още до скоро си акаше всеки ден,но после започна първо 3 дни не беше,после 5, а сега последно 8 дни я чаках и накрая и помогнах с термометъра въпреки,че хич не ми се искаше и знам,че е твърде краен метод.Като се изходи акото си беше съвсем с нормална консистенция-кашесто,та според мен неможе да се говори и за запек.Всяка сутрин започнах да закусвам с овесени ядки уж помогнат,но уви стана пак 6 дни не е акала и вече незнам какво да правя?Педиатърката миналия път като звънях каза"Кърмата ти не стига вече моето момиче" е да ама не кърма си имам бол!Та въпросът ми е на какво може да се дължи това нещо и мога ли да помогна с нещо?И другият ми въпрос е до колко дни е нормално да не ака?Защото има статии чета пише 48 часа, а на други пише 7-10 дни и просто незнам на кое да вярвам?   bouquet мерси предварително!

Здравей jiorjita,
 Чудесно е, че четеш и се интересуваш от допълнителна информация и е нормално като майка да се притесняваш за детенцето си.
  Кърмените бебета твърде рядко страдат от запек, тъй като кърмата е с голямо съдържание на вода . За запек се считат твърдите и топчести изпражнения. Някои бебета след около 6 седмична възраст започват да усвояват кърмата по-пълноценно и да се изхождат веднъж на 2-3 дни или дори веднъж на седмица, а за някои бебета e обичайно дори и малко по-дълго. Ако бебето се чувства добре,  има всички останали признаци, че се храни добре и когато се изходи изпражненията са по-обилни с кашеста консистенция(както си забелязала, че е при твоето бебе), най-вероятно всичко е наред.
 Някои масажчета на коремчето, прилагани редовно или гимнастика при която краченцата на бебето се въртят, все едно кара колело биха могли да му помогнат, ако прецениш, че бебето има нужда да се изходи.
 Предполагам, че тази статия  би могла да ти е интересна и полезна: Запек при бебето - симптоми, причини, лечение
 Желая ти весели пролетни дни! Hug

# 306
Честито първо зъбче.
На мен или на сестра ми се е показал на 11 м.  Mr. Green
Ние продължаваме да имаме проблем със заспиването. Не иска и не иска да заспива тоя калпазанин. Днес рева и мънка около 2 часа, ама не заспа. В 16. 30 се прибрахме и едва сега заспа.  ooooh!

# 307
Благодаря ви много за отговора,все още сме в същото положение и често сутрин напълно отказва кърмене,и се принуждавам да му дам от шише...
Иначе всичко друго си е както преди,енергичен е весел,ака по 1-2 пъти на ден(случва се и да се запече за няколко дни) но нямам навик да броя хранения и го храня горе долу на 2ч.,30 мин-3 часа,зависи от него опитвам се да комбинирам "на поискване и почасово хранене" А това за препълнени гърди и силна струя отпадат понеже,точно когато е силна струята т..е. млякото когато се спуска е малко по спокоен и се храни малко по като хората иначе спре ли слизането на кърмата и почва старата песен.... Единствената промяна е че след като така ми опъва зърната започнаха да ме болят адски много,въпреки че ги мажа след всяко кърмене и отвреме навреме осещам нещо като иглички из целите гърди,някак неприятно усещане...
Благодаря ви още веднъж !!!

