Програмата "Личен асистент"

• 101 668
  • 749
  •   2
Отговори
# 495
Пресконференция Тотю Младенов 02.03.2010 : http://www.mlsp.government.bg/bg/news/news.asp?newsid=1242&catid=1 :

По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” ще бъдат назначени 6 200 лични асистенти по проект „Социална услуга за качествен живот – фаза 2”, каза министърът на труда и социалната политика на пресконференция в МТСП днес. Ще бъдат обслужвани 2 480 самотноживеещи хора и 3 720 деца.
1000 лични асистенти ще работят на 8-часов работен ден и ще получават около 312 лева месечно. Останалите 5 200 ще предоставят услугата почасово на 6-часов или и 4-часов работен ден . Предвижда се услугата да се предоставя 12 месеца.

Втората фаза на проекта стартира на 1 март 2010 г. като в периода 1 февруари – 1 март 2010 г. 19 500 деца и хора с увреждания са кандидатствали за потребители на социална услуга. Той е предназначен за самотноживеещи хора, деца и възрастни с увреждания, хора със заболявания и без възможност да се обслужват сами. Общата стойност на проекта е 26 387 081 лева.

Това е статистиката изнесена на пресконференцията днес. И докато в някой дирекции СП вече процедурата е на фаза подписване на договори с одобрените, то в Д"СП" -Стара Загора класиране няма, срокът е до 15 т.м. и информация ще чакаме да пристигне с писмо по пощата. А така изглежда оригинала в ЕС фонда:Start a personal assistant OP 2010
http://www.eufunds.bg/docs/info%20konkreten%20benef.pdf

# 496
Много Ви благодаря,момичета.Вече съм наясно за какво става въпрос.Остава ми да чакам комисията да дойде у дома.

# 497
Здравейте,момичета.Моята дъщеря е със 100% определен от ТЕЛК,с недоразвит четвърти вентрикул на малкия мозък,лежащо болна и напълно безпомощна,на 4 г. е.По изтеклата вече програма бях приета за неин личен асистент,но по време на програмата идвали вкъщи социалните и не ни намерили ,което е нормално ,лято ,хубаво време и много разходки.Стана страхотен скандал на другия ден като отидох до социалните,за да ми подпишат дневника,не съм имала била правото да излизаме с детето .При което аз разбира се реагирах  остро,а моят наблюдаващ явно нещо му беше бръкнало в .... и ме направи на нищо ,като дори ме заплаши ,че ще ми прекрати договора.Казах му разбира се да прави каквото иска ,но аз няма да си стоя с детето вкъщи като под домашен арест и да чакам евентуално да минат я този ,я другия или пък чак и на третия месец да ме проверят,защото те така минават през дълъг период от време и когато те си преценят аз трябва да съм си вкъщи и да ги чакам.Та да стигнем до главното след тази предистория,сега кандидатсвах отново ,минах през посещение от соц. служител и интервю на което  главния в комисията беше въпросния г-н Цеков ,който започна с много странни въпроси дали съм била на предната програма,дали е идвал у нас,и най-накрая подигравателно ми заяви ,че ако имам късмет може и да ме изберат за ЛА НА ДЕТЕТО МИ.Днес ходих до соц. за да проверя дали съм от късметлийте,но се оказа че не съм от тях,въпреки че по точки моето дете е на пето място.Влязох при директорката и и зададох въпроса с какво състоянието на детето ми е по различно от миналия път ,разказах и и за случая с въпросния г-н и ,че към мен това е лично отношение и служителя злоупотребява със служебното си положение,тъй като той е главен експерт,а пък аз съм го злепоставила пред неговите подчинени  с неговата некомпетентност по програмата която той ръководи,а той не си е направил труда дори да се запознае с нея.И ние с дъщеря ми трябва да сме жертвен агнец заради това че си знаем правата и ги отстояваме.Това е соц.политика,това са ни институцийте,това са и служителите с големите ,човешките и разбиращи сърца.Директорката беше днес на тръни ,за да не пусна жалба и започна да ме баламосва ,че виж ако умре някой старец ,ще ни вкара в програмата.Но аз няма да стоя така ,нищо че не съм приета ,ще си потърся правата и ви моля за съвет към кои институций е най-добре да пусна жалби.Благодаря ви предварително.

# 498
Веборана ,  ние днес подписвахме ТД и изрично ни предупредиха, че ако ходим някъде със или без болния, т.е. не сме на адреса, трябва винаги да се обаждаме до социални, на работника, който отговаря за програмата. И при една евентуална проверка, те да са на ясно къде сме. Разбира се досега не мисля че някой го е правил, за всяка разходка или излизане в града.

# 499
Червена роза,когато аз я подписах за първи път тази програма изрично ги попитах това значи ли че немога да излизам с детето,а те ми отговориха:"Разбира се ,че може да излизате."В договорите който съм подписала съм подчертала поне на 5 места че ЛА може да придружава лицето на разходки,разни мероприятия,църкви,институций и т.н.,аз искам само едно от тези да си извеждам детето на разходки  .Всички соц.работнички бяха зад мен,но не смеят да гъкнат ,щото той им е шеф.Директорката днес също ми каза че съм в правото си и че недоумява как се е получило това.Не трябва сляпо да им вярваш има си договори с права и задължения,сега е още студено но като пукне пролетта ще те питам как ще стоиш и ще гледаш през прозореца като арестант.Детето ми не стига ,че нищо няма да види и усети от живота ,но трябва и да си седи вкъщи в панелката вместо да дишне за поне час ,чист въздух.Ти си стой,не и аз аз си отстоявам мойте права ,нищо че търпя последствия от това,но както казах такива са ни институцийте.Стойте си вкъщи я минат след два месеца я не,затворници в собствените си домове,скрити от света .

