общ семеен бюджет

• 31 772
  • 378
  •   1
Отговори
# 75
    Така е, слънчева*, но все пак жената е била наясно, че мъжът не иска брак, събрала се е с него и са създали две деца. Това предполага общо решение някакво, и то взето предварително.
така е  Peace
това си е нейна работа и аз не бих се намесвала.

щом така си е решила, че без брак може, значи трябва да се чувства ок. пък сега, че не се чувства ок, и имат проблем с преразпределението на парите - пак си е техен бизнес.

който и отстрани да им съчувства, не е в техните обувки.

# 76
  • Майничка
Може и тя да не е искала брак при събирането им, но вече при наличие на ъпгрейд (две деца и жилище), да е очаквала, че бракът е логичната следваща стъпка или пък да е променила мнението си. А може и да продължава да не държи на брака, но да иска повече сигурност за себе си и децата си... Не сме им в акъла, да знаем какво са имали и какво имат наум.
На мястото на Пини и аз не бих се месила.

# 77
Не съм 100% сигурна, че съм схванала абсолютно цялата картинка, но като цяло съм по съгласна с него.
Ако и двамата започнат да работят на 50% е логично, допълнителният доход от майчински да се подели, той така или иначе вероятно ще замине по семейството и децата. Несправедливостта идва от там, че първото дете има някои допълнителни финансови придобивки, но пък не живее с баща си. По въпроса с плащането на първоначалната вноска по къщата, според мен ще се реши като той получи % дял лична собственост отговарящ на сумата, която вече е вложил еднолично а остатъка е 50 на 50. От там на татък от нея зависи да се балансира финансово ако иска в последствие, тия неща подлежат на промяна. Но не е честно, единия да вкара парите в началото, а после да си делят по равно ако се разделят. Според мен човекът не кръшка брутално, просто иска равни права и задължения а и е наплашен от преди.
Лично според мен, темата за майчинските и парите отиващи към първото дете е малко дребнава, явно си нямат доверие. Но що се отнася до къщата, е прав да е иска собственост върху вече платената част. Така или иначе децата с нея ще го наследяват някой ден, няма да иде при съседа я.
Това според мен е принципно положение, ако и да нямат брак, имат 2 деца, които да си ангажимент значещ повече от брак.

# 78
Никога не сме се карали за пари и ние сме в подобна ситуация ( втори брак и дете от първия). При нас неговите пари (защото са в пъти повече от моите като заплата) са общи, а моите са за краен случай Mr. Green всеки от нас работи и по нещо допълнително, което пък си е за фонд "Аз съм човек" и не се декларира в къщи освен в случаите, когато сме останали без пари - тогава всичко изкарано допълнително се налива в семейството  Peace

# 79
  • София
palachinka, да разбираме, че половин ден майката ще кърми бебето, другата половина - таткото. Щом като са равни, нека да са равни.

# 80
тя обаче иска брак.
Ако недай си боже стане някой ден нещо с него, децата са осиугрени, но тя няма абсолютно никакви права. Освен това, тя се чувства зле от факта, че той не иска да се обвърже с брак и че така си подрежда нещата, че в случай на раздяла, всичко да мине бързо и лесно
Моето лично мнение, е че трябва да започнат да гледат на себе си повече като на едно цяло семейство ( със или без брак) отколкото като на два отделни индивида.
Освен това не смятам, че е редно тя да има претенции към разходите му за първото му дете. Времето, което той прекарва с общите им деца не би могло да бъде компенсирано с пари.
А това и поведение, май още повече потвърждава тезата му, че е по-"безопасно" да живеят без брак

# 81
palachinka, да разбираме, че половин ден майката ще кърми бебето, другата половина - таткото. Щом като са равни, нека да са равни.

Е, човек като не иска да намери решение може и така да го извърти. Но беше споменато, че той говори за след месеци когато детето вече ще е поне от части отбито. Хич да не споменаваме, че тези практически въпроси има как да се уредят с кърма от шише да кажем ако тя ще работи 50% примерно по 4/5 часа. Хич да не споменаваме, че е възможно в Австрия да има право на почивка за кърмене, на каквато работещите жени имат право в Норвегия примерно, не знам как е там точно.