Привет stefito_8986,
И аз благодаря за отговора ти!  Hug
От поста ти разбирам, че неспокойствието при сукане би могло да се появява и при намаляване на притока на млякото. Компресията на гърдата би могла да ускори слизането на млякото и доброто изпразване на гърдата и много майки споделят, че това води до по-спокойно сукане при бебето.
 Сукането от шише биберон значително се различава от сукането от гърда. Там млякото по скоро се "излива" в устата на бебето, без то да полага някакви усилия за това, докато при гърдата дори и при силна струя на млякото то все пак полага някакви усилия, за да се нахрани. Начинът, по който  засмуква на силиконовото зърно също се различава от засукването на гърдата. В единия случай то е по-скоро "плитко" (при изкуственото) и зърното попада на твърдото небце, а при сукането от гърда попада дълбоко в устичката при мекото небце. Всички тези разлики биха могли да доведат в някои случаи до привикване на бебето към сукането от шише и то да започне да се сърди и отказва често гърдата. А за добрата стимулация на лактацията  сукането на бебето директно от гърда е от голямо значение. Има различни алтернативни и щадящи кърменето методи на дохранване с изцедена кърма, както споменах в предишния пост и ако проявяваш интерес бих могла да ти разкажа повече за тях. В периодите, когато Борислав отказва да суче и прецениш, че има нужда от дохранване, би било удачно да изцеждаш гърдите, за да ги стимулираш.
 Ще се радвам да споделиш , ако си опитала някои от стратегиите за справяне с отказа от гърда. Би могла да опиташ и кърмене в движение, докато ходиш или просто се поклащаш леко, или ако имате въртящ стол да гушнеш бебето близо до гърдите си, а някой леко да ви завърти няколко пъти и тогава да предложиш гърда. Ти самата също би могла да усетиш моментите когато Борислав е гладен, но все още спокоен и да предлагаш гърда. Понякога ,ако бебето е твърде изгладняло би могло да е изнервено и да се дърпа от гърдата.
 Понякога бебетата са склонни да променят режима си и часовете , в които сучат. Ако например суче по-активно през нощта би могло сутрин да не е толкова гладен. Ако бебето има поне 8-12 хранения за денонощие, изключително кърмено е, без прием на други течности или добавка, пълни редовно памперсите и се чувства добре най-вероятно всичко е наред и единичен отказ от гърда би могло да е нещо нормално.
 Би могла да опиташ в този период да предлагаш гърда по-честичко, но не настоятелно, винаги когато забележиш, че Борислав има нужда да суче или при първи признаци на глад: въртене на главичката, облизване, лапане на ръчичките, сукане "на празен ход", неспокойство.
 Относно болката в зърната и гърдите, би могла когато усетиш такава да прекъснеш нежно кърменето (с чисто кутре) и отново да го поставиш добре на гърдата, с коремче обърнато към теб, ушенце, рамо и бедро на една линия, и широко отворена устичка преди да поеме гърдата. За да облекчиш дискомфорта би могла да прилагаш въздушни и/или слънчеви бани на гърдите, да ги предпазваш от влага и  миене с измиващи препарати.
 Би могла да провериш и дали информацията в тази статия може да се отнася за вас.
 Ще се радвам да пишеш пак как сте !  Hug

Цветето, май открих Америка нашия калпазаним мисля че го мързи просто да суче и като се позасити леко и се отказва и започва дърпането рева и мрънкането,снощи след всяко хранене пак си се цедих и бях събрала около 140 мл,и днес по време на разходката ни навън му ги дадох тези 140 мл,изяде си го бавно и спокойно,без мрън дори и след като свърши млякото не се разплака а беше доволен и се усмихваше и така прибрахме се, минаха 3 часа, а той все така весел и спокоен беше,не се сещаше за ядене изобщо,а преди като го хранех само и единствено от гърда почваше на плаче и мрънка към 2-ия час а понякога и малко по - късно!!! Но въпреки това продължавам да го слагам само на гърда без да дохранвам с надеждата,че ще отшуми всичко благодарение на глада Simple Smile))) Crazy

Мами вие какво направихте с тея зъбки бе,скоро май ще захапвате пържолите направо,ще прескочите пюретата май newsm78 Simple Smile много ви се радвам нека са живи и здрави децата ни

# 308
Здравейте мами,
Днес бяхме на консултация и малко си притесних. Бебка вече е 7.700кг (+1кг от предишния месец и +3.400 от изписването).
Последните 10 дни я кърмя на около 2 часа, няма пауза през нощта. Притеснението ми идва от съвета на доки: каза да започна да предлагам вода вмесно гърда през нощта и да разредя дневното кърмене на около 3-4 часа. също така предложи да започна захранване с плодово пюре, защото кърмата ми най-вероятно не засища бебка. Няма да започна захранване нито ще поставя бебето си на "диета", но моля за мнение

Ако може и ЛЛЛ да споделят менение...

Понеже имаме проблем с акането (веднъж на около 8-9 дни) открих, че ако и дава АМ веднъж на 2 дни ака през 4 дни.
Не приема вода

