The Vampire Diaries - Каква е тайната на Мередит Фел? (Тема 24)

• 42 447
  • 732
  •   1
Отговори
# 480
  • София
то това с децата е разтегливо понятие. и в Здрач Едьо и всичкото вампир казаха, че децята са невъзможни, ама ела да видите ко стана в края! че и кучето го препика детето...

# 481
Прочела съм и 7-те книги на "Дневниците на вампира". С "Дневниците на Стефан" съм изостанала. Прочела съм само половината от 2-рата книга. Изгубила съм тренинг и ми е трудно да съчетавам учението и книгите. Ferda Mravenec  ти до къде си стигнала?

# 482
то това с децата е разтегливо понятие. и в Здрач Едьо и всичкото вампир казаха, че децята са невъзможни, ама ела да видите ко стана в края! че и кучето го препика детето...

Joy Няма невъзможни неща за Стефка Болния мозък  Joy Тя такива зловещи същества от легендите превърна в святкащи Тинкърбели, ти за едно бебе ли си  hahaha

# 483
  • София
мокка, време е да прочетеш Здрач! Щеше да видиш, че едно бебе може да бъде много по - злочещо от веге-таткото си  Naughty Laughing

# 484
  • 14°25´17˝ ... някъде по линията...
Прочела съм и 7-те книги на "Дневниците на вампира". С "Дневниците на Стефан" съм изостанала. Прочела съм само половината от 2-рата книга. Изгубила съм тренинг и ми е трудно да съчетавам учението и книгите. Ferda Mravenec  ти до къде си стигнала?

О, аз съм съвсем в началото - до 13 глава на "Яростта" (3 книга). Разполагам с първите 6 книги на български, но (с риск да обидя някого  Peace) преводът не ми допада и правя различни комбинации...

Тия въпроси трябва да се разглеждат за конкретен филм... иначе става манджа, защото вече навсякъде е различно.  Tired

Е, все пак би трябвало да има някаква изградена вампирска митология... То, човек знае ли, какво да си пожелае - да има стройно изградена ясна система, но да заимстват без нищо оригинално, или всеки автор да новаторства, по нещо да променя и после да става "манджата с грозде"...

Например, попаднах на недоволни възгласи, че мотивът с каненето (невъзможността вампирът да влезе в чужд дом) е взет от Абрахам Стокър. Голяма трагедия, голямо нещо...

Mokka, дали би ме подсетила кога (в кой точно епизод и сезон) Деймън казва това на Елена?

# 485
  • София
то в това е въпросът - всеки се измисля някакви неща.

иначе вампирската митология за всеки район е различна и трудно може да се обедини. Владетелите на хтоноса са точно толкова, че и повече от народите/общностите живеещи на земята, да не говорим, че не са само вампири, нито само върколаци. Често пъти са техни производни или съвсем други.

общо на въпросите ти - не могат да имат деца, живеят след залез, защото са в опозицията ден - нощ/добро - зло, грозни са и не правят секс, т.е. не се раждат или размножават по квадратно-гнездов принцип.
а и няма вариант да живеят без кръв, защото те са изградени от кръв, мъртви тела са и наистина кръвта за тях е живот.

# 486
Като каза върколаци - направи ми впечатление, че според БГ Уики-то (знам, че трябва да се взима с резерва - имам го предвид) има 2 съществуващи и различаващи се дефиниции на въРколак и въЛколак... Едното си беше човек, превъплащаващ се във вълк, а другото зомби с вълчи вид (дано да съм разбрала правилно, но не ми се търси пак сега).

Това за сексът ме изненадва, защото връзката похотливост-слабост-начин за привличане и атака на жертвите им ми се струваше логичен...

П.П. Извинявам се, освен общите неща не съм много запозната, даже съзнателно съм избягвала темата... Под "владетелите на хтоноса" моментално правя асоциация с Хадес и Персефона, но дотук.

Последна редакция: ср, 28 мар 2012, 23:03 от Ferda Mravenec

# 487
  • София
българското уики лъже в този случай, както и в много други. Вероятно смяната на буквите е в следствие на местния диалект. Зомбита в бг традиция няма изобщо... превъплатените мъртъвци са караконджо и се случват ако гробът не е пазен добре. Обикновено "аномалиите" специално в бг-традицията се дължат на неправилно изпълнение на погребалните действия като резултатите саразлични.

За секса - логично е, защото реално никой хищник няма да те чака да изпиташ оргазъм, та след това да хапне. Освен това вампирите не би следвало да чувстват. Т.е. да, те излъчват секс (общо казано), за да те примамят, ама от там нататък важното е да хапнат...

Тук обаче има някои подробности литературно, идващи от Дракула и тъй като не съм чела Брам Стокър (Пуци скарай ми се, наистина трябва да го прочета) ще оставям на прочелите да коментират.

