общ семеен бюджет

• 31 776
  • 378
  •   1
Отговори
# 300
Странна работа, с какво точно записките и сметките помагат за намаляване на харча? Въпросът не е в тях, а в акъла на човек. Ако си достатъчно тъп да харчиш за глупости и после да се вайкаш – ексела няма да те спаси.

# 301
  • София
Честно казано -намаляват харчовете. Аз що се изнервям? Само като видях колко пари отиват за глупости и подсъзнателно се опитах да намаля точно тези харчове-кръчми, купони, храна за вкъщи, пътувания...Но явно аз съм скъперник по душа, защото това се загнездва някъде в главата ми и постоянно почвам да обмислям-да харча или да спестя. И това е много уморително. Два месеца изкарах така и зарязах сметките.  Crazy

# 302
Изброеното от теб аз не го намирам за глупост и не се ядосвам.Това да се видиш с приятели на по бира не е глупост.Това да отидеш на почивка-също.Да, за съжаление струва пари и не винаги ги имаме ей така, но пък пътувания, купон с приятели, кино-не са глупости.Иначе живота е само работа, работа, работа...и сметки.За чий?
И ние не водим сметки.Плащаме абсолютно всичко електронно и отдалечено, идват си известия-превеждат се парите, останалото отива според приоритетите и без да е нужно да записвам.Наближава септември-снимки, обиколки за изследвания за децата, някой и друг парцал, щото са порастнали и не всичко ще им става, униформа, тетрадки и подвързии, шината, таксите...и ако остане-почивчица преди училище. Sunglasses

# 303
  • София
Именно! Затова казах, че явно съм скъперник. Simple Smile Вярно, че ние наистина прекаляваме-и с вечерите навън, и с уикендите извън града, но защо работим иначе?!

# 304
  • София

Иначе има удивително много семейства и хора, които въобще не си водят сметки на бюджета.
...

За мой срам признавам, че ние сме така. Никакъв контрол, никакъв отчет. Единствено съм свикнала на определена дата да преведа пари по кредита и да погася задълженията по кредитните карти. От еПей получавам известие за чакащи сметки и ги плащам веднага, че като се просрочат трябва да се ходи на каса. И понеже нета не може да се плаща през еПей, редовно ми го спират.  Rolling Eyes То нета как да е, не е страшно, но ако беше ток, вода...Знам, че е изключително безотговорно, но ужасно се изнервям като започна да си водя сметки. Опитвала съм-дразни ме много.

Мен пък ме успокоява. Като някаква мания ми е вече. Мечтая си за мига,в който си сядам на спокойствие с тефтера, бележките и калкулаторчето!

Не е въпроса до тъпотия. Човек просто не си дава сметка колко харчи за глупости, преди да го види черно на бяло. Примерно ние едно време давахме по 15 лв за телевизия, нет и телефон. 45лв общо. Сега даваме 15 за всичко заедно.

# 305
Това е въпрос на проучване при използване на някаква услуга, не на сметки.Ако се метнеш на първия  квартален доставчик-така е.

# 306
  • София
дори не са нужни кой знае какви големи сметки, достатъчно е на око човек да сметне колко основно заминава за режийните разходи, вноски по кредити и застраховки, такси и др., някои по-големи покупки, и ето ти, останалото до прихода е за храна, луксове и лекарства (ако някой се разболее, ама и там харчовете стават големи) и дрехи. Човек като се сблъска челно с числата, и се позамисля поне понякога.

# 307
  • София
Това е въпрос на проучване при използване на някаква услуга, не на сметки.Ако се метнеш на първия  квартален доставчик-така е.

Сметки са. В един момент просто не си давахме сметка за кое колко даваме.
Като седнах и сметнах, решихме да сменим доставчика.
И това е само един пример. За много други неща могат да се намалят разходите, като седнеш и ги сметнеш и помислиш какво да правиш след това.
И да похарчиш спестените пари за нещо по-приятно! Grinning

# 308
А как успявате да запишете всичко? Ние пробвахме преди години и все не излизаха парите. Сладолед без бележка, билетчета, някой дюнер и след два дни вече не ги помня.
Накрая решихме, че докато стигат парите няма да се занимаваме. Като почнат да не стигат ще му мислим.

# 309
  • София
аз не го записвам, защото за някои разходи просто нямам бележки, а и не ми се занимава да пиша всеки ден. Действам по друг начин - сметките и големите харчове обикновено са с фактури и лесно се смятат, в общи линии са предвидими "нагоре" всеки месец. За обичайните ежедневни разходи в общи линии зная с колко пари излизам от къщи и колко ми остават на края на деня, и разликата ми дава разхода. Дрехите и обувките не се купуват всяка седмица или месец, и се вадят лесно като сума. Човек може и наум да ги направи сметките, лесно е, просто изваждаш, изваждаш... и изваждаш, като се молиш да не си на червено. Simple Smile

# 310
Различен начин на живот е, хайде.Защото за нас специално не е въпрос на сметки.А на предварителни проучвания.Когато дойде време за смяна на нещо/и-нет или друга услуга-пак се проучва кое е изгодното, а не стоим две години на най-скъпото, докато се сетим, че има и по-друго, например.Т.е. не са ни нужни сметки за оптимизиране на бюджета.Изначално се залага като опции какво търсим като услуга и  пари.Ние си купуваме дадена услуга/предмет след като знаем цената, а не преди това.

# 311
  • София
А как успявате да запишете всичко? Ние пробвахме преди години и все не излизаха парите. Сладолед без бележка, билетчета, някой дюнер и след два дни вече не ги помня.
Накрая решихме, че докато стигат парите няма да се занимаваме. Като почнат да не стигат ще му мислим.

Искам си най-учтиво бележки за всичко.
Като нямам, си ги записвам аз на една бележка в момента, в който се прибера.
И все пак и аз не помня всичко.
Като не ми излизат ги прежалвам и пиша примерно 12 лв - без бележки. Mr. Green

# 312
Ужас, как имате време да записвате бележките чак от пазар  ooooh!
Пак казвам - ако имаш акъл - няма да се налага да запишеш колко ти е кабелната, за да видиш - че има и по-евтини. Никаква логика няма тук, съжалявам. Но който иска - може и счетоводна фирма да си наеме, на мен ми е все тая.

# 313
  • Варна

Искам си най-учтиво бележки за всичко.
Като нямам, си ги записвам аз на една бележка в момента, в който се прибера.
И все пак и аз не помня всичко.
Като не ми излизат ги прежалвам и пиша примерно 12 лв - без бележки. Mr. Green

При мен е - "губят се"  Laughing
Вярно е, че се случват дни, в които забравяме нещо да запишем, но на няколко дни си правим засечка на наличните пари и изравняваме. За мен е много полезна табличката, макар че каквито и изводи да си правим, разходите си вървят и в повечето случаи са такива, които не можеш да ограничиш. Но например мога да се върна години назад и да видя какви пари сме харчили за рожденни дни на децата, или тока колко е бил, и всякакви справки.

# 314
  • София
И аз така - засичам на няколко дни - обикновено на седмица. Около 4-5 пъти в месеца.
Как намирам време ли - оставала съм по нощите да си смятам.
Ама аз съм луда, кеф ми е!

Общи условия

Активация на акаунт