Привет daisy.girl
 Поздравления за доброто наддаване на дъщеричката ти! Справяте се чудесно!  Hug
Световната Здравна Организация препоръчва изключително кърмене на бебето (без предлагане на вода или други течности и храни) до навършване на около 6 месечна възраст. Кърмата обикновено има всичко необходимо на бебето като хранителни вещества, вода, витамини, имунни телца и др. Тя е лека, бързо и добре усвоима от все още недостатъчно зрялата храносмилателна система на бебето. Бебетата се раждат с недостатъчно ензими в стомашно-чревния си тракт. Техният набор постепенно нараства до към 6-тия месец, когато обикновено и бебетата започват да показват признаци, че са готови да опитат твърдите храни. Ето една интересна статия по темата - Захранване с твърди храни: струва си да се изчака
 Даването на допълнително вода  и разрежданията на кърменията понякога биха могли да доведат до намаляване на лактацията и да лишат бебето от ценните хранителни вещества получавани посредством майчиното мляко.
 Относно акането на бебето би могла да погледнеш поста ми към jiorita . Ефектът от даването на адаптирано мляко би могъл да се дължи на това, че то обичайно не се усвоява така добре от организма на бебето и оставя повече "остатъци"  Wink Даването на добавка би било добре да се обмисли , тъй като адаптираното мляко се усвоява по-бавно, заема място в коремчето на бебето и може да отложи желанието му да суче от гърда, когато едновременно с засищането на глада, то подава сигнал на гърдите да произвеждат още мляко.
 Тъй като виждам, че самата ти не желаеш да захранваш или ограничаваш кърменето, би могла да 
обсъдиш информацията в статията с педиатъра на детето или да се консултираш с друг лекар.
 Ще се радвам да пишеш пак, ако изникнат нови въпроси! Желая ти усмивки и весели, кърмачески и пролетни мигове!  Hug 

# 309
Момичета, дайте съвет при какъв специалист мога да заведа Лили за установяване на алергии. Ако имате лични впечатления още по-добре. Тази нощ пак имаше затруднено дишане и и биха урбазол. Този път казват фарингит. Изписаха антибиотични капки за хремата, която не минава повече от 2 месеца. Разкарах пердетата и килимите от вкъщи. Гледам всеки ден да бърша с парцал. Сега ще махна всички плюшени играчки и цветя, Но искам да ми каже и специалист, страх ме е да не развие астма с тези пристъпи.... Моля ви, ако имате впечатления, споделете!!!
Моят съвет е да не чакаш, а да го заведеш при алерголог веднага. Като човек с много алергии знам, че имунната система се срива от тъпкането с антибиотик, който не решава проблема. Аз ходех при проф. Жени Милева, но тя не работи с деца. В съседния на нея кабинет преглежда доктор Мустаков - един от най-известните детски алерголози в страната, ето сайта му и координатите в него http://www.mustakov.com/bg/main.php?p=5

# 310
Мимето, благодаря ти! Още вчера следобед се свързах с д-р Мустаков и имаме час за днес вечерта. Вече на нищо не се надявам, ше видим какво ще ни каже...
Момичета днес каката ни става на 3 годинки, а бебка на 3 месеца. като виден "разбирач" мога да ви почерпя с една такава торта  newsm38 Пожелавам си само здраве за децата, знам че другото сами ще го постигнат с нашата подкрепа Днес ми е едно тъжно и носталгично. Хем ми е пораснало толкова бързо детенцето, хем от толкова тревоги не мога да си отворя сърцето за радостния момент. Дано имаме сили да преминаваме по-леко през такива изпитания и Бог пази пази дечицата  Hug

# 311
  • Варна
Привет!
И Марти днес напълни 3-тата си месечинка!!! Само се моля да ми е здрав  Praynig, както и всички дечица тук и по света  Praynig!
Най- сетне намерих нашите памперси и това са Либеро, обаче мнооого скъпи бе  Shocked! 33лв 74 бр.
Имам една чуденка, ако може и ЛЛЛ да се включат, та - до кога се вдига бебето за оригане след кърмене  newsm78? В последно време все по- рядко Марти се орига. Та си мисля, че явно вече не поема толкова въздух както в началото. И честно казано това ми е най- досадното в грижите - да висим прави, особено ако на него му се спи и се разбужда  ooooh!
Хайде хубави разходки на всички!

# 312
Имам една чуденка, ако може и ЛЛЛ да се включат, та - до кога се вдига бебето за оригане след кърмене  newsm78? В последно време все по- рядко Марти се орига. Та си мисля, че явно вече не поема толкова въздух както в началото. И честно казано това ми е най- досадното в грижите - да висим прави, особено ако на него му се спи и се разбужда  ooooh!
Хайде хубави разходки на всички!
Здравей *Mishela*,
 Много новородени може да имат нужда от оригване, но това не е задължително за всички. С течение на времето много от тях се научават постепенно да сучат все по добре, поемайки по-малко въздух по време на сукане. Техните стомахчета обикновено започват и все по-добре да се справят с усвояването на млякото. Постепенно и нуждата на бебето да бъде оригнато може да отпадне. Периодът, в който това би могло да се случи обикновено е различен за всяко бебе.
 Ти най-добре познаваш своето бебе и aко прецениш, че вече няма потребност от това, може да се довериш на  майчинския си инстинкт и интуиция.
 Весели и спокойни дни ти желая!  Hug