# 488
Я, на какво попаднах:

http://www.literature.org/authors/stoker-bram/dracula/

# 489
  • София
като стана дума за него - дракула гоима и в читанка на бг, та на който както му е удобно.

# 490
  • София
П.П. Извинявам се, освен общите неща не съм много запозната, даже съзнателно съм избягвала темата... Под "владетелите на хтоноса" моментално правя асоциация с Хадес и Персефона, но дотук.

според гръцката митология - да, но тя не изчерпва всичко.
с една дума точно това е - хтонос - отвъден свят.

# 491

според гръцката митология - да, но тя не изчерпва всичко.
с една дума точно това е - хтонос - отвъден свят.

Не съм казала, че изчерпва, а че не съм се интересувала и не знам повече.
Хтонос обаче не е отвъден свят (това е преносното значение), а подземен свят... Т.е. идва от представата на елините, че отвъдния свят се е намирал под земята. За сравнение, според представите на древните семити, отвъдното се е намирало на остров (днес се предполага, че е в Персийския залив). Между другото, едното от значенията на ника ми Ферда е отвъден свят (а също и бъдеще, бъдещ живот)...  Joy Научих го след като вече го ползвах...

Цитат
като стана дума за него - дракула гоима и в читанка на бг, та на който както му е удобно.

Тъпо е, но би ли ми посочила линк - не знам онлайн изданията на български... Embarassed

Последна редакция: ср, 28 мар 2012, 23:27 от Ferda Mravenec

# 492
  • София
значи хтонос е точно отвъден свят и не, че нещо, ама отвъден и подземен свят се припакриват (в приказките му викат долната земя) в повечето митологии, назовисимо според днешните ни географски познания, с които хората от древността не са разполагали... Та общо това е непозната зона за човека, от която той се пази, обитавана е от зли сили и там обикновено отиват мъртвите, като особено опасни са мъртвите, които имат аномалия в семейството, свъртта си, погребението си, според съответните традиционни разбирания.

Дали значението е преносно или не (както и прилежащите лексикални проблеми) в хода на дискусията за вампирите няма особено значение, нито пък на фона на общата митология (тъй да се каже нАучен термин е, не съм си го измислила).  иначе е хубаво, че си чела внимателно каквото си чела и е хубаво, че си научила нещо. Мога да говоря доста за сравнителната митология и митологията като общо, но не ми се задълбава повече.  Wink

като влезеш в читанка.инфо и напишеш Брам Стокър ти излиза Дракула.

# 493
Mokka, дали би ме подсетила кога (в кой точно епизод и сезон) Деймън казва това на Елена?

Не съм Мока, но това беше в епизода "Bloodlines", 11-ти от 1-ви сезон. Тогава Деймън каза на Елена, че вампирите не могат да създават поколение, но обичат да опитват  Wink .
А в 7-ми епизод Стефан мисля, че беше този който обясняваше на Вики, че вампирите пият кафе за да се поддържат топли. Самите те пък, не изпитват студ.
Като цяло в Дневниците, вампирите имат доста разлики от тези в другите книги,игрални филми и сериали. Не са анемично бели, не блестят Laughing разпятието не им пречи, светената вода също. Дори това, че вампирите нямат отражение в огледалото е мит според сериала.

# 494
значи хтонос е точно отвъден свят и не, че нещо, ама отвъден и подземен свят се припакриват (в приказките му викат долната земя) в повечето митологии, назовисимо според днешните ни географски познания, с които хората от древността не са разполагали... Та общо това е непозната зона за човека, от която той се пази, обитавана е от зли сили и там обикновено отиват мъртвите, като особено опасни са мъртвите, които имат аномалия в семейството, свъртта си, погребението си, според съответните традиционни разбирания.

Дали значението е преносно или не (както и прилежащите лексикални проблеми) в хода на дискусията за вампирите няма особено значение, нито пък на фона на общата митология (тъй да се каже нАучен термин е, не съм си го измислила).  иначе е хубаво, че си чела внимателно каквото си чела и е хубаво, че си научила нещо. Мога да говоря доста за сравнителната митология и митологията като общо, но не ми се задълбава повече.  Wink

като влезеш в читанка.инфо и напишеш Брам Стокър ти излиза Дракула.

Виждам, че говорим за различни неща, нямах предвид географските познания и не знам, защо ги включваш, особено в смисъла, който използваш (ако съм те разбрала), етимологията на думата (хтониос) не идва току-така, но както и да е.

Ако приемем, че наистина чета внимателно, не може да не ме ме впечатли подчертаното изречение, защото не разбирам, откъде го взе пък това и защо реши да правиш обобщения?!

Спокойно можеш и да задълбочиш, предполагам, че на всички ни ще бъде интересно.

Благодаря за читанка.инфо.

Не съм Мока, но това беше в епизода "Bloodlines", 11-ти от 1-ви сезон...

СлънцеЛуна, благодаря ти! Обърнах се към Мокка, защото тя го спомена.

Общи условия

Активация на акаунт