"Черешката на тортата" - 2 сезон - 4

• 90 082
  • 1 351
  •   1
Отговори
# 1 140
  • София

В този ред на мисли на Камелия пържолите, боба и прочие не ѝ ли се вкочаниха по пътя от ресторанта до апартамента? Изобщо всички, които приготвят яденето изцяло и после редят маси, посрещат гости - то на подметка трябва да е станало.
То няма път между ресторанта и апартамента. Само излизаш от едното и влизаш в другото Laughing

# 1 141
Входната врата на този апартамент е в съседство с входната врата на кухнята на ресторанта?  Thinking

# 1 142
Историята помни и по- големи маси от тази на Хампарцумян  Wink Все са се намерили покривки за тях.

Eдно време всичко е било голямо. Била съм в музей  с официална посуда и маси - имаше салфетки от над метър, нагънати невероятно.
Другото, което ми направи впечатление е, че при официална съвременна подредба приборите бяха обърнати надолу- никога не бях виждала.
Това, естествено, е протокол на държавно ниво, но на мен ми беше интересно.

Иначе и за мен е некомфортно яденето без покривка, винаги имаме покривка + индивидуални подложжки за цвят. На стъклена маса пък хептен не мога без покривка ( за нещастие имаме баш такава), тъй като е много неприятно за ръцете, студено.

# 1 143
Рокси, къде е този музей? Име, местонахождение?

# 1 144
Във Виена:) Това е двореца Хофбург ( Palace Hofburg), в който е живял императорската фамилия. Сега част от първия етаж е музей, посветен на посудата - чинии, сервизи, прибори, свещници, вази, вкл. като тези, които се иползват сега при държавни вечери и събития.
Ако ти е интересно ще ти дам линк към всички снимки.

# 1 145
А  при какъв повод се поставят приборите на обратно(от линка на Рокси).Честно казано ми навя някакви тъжни мисли .....

# 1 146
И аз имах стъклена маса и редовно се взирах дали
няма пръстчета по нея ! В един момент ми писна да лъскам и да се притеснявам,че
някой може да се нарани и замина на вилата.

# 1 147
  • София
Входната врата на този апартамент е в съседство с входната врата на кухнята на ресторанта?  Thinking
Ако ап. е в първия вход - да. Входовете на ресторанта и на жилищната сграда са един до друг. За следващите входове малко се върви.
Не знам дали го обясних ясно.  Thinking

# 1 148
Във Виена:) Това е двореца Хофбург ( Palace Hofburg), в който е живял императорската фамилия. Сега част от първия етаж е музей, посветен на посудата - чинии, сервизи, прибори, свещници, вази, вкл. като тези, които се иползват сега при държавни вечери и събития.
Ако ти е интересно ще ти дам линк към всички снимки.

Може ли и на мен  Embarassed

# 1 149
Мисля,че няма правило дали с или без покривка.На едни места е прието по единия на други по другия начин.Разбира се при много официални констюмарски случаи от папионка нагоре покривката е задължителна,не само за обяд и вечеря,а и за кафе.Но голата маса за мен задължително трябва да е масивна дървена,поддържана и с платнени салфетки и украса.Обикновените покривки са за вилата,за село или за децата да не надраскат масата  Embarassed на семейна вечеря.Що се отнася за черешката-все тая дали слагат или не,все пак това си е обикновено предаване с напълно обикновени хора в домашна обстановка ,дори и да им казваме "звезди".
Другата седмица мисля мисля да пропусна,имам нужда от въздух.Опасявам се ,че ми промиват мозъка с терзанията на най-успешните продуценти на Нова и взех да се връзвам   Peace

# 1 150
А  при какъв повод се поставят приборите на обратно(от линка на Рокси).Честно казано ми навя някакви тъжни мисли .....

Не знам какво е обяснението за това обръщане надолу на приборите, но тъй като съм гледала много сервирани маси на снимки, трябва да ти кажа, че не е необичайно. Не е едва ли не всяка втора маса, но да речем някакви 20% може би. Дори ми се струва, че и на живо съм попадала на такова сервиране, но нямам ясен спомен дали и къде.

# 1 151
  • град-държава
Рокси , ще ми е интересно и аз да разгледам.

Колкото и да е красива една маса, ако трябва да се храня на нея без покривка изобщо не бих забелязала красотата ѝ, както и същата няма да направи вечерята ми по-приятна, единствено ми прави лошо впечатление.
Също като цяло посудата и храната стои по един начин върху маса с покривка и по съвсем различен без.
И аз забелязвам някаква изложителна мода в това да се сервира на гола маса и не намирам нищо красиво в това.
У дома слагам принципно по две покривки  Mr. Green - една за основа и втора по-малка, а тези подложки стоят направо смешно, особено сложени просто така на голата маса като в пицария или заведение за бързо хранене.
Иначе красиви кърпи под набора посуда и върху покривка вече е нещо съвсем различно

# 1 152

Например метално-стъклената маса на Милена с радост бих и метнала една дълга покривка за да я скрия (стоеше мега грозно) към дървената кухня и целия стил на кухньо/холо/трапезето Й.

тази маса на милена, както и столовете към нея впрочем, само на мен ли ми приличат на градинска мебел?!?!  newsm78

Рокси, пусни направо един линк за снимките, явно на всички ни е интересно..  Blush

# 1 153
  • На земята, която е всъщност звезда.
При избор на покривка или не /харесвам и по двата начина/, аз лично бих се съобразила на първо място с хората, които ще присъстват. Ако съм поканила Стоянка Мутафова или Георги Лозанов, ще сложа, ако на гости са ми Део и Лора - не. За гости като Левон или Андрей ще гледам другите фактори /доколко официален е поводът, каква е масата и каква ще е кухнята/.

# 1 154

... а тези подложки стоят направо смешно, особено сложени просто така на голата маса като в пицария или заведение за бързо хранене.

У нас е точно така, и на мен много ми харесва за всекидневно ползване. Бих слагала подложки и за гости, но масата ни е малка и се застъпват, само заради това слагам покривка.

Според мен дали ще има покривка или не на една маса, зависи изцяло от вкуса и разбиранията на домакинята, както и от повода. За много официални събития като например сватби, покривката е задължителна.

В готварския подфорум има тема "Аранжиране на маса". Заповядайте при нас: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=606461.0

Общи условия

Активация на акаунт