Последна редакция: вт, 20 мар 2012, 16:05 от *Cveteto*

# 313
Към ЛЛЛ

Андрей на 21-и ще стане на 3 месеца, а кърмата ми май започна да намалява и вече не успявам да изцеждам и 60 мл, за които бях споменала. През първия месец беше само на кърма, но беше постоянно гладен, хранех го на поискване и сучеше около половин час. Беше качил само 500 грама и педиатърът ми каза да се изцеждам, за да засека колко давам и да дохранвам с АМ до необходимата доза. Само 20 дни по-късно малчугана навакса теглото и стана по-спокоен. Оттогава се изцеждам през деня, а нощем му давам да бозае. Той е мързелив и заспива на гърдата (може би заради това нямах отначало още достатъчно кърма). В момента има 6 хранения за 24 часа. Нощем става само веднъж. Кърмя го в 20, 4 и 7. Първоначално изцеждах 30-40 мл, до онзи ден 50-60, а от два дни максимума е 40 мл. Пробвах с масажа, който бяхте пуснали като клипче, но пак количеството е същото, явно причината не е в подготовката за цедене. Дайте съвет, защото както е тръгнало хич не ми харесва.

Здравей, milena_vraca!

От написаното от теб разбирам, че в момента храниш Андрей с изцедена кърма и след това АМ, от шише, нали така? А нощем го слагаш на гърда, но суче мързеливо и имате 6 хранения за 24 часа.
Може ли да споделиш горе-долу какво е количеството кърма, което предлагаш, както и количеството АМ? Пишеш, че си опитала масажа, за който сме пуснали клип. Може би имаш предвид компресия на гърдата?

Може ли също да кажеш как наддаде Андрей през втория месец, а и през третия, ако междувременно сте отишли на консултация вече? Предлагаш ли вода, залъгалка, капки против колики и други неща, или само кърма и АМ?

Добре е да се знае, че бебетата на възрастта на Андрей се препоръчва да сучат между 8 и 12 пъти за 24 часа. Освен това няма по-добра стимулация за гърдите от сученето на бебето, затова и Ла Лече Лига лидерите и помощници по кърмене често повтаряме, че честото сучене на бебето вероятно ще подобри лактацията на майката и ще увеличи производството на кърма. Ако дохранваш с шише, може би е добре да помислиш за алтернативни начини на дохранване - с чашка, лъжичка или спринцовка. Пиенето от шише ангажира съвсем различни мускули от сученет от гърда, така че ако държим бебето да суче от гърдата още дълго, не се препоръчва редовно даване на кърма, АМ или вода на бебето от шише.

Ще се радвам да ми отговориш на въпросите и ще опитам да споделя повече информация, така че да съм по-полезна.

# 314
Здравейте мами,
Днес бяхме на консултация и малко си притесних. Бебка вече е 7.700кг (+1кг от предишния месец и +3.400 от изписването).
Последните 10 дни я кърмя на около 2 часа, няма пауза през нощта. Притеснението ми идва от съвета на доки: каза да започна да предлагам вода вместо гърда през нощта и да разредя дневното кърмене на около 3-4 часа. също така предложи да започна захранване с плодово пюре, защото кърмата ми най-вероятно не засища бебка. Няма да започна захранване нито ще поставя бебето си на "диета", но моля за мнение

Ако може и ЛЛЛ да споделят менени...

Понеже имаме проблем с акането (веднъж на около 8-9 дни) открих, че ако и дава АМ веднъж на 2 дни ака през 4 дни.
Не приема вода

Привет daisy.girl
 Поздравления за доброто наддаване на дъщеричката ти! Справяте се чудесно!  Hug
Световната Здравна Организация препоръчва изключително кърмене на бебето (без предлагане на вода или други течности и храни) до навършване на около 6 месечна възраст.
...
 Ще се радвам да пишеш пак, ако изникнат нови въпроси! Желая ти усмивки и весели, кърмачески и пролетни мигове!  Hug 

*Cveteto*, благодаря за бързия отговор. Ще пробвам да масажирам коремчето и дано да имаме успех.

Имам още един въпрос. Напоследък бебка суче не повече от 7 мин. Просто пуска гърдата и започва да се усмихва, Мисля че доста се разсейва и затова пробвах докато я кърмя да се наметна с пелена за да няма "видимост" наоколо. Това нямаше резултат Simple Smile

Въпросът ми е дали е възможно да се е нахранила за тези 7минути?

Общи условия

Активация на акаунт