# 82
имат право на почивка, освен това тя може да работи и от вкъщи.
Например 1 предиобед в седмицата в офиса и останалите 15 часа седмично от вкъщи. Варианти има, ако има желаните.
Но тя се противи, защото смята, че не е нормално да делят майчинските И. И казва, че ако всичко трябва да е поравно, то тогава иска и за нейните деца същите финансови облаги като за първото. В този случай обаче, деверът ми трябва да работи на пълен работен ден ( 60часа седмично).

# 83
Не знам баш за австрийските отношения,но така както го описваш,това са си абсолютно нормални германски отношения Wink Още от първите срещи се по4ва,където се дели сметката на две,ако имало общо ядене,пак се дели,до стотинката-сакън някой да не се прецака! Виждала съм семейни двойки с деца,всеки с отделна сметка и да казват,днес е твой ред да платиш,аз миналия път бях,та така ooooh! Наемът наполовина,храната наполовина,данъците  и т.н.особено в семейства,където и двамата немци (ли4ни наблюдения Confused) си си е нормално и изобщо не се у4удвам! Също ми е направило впе4атление,следната закономерност (нямам претенции да е вярна):колкото по-богато е едно семейство,толкова по-големи егоисти са и съответно си у4ат децата да бъдат такива!

Пини,аз на твое място,хи4,ама хи4 няма да им се бъркам,защото гаранция,накрая ти ще станеш лошата!Така,както са по4нали да си правят такива тънки смет4ици,нищо добро няма да излезе от това!

# 84
Работната седмица не е ли 38/40 часа?

Освен това, от гледна точка на закона това, че тя плаща режийни не й дава право да претендира собственост, тъй като режийните са задължение на ползвателя, не на собственика. Ако си под наем също ще ги плащаш. Сосбствеността е свързана с разходите по придобиване и преустройство.
Аз ако бях на мястото на мъжа също не бих записал (част от) къщата на нейно име, освен ако не участваме солидарно в семейния бюджет и имуществена общност.

# 85
И според мен проблема не са парите сами по себе си.
Липсата на брак /щото жената иска, той - не/, дете от първи брак, той я кара да почне работа /тя иска ли?/ - за мен са отделни проблеми.

# 86
Работната седмица не е ли 38/40 часа?

Освен това, от гледна точка на закона това, че тя плаща режийни не й дава право да претендира собственост, тъй като режийните са задължение на ползвателя, не на собственика. Ако си под наем също ще ги плащаш. Сосбствеността е свързана с разходите по придобиване и преустройство.
Аз ако бях на мястото на мъжа също не бих записал (част от) къщата на нейно име, освен ако не участваме солидарно в семейния бюджет и имуществена общност.
Да, така се получава. Между другото това е една от основните грешки, които жените правят нанасяйки се при мъж с имот. Той плаща ипотеката и нищо друго, тя плаща сметки и храна, което значи че при една раздяла, той запазва имота, а тя нищо а същевременно му е давала финансова свобода и комфортен бюджет. Следователно, за да се обезпечи тя правилно, би трябвало да откупи половината имот от него и да стане пълноправен собственик а после да се разбират как ще си делят останалите разходи.

# 87
  • София
Много умно!  newsm10

# 88
Работната седмица е 38-40 часа, да, но той я кара да започне на половин щат - 20 часа на седмица.  Има вариант тези 20 часа да ги разпоредили така: 5 часа в офиса, 15 часа от вкъщи.
А той примерно да освободи напълно един ден от седмицата от служебни задължения и един примерно да работи от вкъщи.
Както писах и преди, варианти има много.
Това генерализиране за немците/австрийците не ми харесва и не съм съгласна с него, защото аз самата съм женена за австриец и имам достатъчно семейни приятели и познати, за да знам че не е така

# 89
това ми звучи като натиск върху нея . на мен би ми било много неприятно да ме карат силом.

Цитат
Това генерализиране за немците/австрийците не ми харесва и не съм съгласна с него, защото аз самата съм женена за австриец и имам достатъчно семейни приятели и познати, за да знам че не е така

пини, в холандия съм видяла точно такова цепене на стотинката Peace

Общи условия

Активация на акаунт