# 500
Точно от това се страхувам,че ставам затворник.От както подписах съм много притеснена и се чудя какво ще се случва лятото.

# 501
Как затворници бе хора.Не могат да ви принуждават да си стоите вкьщи.Аз миналата година никога не сьм си била в нас,когато са ме тьрсили,а и то е било само по телефона.Никой не е идвал да проверява.Нали тези деца ходят на терапии ,трябва да излязат на разходка.Как така ще чакате и ще ви вдигат скандал.

# 502
За съжаление нашите соц. са явно по важни ,защото е факт и е истинска гавра която е недопустима .Неможе понеже на байо му е скефнало да се прави на шеф и да ни мисли за нек,ви  отрепки с ненормални деца да се правят на всезнайки-визирам себе си.В тяхните очи ние и децата ни сме това.Той е г-на с власт ,а аз съм никоя и му налагам тон,ле ли.Момичета търсете си правата и недопускайте хора като този да определят вашият собствен живот и живота на децата ви,ние трябва да се борим и заради тях ,за тяхното по добро.

# 503
     Шефчето,много си права.Никой не може да ви задължи да си стоите вкъщи.Нали после в тия дневници се описва по часове кой какво е правил и къде е ходил с детето си в работно време.Проблем е ако отидете на море,или на гости при някоя от бабите в друг град или където и да било извън града,просто само тогава трябва да ги уведомите,че не сте си у дома.Същото важи и като се влезе в болница или санаториум с детето,тогава задължително се обаждате и спират парите за този период от време,защото детето се води на лечение.Така беше миналата година,така ще е и сега.Ние сме пътували извън града и съм им казвала къде ще бъда,и в чужбина сме излизали на преглед в клиника с детето и никога не са ми създавали проблеми за това,да не говорим че почти цял ден сме били в движение,на рехабилитации,прегледи,разходки.И когато съм имала да върша нещо навсякъде съм влачила детето си с мен,защото няма на кой да я оставя.Така,че не е нужно да ставате затворници и да се плашите,че някой реши да мине на проверка.А и те обикновено се обаждат кога ще минат за да не се разкарват напразно.
    А относно бройките за деца и възрастни всичко се решава на местно ниво.На едни места децата са с предимство-на други възрастните,на едни места има интервюта,на други няма.На едни места вече са подписали договорите си,а на други още не се знае кои са одобрени и кои не.Но в главата ми не ми се побира мисълта как може възрастни да сложат с предимство,при условие,че каквото и да им е положението винаги могат  да останат  сами  за няколко часа,докато децата няма как да останат сами,защото повечето от майките които познавам,децата са им между 2 и 5 год,както е и моето.Не би следвало да ни ощетяват така за сметка на по-възрастните.Не че имам нещо против тях,но едно дете се нуждае от много повече грижи и водене при специалисти и рехабилитации отколкото възрастните
     Много се изнервих с това чакане и аз.Днес като звъннах да питам какво става,ми казаха,че в нашето СП още доуточняват нещата и вчетвъртък и петък ще се знае нещо.Още ме крепи надеждата,че може и да успеем,но нищо не се знае.Дано имаме късмет всички,които все още чакаме и се надяваме да бъдем одобрени

# 504
  veborana,напълно съм съгласна.Трябва да се борим и да отстояваме правата на децата си.Няколко пъти вече ми се наложи да го правя и повярвай винаги съм успявала.Дано не се стигне и сега до това да правя скандали,но ако трябва-готова съм,нямат право да отказват на детето ми ЛА и ще си го търся правото ако  се наложи

# 505
Silvana.m,аз миналата година лятото през ден бях на село.Изобщо не сьм им се обаждала.Смятам ,че грижите ,които полагам там и тук са едни и сьщи.Няма разлика за да им давам отчет.Случи се дори докато сьм там да ми се обадят за нещо,което да ме питат и никога не сьм имала проблеми.Явно зависи кой ще ти се падне.Аз сьм ги предупредила ,че по цял ден сьм по улиците,защото си имам работа и го водя кьде ли не.Не мога да затворя хиперактивно дете вкьщи.Ние зимата на -20гр постоянно сме навьн ,а за лятото да не говоря.

# 506
# 507
Кика, не разбрах какви са тези 60 души и каква е тази програма, която дублира ЛА. - в края на статията.

# 508
Сега се връщам от социални-назначена съм на 6 часа с трудов договор.Ние сме предпоследни в списъка.Много неудобно ми стана-толко много хора остават без помощ.При нас е включен някакъв дядо на 95 год.Не че имам нещо против,но деца в тежко състояние остават извън програмата.Аз мисля,че нещата отново не са доизмислени правилно.
Anettee-какво става, получили отговор

# 509
Момичета току що се връщам от соц. със заповедта. Значи на 6 часа и 234 лв. и стот. Пак толкова, че и по-малко пари и за 6 часа, тъпа работа. Информация не дават, но по хората които чакаха с мен разбрах че става въпрос за възрастни. Децата са мн.малко. И понеже моят син е на 23 г. и е нито дете нито възрастен се чудя как го одобриха . На опашката една женица каза че и остават 3 г. до пенсия и треперела от страх дали ще я одобрят, а какво да кажем ние с болните деца? Ако всичко беше наред вече щях да сам с 28г. трудов стаж а аз горкана имам 14г.и 7м. и ако не са и тези програми .  100 пр. с придр. не се дава за болести които могат да се лекуват, но както и да е. До сега 3 год. нямах никакви проблеми със проверките на соц. Аз също мисля, че не е зле да се договарят предварително особено за родители гледащи детето си. За другите асистенти  не знам там нещата зависят и от трети лица. Не мисля, че са постъпили правилно с теб Веборана, търси си правата на по горна инстанция .

Общи условия

Активация на акаунт